Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Poduzetništvo, računovodstvo i porezi Pokrećemo poduzetništvo u Hrvatskoj - za računovođe i one koji ih trebaju

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.09.2024., 15:04   #9521
Ako ima netko upućen u tematiku,da odgovori,pošto porezna tvrdi jedno,a potencijalni poslodavac drugo.
U stalnom radnom odnosu sam na puno radno vrijeme,radio bih par sati tjedno kod drugoga poslodavca i on bi me prijavio,to bi išla prijava na dodatni rad i po njegovim riječima on plača na taj dodatni rad najveću stopu poreza od 25%.
Otišao sam u poreznu upravu preventivno da provjerim hoću li sljedeće godine morati platiti porez na dohodak,na što mi je žena tamo rekla naravno da čete morati,objasnila zbog čega,nazvao ponovno potencijanog poslodavca na što je on rekao da to nije istina da neću morati ništa dodatno poreza platiti.
Raspitao sam se dodatno još kod knjigovođa i neki kažu da će me oporezovati,neki da neće.
Znači zanima me hoću li nagodinu morati platiti porez ili ne?
Giro77 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2024., 14:04   #9522
Naravno da ćeš plaćati porez.
Po istoj stopi po kojoj ga plaćaš i iz plaće. Samo ti drugi poslodavac neće priznati pravo na neoporezivi osobni odbitak jer ga već koristiš kod prvog poslodavca. Ne možeš ga koristiti 2x. Tak da će ti porezna osnovica biti veća, pa i porez.

U posebnom postupku će ti porezna uprava napraviti godišnji obračun i vratiti preplaćeno ako budeš imao pravo na to.
Darsey is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2024., 14:15   #9523
Quote:
Darsey kaže: Pogledaj post
Naravno da ćeš plaćati porez.
Po istoj stopi po kojoj ga plaćaš i iz plaće. Samo ti drugi poslodavac neće priznati pravo na neoporezivi osobni odbitak jer ga već koristiš kod prvog poslodavca. Ne možeš ga koristiti 2x. Tak da će ti porezna osnovica biti veća, pa i porez.

U posebnom postupku će ti porezna uprava napraviti godišnji obračun i vratiti preplaćeno ako budeš imao pravo na to.
Nismo se razumjeli,znam da se plaća porez,kao što sam rekao drugi poslodavac plati porez po stopi od 25% na dodatni rad.
Mene zanima da li će mi nagodinu porezna na godišnjem obračunu odrezati da moram platiti još poreza,pošto sam ove godine morao platiti 100€ poreza,prošle godine sam imao dodatnog prihoda mimo redovne plaće 493€ i na to sam platio još 100€ poreza.
Giro77 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 16:37   #9524
Quote:
Giro77 kaže: Pogledaj post
Nismo se razumjeli,znam da se plaća porez,kao što sam rekao drugi poslodavac plati porez po stopi od 25% na dodatni rad.
Mene zanima da li će mi nagodinu porezna na godišnjem obračunu odrezati da moram platiti još poreza,pošto sam ove godine morao platiti 100€ poreza,prošle godine sam imao dodatnog prihoda mimo redovne plaće 493€ i na to sam platio još 100€ poreza.
Ne znam odakle ti 25% poreza kad je maksimalna niža stopa 23,60%. Žena ti je dobro rekla, ako ti druga firma ne bude koristila osobni odbitak platit ćeš odma porez na dohodak i ne bi trebao platit na kraju godine. Osim ako se ne pokaže neka razlika prilikom obračuna iduće godine.
Miljko123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2024., 08:25   #9525
Porez na naslijeđeni OPG

Šogorica, koja je živjela samo s roditeljima na selu (nije udana i nema djece), nakon smrti oca naslijedila je OPG u kojemu su se relativno tradicionalno i skromno bavili povrćarstvom. Nisu bili u sustavu PDV-a, naravno.
Roditelji su umrli prošle godine, otac, koji je bio nositelj tog OPG-a je umro sredinom godine, 2. srpnja.
Porezna službenica u tom malom gradu je uputila knjigovotkinju da mora posebno popuniti poreznu prijavu za pokojnog oca koji je bio porezni obveznik do 2.7. prošle godine, a posebno za šogoricu koja je tek nakon tog datuma postala porezni obveznik. Inzistirala je na takvom načinu prijave.
Šogorica koja marljivo i teško radi i jedva spaja kraj s krajem te nema drugih prihoda osim tog OPG-a je ostala u šoku kad joj je stiglo porezno rješenje od preko 1000€, jer do tada nisu plaćali nikakav ili zanemariv porez. Otišla je u poreznu upravu i tamo joj je službenica "objasnila" i tvrdila da svi izdaci (oko 4 500€) koji su učinjeni prije smrti nositelja pripadaju pokojniku i valjda su s njim i umrli, a njoj pripadaju svi primici (oko 11 100€), bez izdataka, na koje ide porez. Također, iako je to za nju ogroman iznos, nisu joj htjeli odgoditi plaćanje do listopada, kad očekuje isplatu zarade od ovogodišnje berbe, nego su uz smijeh komentirali da za tako male iznose nema odgode.

