Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.03.2005., 14:39   #1
Centralno grijanje na piljevinu

Cuo sam pricu o centralnom grijanju na piljevinu. Zna li tko sto o tome (kakva pec, kako to funkcionira)?
Pozdrav
boromir is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2005., 16:39   #2
Funkcionira odlično ukoliko ti je kotlovnica udaljena od stambenog dijela.Prije 30-tak godina je grijanje na piljevinske peći bilo prilićno popularno u zapadnim dijelovima hrvatske premda ne striktno kao sistem centralnog grijanja već kao klasićna peć.Na nekoliko mjesta sam se susreo i sa centralnim grijanjem na piljevinu.Sistem loženja je bio koncipiran da se peć puni odozgora prema dnu piljevinom koja se jako tlači oko osovine (drvene ili metalne promjera 10-tak cm ) koja se nalazi u centru peći i koja se po punjenju vadi .Peć se tada poklopila gornjim dijelom a kroz donji otvor se potpalila piljevina koja je sagorijevanjem oslobađala veliku temperaturu. Glavna prednost tih peći je bila da se punila samo jednom u 24 sata tj. toliko je vremena sagorijevala piljevina. Ta peć se mogla nabaviti isključivo narudžbom ,nikad se nije serijski proizvodila i izgledale su kotlovi za kuhanje svinjske hrane.obična bravarija.Znam neke stolare koji i danas griju radione na taj način jer imaju piljevine a šegrtima je prvi posao ujutro naložiti peć .
Old 17.03.2005., 21:53   #3
Postoji i prese za kupiti i tako da mozes napraviti si one brikete.....pa mozes u obicnu pec za grijanje ih stavljati....
Old 17.03.2005., 22:44   #4
Imaju i vece peci koje iz silosa uzimaju piljevinu, i stalno dolazi u pec i gori.
24 sata da gori piljevina???
Prvi glas, ja u radioni nafilam cijelu pec i zgori za par min sve.
Old 17.03.2005., 22:45   #5
Quote:
bijeloglavi_sup kaže:
Postoji i prese za kupiti i tako da mozes napraviti si one brikete.....pa mozes u obicnu pec za grijanje ih stavljati....
A briketirka je inace jako jeftina, bu ti se isplatila nakon 20g. grijanja
Old 17.03.2005., 22:49   #6
Quote:
lego kaže:
A briketirka je inace jako jeftina, bu ti se isplatila nakon 20g. grijanja

fora je u tome da piljevinu moze nabaviti i sam proizvoditi brikete za doma s presom i onda je jeftino i isplati se................
Old 18.03.2005., 07:26   #7
Quote:
Prvi glas, ja u radioni nafilam cijelu pec i zgori za par min sve.
Stvar je u tlačenju piljevine. Treba ju "naštamfati" ko kad betoniraš temelje.Budući da nema previše zraka ne izgori odmah .
Old 18.03.2005., 09:40   #8
U prošlom Hausbau časopisu je bilo nešto malo o grijanju na drvene brikete. Uglavnom, tamo kažu da je to jako skupo ali izvrsno - dakle za odlikaše.
Valjda bi se dalo pojeftiniti tako da te brikete sam nabavljaš ili praviš tom prešom.
Codegun is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2005., 21:51   #9
imam frenda kaj ima pilovku. ima nekakvu bačvu koju nafila piljevinom i tak ju cijelu ubaci u peć i zbilja gori cijeli dan.
Old 23.03.2005., 15:37   #10
U Merkuru u Zg (Sesvete) imaš peć za piljevinu.
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2005., 15:51   #11
Ljudi idemo u 21. stoljeće, eru alternativnih izvora, solarnih kolektora, iskorištavanja biomase, vodikovoj ekonomiji a vi pričate o peći na piljevinu kao o zadnjem bumu tehnike.
Šta to još uvijek postoji!
Rebecca Guay is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2005., 17:44   #12
Quote:
bijeloglavi_sup kaže:
fora je u tome da piljevinu moze nabaviti i sam proizvoditi brikete za doma s presom i onda je jeftino i isplati se................

Ajde reci kakvom presom?
Sta mislis da nisam probo presat sa 150 tonskom presom, ide pre sporo totalno neprakticno!
Nista bez prave briketirke al ona je preskupa za vlastite potrebe
Old 24.03.2005., 22:39   #13
nego, kada se preša piljevina zar se ne stavlja nikakvo vezivo? nekaj bi moralo?!
Old 25.03.2005., 01:16   #14
Quote:
fakin kaže:
nego, kada se preša piljevina zar se ne stavlja nikakvo vezivo? nekaj bi moralo?!
Moralo bi, al nisam siguran.
Ovak na suho ni pod 150 tona nije naj bolji ucinak.
Old 25.03.2005., 09:01   #15
Quote:
fakin kaže:
Jako razrijedjeno ljepilo za tapete Ili gadno razvodnjeni drvofix.
Juraj is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2005., 09:08   #16
Izrada tih briketa je skup proces kojim se počinje baviti naš Ivić Pašalić i investicija nas košta više od milijun eura .Proizvodnja je namijenjena za vanjsko tržište .Za detaljnjije informacije zovite Ivića.
Old 25.03.2005., 11:41   #17
Ljepilo se stavlja u kućnoj radinosti.
Sam cilinder stroja, u koji se nabija piljevina, grije se na 200-300C.
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2005., 11:48   #18
a nije li temperatura paljenja drveta 270 C?
finta is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2006., 16:43   #19
Quote:
lego kaže:
Moralo bi, al nisam siguran.
Ovak na suho ni pod 150 tona nije naj bolji ucinak.

Dodaj vruću paru u piljevinu i prešaj...
Piljevinko is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2006., 17:04   #20
Quote:
fakin kaže:
imam frenda kaj ima pilovku. ima nekakvu bačvu koju nafila piljevinom i tak ju cijelu ubaci u peć i zbilja gori cijeli dan.
Tocno, ja sam imao takvu pec.
Radi se (po sjecanju) o manjoj kanti u vecoj kanti sa poklopcem. U manju kantu se nabije piljevine i prasine iz stolarske radione oko drvenog stupa promjera 10 cm. Kad se stup izvadi, ostaje rupa u koju dolazi zrak odozdo. Sve to se pokriije vecom kantom, potpali i stvar radi odlicno!
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:53.