Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
02.04.2024., 08:40
|
|
_whatever_
Registracija: Apr 2017.
|
A povrh svega - kuća je na padini, i pad je baš na toj strani gdje ide proširenje. To će sigurno ostati tako bez pukotina
S razlogom se armatura prilikom produživanja preklapa s postojećom, ovih 20cm ubušivanja ne znači ništa.
I nikada, pa ni tada neću razumjeti ljude koji imaju kuću. I okućnicu. I hrpu površine na kojoj mogu napraviti sjenicu i položiti opločnjake i napraviti mjesto za druženje.
Ovo je baš - dosadno mi je, idemo malo dograđivati kuću. I kao što je Ivek rekao - kuća postaje nelegalna.
|
|
|
02.04.2024., 08:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
da slažem se, ljudi rade rugla.
Jeb... vikendica - pojam provođenje slobodnog vremena i uživanje u prirodi ...
A ovo ? Što je to - trka ko će veću, bolju, drljaviju, nelegalniju ... što?
10 godina prođe dok si trepno - pokosi te neka bolest, a na kraju u ničem nisi uživao samo nadograđivao i radio ruglo u prostoru - za koga  da djeca imaju 
|
|
|
02.04.2024., 09:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Hm, trazim građevinski savjet, ne neutemeljeno pametovanje.
Prosiruje se balkon jer planiramo tu imati terasu za druženja. Da, ima nas dosta i ne stanemo svi uz veliki stol. Ujedno, planiramo to s vremenom zatvoriti u zimski vrt, jer dugoročno, mislim živjeti tamo. Nadalje, Smijesni ste sa pretpostavkama koliko ima ili nema prostora. Ja recimo imam pored vikendice 20m2 ploču sa pečenjarom, ali nenatkrivenu. Plan je bio to natkriti, nonplanovi se mijenjaju. Susjed recimo nema 5 kvadrata povrsine oko vikendice za betonirati išta.
Ako je statika problem, onda će se rješavati drugačije. Legalnost nije problem. Viksa je u potpunosti legalna i mogu zatražiti legalizaciju terase....
Puno priče, a malo koristi...
|
|
|
02.04.2024., 09:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mr.ivek kaže:
Ovi betonski stupovi su od HEP-a?
|
Imam dovoljno vremena da mogu uživati u odmoru. Nisam rob nindruštva ni posla
Ispod bi samo drva stajala
Nije od HEPa, ali da.. iste i oni koriste
|
|
|
02.04.2024., 11:53
|
|
_whatever_
|
Ne možeš zatražiti legalizaciju SAMO terase ako je kuća dograđivana. Jer ovo nije terasa na tlu koja spada pod Pravilnik o jednostavnim građevinama, nego je dogradnja kuće za koju treba projektna dokumentacija.
I statički ti ništa ne znače temelji samo ispod stupova ako nisu kvalitetno povezani s temeljima kuće. Jer će inače svaki temelji za sebe "raditi" i stalno, 100% sigurno, će ti pucati na spoju.
|
|
|
02.04.2024., 13:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Ok, a kad bi se recimo napravila diletacija na spoju? Recimo da iskoristim one betonske nogare, jednu stranu zakopam 100 cm u zemlju, a drugu stranu uštemam u postojeći zi i stavin u tu rupu i na okomiti nogar.. tako da dobijem kao poprečnu gredu...i tako 3 puta.. a ploču od stare ploče odvojim sa recimo 1 ili 2 cm stiroporom.. tako da može raditi...?
Razmišljam naglas...
|
|
|
03.04.2024., 11:56
|
|
_whatever_
|
A zašto ne napraviš potpuno zaseban podest za to proširenje, ne vežeš ga za kuću ni na koji način, može i na američki način, sve drveno. I onda preko postojećeg balkona i tog podesta postaviš wpc daske da bi površina bila ujednačena.
Tada taj podest možeš ukloniti bilo kada, a opet si proširio balkon i sve izgleda kao jedna površina.
|
|
|
03.04.2024., 12:10
|
|
Registrirani korisnik
|
Baš smo tu ideju danas obrađivali na poslu kao potencijalnu opciju....
|
|
|
01.05.2024., 08:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2020.
|
Pozdrav svima.
Imam pitanje u vezi nosivosti AB deke,
Naime na AB deku složio sam drva za ogrijev 20m.
Debljina ploče je 10 cm. Po nekoj računici to je težina oko 9t. S time da kad sam slagao drva stvavio sam na sredinu ispod deke podupirač i ostavio jedan cm lufta da vidim ako bi se počela deka uvijati pod teretom. Na sredini raspona je napravljen horizontalni AB nosač kojeg sam isto tako podupo sa dva drvena stupa. Međutim nije došlo do nikakvog uvijanja. Te sam po završetku još sve osigurao sa 4 podupirača. Da li je to OK ili da ipak smanjim težinu? Nekako više naginjem tome da smanjim težinu. Na deku se još oslanja krov. Stavio sam i sliku.
Dužina na koju je složeno je 420cm, a širina 5,7m
https://ibb.co/G0wcBgH
https://ibb.co/C08P3Ct
|
|
|
01.05.2024., 23:03
|
|
Uvijek u pravu
Registracija: Jul 2009.
|
Ako se nije dosad davila, neće ni ubuduće daleko. Pulčevi je zadržavaju. Stavi još ako imaš.
|
|
|
09.05.2024., 21:08
|
|
Ja sam seronja
|
Pozdrav svim građevinarima, imam jedno pitanje...
Živim u zgradi izgrađenoj 1968g. u Rijeci na 4 katu. U jednoj sobi sam napravio malu teretanu, i samo polica sa bučicama mi teži cca 230kg, jest da je polica uza zid ali me je svejedno malo strah da to sve ne završi kod susjeda ispod... A namjeravam na polcu natovariti još 50ak kg tj 2x25kg.....
