|
06.08.2004., 00:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2004.
|
Žensko pismo
Zanima me par stvari. Nemam nikakvu teorijsku podlogu, možete me po volji poklopit definicijama ili reći svoje mišljenje.
Prvo, što je to? Po čemu je nešto žensko pismo, a nešto nije?
Sjećam se jednog nastupa Slavenke Drakulić u kojem je ona govorila kako se u pisanju koristi i iskustvo. a iskustvo je, između ostalog, i rodno određeno (citiram po sjećanju, a i bilo je jako davno).
Drugo, pišu li sve spisateljice žensko pismo?
Treće, pišu li samo žene žensko pismo?
Pada mi na pamet, recimo, zadnje poglavlje Uliksa. Pisano je iz ženske perspektive, ima u tome ženskog iskustva, je li to onda žensko pismo ili nije?
|
|
|
07.08.2004., 15:06
|
|
Registrirani korisnik
|
[QUOTE]iskustvo je, između ostalog, i rodno određeno (citiram po sjećanju, a i bilo je jako davno). [/QUO
iz ovog navoda ja zaključujem sljedeće:
- žensko pismo je vezano uz iskustvo koje je rodno određeno.
- sve spisateljice ne pišu žensko pismo, jer se ne moraju usredotočiti na to iskustvo koje je rodno određeno (ak se iskustvo može tak podijeliti)
- muškarci koji imaju rodno iskustvo žene mogu pisat žensko pismo
 ak je meni išta jasno iz ovih mmojih zaključaka...onda super.
no mislim da je žensko pismo jedan termin koji je definiran i da negdje postoji definicija takvog pisma tak da mislim da bi bilo pametno postražit pravi odgovor negdje drugdje i ne slušat mene.
ag nađeš odgovor , obavezno ga tu napiši, pa ćemo moće diskutirat eventalno.
a ak je to pismo određeno rodnim iskustvom i pod pretpostavkom da je rod(ženki) nešto što ne pripada samo ženama (hoću reć ne radi se o spolu) onda i muškarci i žene mogu korisit ženko pismo.
a možda naprosto ne postoji nikakvo žensko pismo(koje karakterizira samo žensko pisanje) zato jer postoji empatija.
|
|
|
07.08.2004., 15:48
|
|
dr. Ivo Bannader
Registracija: Sep 2003.
|
Žensko pismo po definiciji je svaki nesuvisli niz rečenica. Laprdanje, digresije, to je žensko pismo. Svatko tko ima Evinu premosnicu može ga napisati. Napisati žensko pismo je jednako teško kao i zapišat hlače kad si pijan.
|
|
|
07.08.2004., 16:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2004.
|
ja sam imala jednog americkog profesora knjizevnosti s kojim se jednom radili neke tekstove iz am. moderne knjizevnosti pa smo mi trebali skontati je'l to dijelo napisao/la muskarac/zena.
ne mogu se sad bas sjetiti primjera, ali recimo da muskarac nikad ne bi napisao "njena soba je bila preslatka".
ali valjda vrijedi ako je pisac dobar, onda ce znati dijaloge (ali i ostalo) za zenski lik napraviti kao da ih stvarno izgovara zena.
elem, ako te bas zanima, nadji neku bolju knjigu iz sociolingvistike pa vidi sta kazu.
|
|
|
08.08.2004., 00:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
emile ajar kaže:
pametno postražit pravi odgovor negdje drugdje i ne slušat mene.
ag nađeš odgovor , obavezno ga tu napiši, pa ćemo moće diskutirat eventalno.
a možda naprosto ne postoji nikakvo žensko pismo(koje karakterizira samo žensko pisanje) zato jer postoji empatija. [/B]
|
Nije me toliko zanimala sama definicija (dobro, hoću, potražit ću sad kad sam već počela s tim), nego što mislite o tome i da li je to danas još nekome bitno.
Kad sam prvi put čula za taj termin, davnih osamdesetih, meni se činilo da je žensko pismo neka vrsta hendikepa. "Dobro žensko pismo" meni je tada zvučalo kao "Dobro, ali žensko", pa sam se upinjala argumentirati da žensko pismo ne postoji. Čini mi se da je s vremenom taj termin otišao gdje mu je i mjesto, u književnu teoriju, a pisci i čitaoci se time više ne opterećuju.
|
|
|
08.08.2004., 00:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
walter kaže:
Žensko pismo po definiciji je svaki nesuvisli niz rečenica. Laprdanje, digresije, to je žensko pismo.
|
Nije nikakva tajna koliko ja volim to što ti pišeš. Ponekad se čak ulovim da te oponašam, pa onda, posramljena, izbrišem cijelu priču i formatiram disk. A sad si mi, eto, objasnio i kako se tvoje pisanje zove. Žensko pismo. Od danas si ne samo moj omiljeni pisac, nego i teoretičar.
|
|
|
08.08.2004., 01:37
|
|
Lektor. Kanibal lektor.
Registracija: Mar 2003.
|
Zar nikad niste čuli za književnoteorijski smjer nazvan feministička kritika? 
|
|
|
08.08.2004., 03:18
|
|
Waving, Not Drowning
Registracija: Dec 2003.
|
Quote:
stitch kaže:
Zar nikad niste čuli za književnoteorijski smjer nazvan feministička kritika?
|
Ja, vidiš, ne mislim da je SVO žensko pismo nužno vezano za feminizam i da se o ženskom pismu treba/može učiti isključivo kroz feminističku kritiku.
|
08.08.2004., 10:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2003.
|
Quote:
goldberry kaže:
Ja, vidiš, ne mislim da je SVO žensko pismo...
|
SVE! 
|
|
|
08.08.2004., 12:02
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Jul 2003.
|
Quote:
Nymann kaže:
SVE!
|
uh-oh...

|
|
|
13.08.2004., 22:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2004.
|
Tko je ne vidi, trebaju mu cvike ili brajlerovo.
|
|
 |
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:40.
|
|
|
|