Planinarenje Po šumama i gorama |
|
|
21.11.2014., 23:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
U čemu perete jakne?
Ne znam da li je već bila ovakva tema, zaboravio sam provjeriti. A ako i je, kažu da je ponavljanje majka znanja :klap: Kupiš jaknu za iks na entu kuna ili čega već i onda ju moraš održavati na pravilan način da jakna zadrži svojstva. Recimo gore-tex. Koja su vaša iskustva? Da li ono što nude u trgovinama stvarno šljaka?
|
|
|
22.11.2014., 00:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Jedno od najpoznatijih sredstava za pranje i njegu odjeće od tehničkih materijala poput GoreTex,eVENT,Sympatex,Permatex,HyVent itd. je NIKWAX.
Kod nas ga ima na adresi ispod:
Detergent za pranje i njegu
http://americanshop.biz/hr/prva-pomo...2x150-ml.html#
Sprej za poboljšanje odbojnosti tkanine prema kišnim uvjetima :
http://americanshop.biz/hr/prva-pomo...ne-300ml.html#
Može se nabaviti i preko internet servisa ebay i amazon,gdje sam ja kupovao navedena sredstva
Drugi poznati proizvođać sredstava za pranje,njegu i vodoodbojnu zaštitu odjeće od tehničkih materijala je GRANGERS
i njihovi se proizvodi mogu naći na ovoj adresi:
http://www.iglusport.hr/katalog/183/ODJECA
Također i na internet servisima koje sam već naveo.
|
|
|
22.11.2014., 02:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Svaka čast Fantomlate 
|
|
|
22.11.2014., 02:31
|
|
Registrirani korisnik
|
E, ali imam još jedno pitanje. Ako se tehnička odjeća neko vrijeme pere u neprimjerenoj kupci (kupki), pa izgubi nešto od svojstava, da li se može "rehabilitirati" pranjem u odgovarajućim sredstvima? I ajde još jedno, bolje na ruke ili u perilici? Što me podsjetilo na jedan vic kojeg moram podijeliti. Pa idem smjesta u odgovarajuću rubriku.
|
|
|
23.11.2014., 06:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2010.
|
ako si zeznuo membranu, bojim se da je to poprilicno nepovratno?
nisam se nikad usudila eksperimentirati 
odjecu s membranama perem svake prijestupne, ako bas bas bas moram.
i edit: ruke neusporedivo i svakako bolje nego perilica, zbog stvaranja ostrih pregiba etc.
|
|
|
23.11.2014., 20:55
|
|
Registrirani korisnik
|
 A dobro. Nije prvi put da sam nešto zje... zeznul. Kakav već jesam, nije ni zadnji.
|
|
|
24.11.2014., 09:56
|
|
Registrirani korisnik
|
pa ne mora znacit  isprobaj jaknu.
pa nam javi.
edit: ako pusta, mozes ju uvijek impregnirati, samo onda ne bu vise pustala ni na van.  ovisi za kaj ju koristis.
|
|
|
24.11.2014., 12:23
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Feb 2014.
|
Quote:
arorua kaže:
ako si zeznuo membranu, bojim se da je to poprilicno nepovratno?
nisam se nikad usudila eksperimentirati 
odjecu s membranama perem svake prijestupne, ako bas bas bas moram.
i edit: ruke neusporedivo i svakako bolje nego perilica, zbog stvaranja ostrih pregiba etc.
|
ne znam kako možeš uništiti gore tex membranu pranjem... čime je pereš? razrjeđivačem?
ja svoje gore tex jakne perem u veš mašini na 30 stupnjeva normalan program od jednog sata s centrifugom na kraju i koristim običan prašak (rubel?). jakna je nakon nekoliko godina izgubila impregnacijski sloj tako da površinska tkanina sada upija vodu umjesto da je odbija, ali brzo se suši. najbitnije da gore tex membrana ni nakon 18 godina upotrebe ("skini tu jaknu već jednom i vrapci na grani te poznaju") nije propustila.
Zadnje uređivanje GroverTMuldoon : 24.11.2014. at 12:36.
|
|
|
25.11.2014., 11:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
arorua kaže:
pa ne mora znacit  isprobaj jaknu.
pa nam javi. 
|
To je bio i povod mog pitanja Aurora, pardon, Arorua. Pušta brže nego prije, a prao sam ju (nakon duuuugo vremena nepranja) u perilici sa tamnom odjećom. No, nije goretex, nego AQ2, navodno 10 000 mm. A pitanje je ipak bilo onak, za ubuduće.
|
|
|
25.11.2014., 15:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Platinoff kaže:
To je bio i povod mog pitanja Aurora, pardon, Arorua. Pušta brže nego prije, a prao sam ju (nakon duuuugo vremena nepranja) u perilici sa tamnom odjećom. No, nije goretex, nego AQ2, navodno 10 000 mm. A pitanje je ipak bilo onak, za ubuduće.
|
Većina tehničkih materijala poput GoreTex su izrazito izdržljivi i kao materijal imaju doživotnu garanciju.Bitno je da se roba nije prala na visokoj temperaturi iako ju niti to neće uništiti i da se ne upotrebljava omekšivać jer on zatvara sićušne pore takvih materijala,a to dovodi do gubljenja prozračnosti.Također,specijalizirani detergenti za tehničke materijale su uglavnom u tekućem stanju.
