|
03.08.2004., 14:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2002.
|
Michelangelo - Stvaranje Adama
Dakle, jedna stvar me kod te slike oduvijek smetala. Radi se o položaju Adamove ruke - preopuštena je.
Izgleda kao da je Michelangelo modelu (ako ga je imao) rekao da leži i drži ruku opušteno u zraku.
Ali, dojam koji na mene ta ruka ostavlja ne paše u ostatak slike. Ne izgleda kao da Adam pruža ruku prema Bogu kako bi ga dotakao. Više kao da iščekuje rukoljub.
Narcisoidni Adam. Teretana je loše utjecala na njega. Ali bar ima dobro tijelo. Dobra muskulatura. Nije baš obdaren, ali valjda prije Eve za to nije bilo ni potrebe. A sad tu dolazi obučeni starkelja Bog da mu nabije sram i sve pokvari.
|
|
|
04.08.2004., 15:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2003.
|
zar nevidis da mu pruza ruku preko k****. nije ni cudo da ga je protjerao iz raja. a sad je pitanje, da li bi slika bila vrijedna spomena, da je realna kao fotografija? pa na cemu bi picaso temeljio svoju slavu da je obrnuto.
|
|
|
06.08.2004., 22:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2003.
|
Taj se detalj često prikazuje izdvojen iz cjeline; ne bez razloga, jer ima svoju simboliku. Naime, Adamova ruka je bez života, bez snage. Pasivna. Božja ruka daje mu životni impuls.
I Adam na slici pasivno leži, unatoč svojoj fizičkoj snazi.
Tu je naglašeno religiozno shvaćanje da Bog daje životnu energiju i da smo bez njega slabi. A kako ćemo je dalje upotrijebiti, ovisi o nama. Kao što je i Adam postao nestašan...
|
|
|
07.08.2004., 02:20
|
|
lavira u leru
Registracija: Mar 2003.
|
polozaj ruke, iako cesto opisivan i jos cesce reproduciran, je samo detalj stropa i kao takav nebitan u cjelini... tj. da se jasnije odrazim, polozaj ruke ne igra neku znacajnu ulogu zasto je to remekdjelo, a eksplatacija tog detalja je izazvana nekim drugim motivima
mozemo raspredati pricice o tome kako je, zakamuflirano, miki dao covjeku ulogu ravnopravnu bogu i tome sl. ali zasto...to su sve atavizmi 19 st. 
|
08.08.2008., 14:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
Ta slika zapravo predstavlja odnos između čovjeka i Boga, kao što se može asno vidjeti Božja ruka je čvrsta i ispružena, a Adamova opuštena. Nekako tako malo fali da čovjek dođe Bogu i Bog ga zove, ali opet ono malo koliko mi moramo i možemo učiniti ne činimo jer smo nezainteresirani, ali podsvjesno težimo za Božjom rukom koja nas čeka.
|
|
|
08.08.2008., 20:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2002.
|
Meni se cini kao da kaze Adamu - you are on your own now!
|
|
|
09.08.2008., 12:16
|
|
luk neprijatelj
Registracija: Feb 2005.
|
ruka mu se opustila nakon što je bila aktivna. to je trenutak nakon stvaranja.
da narcisoidan... 
|
12.08.2008., 22:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2007.
|
Nepotrebno je u simboličkim oblicima tražiti podudarnost sa realnim svijetom. Kao da su Michelangelu pozirali Adam i Bog ležeći na kauču!?! Upravo taj simbolizam daje slobodu umjetniku koji oslikava tu cjelinu.
Uostalom, tko to može sa sigurnošću reći kako je točno izgledala Adamova ruka kad ga je Bog stvarao???
|
|
|
08.05.2013., 01:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Quote:
-doom kaže:
Nepotrebno je u simboličkim oblicima tražiti podudarnost sa realnim svijetom. Kao da su Michelangelu pozirali Adam i Bog ležeći na kauču!?! Upravo taj simbolizam daje slobodu umjetniku koji oslikava tu cjelinu.
Uostalom, tko to može sa sigurnošću reći kako je točno izgledala Adamova ruka kad ga je Bog stvarao???
|
hahahahahahahaha
|
|
|
 |
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:46.
|
|
|
|