Pogledala sam malo u zakon i napisala šogorici žalbu (ona se nije mislila žaliti jer "porezna službenica valjda zna"). Čini se da je žalba osnovana, jer su zvali knjigovotkinju (vjerojatno telefonom) da podnese novu objedinjenu poreznu prijavu. Tri dana nakon toga, stiže OPOMENA za plaćanje (vjerojatno pred ovrhu) poreza i šogorica sva u panici izvrne džepove i to plati odmah.

Vjerujem da će žalba biti povoljno riješena, ali me zanima, pogotovo s obzirom na sve okolnosti, plaćaju li se i kamate od dana uplate prevelikog poreza do dana povrata istoga, jer sve je nastalo greškom službenice koja je, namjerno ili zbog neznanja, prouzročila štetu. (A činjenica da se nakon primljene žalbe šalje opomena za plaćanje navodi na sumnju da tu ima neke namjere ili barem zlobe?)

Quote:
Predmet: Žalba na privremeno porezno rješenje

U privremenom poreznom rješenju ( Područni ured ***, KLASA: UP/***, URBROJ: *** ) za 2023. godinu, pod točkom 1.3. Dohodak od samostalne djelatnosti, unesen je iznos od 11.120,96 EUR koji predstavlja primitke za 2023. godinu od kojih nisu oduzeti svi izdaci za isto porezno razdoblje.

Porezna prijava za 2023. godinu podnesena od strane moje knjigovotkinje popunjena je, prema uputi službenice iz Područnog ureda ***, u dva dijela, budući da je moj otac, ***, bio nositelj OPG-a i porezni obveznik do datuma svoje smrti, 2.7.2023., a nakon toga sam ja, kao njegova nasljednica, postala nositelj istoga OPG-a temeljem rješenja o nasljeđivanju, dakle i pravni sljednik.
Izdaci za pripremu ratarske proizvodnje ( umjetno gnojivo, sredstva za zaštitu bilja itd. ) u 2023. godini učinjeni su najvećim dijelom u prvoj polovini godine i navedeni su u dijelu porezne prijave koja glasi na ime mog pokojnog oca, dok su primici od OPG-a nastupili pretežno krajem 2023. godine, nakon prodaje uroda te su navedeni u drugom dijelu porezne prijave koja glasi na moje ime.
Kako se prema članku 11. stavcima 4. i 5. Zakona o porezu na dohodak, izdaci pripisuju onoj fizičkoj osobi kojoj se pripisuju i primici od gospodarske djelatnosti, bez obzira tko ih je učinio, smatram da mi dohodak nije ispravno obračunat, jer nisu uzeti u obzir svi izdaci za poljoprivrednu proizvodnju u istom poreznom razdoblju za koje je privremeno rješenje izdano.

Napominjem da mi je poljoprivreda osnovna i jedina djelatnost od koje živim, nemam drugih izvora prihoda te molim da se moja žalba pažljivo razmotri.

S poštovanjem...
Je li ovo za "Provjereno", je li moguće da tu ima posla za DORH ili samo za neku inspekciju? (Ili ja živim u oblacima?)
VelmaX is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2024., 05:32   #9526
Nisam pravnik, a ni knjigovođa (iako ponešto znam o tome) pa lupam na pamet...

Ali čini mi se da tu na žalost nema osnove za ništa, jer se vjerojatno sve svodi na "rekla-kazala" ono nema potvrde toga što je "službenica rekla" na mailu, pisanom dokumentu i tako to, nego se svodi na usmeni razgovor, a to je teško dokazati...
Dakle ona uredno može tvrditi da nema pojma tko je dotična i da nikad razgovarale nisu...

Drugo ovo što je platila porez bi također sud/porezna mogli tumačiti kao odustajanje od žalbe, jer kao zašto si platio porez ako smatraš da to nisi dužan...
Pa ne samo da nebu nikakve kamate, nego bi se uredno moglo dogoditi da uopće neće biti ni odgovora na žalbu.

