Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.05.2024., 11:45   #1
Zabrana Postizbornih Koalicija

Ovih dana je u fokusu javnosti: postizborna koalicija.
Podijeljena su mišljenja o tome da li su takve koalicije (odnosi se samo na one koje su u potpunoj suprotnosti stavovima i načelima prije izbora) izdaja birača ili samo nastavak nemoralne i mračne, ispod stola, prljave kupovine žetončića.

Neki smatraju da bi trebalo zabraniti postizborne koalicije, po cijenu da se ponavljaju izbori do konačnog rješenja.

No, da li je zabrana postizborne koalicije moguća ili ne?

Evo nekoliko nekoliko razloga zašto ne:

1. Demokratski principi:
Postizborne koalicije su inherentni dio demokratskog procesa. Stranke i politički akteri imaju pravo slobodno se udruživati kako bi formirali vladu. Ograničavanje njihove slobode u tom smislu bilo bi suprotno demokratskim načelima.

2. Ustav i zakoni:
Ustav Republike Hrvatske jamči slobodu političkog udruživanja i pravo na formiranje vlade. Stoga, zabrana postizborne koalicije bi zahtijevala promjene u ustavu i zakonima.

3. Praktična provedba:
Čak i ako bi se donijela takva zabrana, praktična provedba bi bila izazovna. Kako bi se spriječile postizborne koalicije, trebalo bi precizno definirati što se smatra koalicijom i kako bi se sankcionirali oni koji je krše.

U konačnici, postizborne koalicije su dio političke igre i strategije. Odluka o tome hoće li se formirati koalicija ovisi o političkim interesima, ideologijama i pragmatičnim razmatranjima stranaka nakon izbora.

Koji su razlozi zašto da?

Evo nekoliko pozitivnih argumenata za ukidanje postizbornih koalicija:

1. Stabilnost vlade:
Predizborne koalicije mogu dovesti do stabilnijih vlada. Kada stranka/koalicija osvoji većinu mandata, može samostalno formirati vladu i provoditi svoju politiku bez potrebe za kompromisima i trgovini.

2. Jasnoća i odgovornost:
Sa predizbornom koalicijom, birači jasnije znaju koja je politika i program stranke/koalicije i samim time je odgovorna za donošenje i provođenje odluka. To olakšava praćenje političkih procesa i omogućava biračima da bolje procijene performanse stranaka/koalicije.

3. Smanjenje političke trgovine: Predizborne koalicije isključuju naknadne pregovore i političku trgovinu i korupciju/žetončići.

4. Jednostavnost izbornog procesa: Izborni proces može biti jednostavniji. Birači biraju stranke/koalicije, a stranka/koalicija s najviše glasova formira vladu.

5. Smanjenje fragmentacije:
Postizborne koalicije često dovode do fragmentacije političkog pejzaža i otvara prostor izdaje birača. Ukidanje ovog modela može dovesti do manje fragmentiranog parlamenta i stabilnije vlasti.

Da ili ne?
K@rlo is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 11:52   #2
A kako bi ti onda dobio većinu? Ili bi samo dao HDZ-u (kao relativnom pobjedniku) da formira Vladu?
Tomo1972 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 12:08   #3
Quote:
Tomo1972 kaže: Pogledaj post
A kako bi ti onda dobio većinu? Ili bi samo dao HDZ-u (kao relativnom pobjedniku) da formira Vladu?
većinu formira ili stranka samostalno (ako osvoji potreban broj mandata) ili predizborna koalicija
K@rlo is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 12:26   #4
Trebalo bi napraviti nove izbore s pitanjem: Podržavate li postizbronu koaliciju koju čine stranke: x, y, z...

DA / NE

Ako postizborna koalicija nema 50%+1 glasova na novim izborima, raspisuju se novi izbori. I tako u krug. Pa neka se dogovara tko hoće i kako hoće
artoni is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 12:26   #5
Quote:
K@rlo kaže: Pogledaj post
većinu formira ili stranka samostalno (ako osvoji potreban broj mandata) ili predizborna koalicija
a kako ju formira ako nema dovoljan broj mandata?

ide u koaliciju s drugim strankama?
denijama is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 12:35   #6
Quote:
denijama kaže: Pogledaj post
a kako ju formira ako nema dovoljan broj mandata?

ide u koaliciju s drugim strankama?
Onda idu novi izbori, pa bi stranke znajuci vec rezultate trebale napraviti nove koalicije.

