Dionice Ne zaboravi na stop-loss |
|
|
07.05.2024., 08:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2016.
|
Quote:
maslac3 kaže:
Pozdrav, nisam bio aktivan sa dionicama nekih 10ak godina...sada bi se opet malo aktivirao.
To znači da bih :
1) kupio "sutra" 2 HR dionice za male novce tipa 10k eur i držao ih 5g i bio pasivan skroz
2) eventualno uložio par k eur u neke startupe van hr ali možda samo budem odhandlao 1)
Kojeg brokera preporučate a da je best-buy u smislu naknada i sl.?
Može na PM, hvala...
|
Agram Brokeri ti imaju svoju web platformu preko koje možeš jednostavno kupovati i prodavati dionice na zg burzi
|
|
|
07.05.2024., 12:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Hvala svima!
|
|
|
17.06.2024., 11:36
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2018.
|
Do sad sam hvalio Trading 212 i svima bi ga preporučio tj. nisam vidio potrebu plaćati naknadu kod npr. IBKR, ako je T212 besplatan. Ok, mogu oni ugrabit svoj dio na spreadu jer ćeš teško znati da ti je t212 izvršio kupnju po npr. $12,18, a isti nalog bi IBKR izvršio po $12,12 jer se cijena neprestano mijenja. Pa je lakše, čak i ako zarađuju na taj način (a tvrde da nisu).
Prije cca. mjesec dana su me tražili potvrdu o izvoru sredstava, nikakav problem, nedavno sam to radio za IBKR. Pošaljem im sve, ali uvijek traže više. Nije im jasno zašto sam mijenjao račun (kao da je to svjetsko čudo), a ja ga nisam ni mijenjao već je kuna prešla u EUR.
Bez ikakve najave blokiraju račun (to sam slučajno skužio), pošaljem upit, odgovaraju za tri dana (posebno na chat), a odgovori su suludi. Prvo da treba položiti ispit da bi trgovao s ETF (VUAA S&P500), pa da osobna nije verificirana, pa kad sve to obaviš, prestanu odgovarat.
Ne znam razlog, ali čini mi se da preferiraju one koji gube pare na cfd-ovima ili često trguju pa im užicare nešto na spreadu, dok od onih koji su otvorili račun prije 6-7 godina (kad su se tek pojavili na tržištu), kupili etf i još bar blue chip dionice koje ne diraju godinama nemaju neke koristi, pa izmišljaju načine kako ih potjerati.
|
|
|
17.06.2024., 13:29
|
|
Okajava grijehe
Registracija: May 2024.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Do sad sam hvalio Trading 212 i svima bi ga preporučio tj. nisam vidio potrebu plaćati naknadu kod npr. IBKR, ako je T212 besplatan. Ok, mogu oni ugrabit svoj dio na spreadu jer ćeš teško znati da ti je t212 izvršio kupnju po npr. $12,18, a isti nalog bi IBKR izvršio po $12,12 jer se cijena neprestano mijenja. Pa je lakše, čak i ako zarađuju na taj način (a tvrde da nisu).
Prije cca. mjesec dana su me tražili potvrdu o izvoru sredstava, nikakav problem, nedavno sam to radio za IBKR. Pošaljem im sve, ali uvijek traže više. Nije im jasno zašto sam mijenjao račun (kao da je to svjetsko čudo), a ja ga nisam ni mijenjao već je kuna prešla u EUR.
Bez ikakve najave blokiraju račun (to sam slučajno skužio), pošaljem upit, odgovaraju za tri dana (posebno na chat), a odgovori su suludi. Prvo da treba položiti ispit da bi trgovao s ETF (VUAA S&P500), pa da osobna nije verificirana, pa kad sve to obaviš, prestanu odgovarat.
Ne znam razlog, ali čini mi se da preferiraju one koji gube pare na cfd-ovima ili često trguju pa im užicare nešto na spreadu, dok od onih koji su otvorili račun prije 6-7 godina (kad su se tek pojavili na tržištu), kupili etf i još bar blue chip dionice koje ne diraju godinama nemaju neke koristi, pa izmišljaju načine kako ih potjerati.
|
Jesu li ti na kraju odblokirali racun?
|
|
|
17.06.2024., 14:06
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Donjones kaže:
Jesu li ti na kraju odblokirali racun?
|
Ne, trenutno ne mogu kupovati, ali mogu prodavati. Za prebacivanje sredstava nisam siguran, ali vjerujem da je sve ok (eventualno mogu tražiti verifikaciju računa u banci, ali ne mogu predugo odugovlačiti). Sad čekam da mi odgovore na mail da vidim može li se to riješiti ili ću prebaciti sve na IBKR. Samo im treba par dana da odgovore.