Ako neko zna, kolika je nosivost podova kod takvih zgrada??
Unaprijed hvala na svakom odgovoru.
|
09.05.2024., 23:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
250 kg po m2
|
|
|
10.05.2024., 08:14
|
|
Ja sam seronja
|
Quote:
Dr. Božo kaže:
Pozdrav svim građevinarima, imam jedno pitanje...
Živim u zgradi izgrađenoj 1968g. u Rijeci na 4 katu. U jednoj sobi sam napravio malu teretanu, i samo polica sa bučicama mi teži cca 230kg, jest da je polica uza zid ali me je svejedno malo strah da to sve ne završi kod susjeda ispod... A namjeravam na polcu natovariti još 50ak kg tj 2x25kg.....
Ako neko zna, kolika je nosivost podova kod takvih zgrada??
Unaprijed hvala na svakom odgovoru.
|
Quote:
kanjar kaže:
250 kg po m2
|
Hvala Kanjar, zaboravio sam napomenut da se po cijeloj zgradi na stropovima iznad žbuke nalazi trstika, ja ne znam kakva je to ploča vi ćete vjerojatno bolje znati.....
|
10.05.2024., 17:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
od 1930 do 1968 se gradilo po sistemu ploča sa rebrima i za to postoji trstika koja premošćuje rebra a nekad i drvene letvice. Statika je neupitna
|
|
|
16.05.2024., 17:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
Pozdrav majstori! Radim terasu uz kucu na tri nosiva zida koji su napravljeni sa betonskim ciglom za salanje i napunjeni betonom. Visina zida je 1m. Zanima me koja debljina deke i koliko armature je potrebno. Dimenzije su 5m x 7m, tj. dva zida (oblik slova U), od kuce po 5m i jedan zid 7m? Zid je armiran, napunjen betonom od jednom, i iz njega su ostavljene sipke svakih 40cm da se poveze sa dekom. Na terasu se lijepe kamene ploce od 50kg/m2
Hvala
|
|
|
16.05.2024., 22:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Neću ti reći koliko ti treba armature za tako nešto jer ne znam, ali kažeš da je to terasa, a zidovi visine 1m. Što će biti ispod te terase? Spremište? Ili nekorisni prostor visine 1m?
Jer za takav raspored zidova i raspon od 7m (koji je ozbiljan) bi trebalo napraviti proračun, jer je jako velika šansa da će ti rub deke dobiti progib koji će biti vidljiv.
Druga opcija je dodati neki stup ili zid kroz sredinu ako ti baš treba neko spremište ispod terase.
Npr još jedan zid od 5m poprečno u sredini, pa više nebi imao 7m raspona nego 2x 3,5m raspona.
|
|
|
17.05.2024., 19:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
Quote:
baustelac99 kaže:
Neću ti reći koliko ti treba armature za tako nešto jer ne znam, ali kažeš da je to terasa, a zidovi visine 1m. Što će biti ispod te terase?
|
Tu je bila zemljana terasa, stara 25 god., ista visina. Dobro se slegla. Vecinu prostora ispunjava ta stara terasa. Mi smo jos prosirili i okolo navozili soter i zemlju. Tako da ce deka lezati na toj zemlji/terasi.
|
|
|
18.05.2024., 00:29
|
|
Registrirani korisnik
|
E to je onda druga stvar.
Taj nasip bi sada trebalo dobro zbiti (idealno vibro pločom od 400-500kg, ne onim "igračkama" od 60kg za tlakavce).
Na to ti je dovoljno 8 do 10cm betona i tanka mreža. Ako želiš da bude max solidno napravljeno, 12cm betona, i 2 tanke mreže, jedna dolje, druga gore, između njih razmak 5cm.
|
|
|
18.05.2024., 11:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2007.
|
Otac mi ima neko staro spremište od 42 m2, zidovi od špar betona bez armature, debljine 22 cm i gore je a.b. ploča debljine 13 cm naslonjena na zidove. Naravno, pojavile su se i pukotine u zidovima, ne prevelike.
Statičar je bio usput vidjeti i rekao: 'Neće ti to pasti'
Doduše, dugo i stoji, bilo je potresa i svega kroz tih više desetaka godina, ali on je htio nešto sam pojačavati to.
Htio bi pojačati zidove mrežama Q283, betonom c 20/25.
Može li se sanirati AB ploču na način da s donje strane ploče (uz takvo pojačanje zidova) svakih 1 m u zidove postavi ojačanje od rebrastog željeza profila 14 mm (i mislim dužine 4 m)?
Pored ovoga stavio bi još na sredini ploče i nosač od valovitog željeznog lima debljine 5 mm i širine 40 cm, koji bi bio ubačen u tako pojačane zidove.
Pitanje je - ima li ovo sve skupa smisla i hoće li se dobiti išta tim pojačanjem? Kolika je otprilike nosivost takve konstrukcije, ili barem pojedinačno ovih željeznih nosača? Ne nalazim neke suvisle podatke o nosivosti takvih konstrukcija niti elemenata posebno - niti otprilike.
Znam da su statički proračuni komplicirani i da treba puno više detalja, ali ovdje nije u 500 kg
Hvala!
|
|
|
19.05.2024., 16:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Koliko je staro to spremište? Kad kažeš "špar beton" misliš beton s kamenom?
Dali je betonirana deka sa morskim pjeskom, ili je riječni ? Pitam zbog soli.
I dali si primjetio ikakve pukotine, ili progib (savijanje ) deke?
Ako deka nema oštećenja niti se prognula, ja nebi ništa radio. Ne znam imaš li krov iznad deke, ako nemaš, ja bi razmislio o tome.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:40.
|
|
|
|