Nekako imam osjecaj da je sve ovo upereno protiv HDZa, a u stvarnosti DP nikad nebi izisao na istoj listi kao SDP i M!, manjinci bi bili iskljuceni iz mogucnosti glasanja za vladu, sto bi znacilo da mi ne mozemo stvoriti vladu dok DP i HDZ ne odu u predizbornu koaliciju.
DarkRaven is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 13:04   #7
Quote:
Pa mi bi onda stalno išli na izbore jer nitko ne bi mogao sam dobiti dovoljno mandata, a sumnjam da će natjerati i stranke da oforme koaliciju i birače da glasaju za iste
Tomo1972 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 14:57   #8
Quote:
Tomo1972 kaže: Pogledaj post
Pa mi bi onda stalno išli na izbore jer nitko ne bi mogao sam dobiti dovoljno mandata, a sumnjam da će natjerati i stranke da oforme koaliciju i birače da glasaju za iste
a zašto predizborna koalicija ne bi imala potreban broj mandata?

pa i ova najavljena antikorupcijska koalicija (uz rijeke pravde) je imala dovoljan broj, samo su jude i žetončići odradili svoje

uostalom, zašto bi novi izbori bili problem, a ne rješenje?
K@rlo is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 16:00   #9
Po meni bi trebalo napraviti upravo suprotno, zabraniti predizborne koalicije, tj. zajedničke koalicijske liste. Po meni je tu najveći problem tih dogovora oko slaganja listi gdje se onda unaprijed određuje koliko će tko dobiti mjesta pa netko tko sam ne bi prešao prag ulazi u sabor zahvaljujući glasovima cijelom listi. Puno se napadalo Možemo što su odlučili ići sami na izbore, ali evo ja prvi ne bih dao glas SDP-ovoj koaliciji da su oni bili zajedno jer iako postoje kvazi preferencijalni glasovi, glasom za listu mogu omogučiti nekom SDP-ovcu ili još gore Beljaku da uđe u sabor, i potpuno je sad nebitan ovaj konkretni primjer, bitan je taj cijeli koncept.

Znači po meni bi na izbore trebale izlaziti političke stranke zasebno i nezavisne liste, prag za ulazak bi trebao biti manji i onda bi se nakon izbora točno znalo tko ima koliku snagu i s tim bi se pregovaralo.

Što se tiče "prevare" birača to je po meni na svakoj političkoj stranci ovisno kako tko sebi definira prevaru birača. Recimo ovo što sad radi Domovinski pokret ne bi nužno bila prevara birača jer oni su dobili glasove za svoj program i za svoje ideje, samo pregovaranje s HDZ-om ne znači ništa, a tek kad počnu djelovati bi se moglo vidjeti jel provode te svoje politike ili ne. Sve i da su hipotetski s Možemo oformili vladu i u njoj provodili svoje politike i ideje to ne bi bila prevara birača jer valjda je biračima važnije da se provodi to za što su glasali nego s kim se to provodi (u tom slučaju bi Možemo prevarili svoje birače, ali samo karikiram za primjer). Prevara birača bi bila da DP uđe u HDZ-ovu vladu i onda diže ruke za ono protiv čega su govorili u kampanji. A ocjena i kazna bilo čije prevare birača je upravo na biračima, a ne na zakonodavcu.
dje-CAk is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 16:01   #10
Quote:
a zašto predizborna koalicija ne bi imala potreban broj mandata?

pa i ova najavljena antikorupcijska koalicija (uz rijeke pravde) je imala dovoljan broj, samo su jude i žetončići odradili svoje

uostalom, zašto bi novi izbori bili problem, a ne rješenje?
pa nisu imali zato sto se nebi mogli oformiti u koaliciju. Probaj si samo izabrati drzavnog odvjetnika pa ces vidjeti da ta koalicja puca ko kokica.