Ustvari, nakon ovog iskustva više nisam siguran želim li biti njihov klijent čak i da odblokiraju račun tj. prihvate dokumente koje sam poslao, jedino mi je tlaka sve prodavati (sreća pa držim duže od 2 godine tako da neću platiti porez), prebacivati na revolut pa opet na IBKR. Šteta, bio sam uvjeren da su 10/10. Nemam ništa protiv toga da paze na sigurnost, pa i da provjeravaju izvor sredstava, samo ako mene gnjave koji imam čistu situaciju, bojim se pomisliti što bi bilo s nekim drugim gdje igrom slučaja situacija nije toliko čista (iako je u skladu s zakonom).
|
|
|
17.06.2024., 14:16
|
|
Okajava grijehe
Registracija: May 2024.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Ne, trenutno ne mogu kupovati, ali mogu prodavati. Za prebacivanje sredstava nisam siguran, ali vjerujem da je sve ok (eventualno mogu tražiti verifikaciju računa u banci, ali ne mogu predugo odugovlačiti). Sad čekam da mi odgovore na mail da vidim može li se to riješiti ili ću prebaciti sve na IBKR. Samo im treba par dana da odgovore.
Ustvari, nakon ovog iskustva više nisam siguran želim li biti njihov klijent čak i da odblokiraju račun tj. prihvate dokumente koje sam poslao, jedino mi je tlaka sve prodavati (sreća pa držim duže od 2 godine tako da neću platiti porez), prebacivati na revolut pa opet na IBKR. Šteta, bio sam uvjeren da su 10/10. Nemam ništa protiv toga da paze na sigurnost, pa i da provjeravaju izvor sredstava, samo ako mene gnjave koji imam čistu situaciju, bojim se pomisliti što bi bilo s nekim drugim gdje igrom slučaja situacija nije toliko čista (iako je u skladu s zakonom).
|
Očito je onda razlog sto vide da si neaktivan pa nemaju koristi od tebe.
Iako, sumnjam da im štetiš, ako ništa dobar si im za statistiku, tako da ne znam zašto to rade.
Jesi li barem držao gotovinu na računu? Da barem od toga imaju neke koristi 
|
|
|
19.06.2024., 12:16
|
|
Bullshit buster
Registracija: Oct 2014.
|
Ako koristite kripto, imate Ospreyfx kao broker, provjereno sve šljaka. Jedino nema uplata/isplata u fiat-u samo kripto. Spread je ockej za daily trade i instrumenata ima puno
|
|
|
03.07.2024., 09:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2021.
|
(BESPLATNE DIONICE DO 100EUR ZA NOVE TRADING 212 KORISNIKE)
Ako se netko registrira preko ovoga referral linka, dobit ce na Trading212 besplatne dionice u vrijednosti do 100 eura (oboje cemo dobiti free dionice)
https://www.trading212.com/invite/17s5WE3Nmn
|
|
|
03.07.2024., 22:36
|
|
You shall not pass
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
User7456 kaže:
(BESPLATNE DIONICE DO 100EUR ZA NOVE TRADING 212 KORISNIKE)
Ako se netko registrira preko ovoga referral linka, dobit ce na Trading212 besplatne dionice u vrijednosti do 100 eura (oboje cemo dobiti free dionice)
https://www.trading212.com/invite/17s5WE3Nmn
|
Samo da se ne razočaraš, velika je vjerojatnost da ćeš dobiti dionice u vrijednosti od 10€. I to neke bzvz (mislim da sam ja dobio Deutsche Bank kada se frend regao).
|
|
|
12.07.2024., 13:52
|
|
Ljubav, a ne đir 1950
Registracija: Jan 2004.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Do sad sam hvalio Trading 212 i svima bi ga preporučio tj. nisam vidio potrebu plaćati naknadu kod npr. IBKR, ako je T212 besplatan.
|
Mene isto T212 razočarao i to već par puta i kako već neko vrijeme razmišljam o odlasku tako sam zadnjih par dana gledao gdje i kako i odluka pala na IBKR
Odluku je ubrzala i potreba da napravim rekonstrukciju trenutnih pozicija, odnosno da pojedinačne dionice zamjeni ETF i da krenem sa pojačanim pasivnim ulaganjem. Nakon pustih ideja kako da najbolje složim diversifikaciju sam toliko zakomplicirao kompletnu priču prije nego sam i krenuo u nju pa sam otišao u totalnom drugom smjeru i konačna odluka je one-ETF  Lomim se još da li da to bude SP500 ili nekakav global ETF, ali otom potom 
|
|
|
12.07.2024., 17:31
|
|
Opasnost od oštre istine
Registracija: Jan 2016.
|
@MEP
IBKR je meni ok. mislim da je 8-10 dionica dovoljno za diversifikaciju. ETF-ove si ja tumacim kao gotove portfelje. meni vise odgovara imati svoj portfelj s manje dionica nego ih ima prosjecan ETF.
