Natrag   Forum.hr > Društvo > Lijepa naša

Lijepa naša Gradovi i sela Hrvatske - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Babina Greda...

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.08.2022., 20:27   #1081
Quote:
andreazg kaže: Pogledaj post
Može koji savjet gdje ići i što posjetiti u više dana a smješteni smo u Crnom Lugu?
Zanima nas i Slovenija,koliko ima do granice i gdje bi mogli otići a da nam ne treba vinjeta?gdje se može kupati da je rijeka sa slapovima? Svaki info je dobrodošao.hodali bi, ali onako rekreacijski bez većih uspona,tipa Premužićke gdje smo bili prošle godine.
Izvor Kupe - jako lijepo, a totalno ravno za šetanje. Na Kupi ima mjesta gdje su slapovi, od Broda na Kupi uzvodno.
Alienica is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2023., 15:13   #1082
Jesu li mozda asvaltirali onu cestu skojom se spustamo dolje na vir?prije 2 god je bila u katastrofa stanju kako je sad?
murof7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2023., 08:47   #1083
Quote:
murof7 kaže: Pogledaj post
Jesu li mozda asvaltirali onu cestu skojom se spustamo dolje na vir?prije 2 god je bila u katastrofa stanju kako je sad?
a zašto bi autom doslovno u vir ili vražji prolaz?zašto nebi prošetao od željezničke dole i natrag???
Old 21.07.2023., 12:54   #1084
Quote:
Alienica kaže: Pogledaj post
Izvor Kupe - jako lijepo, a totalno ravno za šetanje. Na Kupi ima mjesta gdje su slapovi, od Broda na Kupi uzvodno.
citam po netu da je do izvora kupe strma staza?
forza is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2023., 21:12   #1085
Quote:
forzaMILAN kaže: Pogledaj post
citam po netu da je do izvora kupe strma staza?
Nije iz Razloga. U selu se može naručiti pastrva da te čeka topla kad se vratiš.
Hagne is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.09.2023., 16:40   #1086
Kad sam prošli mjesec išao na more pa sam prošao Likom, Bože dragi kako li je lijepa.

Stavio sam si na listu želja da je obiđem uskoro i to ću i učiniti
Old 26.09.2023., 13:26   #1087
Život u Gorskom Kotaru

Dosta se priča o tome kako je u Gorskom Kotaru ljepo za posjetiti a mene zanima kako je tamo živjeti.
Kad pogledam blizina Rijeke je nekih 25 do 35 minuta, Zagreb je sat i 25 minuta. Povezanost je dobra što se prometa tiće.

E sad ima ta općina Fužine koja izgleda ja lijepo, dosta turistički usmjerena ali vidim da se dosta tih objekata prodaje s obzirom na veličinu općine dosta je kuća u prodaji s tim da su u planu POS stanovi u izgradnji.

Kad realno pogledam to je kao Kanada ili Alaska u malom, kvalitetan zrak, priroda koja je očuvana s obizirom kako je u selu gdje sam ja odrastao moderni strojevi su uništili zemlju,vodu itd...

Zanimaju me iskustva ljudi koji žive tamo ili bi htjeli živjeti. Jest da su cijene dosta visoke ali to je zbog divljeg tržišta nekretnina ali mislim da kvaliteta života nekoga tko želi živjeti na selu je dosta dobra.

Ako može neko objektivno podjeliti svoje mišljenje. Hvala
Marroni is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2023., 18:33   #1088
Slušam glasove IT industrije..Skupi su im kvadrati u Zagrebu, a zapošljavaju preko glave.
Šire poslovanje, i to dugoročno.
Ali im nedostaje kvalitetnog prostora.

E sada, moj interes idu u smjeru pitanja onima koji žive u Goranskom kraju i Lici.
Postoji li opcija izgradnje kampusa IT industrije ?
Bi li to stanovnicima smetalo ?
Što je potrebno za kvalitetno poslovno okruženje kada bi se pitali stanovnici rečenih područja ?

Naravno, zapreka je velikoj selidbi hrvatskih IT projekata u Liku u tome što u njoj nema adekvatnih kadrova.
E sada je pitanje; možda bi neki veći projekt s kampusom u Lici mogao preokrenuti tu priču.

