|
|
10.07.2024., 13:42
|
|
rolling
Registracija: Oct 2005.
|
Quote:
poison.Ivy kaže:
pa to je oduvijek naš problem. kod nas svaka pripizdina ima fakultet.
primjerice, ta farmacija u Rijeci. zašto? pa i ona u Splitu je višak. stomatologija u Osijeku, medicina u Zagrebu na Katoličkom... nama toga kadra NE FALI. imamo dovoljno i farmaceuta i stomatologa i liječnika, problem je samo što nisu dobro raspoređeni.
a sad smo dobili i rodne studije. gdje će ti ljudi raditi i kako će zaraditi svoje plaće, Bog zna.
|
Sa niti 4milijuna stanovnika, jedno sveučilište je dovoljno, a sad ih ima valjda 7 plus sva veleuučilišta i drekovi u gradićima od 5000 stanovnika.
Al treba same sebe zaposliti, tak da eto, još koja godina i ovako kockoglavi rasturit ćemo EU s brojem VSS-a 
|
10.07.2024., 13:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2010.
|
Mojoj su takodjer prazni podaci o roditeljima.
|
|
|
10.07.2024., 14:01
|
|
dijametralno suprotna
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
miss daisy kaže:
Sa niti 4milijuna stanovnika, jedno sveučilište je dovoljno, a sad ih ima valjda 7 plus sva veleuučilišta i drekovi u gradićima od 5000 stanovnika.
Al treba same sebe zaposliti, tak da eto, još koja godina i ovako kockoglavi rasturit ćemo EU s brojem VSS-a 
|
nemoj tako. vidis da je nekim maturantima problem doputovati u glavni grad udaljen 200 km, treba putovati 3 sata nocnim vlakom, komotnije bi im bilo da je fax u njihovom selu. 
|
10.07.2024., 14:05
|
|
entirely bonkers
Registracija: Aug 2011.
|
Quote:
miss daisy kaže:
|
Slažem se, ali hajdemo ga smjestiti, ne znam, u Split ili Zadar.
Može i Osijek ili Vukovar.
Čisto da rasteretimo malo metropolu. 
|
10.07.2024., 14:07
|
|
dijametralno suprotna
|
zar nema vec hrpa raznoraznih smjerova po manjim gradovima bas tipa osijek, zadar, varazdin...?
|
10.07.2024., 14:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
poison.Ivy kaže:
pa to je oduvijek naš problem. kod nas svaka pripizdina ima fakultet.
primjerice, ta farmacija u Rijeci. zašto? pa i ona u Splitu je višak. stomatologija u Osijeku, medicina u Zagrebu na Katoličkom... nama toga kadra NE FALI. imamo dovoljno i farmaceuta i stomatologa i liječnika, problem je samo što nisu dobro raspoređeni.
|
Mislim da je neka regionalna raspodijeljenost studija na nasa 4 najveca sveucilista dobra stvar. Jer puno mozda i talentirane djece nema financije za preseliti u drugi grad, ili iz obiteljskih ili drugih razloga to ne mogu napraviti, pa je na ovaj nacin ipak siri krug onih koji mogu i putovati.
Odnosno bolja je regionalna distribucija studenata sto onda automatski pomaze i boljoj distirbuciji buducih profesionalaca.
Netko tko je odrastao u Zg-u tesko ce se preseliti u Liku, netko sa mora na kontinent, pa i iz Slavonije, Like (ako imas solidnu struku/posao) negdje drugdje. Regije su nam poprilicno raznovrsne i svatko je navikao na odredjene prednosti odredjenih regija i ti su mu kriteriji bitni. Osim toga vecina voli biti blizu obitelji i prijatelja, a onda ako bas moras seliti odselis za nekoliko puta vecu placu.
Dobro je imati i neka manja sveucilista ili barem odredjene smjerova nekog drugog sveucilista u Zadru, SB-u, Puli, Dubrovniku jer sa ta 4 + 4 grada pokrio si prakticki citavu Hrvatsku sa mogucnoscu dnevnog putovanja na fakultet.
Medjutim trebala bi postojati nekakva nacionalna strategija razvoja 4 najveca i 4 manja sveucilista. Kao i koordinacija istih.
Medjutim kod nas su svi samostalni i svakome je cilj uhljebiti sto vise rodbine, poznanika i maznuti sto vise love preko projekata i dislociranih studija. Pa se stancalo dok se moglo s studijskim programima, medjutim djece je sve manje, a takodjer je sve manje i naivnih koji su spremni studirati nesto sa cim nemaju nikakvu perspektivu.
