Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.03.2012., 21:59   #1
Elektroničko upravljanje i regulacija u sustavima grijanja

Neznam zašto je problem
Na zahtjev mnogih evo nastavimo ovdje sa pričom o senzorima; uvjetima i realizacijom upravljanja u navedenim sustavima. Na elektroničkom forumu DS18s20 ja ću nastaviti priču i prikaz nekoliko inovativnih sklopova sa navedenim senzorom
ps. i nedajmo da izgubimo čovjeka !!!!
bob4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2012., 16:05   #2
Kod kellera ovih dana sve funkcionira kako treba.... http://www.radis-keller.de/heizschema.html
bob4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.03.2012., 16:01   #3
Quote:
bob4 kaže: Pogledaj post
Kod kellera ovih dana sve funkcionira kako treba.... http://www.radis-keller.de/heizschema.html
OK jedva sam te našao , trebao budem za tjedan dana nešto takvo, slično, znam da davim, ali takav sam ja .
Na spremniku imam njegovo upravljanje za solarni sustav, ali ja to moram udružiti s centralnim na drva
(koji sam ja s tim papagaj postao,) a nisam

plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.03.2012., 20:15   #4
Čiju regulaciju za solar imaš. Tekst ili slika (ali pazi rezoluciju )
bob4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.03.2012., 20:53   #5
Quote:
Čiju regulaciju za solar imaš. Tekst ili slika (ali pazi rezoluciju )
Kao prvo ti pazi na tu svoju glavu i ne treskaj toliko s njom po zidu pa trebala bude i tebi i meni i mnogima.
Kao drugo ovo je forum koji ima cilj da pomaže i širi znanje, a moje pisanje nije nikakvo reklamiranje, mi svi zajedno moramo da bi rasprava bila kvalitetna navoditi kvalitetne primjere iz prakse ili asortimana na tržištu, kao i dobra tehnička tuđa rješenja.

Dakle da ti odgovorim konkretno: kupio sam solarni spremnik proizvodnja Austria Email. Na spremniku je ugrađen solarno termički regulator SDR 2, a ispod njega je komplet solarna pumpa s spojnim elementima sigurnosnim ventilom itd.

Ako si več spomenuo rezoluciju slike reci ti lijepo meni što razabireš na mojem friškom avataru - dam ti i odgovor - ništa.

Kako bi bilo da ja postavim takvu elektro shemu pa da vidim mudrijaša koji ju bude analizirao i po njoj nešto napravio. Za normalne ljude slika mora biti jasna informacija koja govori više nego 1000 riječi.
Onoga trena kad budem trebao postaviti takvu fotografiju ja ju budem postavio, pa da se svi postave na glavu.
Dobio sam crveni karton prošle godine i nije mi kruna pala s glave.
Smatram da slika mora biti tolike rezolucije da može jasno prenijeti potrebnu informaciju ili poruku.

Reklama ima pun kufer i mi se ne bunimo, a zasigurno nekog vraga doprinosimo našim sudjelovanjem na ovom forumu, stoga neka se zakopaju ratne sjekire zauvijek.

Srdačan pozdrav
plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.03.2012., 21:35   #6
Odlično, sve mi je jasno....
Regulator u lijepoj crvenoj boji (i uputa na 30 strana OK). Imaš i mjerenje dobivene energije (super)....
A tvoju shemu sam uspio isprintati na A4 formatu.... i nešto se ipak prepoznaje
bob4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.03.2012., 21:55   #7
Quote:
Odlično, sve mi je jasno....
Regulator u lijepoj crvenoj boji (i uputa na 30 strana OK). Imaš i mjerenje dobivene energije (super)....
A tvoju shemu sam uspio isprintati na A4 formatu.... i nešto se ipak prepoznaje
Tako je prijatelju, a evo mikroskopom malo vidljivije sheme

Srdačan pozdrav
plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 07:13   #8
PLUS

Pumpa koja ti je iznad spremnika i gura vodu prema spremniku i prema kotlu , može ti nagurati hladnu vodu u radijatore , ako pumpa grijanja ne radi.Stavi tamo nepovratni ventil.