I ne inače država kao takva nikad i pod nikakvim uvjetima ne isplaćuje kamatu na pretplaćeni porez, baš nikad...ali naravno itekako zaračunava kamatu kad si ti dužan njima.
The Best F1 Driver is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2024., 09:57   #9527
Hvala na odgovoru. Ma, moje je pitanje bilo više retoričko, znam da nema tu puno mjesta za pravdu. Ipak, ovaj primjer treniranja strogoće od strane državnih tijela prema najnižem i najjadnijem društvenom sloju mi je neopisivo oduran i želim tu situaciju podijeliti barem ovdje, na forumu.
VelmaX is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2024., 10:07   #9528
Quote:
VelmaX kaže: Pogledaj post
Šogorica, koja je živjela samo s roditeljima na selu (nije udana i nema djece), nakon smrti oca naslijedila je OPG u kojemu su se relativno tradicionalno i skromno bavili povrćarstvom. Nisu bili u sustavu PDV-a, naravno.
Roditelji su umrli prošle godine, otac, koji je bio nositelj tog OPG-a je umro sredinom godine, 2. srpnja.
Rješenjem o ostavini i prihvaćenom dijelu imovine kao i OPG-a kao cjeline, porezni obveznik je nasljednik.
Quote:
Porezna službenica u tom malom gradu je uputila knjigovotkinju da mora posebno popuniti poreznu prijavu za pokojnog oca koji je bio porezni obveznik do 2.7. prošle godine, a posebno za šogoricu koja je tek nakon tog datuma postala porezni obveznik. Inzistirala je na takvom načinu prijave.
To može biti i tako, ili kao jedna godišnja prijava za razdoblje od 01.01. do 31.12.
Ako je knjigovodstvo predalo 2 prijave poreza na dohodak, postoje i 2 potvrde o tome, to je više problem vlasnika OPG-a i knjigovodstva nego porezne uprave i vlasnika OPG-a.
Quote:
Šogorica koja marljivo i teško radi i jedva spaja kraj s krajem te nema drugih prihoda osim tog OPG-a je ostala u šoku kad joj je stiglo porezno rješenje od preko 1000€, jer do tada nisu plaćali nikakav ili zanemariv porez. Otišla je u poreznu upravu i tamo joj je službenica "objasnila" i tvrdila da svi izdaci (oko 4 500€) koji su učinjeni prije smrti nositelja pripadaju pokojniku i valjda su s njim i umrli, a njoj pripadaju svi primici (oko 11 100€), bez izdataka, na koje ide porez. Također, iako je to za nju ogroman iznos, nisu joj htjeli odgoditi plaćanje do listopada, kad očekuje isplatu zarade od ovogodišnje berbe, nego su uz smijeh komentirali da za tako male iznose nema odgode.
Da je prijava do 02.07. bila kako navodiš, tada bi obveznik imao gubitak po tom što pišeš, izdatak je veći od primitka. Gdje je amortizacija koja se ne spominje u tom slučaju, dugotrajna imovina se prenosi na nasljednika, nasljednik je dužan uknjižiti se na svu imovinu.
Ako je nasljednik iskoristio gubitak kao prijenos porezne cjeline do 02.07.2023. tada bi i njegov dohodak bio manji za taj gubitak.

Quote:
Pogledala sam malo u zakon i napisala šogorici žalbu (ona se nije mislila žaliti jer "porezna službenica valjda zna"). Čini se da je žalba osnovana, jer su zvali knjigovotkinju (vjerojatno telefonom) da podnese novu objedinjenu poreznu prijavu. Tri dana nakon toga, stiže OPOMENA za plaćanje (vjerojatno pred ovrhu) poreza i šogorica sva u panici izvrne džepove i to plati odmah.

Vjerujem da će žalba biti povoljno riješena, ali me zanima, pogotovo s obzirom na sve okolnosti, plaćaju li se i kamate od dana uplate prevelikog poreza do dana povrata istoga, jer sve je nastalo greškom službenice koja je, namjerno ili zbog neznanja, prouzročila štetu. (A činjenica da se nakon primljene žalbe šalje opomena za plaćanje navodi na sumnju da tu ima neke namjere ili barem zlobe?)
Dokaz o podnesenoj novoj prijavi postoji u poreznoj upravi i kod knjigovodstva, vlasnik treba dobiti svoj primjerak koji je digitalno potpisan od strane knjigovodstva i porezne uprave.
Kod te nove prijave za razdoblje godine, obveznik, nasljednik treba dobiti novo rješenje porezne uprave.