S tvojim sustavom samo bi povecao post izborne ucjene i nestabilnost zato sto nebi bilo drugog nacina da se oformi vlada. U takvom sustavu nebi bilo svrhe izaci na izbore a da nisi dio dvoglave partije zato sto si se "osudio" na oporbu.

Da ne duzim, susav zvuci izuzetno nestabilan.
DarkRaven is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 16:13   #11
U kojem je to make believe svijetu najavljena antikorupcijska koalicija s dovoljno ruku?

Ustvari najbolje da se bira samo jedna stranka
agentRico is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 16:49   #12
U proporcionalnom izbornom sustavu gotovo nikad se ne događa da jedna stranka sama osvoji većinu mandata. A također i u većinskom sustav povremeno se dogodi da nitko nema apsolutnu većinu (npr. u UK se to dogodilo 2017.).

Zastupnici, po Ustavu, nemaju obavezujući mandat. Ne možeš ih obavezati da ne smiju glasati da predsjednik Vlade bude netko koga predloži druga stranka.

Zabrana zajedničkih lista bila bi puno produktivnija. To ne znači zabranu predizbornih koalicija: stranke mogu izaći za zajedničkim izbornim programom, a da svaka ide sa svojom listom. - Ali to neće proći, nije u interesu ni velikim ni malim strankama.
Old 06.05.2024., 17:42   #13
Quote:
agentRico kaže: Pogledaj post

Ustvari najbolje da se bira samo jedna stranka
ustvari, najbolje bi bilo ukinemo parlamentarni sustav i da hdz bira sve i svakoga ...

i to isključivo aklamacijom (dr.Ivo --> Jaca)
K@rlo is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 17:56   #14
Quote:
ustvari, najbolje bi bilo ukinemo parlamentarni sustav i da hdz bira sve i svakoga ...
Sasvim lako, samo treba promijeniti članak 1, stavak 2 Ustava RH:

"U Republici hrvatskoj vlast proizlazi iz HDZ-a i pripada HDZ-u kao zajednici slobodnih i ravnopravnih članova HDZ-a."
Old 06.05.2024., 18:12   #15
Quote:

i to isključivo aklamacijom (dr.Ivo --> Jaca)
Tko gubi, ima se pravo ljutiti.

Quote:
Zoran Oštrić kaže: Pogledaj post
Sasvim lako, samo treba promijeniti članak 1, stavak 2 Ustava RH:

"U Republici hrvatskoj vlast proizlazi iz HDZ-a i pripada HDZ-u kao zajednici slobodnih i ravnopravnih članova HDZ-a."
Zašto bi to bilo neprihvatljivo? Ti i ja smo dovoljno stari da se sjećamo. Ovakvo oređenje smo imali desetljećima. Nije bilo kuknjave.

Quote:
Savez komunista _________, pokretač i organizator narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije i svjesni nosilac težnji i interesa radničke klase, zakonitošću povijesnog razvitka, postao je organizovana vodeća idejna i politička snaga radničke klase i svih radnih ljudi u izgrađivanju socijalizma i u ostvarivanju solidarnosti radnih ljudi i bratstva i jedinstva naroda i narodnosti _____________. Savez komunista _________, svojim usmjeravajućim idejnim i političkim radom u uvjetima socijalističke demokratije i društvenog samoupravljanja, osnovni je pokretač i nosilac političke aktivnosti radi zaštite i daljeg razvoja socijalističke revolucije i socijalističkih samoupravnih društvenih odnosa, a posebno radi jačanja socijalističke društvene i demokratske svijesti, i odgovoran je za to.
Lijepo piše da su i odgovorni.
fulcrum is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2024., 06:30   #16
Quote:
fulcrum kaže: Pogledaj post

Zašto bi to bilo neprihvatljivo? Ti i ja smo dovoljno stari da se sjećamo. Ovakvo oređenje smo imali desetljećima. Nije bilo kuknjave.