|
|
12.07.2024., 19:00
|
|
You shall not pass
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
MEP kaže:
Mene isto T212 razočarao i to već par puta i kako već neko vrijeme razmišljam o odlasku tako sam zadnjih par dana gledao gdje i kako i odluka pala na IBKR
Odluku je ubrzala i potreba da napravim rekonstrukciju trenutnih pozicija, odnosno da pojedinačne dionice zamjeni ETF i da krenem sa pojačanim pasivnim ulaganjem. Nakon pustih ideja kako da najbolje složim diversifikaciju sam toliko zakomplicirao kompletnu priču prije nego sam i krenuo u nju pa sam otišao u totalnom drugom smjeru i konačna odluka je one-ETF  Lomim se još da li da to bude SP500 ili nekakav global ETF, ali otom potom 
|
Ako ideš na IBRK mislim da bi trebao moći transferirati portfelj. Ne znam u kojem su stupnju rollouta, pišu da će do 9mj 2024 imati svi:
https://helpcentre.trading212.com/hc...olio-transfers
Pretpostavljam da im je na IBKR najlakše, jer su im oni ionako backend 
|
|
|
14.07.2024., 13:51
|
|
Ljubav, a ne đir 1950
Registracija: Jan 2004.
|
Quote:
synchrony kaže:
@MEP
IBKR je meni ok. mislim da je 8-10 dionica dovoljno za diversifikaciju. ETF-ove si ja tumacim kao gotove portfelje. meni vise odgovara imati svoj portfelj s manje dionica nego ih ima prosjecan ETF.
|
Slažem se, ali trenutno hoću u pasivu totalno, buy and forget mode doslovno
Quote:
mtosic kaže:
|
Zasad ostavljam na T212, ali da, pratim i migraciju i feejeve, thanks 
|
|
|
17.07.2024., 06:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Vjerojatno nije bitno ljudima koji drze dugorocnije ali meni kod IBKR-a je poblem kod americkih dionica sto se SL za americke dionice ne moze postaviti i za "outside RTH". I onda ako cijena ode gore ili dole od SL-a (a mozde ici i po desetak posto a i vise) umjesto dobiti nastaje gubitak i kad se toga nakupi (odnosno dobitni tradeovi postaju gubitnicki) umjesto dobiti dolazi do gubitka iako je sve odadjeno tehnicki ispravno.
Pa sam u postupku trazenja brokera koji je pouzdan, ne naplacuje drzanje dionica (kao npr IG), normalno odradjuje SL (i izvan famoznih RTH) nema skrivenih troskova, varanja sa cudnim pikovima i sl.
|
|
|
10.09.2024., 06:54
|
|
somewhere
Registracija: Oct 2016.
|
Je li tocno da ako kupujemo dionice/etf...itd od americkih tvrtki moramo placati dupli porez na dohodak jer nemamo ugovor o duplom oporezivanju sa SAD-om?
|
|
|
10.09.2024., 12:45
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
cyphergirl kaže:
Je li tocno da ako kupujemo dionice/etf...itd od americkih tvrtki moramo placati dupli porez na dohodak jer nemamo ugovor o duplom oporezivanju sa SAD-om?
|
Porez na kapitalnu dobit plaćaš u HR (ako si obveznik tj. ako imaš dobit, nisi držala duže od 2 godine itd), ne u US, zato moraš ispuniti w8ben obrazac kako bi znali da nisi njihov porezni obveznik (brokeri to nekad rade automatski).
Na dividendu bi trebala platiti dupli porez, ameri po odbitku (automatski) skidaju 30%, a ti bi trebala platiti još 12% kod nas. Mislim da to u praksi nitko ne plaća, a naši se ne bune jer znaju da si već platio. Čak bi se to moglo i pravno provući, ali ti treba potvrda od porezne uprave (IRS) u US da su di skinuli 30% (ne od brokera) i s tim našoj poreznoj potvrdiš da si već platila porez. Ali to je komplicirano i ne znam da li je itko to napravio.
US etf-ove ne možeš kupovati iz EU, samo EU inačice (VUAA, VUSD,..) gdje ameri po odbitku skidaju 15%. To je već siva zona jer si platila više (15%) nego što bi platila u HR, iako si izbjegla plaćanje 30% koliko bi trebala platiti kao Hr državljanin s obzirom da nemamo potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ni brokeri se tu ne snalaze jer je Hr jedna od rijetkih koja nema ugovor.
|
|
|
11.09.2024., 06:54
|
|
somewhere
|
Hvala na objasnjenju. Znaci US etf-ovi 0 bodova, steta. Koliko bi me oporezili ako npr. ulozim u SPX 500 indices , n vidia dionice ili u commodities (kava, soya, wheat..) na etoro?
|
|
|
11.09.2024., 08:27
|
|
Okajava grijehe
|
Možeš uložiti u us etf na eu burzama, googlaj vuaa, vusa, vusd,.. itd..
U slučaju dionica, na dividendu (ako je ima) će ti uzeti 30%. Porez na kapitalnu dobit, ako je imaš, plaćaš u Hr.
|
|
|
11.09.2024., 10:42
|
|
somewhere
|
U redu. Koliko onda uzmu ako ides na us etf preko vuaa, vusa, vusd..? Da bezveze ne gubim vrijeme.
Hvala
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:01.
|
|
|
|