Quote:
miss daisy kaže:
Sa niti 4milijuna stanovnika, jedno sveučilište je dovoljno
|
Ma ne treba ni to jedno, sve imas danas na internetu, uvesti samo finalne ispite...
|
|
|
10.07.2024., 14:37
|
|
posvuduša
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
bistabil kaže:
Dobro je imati i neka manja sveucilista ili barem odredjene smjerova nekog drugog sveucilista u Zadru, SB-u, Puli, Dubrovniku jer sa ta 4 + 4 grada pokrio si prakticki citavu Hrvatsku sa mogucnoscu dnevnog putovanja na fakultet.
|
ali zašto bi to činili...? ne možemo svakom djetetu dovesti fakultet pred kućni prag samo zato što se tom djetetu teško odvojiti od prijatelja. taj argument je još smiješniji kad se u obzir uzme koliko smo mala državica, šta bi bilo da živimo u Americi pa da moraju seliti nekoliko DRŽAVA dalje na željeni fakultet?
studiji u Zadru, Puli, Dubrovnik... koliko su kvalitetni? ako otvaraš loše studije, na kojima ljudi ne stječu nikakva znanja, samo papir, onda to i nema smisla, zar ne? a recimo, Dubrovnik je nedavno dobio packu baš zbog nedostatka kvalitete. sve je super, more, moderan studentski dom, hrpa prostora, otvoreni za Erasmus, samo je kvaliteta u kurcu, a to je najbitnije.
i ne bih se složila da ljudi ne sele. pa svi sele. u Zagreb.
|
10.07.2024., 14:43
|
|
dijametralno suprotna
|
Quote:
poison.Ivy kaže:
ali zašto bi to činili...? ne možemo svakom djetetu dovesti fakultet pred kućni prag samo zato što se tom djetetu teško odvojiti od prijatelja. taj argument je još smiješniji kad se u obzir uzme koliko smo mala državica, šta bi bilo da živimo u Americi pa da moraju seliti nekoliko DRŽAVA dalje na željeni fakultet?
|
ma glupost.
svi su danas prekomotni i najradije bi sve ikad radili na daljinu, s vlastitog kauca u pidzami.
i dalje ne vjerujem da mi lamentiramo o tome kako je nekome iz nasica tesko otici na prijemni na MEF u zagreb.
sacuvaj me boze takvog buduceg lijecnika kojem ce biti neizvediva tlaka dezurati nocne ili mu se nece dati dolaziti kad ga pozovu na hitnu operaciju.
|
10.07.2024., 15:12
|
|
lijepo, lijepo neopisivo
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
-skyfall- kaže:
GAM je? 
|
Gimnazija Andrije Mohorovičića
|
|
|
10.07.2024., 15:12
|
|
entirely bonkers
|
|
10.07.2024., 15:16
|
|
dream-maker
Registracija: Oct 2020.
|
Ja ne mogu skinuti upisnicu. Tamo gdje bi trebao biti pdf za preuzimanje je prazan prozor s plavim gumbom otvori. Klikom na njega se ništa ne otvara. Probala sam već 5 puta izaći i ući ponovno, al' ništa...mislila sam da je sustav preopterećen, al' vidim su neki uspjeli...kome se obratiti ako ovo potraje? školi pretpostavljam
|
|
|
10.07.2024., 15:17
|
|
entirely bonkers
|
Jesi probala promijeniti preglednik? Nekad je to problem.
|
10.07.2024., 15:20
|
|
lijepo, lijepo neopisivo
|
Quote:
miss daisy kaže:
Ja sam 10x pročitala jutros ovu obavijest i ne razumijem je ni ja 
Poslala sam upit trebam li slati preslike diploma s natjecanja, nadam se da ne jer mi nismo u Ri i sad čekam odgovor i muka mi je, uzeli sa sobom na godišnji printer ali ne i diplome
Ali samo ću reći da su obavijest trebali dati nekom na pregled, jer ja na temelju pročitanog nisam sigurna ni učitavamo li upisnicu u aplikaciju srednje.hr ili je šaljemo na mail škole ili oboje
Ps birate pojačani ili s talijanskim?
|
Dakle, ima taj neki broj moba, piše koordinator za upise u GAM-u, pa sam to zvala. Veli da moramo donijeti Pohvalnicu pa će oni to fotokopirati za svoju evidenciju. Skroz me zbunila i nisam pitala što ne može skenirano, a poslije nikako dobiti na mob. Uglavnom, jbš toplinski val, pa smo sjeli u auto i do GAM-a i riješili upise.
Fun fact, sinova razredna kolegica se upisala u HT (Opatija) i moraju donijeti na upise svjedodžbe od 5. do 8. razreda. Čemu onda služi e-Matica?
P.S. izabrao pojačanu matematiku
I sad kad svi to uzmu...kako će formirati razrede ako ih 5 želi talijanski?
|
|
|
10.07.2024., 15:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2020.
|
Quote:
poison.Ivy kaže:
i ne bih se složila da ljudi ne sele. pa svi sele. u Zagreb.
|
I onda se čude zašto je najstresnije u Zagrebu...I da oni koji su se tamo rodili i odrasli teže dobiju priliku za srednju, fakultet... jer se ovi iz pripizdina žele dotepst u Zagreb  .Takvi smo, nikako ne valja.