U principu,za svaku odjeću općenito,sa čime je prati,održavati i pod kojim uvjetima,zadužena je deklaracija proizvođaća i nju valja slijediti.Dakle,nabavite si neki od preporučenih detergenata i operite takvu odjeću u perilici ili u kadi ručno,na nekih 30'C,a nakon što se osuši,poprskajte ju sprejem koji ima funkciju da odbija kišu i vlagu.Ono što sam ja primjetio,nakon što sam oprao svoje GTX jaknu nakon dužeg vremena je da je postala prozračnija,odnoso da bolje diše no prije pranja.Inače imao sam jaknu od McKinnley-a od Aquamax materijala i ne samo da nije dugo trajala ( pokvarili se ciferšlusi),nego nije bila niti približno prozračna kao druga od GoreTex materijala.
|
|
|
25.11.2014., 20:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Nemam što drugo reći nego svima   
Dobio sam korisne savjete!
|
|
|
25.11.2014., 20:36
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Fantomlat kaže:
Ono što sam ja primjetio,nakon što sam oprao svoje GTX jaknu nakon dužeg vremena je da je postala prozračnija,odnoso da bolje diše no prije pranja.
|
Ovo bude sad čisto nagađanje, ili zapravo glasno razmišljanje. Ili čak otkrivanje tople vode (smajlić za sram), ali nisam o tome prije razmišljao.
Možda kristalići soli iz znoja zatvaraju pore, kao spomenuti prah iz omekšivača? Mislim, nije bitno, ali kad smo se već dotakli zatvaranja pora. Pa je onda s obzirom na Fantomlatovo iskustvo dobro tu i tamo jakne preprati.
|
|
|
26.11.2014., 06:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
GroverTMuldoon kaže:
najbitnije da gore tex membrana ni nakon 18 godina upotrebe ("skini tu jaknu već jednom i vrapci na grani te poznaju") nije propustila.
|
isuse!! meni je ovo totalan SF  svaka cast 
niti jedna od mojih jakni nije dosla ni blizu ovome.
uglavnom se nakon 2-3 godine aktivnog koristenja pocela primjecivati razlika, a nakon 5-10 (ovisno o daljnoj upotrebi itd) su postajale gradske, za bicikl i sl. (to je bilo u proslom zivotu, sada bi mi valjda trajala 30 godina jer imam malo dijete i skoro nikamo ne idem.)
opcenito na temu: lako je jaknu impregnirati da bude vodoodbojna, ali "disanje" je problem, i zato membrana. tocno je sto fantomlat pise za omeksivac, i to ne vrijedi samo za goretex i membrane, nego i za windstoppere, razne povrsinske slojeve itd. moram priznati da nisam ulazila u pozadinsku kemiju. ali ni jedan komad odjece mi nije poceo pustati nakon pranja. vodom. 
|
|
|
26.11.2014., 10:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
arorua kaže:
jer imam malo dijete i skoro nikamo ne idem
|
Malo strpljenja. Brzo bude došlo kad će dijete jedva čekati da starci zapale za vikend u planine. Hm, ovo je već primjerenije za neki drugi odjeljak na forumu  Npr. "Kutak za roditelje"
|
|
|
26.11.2014., 11:17
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
arorua kaže:
isuse!! meni je ovo totalan SF  svaka cast 
niti jedna od mojih jakni nije dosla ni blizu ovome.
uglavnom se nakon 2-3 godine aktivnog koristenja pocela primjecivati razlika, a nakon 5-10 (ovisno o daljnoj upotrebi itd) su postajale gradske, za bicikl i sl. (to je bilo u proslom zivotu, sada bi mi valjda trajala 30 godina jer imam malo dijete i skoro nikamo ne idem.)
opcenito na temu: lako je jaknu impregnirati da bude vodoodbojna, ali "disanje" je problem, i zato membrana. tocno je sto fantomlat pise za omeksivac, i to ne vrijedi samo za goretex i membrane, nego i za windstoppere, razne povrsinske slojeve itd. moram priznati da nisam ulazila u pozadinsku kemiju. ali ni jedan komad odjece mi nije poceo pustati nakon pranja. vodom. 