Idealno prirodno okruženje i IT industrija..
Gdje ćeš bolje..
Plese S Vucima is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2023., 08:44   #1089
Naravno da postoji, uz zadovoljenje nekih uvjeta. Kao npr. dostupnost svjetlovoda, društveni standard (trgovine, vrtići, škola, kino,...). Čak niti ne trebaš ići u Liku, dovoljno se maknuti 50+ km od Zagreba i imaš veći dio nabrojanog. Lika bi bila ekstremni greenfield.
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2023., 21:59   #1090
Quote:
mack1 kaže: Pogledaj post
Naravno da postoji, uz zadovoljenje nekih uvjeta. Kao npr. dostupnost svjetlovoda, društveni standard (trgovine, vrtići, škola, kino,...). Čak niti ne trebaš ići u Liku, dovoljno se maknuti 50+ km od Zagreba i imaš veći dio nabrojanog. Lika bi bila ekstremni greenfield.
Područja visoke ekološke vrijednosti, a tu ubrajam gotovo sva veća mjesta od Vrbovskog ka Velebitu ili uz autocestu ili uz magistralu imaju potencijal, ali nedostaje im kako si naveo infrastruktura.

Kako to uspješno riješiti ?
Integracijom lokalnih vlasti i zainteresirane strane.

1.izrada projekta
2. sredstva EU
3. otvorena politika lokalnih vlasti
4. podrška regionalnih vlasti
Plese S Vucima is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.09.2023., 23:04   #1091
Quote:
Marroni kaže: Pogledaj post
Dosta se priča o tome kako je u Gorskom Kotaru ljepo za posjetiti a mene zanima kako je tamo živjeti.

Kad pogledam blizina Rijeke je nekih 25 do 35 minuta, Zagreb je sat i 25 minuta. Povezanost je dobra što se prometa tiće.

E sad ima ta općina Fužine koja izgleda ja lijepo, dosta turistički usmjerena ali vidim da se dosta tih objekata prodaje s obzirom na veličinu općine dosta je kuća u prodaji s tim da su u planu POS stanovi u izgradnji.

Kad realno pogledam to je kao Kanada ili Alaska u malom, kvalitetan zrak, priroda koja je očuvana s obizirom kako je u selu gdje sam ja odrastao moderni strojevi su uništili zemlju,vodu itd...

Zanimaju me iskustva ljudi koji žive tamo ili bi htjeli živjeti. Jest da su cijene dosta visoke ali to je zbog divljeg tržišta nekretnina ali mislim da kvaliteta života nekoga tko želi živjeti na selu je dosta dobra.

Dosta objekata se prodaje po mom mišljenu jer su ljudi mislili da je turizam i život u GK puno jednostavniji nego što je u stvarnosti i te nekretnine su im postale teret.

Govorim o ljudima koji ne žive u GK, nego u npr Rijeci, a gore rentaju apartmane. Kao prvo nije to more da baš puno ljudi ostaje tamo 7, 10, 14 dana. Takve rezervacije u apartmanima su iznimno rijetke. Sve su to više manje kraći boravci. Ako nisu blizu nekretnine teško im je uzimati te kraće boravke od par dana. Dok plate grijanje, svoj put da dočekaju goste i pospreme za njima, ostale režije koje gosti na prave ne ostane im baš puno.

Onda neko vrijeme uzmu neku lokalnu ženicu da im to obavlja, a znamo da danas i to košta jako puno plus provizije agencijama, oglasi itd.

I jednostavno zaključe da nema ekonomske računice, budući za za ok uređeni apartman za dvije osobe možeš očekivati prosječno 70€ noć. Pa onda kreni oduzimati od tih 70 sve ostalo.
Xy257dNO is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2023., 09:36   #1092
Quote:
Plese S Vucima kaže: Pogledaj post
Područja visoke ekološke vrijednosti, a tu ubrajam gotovo sva veća mjesta od Vrbovskog ka Velebitu ili uz autocestu ili uz magistralu imaju potencijal, ali nedostaje im kako si naveo infrastruktura.

Kako to uspješno riješiti ?
Integracijom lokalnih vlasti i zainteresirane strane.

1.izrada projekta
2. sredstva EU
3. otvorena politika lokalnih vlasti
4. podrška regionalnih vlasti
Ajd prvo da razjasnimo pojmove
Što je to tebi područje visoke ekološke vrijednosti?
Područje Natura2000? Područje gdje tlo, zrak i voda odgovaraju nekim standardima? Olako se razbacujemo frazama koje lijepo zvuče, a kad tamo
Drugo, za takve stvari treba i vizija i jaka lokalna politika koja i želi raditi i zna što radi. A takvih je na tom području malo. I još se treba natjecati sa puno jačim igračima. Ovdje ne radi o odnosu Zagreb - Lika/Gorski Kotar, nego o konkurenciji naših praznih prostora prema okruženju u krugu najmanje 200 km.

