Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Blisko politici

Blisko politici Teme povezane s politikom koje ne spadaju pod ostale podforume

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.10.2024., 18:41   #2321
Quote:
red_shrike kaže: Pogledaj post
Ne nego trola. I to žestoko. Ne znam zašto mu se to tolerira. To što piše docirajuće plahte teksta o temema koje veze nemaju sa wokizmom je zbog toga što čovjek diskutira temu o kojoj zapravo zna izrazito malo; čovjek ne zna što je DEI/ESG i njegovoj ulozi u radnom okruženju, niti je ikada radio u nekoj internacionalki.
Poštovani kolega forumašu red_shrike!

Po mom mišljenju, moji postovi su daleko od svakog trolanja.

Volio bih da nam objasniš koja je tvoja definicija trolanja i koji su kriteriji po kojima moje postove proglašavaš trolanje. Možda ćeš nama moderatorima pomoći da shvatimo taj problem. Možda definicija koju koristi forum.hr još od 2010. nije dovoljna?

Priznajem da nikad nisam radio u nekoj "internacionalki" (pretpostavljam da pod time misliš na multinacionalnu kompaniju, a ne recimo Socijalističku internacionalu). E sad, ova tema se ne zove "woke ideologija u multinacionalnim kompanijama", nego "mišljenje o woke idejama". Govori se o "woke pokretu" i "woke ideologiji" i o borbi protiv njih. Ona se ne događa samo u "internacionalkama" - zapravo puno više van njih.

"Stop WOKE Act" na Floridi se odnosi na škole i poduzeća. Koliko vidim, zasad je stopiran od strane federalnog apelacijskog suda zbog kršenja Prvog amandmana na Ustav SAD. Diskusija se i dalje vodi i sigurno u njoj sudjeluju mnogi ljudi koji nisu nikad radili u "internacionalkama".

Kad si spomenuo kraticu koja mi je nepoznata, pitao sam a i sam potražio što znači. Tako prilazim svim diskusijama: uvijek i kao prilici da nešto naučim; naravno, ne moraju svi to tako shvaćati. Ja bih od tebe mogao nešto naučiti o radu u multinacionalnim kompanijama, a ti od mene vjerojatno nešto o filozofiji i društvenim pokretima.

Neki moji postovi su podulji. Ali evo, upravo moj oponent Tokosjovnik se u jednom postu žalio na mali opseg pažnje "tiktokera". Ja pripadam puno starijoj generaciji i tekst od 10.000 znakova ne smatram dugim.

Kolega forumaš Tokosjovnik je prije četiri dana, u postu #2274 iznio neke teze o tzv. "woke pokretu" i njegovim filozofskim osnovama. Spomenuo je postmodernističku filzofiju; o njoj ponešto znam. To mi se učinilo zanimljivim i razmišljao sam o tome. On je iznio četiri teze. Smatram da su sve četiri netočne. Iznio sam svoje protuargumente u postu br. 2277. Slijedila je diskusija u kome smo obojica dali nekoliko priloga. Na kraju sam rekao "OK, sad dosta, nema smisla da se natežemo u nedogled", jer nakon nekog vremena se neminovno samo ponavljamo.

Definicija trolanja koju koristi forum hr glasi:

Quote:
Trollanje znači pisanje s primarnim ciljem da se od sugovornika isprovocira emotivna reakcija ili da se na drugi način ometa normalna rasprava na temi. Općenito se takav način komunikacije smatra nepoželjnim.
Trudio sam se da isprovociram racionalnu raspravu o tezama i argumentima, što bi bila "normalna" rasprava. ne možemo naravno posve izbjeći da se netko iznervira zbog bilo koje riječi, zbog toga što je post predug ili što je prekratak, zbog toga što netko iznosi ideje koje nekome drugome idu na živce itd.. Ali svakako nisam želio to isprovocirati, dapače, izrazito se trudim na suprotnom. Ako tebe živciram, žao mi je, ali nastavit ću istim stilom.