|
da budem iskren, dotična bailova gore-tex 18-godišnjakinja pušta vodu oko dvije godine na jednom manjem mjestu na ramenu i to na šavu. to nije posljedica pranja nego zamora materijala od stalnog nošenja i vjerojatno uticaja centrifuge šavovi su na gornjem dijelu lijevog ramena vjerojatno napravili prostor stalnim pomicanjem/naprezanjem u gore-tex materijalu pa tu voda prolazi, ali samo kad je jak pljusak. po manjoj kiši nema propuštanja, testirao sam je neki dan hodao sam bez kišobrana (s navučenom kapuljačom naravno) po umjerenim padalinama nekoliko minuta, nigdje nije propustila.
zbog čestog i dugogodišnjeg pranja gornji sloj materijala (zelena tkanina) je ofucan na mjestima gdje se jakna inače najviše haba (gornji rub kragne s unutarnje strane lijevo i desno te rub oba rukava, ali manje) i ispod se vidi bijela gore-tex membrana. oguljeni dijelovi nisu veliki (na kragni nekoliko mm2, a na rukavima se praktički i ne vide jer su debljine 1 mm točno na bridu rukava i male su dužine).
jaknu non stop nosim jer mi fenomenalno stoji i dobro mi dođe kad je manja hladnoća (fleece jacket inside is worn out) pa je stoga i češće perem, pauziram je od nošenja samo kad stisne hladnoća onda imam dvije, tri pričuvne koje kombiniram ovisno o temperaturi, padalinama, vjetru itd i sve su kao nove, doći će na red kao primary jacket kad ova bailova završi u smeću.
Zadnje uređivanje GroverTMuldoon : 26.11.2014. at 11:31.
|
|
|
26.11.2014., 16:27
|
|
GG
Registracija: Mar 2006.
|
Vidim peru se GoreTex jakne pa bi se i ja odvažio oprati meni najdražu. Jakna definitivno nigdje ne pušta, ali je izvana jako prljava, pogotovo na kragni, vjerojatno od znoja.
Oprao bih ju s tekućim sredstvom za materijal s membranom od Perwola koji sam kupio u Mueleru. S tim inače perem sve biciklističke i planinarske stvari, sa ili bez Windstoper svojstva već godinama i sve bude Ok.
GoreTex stvari nisam nikad prao pa jedno važno pitanje: treba li izvrnuti jaknu kad je stavljam u perilicu ili ne? Znam da treba sve džepove zatvoriti. Znam isto tako da bi to trebalo pisati negdje na jakni, ali deklaracija se na mojoj jakni izbrisala. Ako to nešto znači, jakna je Millet i stara je barem 5-6 godina.
|
|
|
27.11.2014., 01:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
GroverTMuldoon kaže:
da budem iskren, dotična bailova gore-tex 18-godišnjakinja pušta vodu oko dvije godine na jednom manjem mjestu na ramenu i to na šavu. to nije posljedica pranja nego zamora materijala od stalnog nošenja i vjerojatno uticaja centrifuge šavovi su na gornjem dijelu lijevog ramena vjerojatno napravili prostor stalnim pomicanjem/naprezanjem u gore-tex materijalu pa tu voda prolazi, ali samo kad je jak pljusak. po manjoj kiši nema propuštanja, testirao sam je neki dan hodao sam bez kišobrana (s navučenom kapuljačom naravno) po umjerenim padalinama nekoliko minuta, nigdje nije propustila.
zbog čestog i dugogodišnjeg pranja gornji sloj materijala (zelena tkanina) je ofucan na mjestima gdje se jakna inače najviše haba (gornji rub kragne s unutarnje strane lijevo i desno te rub oba rukava, ali manje) i ispod se vidi bijela gore-tex membrana. oguljeni dijelovi nisu veliki (na kragni nekoliko mm2, a na rukavima se praktički i ne vide jer su debljine 1 mm točno na bridu rukava i male su dužine).
jaknu non stop nosim jer mi fenomenalno stoji i dobro mi dođe kad je manja hladnoća (fleece jacket inside is worn out) pa je stoga i češće perem, pauziram je od nošenja samo kad stisne hladnoća onda imam dvije, tri pričuvne koje kombiniram ovisno o temperaturi, padalinama, vjetru itd i sve su kao nove, doći će na red kao primary jacket kad ova bailova završi u smeću.
|
a jel ti tu jaknu onda nosis "za svaki dan", po gradu itd? koliko god glupo zvucalo, mozda je to razlog dugovjecnosti?  jer su meni jakne recimo prvo riknule na mjestima velikog opterecenja ruksakom - ramena i ponekad ledja + ako ju negdje zakvacis skijom, derezom, cepinom, stapom, granom i sl.(ovisno o tipu jakne, a posebno vrijedi i za goretex hlace) + (pretpostavljam) od stalnog presavijanja na najmanji moguci volumen i nosanja po ruksacima. tako da ovo habanje na okovratniku, rukavima i savovima uglavnom nije stiglo doci do izrazaja.