Za takve projekte treba puno raditi i ići prema potencijalnim investitorima (koja bi to bila zainteresirana strana?) - jaka promocija i prisutnost na tržištu nekretnina. Na kraju se, uz najbolju moguću promociju i veliki angažman ekipe koja to radi, možda do 20% javi nekim feedback-om, detaljnije razgovore nastavljaš sa maksimalno daljnjih 5% zainteresiranih, da bi možda realizirao jednu investiciju. Ajd si sada zamisli lokalnu politiku koja bi imala muda platiti angažman jedne ekipu na period od nekoliko godina da aktivira jednu investiciju. Samo da se tržištu usadi ideja o prebacivanju poslovanja i života u nedođiju (ili kako ti kažeš, područja visoke ekološke vrijednosti), trebaju godine jake promocije. I onda ti dođe potencijalni investitor i naleti na grupicu migranata na putu prema boljem sutra i stvar padne u vodu.
Ne možeš naći čistaćicu za apartmane na tome području, a koji su u vlasništvu ljudi iz većih centara (vidi gore), a gdje ćeš kompletnu tehničku podršku za neki IT centar.
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2023., 09:37   #1093
Quote:
Xy257dNO kaže: Pogledaj post
Dosta objekata se prodaje po mom mišljenu jer su ljudi mislili da je turizam i život u GK puno jednostavniji nego što je u stvarnosti i te nekretnine su im postale teret.

Govorim o ljudima koji ne žive u GK, nego u npr Rijeci, a gore rentaju apartmane. Kao prvo nije to more da baš puno ljudi ostaje tamo 7, 10, 14 dana. Takve rezervacije u apartmanima su iznimno rijetke. Sve su to više manje kraći boravci. Ako nisu blizu nekretnine teško im je uzimati te kraće boravke od par dana. Dok plate grijanje, svoj put da dočekaju goste i pospreme za njima, ostale režije koje gosti na prave ne ostane im baš puno.

Onda neko vrijeme uzmu neku lokalnu ženicu da im to obavlja, a znamo da danas i to košta jako puno plus provizije agencijama, oglasi itd.

I jednostavno zaključe da nema ekonomske računice, budući za za ok uređeni apartman za dvije osobe možeš očekivati prosječno 70€ noć. Pa onda kreni oduzimati od tih 70 sve ostalo.
To ja baš i gledam, dosta je ljudi htjelo zaraditi na brzaka i počeli su graditi pogotovo oko Fužina i tom dijelu kuće za odmor i sad toga ima koliko hoćeš a prodaje se samo u općini Fužine puno kuća s obzirom na to da je općina mala.
Tu je vodstvo malo zakazalo jer htjeli su da to bude neki mega razvijeni ruralni turiza a sad se žali načelnik kako su oni "zaboravljeno ružno paće".

Greška je njihova šta na početku su trebali nuditi kuće kao mjesto za život a ne turizam jer imaju blizinu Rijeke. Po meni promašena politika.

Danas imaš nekretnina ali isto tako neke nerealne cijene su koje agencije pumpaju i sad da baš i netko želi tamo živjeti skupo mu je kupiti jer opet je to selo ima puno benefita ali za nekoga tko nije navikao pogotovo zimi nije baš lako.

Bajkovit je taj kraj, ali divlje tržište cijena koje nitko ne kontrolira dovodi do toga da netko ko i razmišlja o preseljenju tamo baš se iznenadi previsokim cijenama.
Marroni is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.07.2024., 10:35   #1094
Može li neka preporuka gdje je lijepo kupati se na nekoj rijeci u Gorskom kotaru?
miss.silence is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.07.2024., 18:17   #1095
Quote:
Marroni kaže: Pogledaj post

Zrak je kvalitetan, ali što ti to znači kad ljudi uopće ne poštuju pravila za dimnjake i izgradili su ih tako da jedni drugima šalju dim ravno u prozore i balkone. A griju na drva 24 sata, tako da ti se može dogoditi da većinu godine ne možeš otvoriti prozore i uživati u tom kvalitetnom zraku jer će ti biti kao da živiš u dimnjaku. To je naravno protuzakonito i u velikim gradovima se takvima odmah kaže da riješe i prilagode taj dimnjak, a tamo ćeš još ti biti na crnoj listi ako se žališ. I općenito, od svih tih dimnjaka nastane ekološka katastrofa u bilo kojem naseljenom mjestu. (ljudi lože laminat i svašta, ovdje ekološka osviještenost nije baš zaživjela. Npr. odu ljudi na kavu i puste upaljene aute, kombije, kamione i autobuse.)