(Možda ćeš i ovaj tekst smatrati "plahtom" pa će te to nervirati. Žao mi je zbog toga. Nije mi namjera da te nerviram.)
Old 13.10.2024., 20:08   #2322
dobro, ukinut je dio koji se odnosi na privatne kompanije. deSantis je to uveo zbog brige za radnike, sada te kompanija moze prisiliti da ides na tecaj koji drzi KKK i na kojem te uci o bijeloj superiornosti. no dobro.
somied is offline  
Old 15.10.2024., 04:01   #2323
Trudne Filipinke uhićene u Kambodži zbog surogat majčinstva

https://edition.cnn.com/2024/10/13/a...hnk/index.html

Je ki ovo Woke
Quote:
Developing countries have been popular for surrogacy because costs are much lower than in countries such as the United States and Australia, where surrogate services could cost around $150,000.
The surrogacy business boomed in Cambodia after it was put under tight restrictions in neighboring Thailand, as well as in India and Nepal.
GT
Zemlje u razvoju bile su popularne za surogat majčinstvo jer su troškovi puno niži nego u zemljama kao što su Sjedinjene Države i Australija, gdje usluge surogata mogu koštati oko 150.000 dolara.
Posao surogat majčinstva procvjetao je u Kambodži nakon što je stavljeno pod stroga ograničenja u susjednom Tajlandu, kao iu Indiji i Nepalu.

Ili je ovo Antiwoke
Quote:
Thirteen pregnant Philippine women accused of illegally acting as surrogate mothers in Cambodia after being recruited online may face prison terms after they give birth
GT
Trinaest trudnih Filipinki optuženih da su nezakonito djelovale kao surogat majke u Kambodži nakon što su vrbovane na internetu mogle bi se suočiti sa zatvorskom kaznom nakon poroda
Quote:
Interior Ministry Secretary of State Chou Bun Eng, who leads the country’s fight against human trafficking and sexual exploitation, said police found 24 foreign women, 20 Philippine and four Vietnamese, when they raided a villa in Kandal province, near the capital of Phnom Penh, on Sept. 23.
GT
Državni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Chou Bun Eng, koji u zemlji vodi borbu protiv trgovine ljudima i seksualnog iskorištavanja, rekao je da je policija pronašla 24 strankinje, 20 Filipinki i četiri Vijetnamke, kada su pretresli vilu u pokrajini Kandal, u blizini glavnog grada Phnom Penha, 23. rujna.

U jednoj vijesti Woke i Antiwoke informacija.
4. Kamen is offline  
Old 15.10.2024., 09:39   #2324
promaklo mi je sto je woke u tome. takodjer mi promice zasto bi to bilo protuzakonito, to je "zlocin" bez zrtve. no dobro, ima jos takvih zakona.
somied is offline  
Old 15.10.2024., 11:17   #2325
Quote:
4. Kamen kaže: Pogledaj post
Je ki ovo Woke
Ovisi kako se "woke" (ili "woke ideja", "woke pokret", "woke ideologija", "wokeism") definira.

Kako sam spominjao, vidim da mnogi "anti-woke" taj glagolski oblik, koji je past simple of wake, koriste naprosto kao etiketu koja znači "to mi se ne sviđa".

Osobno sam se susreo s tim pojmom kad su mi, nema tome dugo, 2-3 godine, neki rekli da zastupam woke ideologiju. Eto, 65 godina sam imao, a nisam bio toga svjestan. Pa sam pitao što je to "woke" i nisam dobio baš precizan odgovor, pa sam morao sam kopati po Internetu.

Cambridge English Dictionary definira:
aware, especially of social problems such as racism and inequality
»Svjesni, posebno društvenih problema kao što su rasizam i nejednakost.«

Meriam-Webster Dictionary daje nešto širi opis.

Zato sam navodio u ranijim postovima da bi adekvatan prijevod na hrvatski parole "be woke", s obzirom na hrvatski, osim "probudite se!", mogao biti i "budite svjesni!". Takve pozive upućuju razni socijalni aktivisti, i "lijevi" i "desni".

