Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
16.05.2023., 15:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Da se i ja ponovno javim.
Dakle...na brzinu da opisem neki redosljed dogadaja.
Instalacija je potpuno nova..dvije kupaone,kuhinja,kombinirani bojler Ariston 100lit..zelene cijevi..gradski vodovod.
Ugraden u sahtu reducir pritiska vode,namjesten na 3.5 bara.
Sigurnosni kapao zamjenjem 2x,nakon toga opet kapao zamjenjen 3x,sada je na njemu od 10bara.
Nakon toga se javljao opet pritisak u cijevima kad se pustala voda,pogotovo topla,cijevi vristale.
Ugradena naknadno ispod bojlera ekspanziona posuda 8 lit.
Bio mir neko vrijeme(kratko)
Sad opet kad masina uzima vodu ili kada pustim na crijevu za vrt vodu da cijevi zapjevaju.
Sve su pipe nove,svi su ventili novi.
Sto moze sad bit problem???
Lud sam vise,navecer kad pustim vodu na wc dizu se svi ukucani i teraju me u k.k.
Inace bojler mi je pojacan od 4 jacine na trecoj i voda je fest vruca(mora bit jer trosimo dosta vode)
Bojer je ciscen od kamenca 3 puta u nekih 18mj.i svaki put bar 2 kg.kamenca iscupam van.
Cijevi pregledane ciste su nema taloga.
Sto vise da radim?
Hvala
|
|
|
16.05.2023., 19:10
|
|
Tu te ni, a ni tam
Registracija: Feb 2010.
|
Da nije prije bojlera ugrađen kaka ventil u zidu? Ako su to klasični ventili, oni rado trube u instalaciji?
|
|
17.05.2023., 14:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Quote:
Majstor kaže:
Da nije prije bojlera ugrađen kaka ventil u zidu? Ako su to klasični ventili, oni rado trube u instalaciji?
|
Je ugraden je klasicni ugradbeni ventil na zelenoj cijevi da se moze zatvorit voda za bojler.Ventil je odvrnut do kraja.
Takoder imam i ventile nakon a prije felx.crijeva na toploj vodi .Takoder odvrnut do kraja i sve su novi.
|
|
|
17.05.2023., 15:28
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
Treba provjeriti stoji li gumica čvrsto na svom mjestu i ne smije biti veća od same kegle - dosjeda. Ako je veća, onda rado trese.
|
|
29.09.2023., 11:16
|
|
Pepi
Registracija: Aug 2007.
|
Eto opet mene malo ovdje. Na žalost odlučio sam promijeniti Gorenje bojler, jer mi je izbijao tiple sa vijcima iz zida na koje sam mogao objesiti vola. Kupio drugog, manjeg, 30 litara, ali kao uvijek stalno su onda prisutni neki problemi, pa recimo tako na njega ne možeš staviti Unitasove sigurnosne ventile već uže, jer ih se ne može okretati, osim ako se ne bi stavio između bojlera i njega mali produžetak od 2-4cm. Pisao sam ranije prije malo više od jedne godine da mi je zaštopana ona odvodna cijev sa ljevkom u koji bi trebalo kapati is sigurnosnog venitla kada i ako bi tlak narastao više od dozvoljenog. Zato sam stavio stari poluispravan takav ventil na ovaj Gorenje bojler kako bi višak vode malo više slao u vodovodnu instalaciju u zgradi. U međuvremenu morali smo promijeniti redukcijski ventil iza brojila, jer ga je korozija načela (12 god. neki talijanski) i sada imamo vjerojatno najboljeg HONEYWELL-a koji je podešen na 5,5 bara. Doma kod mene je 5 bara.
No da nastavim. Nekako sam uspio sa tekućinom za skidanje kamenca poluodštopati tu malu cijev sa ljevkom 3/8. I sada me zanima da li iz tog sigurnosnog ventila na bojleru kada i ako se aktivira kaplje ili curi? Ako kaplje ili blago curi, bit će dovoljan protok. Našao sam neki podatak o sigurnosnom ventilu koji je dobijen sa bojlerom Tesy 30 Litara da se radi o Hi-Therm 8,3 bara. Ono što znam kada sam stavljao predzadnji bojler Electrolux, njegov sigurnosni ventil je bio za 5 bara pa je iz njega cirulo, a ne kapalo i to knap da iz tog ljevka nije cirula voda. Stavio umjesto njega Unitas 8 bara (crveni) novi i više kapanja nije bilo. I upravo je to taj ventil o kojem sam pisao da je propusan u oba smjera, ali dosta teže iz povrata. Tko zna, možda je tvornički od prvog dana bio neispravan.