Quote:
Platinoff kaže:
Malo strpljenja. Brzo bude došlo kad će dijete jedva čekati da starci zapale za vikend u planine. Hm, ovo je već primjerenije za neki drugi odjeljak na forumu  Npr. "Kutak za roditelje"
|
that will be the day...  necu nikad zaboravit jedan uspon na mt. blanc, isli smo preko mt. tacula i mt. maudita, kad sam skuzila da je iznad mene grupa francuskih penzica koja je za vikend isla na mt. tacul! onda sam si rekla e pa jebemu misa, i ja zelim u penziji za vikend ic na izlete na cetiritisucnjake, a ne trazit boce po kontejnerima! ali da, ovo je za par drugih tema... 
Zadnje uređivanje arorua : 27.11.2014. at 01:38.
|
|
|
27.11.2014., 10:42
|
|
U samoizolaciji
|
@GGG
brate mili i ja volim svoju gore-tex jaknu, ali je operem kad se zaprlja pa ne mogu prljav među ljude, jel tako?
sa svojih 16 godina pranja gore-tex jakni mogu ovdje podijeliti svoje iskustvo: stavim rubela u jednu ladicu perilice, odaberem kratki program na 30 stupnjeva s centrifugom (može i bez nje, još bolje, ne kida se oblekica, ali ja ne volim da mi se cijedi roba kad je vadim iz bubnja), a prije stavljanja jakne u mašinu nasapunam najprljavije dijelove (kragna iznutra, džepovi rubni vrh te rukavi s donje strane) i obavezno otkopčam sve džepove da detergent uđe u sve pukotine. izvrtat je ne moraš, navodno se izvrtanjem odjeće čuva boja. meni se nakon svih ovih godina čini da su moje jakne manje više uvijek istog izgleda
@arorua
da, mislim da si u pravu, razlog dugovječnosti moje prve gore-tex jakne je vjerojatno zato što nije izložena takvim naprezanjima kao tvoja koju rabiš za skijanje, planinarenje i sl. gdje se na leđima u naprtnjači nose velike težine. ja sam napisao tu na forumu da nisam outdoor aktivist i da mi obleka služi samo za po gradu. no i ja nerijetko nosim ruksak na leđima, ali ni izbliza tako težak kao vaš kad se bavite zimskim radostima. 
|
|
|
28.11.2014., 15:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Platinoff kaže:
Ovo bude sad čisto nagađanje, ili zapravo glasno razmišljanje. Ili čak otkrivanje tople vode (smajlić za sram), ali nisam o tome prije razmišljao.
Možda kristalići soli iz znoja zatvaraju pore, kao spomenuti prah iz omekšivača? Mislim, nije bitno, ali kad smo se već dotakli zatvaranja pora. Pa je onda s obzirom na Fantomlatovo iskustvo dobro tu i tamo jakne preprati.
|
Nije nagađanje,nego sam to čitao u deklaraciji,da pranje nakon dužeg vremena može poboljšati prozračnost (breathabillity ).Dugo sam odgađao prvo pranje jer nisam imao adekvatan detergent pa se otegnulo.Glede kristalića soli,poanta je da goretex materijal ima ultra sićušne mikronske rupice,koje su oko 20 000 puta manje od kapi kiše,ali su zato oko 700 puta veće od molekule znoja i u tome je štos.Pušta van znoj,ali ne pušta kišu i vjetar .Upravo je ta prozračnost poželjno svojstvo da bi se spriječilo znojenje.Gore spominjana McKinnley jakna,imala je daleko slabiji učinak po tom pitanju.Istini za volju,pošteno je reći da je goretex materijal skup radi patentnih prava i monopola DuPont-a,koji uz to ima i nekakav kontrolni mehanizam kod proizvođaća odjeće koji koriste taj materijal.Ima i drugih materijala sa dobrim svojstvima,ali su jeftiniji od gtx.
|
|
|
28.11.2014., 16:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Glede detergenata za pranje,kupio sam u Mulleru nekakav njihov detergent za pranje ,prvenstveno za majice i opremu za trčanje od tehničkih materijala..No on je kvalificiran i za pranje jakni .No nakon toga sam brzo nabavio Nikwax pa ga nisam koristio za pranje jakne.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:06.
|
|
|
|