E sad, naravno, u raznim slučajevima može se diskutirati da li stvarno postoji nejednakost, nepravda, eksploatacija. Pa onda, treba li nešto poduzeti, što točno, tko, kako itd.. Društveni teoretičari i aktivisti stalno o tome raspravljaju.

Neki, naravno, mogu problem posve negirati - evo ovdje su npr. neki spomenuli da su crnci i drugi "obojeni" u SAD danas zapravo privilegirani, a ne potlačeni. (A i ja se sporim s nekim feministicama oko nekih njihovih kampanja.)

Nema ničeg "woke" u surogatnom majčinstvu. Tehniku "gestational surogacy", kod koje žena koja nosi i rađa dijete nije genetski majka, razvila je moderna medicina krajem 1970-ih. Ona omogućava ženama koje ne mogu rađati da postanu genetske majke.

"Woke" bi bilo ako u tome što se siromašnim ženama plaća da budu surogat majke vidiš problem - nejednakost, nepravda, eksploatacija - te ako u vezi s time pokreneš ili sudjeluješ u nekoj društvenoj akciji da se takva praksa spriječi ili bar kontrolira.

The business of renting wombs is thriving–and surrogates don’t always understand the risks

Ali poziv na "budnost" ili "svjesnost" i poziv na akciju može ići i u suprotnom smjeru.

U Hrvatskoj je ta praksa još uvijek nezakonita, kao i u većini europskih zemalja. Netko upravo to može smatrati problemom i nepravdom.

Skinuti tu zabranu bi možda mogla biti jedna inicijativa koju bi pokrenulo ovo novo Ministarstvo demografije. Neplodnih žena ima puno.

Surogat-majke u Hrvatskoj: Tisuće Hrvata mjesečno traže informacije iako je surogat-majčinstvo nezakonito
Svatko od nas vjerojatno ima mišljenje vezano za tu temu. To je sasvim razumljivo jer je situacija višeslojna i plodno je tlo za brojne rasprave vezane za etiku, pravo i religioznost.

Velik naglasak stavlja se na pitanje iskorištavanja žena. I dok dio feministica smatra da surogat-majke trebaju imati pravo da odluče što će raditi sa svojim tijelom, druge smatraju da to siromašne žene gura prema prodaji svog tijela, što izjednačavaju s prostitucijom.

Gotovo sve religije oštro su protiv koncepta surogatstva, iako dio ljudi smatra da prvi spomen surogatstva možemo pronaći u Bibliji. U knjizi postanka Abrahamova žena Sara moli ga da ima dijete s ropkinjom Hagarom jer ona ne može zatrudnjeti.
Rimokatolička crkva tvrdo se drži svoje zabrane bilo kakvog upletanja u prirodni proces oplodne - bilo da se sprječava, bilo da se pomaže. Oni su "woke", jer upozoravaju "Budite svjesni da je to protiv Božje volje!"

Neki vjernici se s time ne slažu. Jedna katolkinja je napisala: »postala sam majka zahvaljujući umjetnoj oplodnji i svaki dan zahvaljujem Bogu i molim se za liječnike koji su mi to omogućili«.

Jedna moja rođaka je, nakon niza neuspjeha tijekom godina, zatrudnjela i rodila zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji. Postupak nije nimalo zabavan - vrlo je zahtjevan i neugodan i obično se mora pokušavati više puta. U Hrvatskoj je već znatan broj takvih slučajeva: godine 2021. tako rođeno 1.831 dijete, značajnih 5% od ukupnoga broja rođenih.

Legalizacija surogat majčinstva mogla bi možda dodati još poneki broj djece koja se inače ne bi rodila.
Old 15.10.2024., 15:04   #2326
Quote:
somied kaže: Pogledaj post
promaklo mi je sto je woke u tome. takodjer mi promice zasto bi to bilo protuzakonito, to je "zlocin" bez zrtve. no dobro, ima jos takvih zakona.
Problem je što kad je surrogacy biznis, pojave se bande koje namlate žene i prikažu ih kao "voljne" da budu surogati.