|
|
|
29.09.2023., 17:23
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
|
|
29.09.2023., 19:15
|
|
Pepi
|
Znači iz njega više kaplje, nego curi. Mislim nisam nikad to vidio, osim kod onog Elektroluxovog 5 bara. Iz njega je baš curilo. Otprilike 1dl u minuti, možda i malo više. Ako kaplje onda će to biti Ok, pogotovo što je mali bojler.
|
|
|
30.09.2023., 20:04
|
|
Pepi
|
Evo, danas sam napokon montirao ovaj mali Tesy 30 litarski bojler. I gle čuda, nigdje nije slinilo. Uvijek mi barem na jednom dihtungu slini, ali eto danas sve za 5. Stavio sam ga za probu na "Eco", temperatura 58°C i ventil ma ni da kapne, bar za sada. Vratio ga za pola oznake i sada mi je između Eco i 3 točkice. Temperatura 46°C i tu ću ga ostavit. Na max. mu je navodno temperatura 70°C, što me ne zanima. Sve u svemu sam za sada jako zadovojan, ali još ću malo pričekat da vidim koliko ustvari brže gubi temperaturu od 50 litarskog bojlera. Ima svega 12kg i bez problema ga sam postaviš. Ako će biti OK, točno ću kupit još jednog za rezervu, jer mi je najgore kada moram kupnjom novog bojlera sve radit iz početka, od rupa pa nadalje. Ovo je već peti po redu. A taj zid ima 20-tak rupa u zidu. 4 tipla namjerno ostavljena. Ovako ga zamijeniš za doslovce 10 min. Ventil je ovaj:
https://ziperone.com/products/00000039483
Ventil je mlak na dodir kada je grijač upaljen što je normalno. Znači malo propušta u vodovodnu mrežu, ali za sada još ne vidim da kaplje na atmosferskom izljevu. Ne bi se trebao drugačije ponašati po zimi i noći, jer je dole u šahtu iza vodomjera reduktor, pa je tlak stabiliziran na 5,5 bara, bar što se tiče reduktora. Vjerojatno malo poraste kada se uključi ovaj bojler, ali sigurno manje nego sa bivšim 50L. Na koncu od 24 stana u ulazu, samo nas troje ima još ovakve visokotlačne bojlere. Svi pomalo prešli na plinska centralna što je isto olakotna okolnost. A po zimi smo svi tu. Sada jedino prestoji vidjet koliko će trajat, jer je u ZG jako loša voda, teška sa puno kamenca. Ali ako gledam predposljedni bojler Elektrolux koji je trajao 18 god. a nikad otvaran prije skidanja, nakupio je samo oko 3-4kg pa vjerujem ako ću i ovog malog držati na 42-45°C, da se neće jako stvarat kamenac, ali ovog za razliku od svih ostalih lako ga je skidat, jer ima 12kg. Ne znam kako je sa dijelovima, ali valjda ako se ga radi u Bugarskoj (EU) dijelova bi treblo biti. Grijač, termostat, magnezijeva anoda.
|
|
|
03.02.2024., 23:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
|
Pozz. I ja imam isti problem kao i većina vas tu. Pa da krenemo. Kapaju mi sigurnosni ventili na bojlerima u kupatilu i kuhinji. Bojler u kupatilu novi Končar 50l u kuhinji isto novi Končar podpultni visokotlačni 10l.u kući kompletna nova instalacija vode. Novi vodomjer u šahti.tri sigurnosna ventila na bojleru promjenjena. Trenutno je ventil od 8.5bara. Zvao vodovod i ugrađen ventil za regulaciju tlaka poslje vodomjera. Nakon toga 2 tjedna nije bilo nikakvih problema. Prije dva dana opet počeli curiti sigurnosni ventili.prije sigurnosnog ventila na hladnoj vodi ugrađen manometar za praćenje pritiska vode. Nakon tuširanja kad se bijeler upali tlak vode se poveća do 8.5 bara i nakon toga sigurnosni pusti vodu.nakon ugradnje regulacijskog ventila dva tjedna nije bilo problema prilikom zagrijavanja vode i sad opet problem. Kad na slavini pustim vodu nebitno toplu ili hladnu tlak padne na normalu i prilikom grijanja vode raste ponovo tlak u mreži. Bojler je na ECO postavljen.što da ja sad vise napravim ? Par majstora se izmjenjalo nitko ne zna sto se događa. Vodovod dolazi u ponedjeljak opet zamjeniti regulacijski ventil i pregledati mi u kući instalaciju. Problema prvih par mjeseci nije bilo. Kod mene je rađena nova vodovodna mreža i od kada sam spojen na novi vod imam problema. U blizini moje kuće nalazi se tvornica u kojoj radim i kad mi u tvornici ostanemo bez vode taj dan i meni počnu problemi s ventilima. Vodovod kaže da su u šahte do tvornice ugradili manometre da prate tlak vode 24 sata i da moraju ugraditi neku klapnu u vod jer im iz tvornice se vraća povrat vode u mrežu. Isti problem s sigurnosnim ventilima ima i susjed zadnjih par mjeseci
|
|
|
04.02.2024., 08:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Regulacijski ventil postavite na 4 bara
|
|
|
05.02.2024., 01:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Wanted123 kaže:
Regulacijski ventil postavite na 4 bara
|
Jesam i ista stvar. Čim bojler počne grijati vodu diže tlak u cijevima i prokapa sigurnosni u kupatilu i kuhinji i cim pustim vodu na slavini prestane kapati.u isto vrijeme kad prokapa u kupatilu tad i u kuhinji prokapa sigurnosni. I ne događa se to uvijek samo kad se veća količina tople vode potroši i bojler duže grije vodu.