Da si označio pumpe sa P1, P2 i s lično znao bi na koju pumpu mislim, ovako vježbaj vijuge.

Ne vidim ni sa povećalom miš ventil u krugu grijanja , a taj ventil ( njegov motor ) je zapravo glavna fora , ako imamo ekipu elektronićara kao tehničku podršku.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 08:59   #9
Učim i ja pomalo;
Pitanje !!!!
Druga pumpa s lijeva na desno , zajedno s trokrakim ventilom i onim iznad (nepovratni?) služi SAMO za recirkulaciju sanitarne vode????
bob4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 11:22   #10
Quote:
Učim i ja pomalo;
Pitanje !!!!
Druga pumpa s lijeva na desno , zajedno s trokrakim ventilom i onim iznad (nepovratni?) služi SAMO za recirkulaciju sanitarne vode????
Dva koraka desno , dobro.

Onda korak lijevo , dobro

E sad si u sred minskog polja, deja vu.

Da ta pumpa samo recirkulira vodu, i taj troputni miš ventil (trokraki po tvojoj nomenklaturi ) isto ima jebeno važnu zadaću . On ako pobudali imaš sprženo dijete ili spaljene oči.

On uzima hladnu vodu iz vodovoda i miješa je sa vrelom vodom ( 90 C ) i to u realnom vremenu sa odzivom od sekunde ????.

Dakle ta mala pumpa za cirkulaciju radi stalno na nekom malom gasu ili se povremeno pali , svakih 15 minuta i radi minutu, tolko da malo promulja vodu i sad neki senzor temperature prati tu vodu neposredno iza miš ventila.

Nakon sat dva se ta voda ohladi jer su tu i neki hladni zidovi i gubici u njima , senzor kaže zima mi je otvaraj ventil , i ovaj se otvori , ali se ne događa ništa , jer voda ne ulazi u cijevi jer sve dobro dihta i nitko ne troši vodu .

Integrator u PID regulatoru kaže ja otvorio , a senzor kaže meni zima , i tako se njih dva svađaju , a miš ventil se sve više otvara .

I sad ti dođeš lijepo pod tuš navikao da voda ima 42 C , ono milina , pustiš puni mlaz , a ono dum 90 C po očima.

U varijanti koju je PLUS nacrtao nije taj najgori slučaj zato što njemu sanitarna voda cirkulira u spremnik pa će stvar raditi obrnutom logikom senzor temperature će reći dobijam toplu vodu iz spremnika , toplo mi je otvaraj hladnu vodu , ali ona ne ulazi u sustav jer nema potrošnje vode pa hladna voda ne može ući.

A solarno i dalje zagrijava spremnik koji se može sav nekontrolirano pregrijati i imati u cijevima par litara vrele vode.

Ja sam opisao dva ekstremna scenarija , koji su vjerojatni.

Zadnje uređivanje ramzay : 07.03.2012. at 11:34.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 12:03   #11
Thumbs up U pravu ste prijatelji ali ja ne stignem biti brži

Quote:
ramzay kaže: Pogledaj post
PLUS

Pumpa koja ti je iznad spremnika i gura vodu prema spremniku i prema kotlu , može ti nagurati hladnu vodu u radijatore , ako pumpa grijanja ne radi.Stavi tamo nepovratni ventil.

Da si označio pumpe sa P1, P2 i s lično znao bi na koju pumpu mislim, ovako vježbaj vijuge.

Ne vidim ni sa povećalom miš ventil u krugu grijanja , a taj ventil ( njegov motor ) je zapravo glavna fora , ako imamo ekipu elektronićara kao tehničku podršku.