Slično kao s usvajanjem djece iz siromašnih država, za novac. Dobročinstvo.
Ali najednom dođe do bogate ponude, paralelno s eksplozijom otmica djece "koja s tim nema veze".
ZloPrase is offline  
Old 15.10.2024., 15:27   #2327
pa kako ce onda zabrana pomoci? nikako. samo dize cijenu tih radnji, sto inducira kriminal. da je legalno, onda bi te zene mozda mogle biti nekako zasticene. to ti je kao kriminalizacija konzumiranja droge ili abortusa.
umjesto da love zene koje to rade, policija bi trebala goniti kriminalce.
somied is offline  
Old 15.10.2024., 21:11   #2328
Quote:
Iz nekog, meni nepojmljivog, razloga se dosta liberalnih ljudi zalaže za surogat majčinstvo. Da bogate gospođe ne moraju dobiti strije nego im lijepo neka sirotica donese dijete na svijet. Gadljiv mi je cijeli koncept jer je čista eksploatacija sirotinje.
EloiseB is offline  
Old 15.10.2024., 21:31   #2329
Quote:
Zoran Oštrić kaže: Pogledaj post
Ovisi kako se "woke" (ili "woke ideja", "woke pokret", "woke ideologija", "wokeism") definira.

Kako sam spominjao, vidim da mnogi "anti-woke" taj glagolski oblik, koji je past simple of wake, koriste naprosto kao etiketu koja znači "to mi se ne sviđa".

Osobno sam se susreo s tim pojmom kad su mi, nema tome dugo, 2-3 godine, neki rekli da zastupam woke ideologiju. Eto, 65 godina sam imao, a nisam bio toga svjestan. Pa sam pitao što je to "woke" i nisam dobio baš precizan odgovor, pa sam morao sam kopati po Internetu.

Cambridge English Dictionary definira:
aware, especially of social problems such as racism and inequality
»Svjesni, posebno društvenih problema kao što su rasizam i nejednakost.«

Meriam-Webster Dictionary daje nešto širi opis.

Zato sam navodio u ranijim postovima da bi adekvatan prijevod na hrvatski parole "be woke", s obzirom na hrvatski, osim "probudite se!", mogao biti i "budite svjesni!". Takve pozive upućuju razni socijalni aktivisti, i "lijevi" i "desni".

E sad, naravno, u raznim slučajevima može se diskutirati da li stvarno postoji nejednakost, nepravda, eksploatacija. Pa onda, treba li nešto poduzeti, što točno, tko, kako itd.. Društveni teoretičari i aktivisti stalno o tome raspravljaju.

Neki, naravno, mogu problem posve negirati - evo ovdje su npr. neki spomenuli da su crnci i drugi "obojeni" u SAD danas zapravo privilegirani, a ne potlačeni. (A i ja se sporim s nekim feministicama oko nekih njihovih kampanja.)

Nema ničeg "woke" u surogatnom majčinstvu. Tehniku "gestational surogacy", kod koje žena koja nosi i rađa dijete nije genetski majka, razvila je moderna medicina krajem 1970-ih. Ona omogućava ženama koje ne mogu rađati da postanu genetske majke.

"Woke" bi bilo ako u tome što se siromašnim ženama plaća da budu surogat majke vidiš problem - nejednakost, nepravda, eksploatacija - te ako u vezi s time pokreneš ili sudjeluješ u nekoj društvenoj akciji da se takva praksa spriječi ili bar kontrolira.

The business of renting wombs is thriving–and surrogates don’t always understand the risks

Ali poziv na "budnost" ili "svjesnost" i poziv na akciju može ići i u suprotnom smjeru.

U Hrvatskoj je ta praksa još uvijek nezakonita, kao i u većini europskih zemalja. Netko upravo to može smatrati problemom i nepravdom.

Skinuti tu zabranu bi možda mogla biti jedna inicijativa koju bi pokrenulo ovo novo Ministarstvo demografije. Neplodnih žena ima puno.