|
|
|
05.02.2024., 04:37
|
|
Sebastian Vettel
Registracija: Apr 2008.
|
Kaj to nebi riješila ekspanziona posuda 
|
|
|
05.02.2024., 08:52
|
|
Samozatajni vrag
Registracija: Nov 2005.
|
Tunti i je cijeli problem. Stari bojleri su imali veći prostor za ekspanziju u gornjem djelu tj kraću cijev od tople vode unutar spremnika. Ovi novi valjda u želji da budu što većeg kapaciteta a kompaktniji imaju taj prostor dosta manji i samim tim dolazi do veće razlike tlaka kod zagrijavanja. Dodatna ekspanziona bi vjerojatno riješila večinu tih "kapavih" ventila.
Pozdrav od veselog čuvara pakla
|
|
|
05.02.2024., 11:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kerbi kaže:
Tunti i je cijeli problem. Stari bojleri su imali veći prostor za ekspanziju u gornjem djelu tj kraću cijev od tople vode unutar spremnika. Ovi novi valjda u želji da budu što većeg kapaciteta a kompaktniji imaju taj prostor dosta manji i samim tim dolazi do veće razlike tlaka kod zagrijavanja. Dodatna ekspanziona bi vjerojatno riješila večinu tih "kapavih" ventila.
|
Bili iz vodovoda po njihovim grafovima ustanovili da dobivam hidro udar. Novi regulacijski ventil kod vodomjera probio. Sad su skinuli nepovratne ventile s vodomjera i zamjenili regulacijski ventil. Problem je tvornica u blizini koja troši 1L/sekundi vode i u određenom trenutku 11L/sek. i u tom trenutku mreža ostaje bez vode i vodovod pusti veću količinu vode a tvornica naglo smanji potrošnju.
|
|
|
05.02.2024., 20:36
|
|
Samozatajni vrag
Registracija: Nov 2005.
|
Pa koji kreten je domačinstvo spojio na industrijski vod???
|
|
|
05.02.2024., 22:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kerbi kaže:
Pa koji kreten je domačinstvo spojio na industrijski vod???
|
Cijelo selo u biti dva i pola grada su spojena na taj vod. Stavili su veće cijevi nego sto su bile prije na starom vodu i spojili i tvornicu na taj vod. Prije je tvornica imala poseban vod ali su ga ugasili. Trenutno nemam problema s kapanjem ventila. Izbačen je nepovratni ventil kod vodomjera i za sada je ok
|
|
|
07.02.2024., 08:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
m3do25 kaže:
Jesam i ista stvar. Čim bojler počne grijati vodu diže tlak u cijevima i prokapa sigurnosni u kupatilu i kuhinji i cim pustim vodu na slavini prestane kapati.u isto vrijeme kad prokapa u kupatilu tad i u kuhinji prokapa sigurnosni. I ne događa se to uvijek samo kad se veća količina tople vode potroši i bojler duže grije vodu.
|
Pa na koliko griješ vodu?
|
|
|
07.02.2024., 09:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Forumaš u međuvremenu sve objasnio, i riješio problem a ti ga pitaš na kolko grije vodu. Na kolko treba.
Daj bar pročitaj do kraja.
|
|
|
07.02.2024., 15:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
farfan kaže:
Forumaš u međuvremenu sve objasnio, i riješio problem a ti ga pitaš na kolko grije vodu. Na kolko treba.
Daj bar pročitaj do kraja.
|
Problem je i u tome ako se maksimalno postavi grijanje,povećava se pritisak i "proizvodnja" kamenca.
|
|
|
16.11.2024., 19:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2024.
|
Ljudi, molim vas lijepo kako je moguće da sigurnosni ventil na električnom bojleru u kupaonici bude dvosmjeran dakle i nepovratan i povratan.
Koja mu je onda svrha. Valjda bi trebao biti nepovratan, ali kako je moguće da bude povratan?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:16.
|
|
|
|