Quote:
Je li ovo za "Provjereno", je li moguće da tu ima posla za DORH ili samo za neku inspekciju? (Ili ja živim u oblacima?)
Vlasnik iz primjera može izvući neku pouku i po tome izabrati drugi knjigovodstveni servis, onoga što zna što radi.
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2024., 10:51   #9529
Quote:
pzec kaže: Pogledaj post

Vlasnik iz primjera može izvući neku pouku i po tome izabrati drugi knjigovodstveni servis, onoga što zna što radi.
Bojim se da u ovoj priči nitko, čak niti službenica porezne uprave, ne poznaje dobro propise i svi rade otprilike.

I slažem se da je knjigovođa najviše zeznula stvar te da je trebala znati što radi, a očito ne zna dovoljno.

Reći ću šogorici da promijeni knjigovođu.
VelmaX is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2024., 14:14   #9530
Pitanje vezano za porez.

Naime, u 8. mjesecu 2024. svoj stan u Zadru dala sam u najam, ugovor je potpisan na 1 godinu, dakle do 8. mjeseca 2025.
Taj potpisani ugovor o iznajmljivanju nekretnine sam predala Poreznoj Upravi u roku od 30 dana kako bi oni meni mogli poslati Rješenje o visini poreza kojeg trebam platiti, isto to Rješenje će doći na moju adresu vjerojatno do kraja ove 2024. godine? (vjerujem)?

U 2024. nisam bila zaposlena ni kod jednog poslodavca u Hrvatskoj, tj. nemam prihode od nesamostalnog rada u 2024. godini.

E sad, nakon svega toga tijekom 9.mj. 2024. dobila sam poziv i ponudu za posao u Belgiji, sada pokušavam srediti sve dokumente i odjavu adrese iz Hrvatske i prijavu u Belgiju.

Sad moje pitanje je o odjavi iz Porezne Uprave, koliko vidim potrebno je:

1.) Obrazac TI (promjena statusa porezne rezidentnosti iz Rezident u Nerezident Republike Hrvatske)
2.) Potvrda o odjavi adrese MUP RH
3.) Certifikat (potvrda) o rezidentnosti izdana od strane Porezne uprave druge države
Gordana1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2024., 14:16   #9531
1. Da li ja trebam uopće sebe odjavljivati iz Porezne uprave za 2024. godinu ili da to učinim negdje početkom 2025. godine?
2. Koji će biti status ovog poreza na najam nekretnine kojeg tek trebam primiti njegovo "Rješenje" na adresu, jer on obuhvaća period nekoliko mjeseci unutar 2024. god. i period od nekoliko mjeseci u 2025. god.?
3. Ako ja odjavim svoju poreznu rezidentnost iz Hrvatske i prijavim se u Belgiju, dali ja taj porez na najam nekretnine plaćam hrvatskoj Poreznoj upravi ili belgijskoj?
Gordana1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2024., 10:14   #9532
Ne trebaš se uopće odjavljivati sa Porezne uprave, pa Belgija je također u Europskoj Uniji kao i Hrvatska, kaj ne?
1-Bilbao is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.09.2024., 12:32   #9533
Quote:
Gordana1 kaže: Pogledaj post
1. Da li ja trebam uopće sebe odjavljivati iz Porezne uprave za 2024. godinu ili da to učinim negdje početkom 2025. godine?
2. Koji će biti status ovog poreza na najam nekretnine kojeg tek trebam primiti njegovo "Rješenje" na adresu, jer on obuhvaća period nekoliko mjeseci unutar 2024. god. i period od nekoliko mjeseci u 2025. god.?
3. Ako ja odjavim svoju poreznu rezidentnost iz Hrvatske i prijavim se u Belgiju, dali ja taj porez na najam nekretnine plaćam hrvatskoj Poreznoj upravi ili belgijskoj?
Ovako, ti si trebala što prije promijeniti poreznu rezidentnost. Imaš dosta nezgodnu situaciju jer imaš nekretninu u Hrvatskoj i neće ti tako lako dat da se makneš iz registra hrvatskih poreznih obveznika.

Porez na najam plaćaš uvijek hrvatskoj poreznoj s time da si u obvezi prijavit dohodak koji si ostvarila van Belgije belgijskoj poreznoj i priložit potvrdu o plaćenom porezu.