Na kvaliteti bi svakako trebalo raditi, ali eto za to ipak izgleda nemamo kapacitet. Ili nam se ne da ako baš ne treba. Ništa nova.
|
|
|
10.07.2024., 15:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Dobije li se neka potvrda na sučelju da je uspješno primljena upisnica?
Meni samo stoji da je dokument poslan.
|
|
|
10.07.2024., 15:22
|
|
lijepo, lijepo neopisivo
|
Quote:
Alfa711 kaže:
Ja ne mogu skinuti upisnicu. Tamo gdje bi trebao biti pdf za preuzimanje je prazan prozor s plavim gumbom otvori. Klikom na njega se ništa ne otvara. Probala sam već 5 puta izaći i ući ponovno, al' ništa...mislila sam da je sustav preopterećen, al' vidim su neki uspjeli...kome se obratiti ako ovo potraje? školi pretpostavljam
|
ovo za preglednik je dobar savjet
Mislim ako ne ide da se kontaktira Carnet helpdesk, na mail jer na telefon su prebukirani.
|
|
|
10.07.2024., 15:22
|
|
lijepo, lijepo neopisivo
|
Quote:
Klara 32 kaže:
Dobije li se neka potvrda na sučelju da je uspješno primljena upisnica?
Meni samo stoji da je dokument poslan.
|
Nama piše da je upisnica verificirana. Ali nije odmah, valjda kad provjere podatke, napiše Dokument je verificiran.
|
|
|
10.07.2024., 15:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
the redCat kaže:
Nama piše da je upisnica verificirana. Ali nije odmah, valjda kad provjere podatke.
|
OK, hvala! Sad znam sto treba cekat.
|
|
|
10.07.2024., 15:49
|
|
entirely bonkers
|
Quote:
Alhena kaže:
I onda se čude zašto je najstresnije u Zagrebu...I da oni koji su se tamo rodili i odrasli teže dobiju priliku za srednju, fakultet... jer se ovi iz pripizdina žele dotepst u Zagreb  .Takvi smo, nikako ne valja.
Na kvaliteti bi svakako trebalo raditi, ali eto za to ipak izgleda nemamo kapacitet. Ili nam se ne da ako baš ne treba. Ništa nova.
|
eh, al onda kad si pripizdine otvore fakultete da se ne moraju dotepsti u Zagreb, eto, ni to ne valja, jer treba očuvati kvalitetu tako da se samo u Zagrebu može studirati.
najbolje da pripizdinci ostanu na svoja 4 razreda osnovne, sve više im je očito previše. 
|
10.07.2024., 15:51
|
|
rolling
Registracija: Oct 2005.
|
Quote:
Mad_Hatter kaže:
Slažem se, ali hajdemo ga smjestiti, ne znam, u Split ili Zadar.
Može i Osijek ili Vukovar.
Čisto da rasteretimo malo metropolu. 
|
Za ovako malu zemlju sa malim brojem stanovnika, jedno sveučilište može imati sastavnice/podružnice gdje želi, a pri tome održavati kvalitetu i (nadajmo se) ne otvarati studije samo jer je neka klika koja drma odrđenim sveučilištem uspjela isposlovati otvaranje novog studija, pri čemu isti služi samo kreiranju profesorskih mjesta.
Također bi to moglo reducirati problem koji uzima zamaha, a to je da konstantan pad kvalitete/zahtjeva koji su pred studentima, jer "mora biti prolaznosti, inače nema novca od školarina".
Ali to su sad čisto utopistička isprazna razmišljanja, naravno da od toga ništa, svima ovo odgovara, puno zaposlenih dr.sc., puno školarina, puno VSS-a, puno EU socijalne pomoći preko raznih projekata
Quote:
the redCat kaže:
Dakle, ima taj neki broj moba, piše koordinator za upise u GAM-u, pa sam to zvala. Veli da moramo donijeti Pohvalnicu pa će oni to fotokopirati za svoju evidenciju. Skroz me zbunila i nisam pitala što ne može skenirano, a poslije nikako dobiti na mob. Uglavnom, jbš toplinski val, pa smo sjeli u auto i do GAM-a i riješili upise.
Fun fact, sinova razredna kolegica se upisala u HT (Opatija) i moraju donijeti na upise svjedodžbe od 5. do 8. razreda. Čemu onda služi e-Matica?
P.S. izabrao pojačanu matematiku
I sad kad svi to uzmu...kako će formirati razrede ako ih 5 želi talijanski?
|
Meni je rekla da pošaljem fotku na mail, mi nismo u Ri pa nikako ne možemo predati osobno.
Da, ni ja nemam pojma kako formiraju razrede, moguće uobičajeno nije navala samo na jedan, ili i to ide prema redoslijedu upisa.
Moj će isto u pojačani  Možemo na roditeljskom imati diskretno napisano forum.hr 
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:14.
|
|
|
|