imamo i sada.
grbin prije 10 godina: vlast proizlazi iz sabora i pripada saboru.
usud i ustavni pravnici danas: vlast proizlazi iz usuda i pripada usudu.
gubica is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2024., 11:34   #17
Quote:
dje-CAk kaže: Pogledaj post
Po meni bi trebalo napraviti upravo suprotno, zabraniti predizborne koalicije, tj. zajedničke koalicijske liste. Po meni je tu najveći problem tih dogovora oko slaganja listi gdje se onda unaprijed određuje koliko će tko dobiti mjesta pa netko tko sam ne bi prešao prag ulazi u sabor zahvaljujući glasovima cijelom listi. Puno se napadalo Možemo što su odlučili ići sami na izbore, ali evo ja prvi ne bih dao glas SDP-ovoj koaliciji da su oni bili zajedno jer iako postoje kvazi preferencijalni glasovi, glasom za listu mogu omogučiti nekom SDP-ovcu ili još gore Beljaku da uđe u sabor, i potpuno je sad nebitan ovaj konkretni primjer, bitan je taj cijeli koncept.

Znači po meni bi na izbore trebale izlaziti političke stranke zasebno i nezavisne liste, prag za ulazak bi trebao biti manji i onda bi se nakon izbora točno znalo tko ima koliku snagu i s tim bi se pregovaralo.

Što se tiče "prevare" birača to je po meni na svakoj političkoj stranci ovisno kako tko sebi definira prevaru birača. Recimo ovo što sad radi Domovinski pokret ne bi nužno bila prevara birača jer oni su dobili glasove za svoj program i za svoje ideje, samo pregovaranje s HDZ-om ne znači ništa, a tek kad počnu djelovati bi se moglo vidjeti jel provode te svoje politike ili ne. Sve i da su hipotetski s Možemo oformili vladu i u njoj provodili svoje politike i ideje to ne bi bila prevara birača jer valjda je biračima važnije da se provodi to za što su glasali nego s kim se to provodi (u tom slučaju bi Možemo prevarili svoje birače, ali samo karikiram za primjer). Prevara birača bi bila da DP uđe u HDZ-ovu vladu i onda diže ruke za ono protiv čega su govorili u kampanji. A ocjena i kazna bilo čije prevare birača je upravo na biračima, a ne na zakonodavcu.
Slažem se. Mislim da bi zabrana predizbornih koalicija smanjila ove trgovačke predizborne koalicije koje generiraju potencijalno nestabilne vlade, a u isto vrijeme stranke gube kontakt s biračima jer su birani na jednoj generičkoj predizbornoj listi sa generičkim zajedničkim programom.
seventh-son is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2024., 11:54   #18
Quote:
seventh-son kaže: Pogledaj post
Slažem se. Mislim da bi zabrana predizbornih koalicija smanjila ove trgovačke predizborne koalicije koje generiraju potencijalno nestabilne vlade, a u isto vrijeme stranke gube kontakt s biračima jer su birani na jednoj generičkoj predizbornoj listi sa generičkim zajedničkim programom.
I ja se slazem. Snaga svake stranke, tj. liste zasebno. Nakon toga koalirajte i stvorite desnu ili lijevu vecinu.
Ovo prodmetanje DPu da koalicijom s HDZ izdaje glasace je smijesno, oni se prije izbora bore s drugim desnim strankama, HDZ om i Mostom, a prirodno je da koaliraju nakon izbora, isto vrijedi i za SDP i Mozemo koji se bore za lijevi bazen glasaca medjusobno, a koaliraju nakon izbora. Rzzultat izbora odredjuje snagu stranke u koaliciji.
Logikom napada na DP, Mozemo bi sad trebao podrzati HDZ, jer se posvadjao s SDPom u koaliciji.
panced is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2024., 11:55   #19
Kako mislite zabraniti postizborne koalicije? Prvo to je narušavanje demokratskih principa, jer kako bi zabranio jednom klubu da glasa o povjerenju, drugo, kako bi se sastavljale vlade? Ili bi glas stranke s najviše glasova "vrijedio više"?

Zabrana predizbornih koalicija, to je nešto o čemu se može razgovarati, iako osobno smatram da je to nešto što bi se trebalo prirodno dogoditi bez neke prisile. Eventualno veći prag za koalicije kako je nekada bilo. Predizborne koalicije nisu svugdje u Europi uobičajene.
penava is online now  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2024., 17:51   #20
Apsolutno, predizborne koaliciji i da narod zna na čemu je orije izbora.
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:58.