Quote:
1-Bilbao kaže: Pogledaj post
Ne trebaš se uopće odjavljivati sa Porezne uprave, pa Belgija je također u Europskoj Uniji kao i Hrvatska, kaj ne?
Mora se odjavit jer će joj hrvatska i belgijska porezna zaračunat porez jer nije riješila svoj statusu poreznog rezidenta.
DollyK is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.09.2024., 13:40   #9534
Quote:
DollyK kaže: Pogledaj post
Ovako, ti si trebala što prije promijeniti poreznu rezidentnost. Imaš dosta nezgodnu situaciju jer imaš nekretninu u Hrvatskoj i neće ti tako lako dat da se makneš iz registra hrvatskih poreznih obveznika.

Porez na najam plaćaš uvijek hrvatskoj poreznoj s time da si u obvezi prijavit dohodak koji si ostvarila van Belgije belgijskoj poreznoj i priložit potvrdu o plaćenom porezu.

Mora se odjavit jer će joj hrvatska i belgijska porezna zaračunat porez jer nije riješila svoj statusu poreznog rezidenta.

Što ako se ne odjavim iz hrvatske Porezne uprave, a također i krenem raditi u Belgiji, je li to znači da plaćam porez na dohodak u Belgiji, a u Hrvatskoj predam neke papire koje dobijem tamo da je porez već plaćen u Belgiji (tako da ne bi bilo dvostrukog oporezivanja). A ovaj porez na iznajmljivanje nekretnine iz Zadra nastavim plaćati u Hrvatskoj (Poreznoj upravi) kao i dosada, jesam dobro shvatila?
Gordana1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.09.2024., 22:04   #9535
Hrvatska porezna ne bi trebala naplatiti razliku poreza na dohodak od belgijskog do našeg koliko ja znam jer je naš ugovor o sprječavanju dvostrukog oporezivanja s Belgijom ima klauzulu o metodi izuzimanja (koliko je meni poznato). Tako da ne bi trebalo bit dodatnog poreza, a ovaj porez na najam se plaća i dalje našoj poreznoj.
DollyK is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2024., 02:07   #9536
Quote:
DollyK kaže: Pogledaj post
Hrvatska porezna ne bi trebala naplatiti razliku poreza na dohodak od belgijskog do našeg koliko ja znam jer je naš ugovor o sprječavanju dvostrukog oporezivanja s Belgijom ima klauzulu o metodi izuzimanja (koliko je meni poznato). Tako da ne bi trebalo bit dodatnog poreza, a ovaj porez na najam se plaća i dalje našoj poreznoj.
Ovo pretpostavljam vrijedi nakon što se odjavim i nisam više porezni rezident Hrvatske.

A vrijedi li isto pravilo ako se ne odjavim tj. ako ostanem porezni rezident Hrvatske, a samo radim u Belgiji?
Gordana1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2024., 21:49   #9537
Kako si može osoba na tzv.dugotrajnom bolovanju (ako to 4 mjeseca jesu) izračunati povrat poreza? Zdravoseljački?
Doreen Mana is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2024., 08:15   #9538
Quote:
Doreen Mana kaže: Pogledaj post
Kako si može osoba na tzv.dugotrajnom bolovanju (ako to 4 mjeseca jesu) izračunati povrat poreza? Zdravoseljački?
Imaš na RRifovim stranicama DOH obrazac u excelu, popuniš ga i to je to.
Afrofeet is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2024., 11:00   #9539
zgodno izgleda da svi poreznici mogu vidjeti sve podatke od svih poreznih obveznika bez ikakvog ograničenja

e sad ili je do programa PU koji dozvoljava svim poreznicima pristup svim podacima ili imaju krive postavke kojim podacima mogu pristupati ljudi koje rade u PU.

Ali opet meni nije čudno da poreznik ulazi u podatke poreznih obveznika (zar im to nije posao ?), jedino ako on nema pravo na pristup tim podacima (nije recimo to tako zadužen za premijera i ostale iz vlade), ali onda je do postavki programa ili do administratora koji daje prava pristupa podacima.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...=jl_home_g2_g3

Koji su kuki navalili na njega umjesto da lupaju po proizvođaču softvera ili administratora od strane PU, jer očito da bilo tko da radi u PU (ima pristup podacima) može pregledavati podatke od svih evidentiranih u PU.
Odgovori s citatom
Old 04.12.2024., 18:54   #9540
gubitak na investiranju u revolutu samo upisujem u joppd obrazac kao s dionicama, nema nikakva druga caka ili obveza?
imam neki dobitak na zseu pa sam mislio dio prebit gubitkom na revolutu da ne placam porez na sve. na revolutu ama investirao u etfove
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:56.