Surogat-majke u Hrvatskoj: Tisuće Hrvata mjesečno traže informacije iako je surogat-majčinstvo nezakonito
Svatko od nas vjerojatno ima mišljenje vezano za tu temu. To je sasvim razumljivo jer je situacija višeslojna i plodno je tlo za brojne rasprave vezane za etiku, pravo i religioznost.

Velik naglasak stavlja se na pitanje iskorištavanja žena. I dok dio feministica smatra da surogat-majke trebaju imati pravo da odluče što će raditi sa svojim tijelom, druge smatraju da to siromašne žene gura prema prodaji svog tijela, što izjednačavaju s prostitucijom.

Gotovo sve religije oštro su protiv koncepta surogatstva, iako dio ljudi smatra da prvi spomen surogatstva možemo pronaći u Bibliji. U knjizi postanka Abrahamova žena Sara moli ga da ima dijete s ropkinjom Hagarom jer ona ne može zatrudnjeti.
Rimokatolička crkva tvrdo se drži svoje zabrane bilo kakvog upletanja u prirodni proces oplodne - bilo da se sprječava, bilo da se pomaže. Oni su "woke", jer upozoravaju "Budite svjesni da je to protiv Božje volje!"

Neki vjernici se s time ne slažu. Jedna katolkinja je napisala: »postala sam majka zahvaljujući umjetnoj oplodnji i svaki dan zahvaljujem Bogu i molim se za liječnike koji su mi to omogućili«.

Jedna moja rođaka je, nakon niza neuspjeha tijekom godina, zatrudnjela i rodila zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji. Postupak nije nimalo zabavan - vrlo je zahtjevan i neugodan i obično se mora pokušavati više puta. U Hrvatskoj je već znatan broj takvih slučajeva: godine 2021. tako rođeno 1.831 dijete, značajnih 5% od ukupnoga broja rođenih.

Legalizacija surogat majčinstva mogla bi možda dodati još poneki broj djece koja se inače ne bi rodila.
Kakvo sad' "surogatno majčinstvo"... i woke!? Hoćeš reći, otkrio si još jedan tlačitelj/potlačeni odnos?

Aha, žene rađaju za novac... i ljudi daju krvnu plazmu, za novac... ponekad i samo za tanjur gulaša... čak i kod nas (raspitaj se malo). Ljudi prodaju i bubreg za novac... Htio si reći, što?

Ti, kada nemaš argumenata za ono o čemu pričaš, kreneš u koncentričnim krugovima nepovezanih problema... koji potvrđuju da sam spočetka imao pravo. Jedino što vidiš su tlačitelj/potlačeni odnosi, svijet ti je takav. Woke si! Čekić si i oko sebe vidiš samo čavle!

I tako će to ići sve do trenutka Velikog praska i tvojeg cepanja samog tkiva prostor/vremena.

Što misliš o teoriji struna? Prevladavaju muškarci, jel'da? Možeš to nekako falusno dominantno povezati?
Tokosjovnik is offline  
Old 15.10.2024., 21:51   #2330
Quote:
EloiseB kaže: Pogledaj post
Iz nekog, meni nepojmljivog, razloga se dosta liberalnih ljudi zalaže za surogat majčinstvo. Da bogate gospođe ne moraju dobiti strije nego im lijepo neka sirotica donese dijete na svijet. Gadljiv mi je cijeli koncept jer je čista eksploatacija sirotinje.
Kako ćeš imati, recimo, gej muške brakove (one koji žele SVOJU djecu... baš/baš)... bez surogat majčinstva? Jer, božemeočuvaj, brak je to, ipak! Dig?

Jel' ti sada "pojmljivije" od kuda razlog u "liberalnih ljudi" za TO... kada se postavi to pitanje?

Btw... sa nestrpljenjem čekam da mi Oštrić "objasni" kako!