Voda isto zna biti nepitka, pa moraš kupovati u trgovini. Režije su jako skupe, recimo odvoz smeća je nekoliko (barem tri) puta skuplji nego u Zagrebu. Voda je isto užasno skupa (ne potrošnja nego onaj fiksni dio), a često neispravna (sadrži fekalne bakterije). Ma općenito sve što ovisi o lokalnoj zajednici (komunalne naknade i sl.).

Eto, jedan malo manje romantičan dojam.
miss.silence is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2024., 13:31   #1096
Quote:
miss.silence kaže: Pogledaj post
Zrak je kvalitetan, ali što ti to znači kad ljudi uopće ne poštuju pravila za dimnjake i izgradili su ih tako da jedni drugima šalju dim ravno u prozore i balkone. A griju na drva 24 sata, tako da ti se može dogoditi da većinu godine ne možeš otvoriti prozore i uživati u tom kvalitetnom zraku jer će ti biti kao da živiš u dimnjaku. To je naravno protuzakonito i u velikim gradovima se takvima odmah kaže da riješe i prilagode taj dimnjak, a tamo ćeš još ti biti na crnoj listi ako se žališ. I općenito, od svih tih dimnjaka nastane ekološka katastrofa u bilo kojem naseljenom mjestu. (ljudi lože laminat i svašta, ovdje ekološka osviještenost nije baš zaživjela. Npr. odu ljudi na kavu i puste upaljene aute, kombije, kamione i autobuse.)

Voda isto zna biti nepitka, pa moraš kupovati u trgovini. Režije su jako skupe, recimo odvoz smeća je nekoliko (barem tri) puta skuplji nego u Zagrebu. Voda je isto užasno skupa (ne potrošnja nego onaj fiksni dio), a često neispravna (sadrži fekalne bakterije). Ma općenito sve što ovisi o lokalnoj zajednici (komunalne naknade i sl.).

O kom dijelu ti pises? Lika ili Gorski kotar?
Memnom is online now  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2024., 13:33   #1097
Quote:
Može li neka preporuka gdje je lijepo kupati se na nekoj rijeci u Gorskom kotaru?
Kupa na Brodu na kupi. Mozes birat hoces li naci mjesto za kupanje uzvodno ili nizvodno.

Jezera su u Fuzinama i Lokvama ako te to zanima.
Memnom is online now  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2025., 11:01   #1098
Quote:
Memnom kaže: Pogledaj post
O kom dijelu ti pises? Lika ili Gorski kotar?
Konkretno, mislila sam na Gorski kotar. Voziš se bilo koji oblačni dan dolinom Kupe i na koje god mjestašce da naiđeš, makar bile samo tri kuće u križ, toliko se auto napuni dima, da moraš otvoriti prozore da se prozrači kad malo odmakneš. Zamisli kako mora biti tamo stajati u tom oblaku smrada i toksičnosti ili živjeti pa si po cijele dane u tome.

I osim toga, ako su se svi koji su mogli odselili, ne treba biti nikakav genijalac da se shvati da postoji razlog zašto su pobjegli čim su mogli.
miss.silence is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 10:47   #1099
Quote:

točno to.

eno na fejsu svi hvale GK i kak bi tamo htjeli živjeti a nemaju pojima kako je tamo.
prvo i osnovno šta treba je kvalitetan internet kojeg tamo nema.
struja još kak-tak ali vode iz vodovoda i ne, o kanalizaciji da i ne govorim. odsječenost od svijeta po zimi redovna...

je, tamo je lijepo kad je zeleno (ima ljudi koji vole zimu)...no u globalu - to je područje za povremeni boravak.
često idem biciklom kroz GK i zaželim imat viksu tamo. no realno - država sve vuče u ZG azapostavlja ostale dijelove (po meni ljepše)
alki9969 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2025., 20:36   #1100
Što se interneta tiče,djelomično točno...Roditelji mi imaju u Gorskom kotaru optiku jer je RUNE dosta toga povukao,a kod mene u Crikvi brzina od 20 na adsl-u..

Poslano sa mog 23117RA68G koristeći Tapatalk
ringoffire2017 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:25.