Pogledaj jedan post
Old 17.06.2025., 11:33   #9453
Ne znam čemu raspravljati o tome na ovoj temi, kad postoji religija.

Jest da je to najveća konspiracija u zadnjih 2000 godina...

Quote:
petielement kaže: Pogledaj post
I za glupost šta je napisao
Ko mi kaže.
Takvih gluposti koje ti pišeš, nisam u životu čuo.

Quote:
za Pavla i vizije, kao pošto nema indikacije da je fizički sreo Isusa
Pavao nikad ne spominje Isusa kao čovjeka na ovoj zemlji, samo u svojim vizijama i proročanstvima stara zavjeta. A on je prvi koji propovijeda kršćanstvo u židovskoj dijaspori. Sve je od njega nastalo. A Pavao niti jednu jedinu Isusovu riječ ne spominje. Jer Isusa niti nije bilo na Zemlji. (dok to Marko nije izmislio)

Quote:
s tim kao "argumentira" da Isus nije bio stvarna povijesna osoba nego samo vizija, ali niz citata Pavla mu pobija tu ideju..
Pavao ne samo da ne spominje Isusove riječi, savjete, čuda, djela, mjesta i osobe, nego kaže da o Isusu nije ništa doznao od ljudi. Dakle nema apostola-učenika koji su bili izravni svjedoci Isusa na Zemlji.
To je izmislio Marko, naraštaj kasnije.

O Isusu je doznao samo iz svojih vizija, ali za Pavla Isus nije bio prozračni duh, nego imao fizički inkarnirano tijelo, ali ne na Zemlji.

Quote:
Pavao jasno piše o Isusu ko sinu Božjem u tijelu običnog čovjeka "grešnog tijela",
Naravno. Po njegovoj teologiji (tj. Braće Gospodnje koja je bila mesijanska židovska sekta), Isus je postojao i kao arhanđeo se inkarnirao u Davidskom tijelu, od sperme Davidove, na nižim nebesima, gdje su ga ubili arhoni eona.

Quote:
rođenom od žene,
Ne od slonice.
Ime te žene kao Marije, Pavao NIKAD ne spominje. On govorio o alegorijskim ženama, majkama Isusova tijela, Hagari, grješnoj, i Sari čistoj. To je smisao izraza: "kreiran od žene".

Quote:
potomak loze Davida,
Kreiran od sperme Davidove, jer Bog to može.

Quote:
i da je živio ko siromah....
Ovo si izmislio.

Quote:
sve jasne indikacija da govori o stvarnom čovjeku, ne viziji.
Upravo si nadrobio sve što su apologeti uspjeli sastrugati u prilog svoje teze da Pavao govori o zemaljskom Isusu od Marka. Osim što je to jadno, svaka od tih teza se može pobiti.

Ostaje gromoglasna tišina o konkretnom Isusu na Zemlji u Pavla, kojega nema pa nema. Ostaje i nekoliko pavlovih poslanica koje Crkva nekako nije zadržala. Tko zna kakve gnostičke istine o Isusu tamo postoje....

Quote:
Pa piše kako je Isus na posljednjoj večeri
Izmislio si da piše da je posljednja. To je laž koju ponavljaju apologeti. Pavao govorio o svetom ritualu koji je Isus napravio negdje sam, kao primjer da to imitiraju kršćani.

"23 Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, 24 zahvalivši razlomi i reče: »Ovo je tijelo moje – za vas. Ovo činite meni na spomen.« 25 Tako i čašu po večeri govoreći: »Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen.« 26 Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe. 27 Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. 28 Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. 29 Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela. 30 Zato su među vama mnogi nejaki i nemoćni, i spavaju mnogi. 31 Jer kad bismo sami sebe sudili, ne bismo bili suđeni. 32 A kad nas sudi Gospodin, odgaja nas da ne budemo sa svijetom osuđeni. 33 Zato, braćo moja, kad se sastajete na blagovanje, pričekajte jedni druge. 34 Je li tko gladan, kod kuće neka jede da se ne sastajete na osudu.
Drugo ću urediti kada dođem."
https://biblija.ks.hr/prva-poslanica-korincanima/11

Pavao ne spominje "povratak" Isusa, nego da će On doći, (po prvi put), jednom u budućnosti na Zemlju. Ritual je za vjernike. Nema apostola.

Quote:
razlomio kruh i jeo kruh i pio vino sa apostolima. Vizije ne jedu niti piju.
Opet laž da su to jeli apostoli. Nikakve apostole Pavao ne spominje. Imao je fizičko tijelo. Ne na Zemlji.

Quote:
Pa dalje piše da je razapet, ubijen i pokopan, nešto šta se ne radi sa vizijom već stvarnim čovjekom.
Naravno da je imao fizičko, ljudsko tijelo, jer samo tako je mogao okajati Adamov grijeh. Na nižim nebesima. Ta nebesa su onda ljudima bila realna kao i ova Zemlja. Kao i demoni.

Quote:
Nadalje, Pavao je poznavao Isusovog brata Jakova.
Ne. To je brat po vjeri. Nikakva Isusova rodbina nije bila na čelu Jeruzalemske crkve.

Quote:
Dakle, Pavao ga apsolutno opisuje ko stvarnog čovjeka,
Inkarnirani anđeo u Davidsko tijelo. Ali ne u Galileji.

Quote:
a ako ga on osobno nije fizički sreo za razliku od svih ostalih apostola, je potpuno nebitno.
Nije ako, nego nigdje nema čak niti čuđenja što ga nije sreo, a propovijeda kao da jest. Kad to pitanje nije niti postojalo. Golema većina teologa se slaže da Pavao nikad nije vidio Isusa.

Quote:
A kako piše akademik Stanley E. Porter, vrlo je moguće da se jesu fizički sreli.

Quote:
Vrlo je moguće ili vjerojatno da je mladi farizej Pavao, koji je tada studirao u Jeruzalemu pod Gamalielom, osobno vidio ili čuo Isusa tijekom njegovih javnih nastupa i sukoba s vjerskim vođama u hramu, jer su obojica bili na istom mjestu u isto vrijeme.
Mogao bi da je Isus postojao, ali nikada Pavao ne spominje da je ikada sreo Isusa u realnom svijetu, ili da bi to bio problem što ga nije sreo, a pametniji od svih apostola-učenika. On samo govori o svojim vizijama. Niti jednu njegovu riječ da spomene, a glavni je njegov propovjednik! Kako to? lol

podupiru proputinaši i antisemiti
Nepoznati is offline  
Odgovori s citatom