Ne stignem biti tako jako brz ali sad sve vidite i sve znate zar ne
plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 15:20   #12
Dali na takvim mjestima (sanitarna voda) zadovoljavaju po kvaliteti, točnosti i cijeni termostatski troputi miš ventili ????
bob4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 16:43   #13
Quote:
Dali na takvim mjestima (sanitarna voda) zadovoljavaju po kvaliteti, točnosti i cijeni termostatski troputi miš ventili ????
U principu da , zadovoljavaju , i ja ih stavljam po sistemu brigo moja pređi na drugoga , odnosno odgovornost prebacujem na ESBE VTA 320, iako bih jednog dana na ispitnoj liniji rado vidio jedan motorni ventil tog tipa.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 16:45   #14
Plus tak nekak je izgledala i dokumentacija iz Černobila , sjećam se nekih nacrta.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 17:40   #15
Quote:
Plus tak nekak je izgledala i dokumentacija iz Černobila , sjećam se nekih nacrta.
ili mozda na Komsomolec-u
Old 07.03.2012., 19:41   #16
http://img59.imageshack.us/img59/162/solarshema2.jpg

Jedna shema solarnog i kotla na ložu koji bude uskoro išao na pelete .
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2012., 06:08   #17
Postoji li neki razlog zasto se ovdje prica o shemama centralnog i kako sve spojiti ako je tema:

"Elektroničko upravljanje i regulacija u sustavima grijanja".

?
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2012., 07:49   #18
Najvjerojatnije postoji
bob4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2012., 08:22   #19
Quote:
Najvjerojatnije postoji
Pa neka onda to netko objasni....jer je tema elektronsko / automatizirano upravljanje. A to je ozbiljna i siroka tema sama po sebi a mi do sada pricamo o nepovratnim ventilima izmedju pumpe i spremnika....
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2012., 22:21   #20
Quote:
Dva koraka desno , dobro.

Onda korak lijevo , dobro

E sad si u sred minskog polja, deja vu.

Da ta pumpa samo recirkulira vodu, i taj troputni miš ventil (trokraki po tvojoj nomenklaturi ) isto ima jebeno važnu zadaću . On ako pobudali imaš sprženo dijete ili spaljene oči.

On uzima hladnu vodu iz vodovoda i miješa je sa vrelom vodom ( 90 C ) i to u realnom vremenu sa odzivom od sekunde ????.

Dakle ta mala pumpa za cirkulaciju radi stalno na nekom malom gasu ili se povremeno pali , svakih 15 minuta i radi minutu, tolko da malo promulja vodu i sad neki senzor temperature prati tu vodu neposredno iza miš ventila.

Nakon sat dva se ta voda ohladi jer su tu i neki hladni zidovi i gubici u njima , senzor kaže zima mi je otvaraj ventil , i ovaj se otvori , ali se ne događa ništa , jer voda ne ulazi u cijevi jer sve dobro dihta i nitko ne troši vodu .

Integrator u PID regulatoru kaže ja otvorio , a senzor kaže meni zima , i tako se njih dva svađaju , a miš ventil se sve više otvara .

I sad ti dođeš lijepo pod tuš navikao da voda ima 42 C , ono milina , pustiš puni mlaz , a ono dum 90 C po očima.

U varijanti koju je PLUS nacrtao nije taj najgori slučaj zato što njemu sanitarna voda cirkulira u spremnik pa će stvar raditi obrnutom logikom senzor temperature će reći dobijam toplu vodu iz spremnika , toplo mi je otvaraj hladnu vodu , ali ona ne ulazi u sustav jer nema potrošnje vode pa hladna voda ne može ući.

A solarno i dalje zagrijava spremnik koji se može sav nekontrolirano pregrijati i imati u cijevima par litara vrele vode.

Ja sam opisao dva ekstremna scenarija , koji su vjerojatni.
G. @ramzay
Vasa diskusija je u redu u slucaju postavljanja elektronskog regulatora sa troputim ventilom sa el pogonom i senzorima na recirkulaciji.
Ali tu je zamisljen jednostavni termostatski troputi ventil 1/2" sa temp. 38C, a rec. pumpu treba da pokreće jedan cijevni termostat postavljen u zoni potrošnje (30C) u kombinaciji sa vremenskim uklopni sat. Sa ovom jeftinom kombinacijom "Nema sprženog djeteta" i nema spaljenih očiju".
Nepovratni ventil obavezno mora da bude na recirkulacionom vodu, a i pumpu bih ja tu stavio
Pozdrav ......

Zadnje uređivanje .CAR : 08.03.2012. at 23:05.
.CAR is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:32.