Siguran sam da će spomenuti usvajanje već rođene tuđe djece. Ali, ali... to nije isto! To onda nisu NJIHOVA djeca...
Tokosjovnik is offline  
Old 15.10.2024., 21:51   #2331
Quote:
ne vidim sto je eksploatacija, pod uvjetnom da je odnos dobrovoljan. no dobro, i nije tema.
somied is offline  
Old 16.10.2024., 00:18   #2332
Quote:
ne vidim sto je eksploatacija, pod uvjetnom da je odnos dobrovoljan. no dobro, i nije tema.
To dobrovoljno je upitno ako osoba to radi jer nastoji preživjeti. Svejedno je eksploatiranje. Svjestan si da netko to radi jer mu očajnički treba novac, ne znam, ja ne bih mogla, tko voli, nek' izvoli, ali nije mi moralno.
EloiseB is offline  
Old 16.10.2024., 07:25   #2333
Quote:
To dobrovoljno je upitno ako osoba to radi jer nastoji preživjeti. Svejedno je eksploatiranje. Svjestan si da netko to radi jer mu očajnički treba novac, ne znam, ja ne bih mogla, tko voli, nek' izvoli, ali nije mi moralno.
u doba krize ljudi izgube posao i idu raditi poslove koji su bitno ispod njihovih kvalifikacija? ti bi izašla iz taxija kojeg vozi dipl. ing. elektrotehnike ili ne bi uzela picu koju ti je donio dr. arheologije?
gubica is offline  
Old 16.10.2024., 08:09   #2334
Quote:
Surogatstvo je krajnje morbidna stvar, jedna od najmorbidnijih ikad.
Prave feministkinje i pravi borci za ljudska prava bi trebali biti izricito protiv tog.
Stav o eutanaziji (idealna ideja za legalno ubijanje ljudi, tj omogucava ogromnu zloupotrebu te koncepcije) i surogatstvu je pravi lakmus papir.
nasmijanonebo is offline  
Old 16.10.2024., 08:52   #2335
Quote:
pa naravno da to radi jer treba novac ne razumijem zasto je upitno ovo dobrocoljno. ja svasta dobrovoljno radim za novac. osam sati dnevno iznajmim svoje tjele poslodavu.
somied is offline  
Old 16.10.2024., 10:08   #2336
Quote:
nasmijanonebo kaže: Pogledaj post
Prave feministkinje i pravi borci za ljudska prava bi trebali biti izricito protiv tog.
Ako ništa drugo zato jer omogućava i ocu da napravi dijete bez da polaže račune majci, čime izjednačava muško/žensku reproduktivnu poziciju? Tako si je Ronaldo pravio djecu.

Ako su protiv surogat majčinstva, trebale bi biti jednako protiv i banki sperme.
ZloPrase is offline  
Old 16.10.2024., 10:10   #2337
Poštovani kolega forumašu tokosjovnik!

Našu diskusiju o četiri teze o vezi "woke pokreta" i "pokreta postmoderne filozofije", s četiri teze koje si bio postavio u postu #2274, završili smo. Žao mi je što nisi izvukao konzekvence iz svog neuspjeha da tamo postavljenje teze obraniš. Sada ponavljaš svoju tezu tri, kako sam to bio rasčlanio u postu #2288: »sveprisutna dualnost tlačitelj/potlačeni u svim zamislivim socijalnim odnosima, proizašlim ISKLJUČIVO iz osobne percepcije«. Ovdje, međutim, to je upravo suprutno onome što piše u mom postu na koji odgovaraš.

Quote:
Tokosjovnik kaže: Pogledaj post
Kakvo sad' "surogatno majčinstvo"... i woke!? Hoćeš reći, otkrio si još jedan tlačitelj/potlačeni odnos? (…) Jedino što vidiš su tlačitelj/potlačeni odnosi, svijet ti je takav.
Citirao si cijeli moj post #2325, ali nažalost ga očito nisi pročitao. Daj ga molim te pročitaj. Toga što kažeš tamo nema. Nisam uopće izrekao svoj stav. Dapače, napisao sam da bi možda bilo dobro ukinuti zabranu gestacionog surogat-majčinstva u Hrvatskoj, u svrhu povećanja nataliteta. I nisam ja pokrenuo tu temu, nego odgovarao na pitanje u postu #2323 forumaša 4. Kamen.

Ovo što kažeš, potlačenost, spomenuli su u svojim postovima forumaši ZloPrase, EloiseB i NasmijanoNebo. dok je somied izrekao suprotan stav.

Istaknuli su problem jedino oko toga da se izrazito siromašnoj ženi plaća da bude surogat-majka i ona to prihvaća zbog neimaštine, a ne same prakse. Njih troje pretpostavljam ne vide problem ako neka žena, dobrovoljno, na taj način pomogne svojoj neplodnoj prijateljici da postane genetska majka.

Ovo troje kaže: budite woke (svjesni) da je to eksploatacija siromašnih žena. Somied kaže budite woke da je sasvim u redu da sirotinja nalazi razne načine da zaradi novac i da tu nema ništa sporno.

Svi društveni pokreti, pa i svi koji brane neki stav u diskusijama o društvenim problemima (ili nečemu što oni vide kao problem) koriste izraze "probudite se" ili "budite svijesni" i slične. (A i mistični učitelji ili naprotiv realistički podučavatelji o svijetu isl..)

Zato je besmisleno govoriti o "woke ideologiji", "wokismu". To bi bilo "probudizam" ili "svjesnizam", to ne znači ništa jer je preopširno. Treba konkretno reći što vam smeta: da crnci zapravo uopće nisu potlačeni, da feministice samo bez veze gnjave, da treba zabraniti promjenu spola, da šene s DSD treba izbaciti iz ženske konkurencije na sportskim natjecanjima, da je laž da ljudske aktivnosti izazivaju klimatske promjene itd..
Old 16.10.2024., 12:54   #2338
Quote:
nasmijanonebo kaže: Pogledaj post
Stav o eutanaziji (idealna ideja za legalno ubijanje ljudi, tj omogucava ogromnu zloupotrebu te koncepcije) i surogatstvu je pravi lakmus papir.
Prave feministkinje se broje u promilima ionako. Danas sam slušala jednu fizički prekrasnu "feministkinju" koja je uz to stavila i lip filere kako poručuje onim manje lijepima da ne trebaju biti lijepe, da to nije bitno. Licemjerje na kub.

Ovi "argumenti" da je isto voziti taksi ili raditi u uredu ili na baušteli ili biti surogat nisu vrijedni odgovora pa neću odgovarati. To su vjerojatno ljudi koji nemaju problem ni s prostitucijom. sVe jE tO pOsAo.
EloiseB is offline  
Old 16.10.2024., 12:56   #2339
Quote:
ZloPrase kaže: Pogledaj post
m
Ako su protiv surogat majčinstva, trebale bi biti jednako protiv i banki sperme.
Je, potpuno je isto izdrkati ili nositi devet mjeseci dijete i proći porod, riskirati život i tako to. Bljak.
EloiseB is offline  
Old 16.10.2024., 13:05   #2340
Quote:
Je, potpuno je isto izdrkati ili nositi devet mjeseci dijete i proći porod, riskirati život i tako to. Bljak.
lijepo je stvari mjeriti uzvisenim moralnim arsinom, pogotovo kad si na toplom u bogatoj zemlji. medjutim, u stvarnom zivotu mi biramo cesto manje zlo. ona zena koja to radi za novce (iskljucujem kriminal i prisilu), radi zato sto je to bolje za nju od alternative koju ima. sto ako je alternativa umrijeti od gladi?

recimo, muskarci rade ovo:
https://www.bbc.com/future/article/2...o-in-indonesia

to je napornije i opasnije od trudnoce, a i vjerojatno manje placeno. rade to zato sto nemaju alternativa za prehraniti obitelj. ako im to zabranis, ubit ces mozda njihovu djecu. to je vece zlo za mene od kopanja sumpora. a i za njih, zato to rade. tko sam ja da im uzmem to pravo?
somied is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:02.