|
|
22.11.2024., 17:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
NO Jazz Festival, Lauba
Večerašnji koncert australijskog benda The Necks će kasniti zbog loših vremenskih prilika.
Naime, avion u kojem su bili članovi benda nije uspio sletjeti na beogradski aerodrom ni iz trećeg pokušaja, nakon čega je preusmjeren na zagrebački aerodrom. Zahvaljujući prijateljima iz Zagreba,The Necks su trenutno na putu ka Beogradu a sutra se opet vračaju u Zagreb na koncert u Laubi.
|
|
|
23.11.2024., 23:48
|
|
Lujka u kabanici
Registracija: Jul 2021.
|
Amygdale na koncertima: izvještaj #3: The Necks, 23. 11. 2024., Lauba
Prva na internetu i praktički samoprozvani Andrija Jarak drito s povratka!
Večeras su u Laubi nastupili australski The Necks, koji su u Zagrebu bili već pet puta, zahvaljujući Mati Škugoru, pioniru promocije indie scene u Hrvatskoj. Dakako, kao i sve dobro u nas, nije naišao na potporu vlasti i onih zaduženih za kulturu pa se vratio svojoj primarnoj računarskoj struci. Eto, otjerali smo čovjeka da ima od čega živjeti danas ipak, ali pitanje je imamo li mi i dalje.
U hali Laube, ako će tko ići sutra, daju pogledati i plakati prijašnjih jazz i indie koncerata u sklopu Žednoga uha. A tko nije, neka definitivno pročita, a uz nju i posluša, Škugorovu knjigu Glazba za žedno uho, koja govori o famoznim koncertima poput onoga Nationala u Ksetu gdje svatko iz Zagreba tvrdi da je bio premda je bilo dvadesetak ljudi. A možete i saznati priču kako mu je No Means No bio - svadbeni bend! O Necksima kaže iduće:
Quote:
A formula je jednostavna baš poput njihove glazbe: imate 3 osobe, koje se savršeno razumiju, koje imaju ogromno sviračko iskustvo i znanje, koje su izuzetno naslušane i otvorene prema glazbi i koje gaje ogromno uzajamno povjerenje.
|
A Necksi danas? S razlogom rasprodani. Prva je kompozicija počela lagano, kao sudaranje valova o obalu, efekt koji je Tony Buck proizvodio različitim udaraljkama. Počelo je lagano, gotovo pa ambijentalno, da uljulja u kakvu snovitost. Međutim, napetost se ubrzo povećavala i podsjećala me na otkrivanje nekih izvanzemaljskih svjetova, uz slanje poruka nazad kući, katkad evocirajući čak i Radioaktivität, a katkad williamsovsku holivudsku orkestralnost. Na basu je Lloyd Swanton vješto alternirao između pizzicata i glatkoga gudenja, koje je savršeno funkcioniralo kao kontinuirana tema. Mada se činilo kao da masteriozni Chris Abrahams na klaviru vodi melodiju, njih trojica zajedno su stvarali kontrapunkt koji je uz oduševljene povike publike završio gotovo pa jednosatnu svirku prvoga dijela.
U stanci je Lloyd pričao sa zaintetesiranima, a dakako da se to moralo iskoristiti. Pokupih dosta mercha premda su susjedi u Beogradu sinoć pokupovali sve vinile. Bravo, braćo!  Navodno su Necksi sletjeli u Zagreb jer nisu triput uspjeli u Beograd, valjda zbog nevremena, pa su se vozili dotamo. Svaka čast na energiji nakon tolike muke! Lloyd mi je pohvalio džemper, a da bih u slučajnosti sudbine shvatila da je zapravo - iz Australije (Wah Wah), premda ga nisam svjesno obukla. Nije li to fascinantno zapravo - netko je prešao 15 000 kilometara da svira pred nama. Premalo cijenimo moderno doba i to što nam bez propitkivanja katkad pruža.
Drugi je dio počeo agresivnije i podsjećao me na kakav bijeg od nečega sublimnoga i zazornoga, mogla bih zamisliti Lauru Palmer kako trči ili kas Erlköniga u noći. No ubrzo shvatih da me evocira upravo na jazz metal baroka - peti brandenburški u D-duru. Kako bi Glenn Gould obožavao ovaj koncert! A vjerujem i da bi Abrahams magično zvučao na čembalu.
Inače se ne mogu zvati fanom, ali ako je ovo jazz, svirajte mi ga svaki dan.
Koncert: 11/10
Publika: jedna od najboljih dosad, pristojna, bez žamora i snimanja, barem u mojemu širemu krugu. Bravo!
|
24.11.2024., 00:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Mali ispravak ovo je za The Necks osmi nastup u Zagrebu,odličan koncert večeras.
I National u Ksetu su svirali pred malo više publike,60-70 ljudi ih je gledalo
|
|
|
24.11.2024., 00:23
|
|
Lujka u kabanici
|
Quote:
billy walsh kaže:
Mali ispravak ovo je za The Necks osmi nastup u Zagrebu,odličan koncert večeras.
I National u Ksetu su svirali pred malo više publike,60-70 ljudi ih je gledalo
|
oni su rekli pet, došla doma, škugor kaže 6 u knjizi, eto ispada 7 
|
24.11.2024., 21:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2017.
|
Quote:
amygdale kaže:
Inače se ne mogu zvati fanom, ali ako je ovo jazz, svirajte mi ga svaki dan.
|
Odličan, napaljujući osvrt.  Daj, pliz, linkaj neki video, bilo koji, za ilustraciju. Jazz sasvim fino doživljavam i na snimkama. 
|
|
|
24.11.2024., 21:26
|
|
Lujka u kabanici
|
Quote:
Hellboy kaže:
Odličan, napaljujući osvrt.  Daj, pliz, linkaj neki video, bilo koji, za ilustraciju. Jazz sasvim fino doživljavam i na snimkama. 
|
kupila sam koncertni video pa mogu sutra izrezati par minuta, no evo s youtubea npr. recimo ovakav ugođaj. ne dočaravaju mi dobro to videi koje sam sad preklikala malo.
danas nisam išla jer sam malo umorna premda se premišljah. ako je netko bio - zanima me!
ovaj tjedan dva lisinska, uključujuĉi ludoga vlatkovića na rogu 
|
24.11.2024., 23:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Bio sam ja,što reći meni je ovo također bio vrhunski koncert!
Tri virtuza na svojim instrumentima David Murray iako u godinama ostavlja dojam da je koje destljeće mlađi,sa kojom energijom svira saksofon
Paal Nilssen-Love je valjda jedan od najboljih ne samo jazz bubnjara kojeg sam vidio.Odlična atmosfera i večeras iako je bilo mrvicu manje ljudi to se nije osjetilo po podršci glazbenicima.
Hvala Mati, očekujemo nova iznenađenja od njega!
|
|
|
25.11.2024., 08:17
|
|
Lujka u kabanici
|
Quote:
billy walsh kaže:
Bio sam ja,što reći meni je ovo također bio vrhunski koncert!
Tri virtuza na svojim instrumentima David Murray iako u godinama ostavlja dojam da je koje destljeće mlađi,sa kojom energijom svira saksofon
Paal Nilssen-Love je valjda jedan od najboljih ne samo jazz bubnjara kojeg sam vidio.Odlična atmosfera i večeras iako je bilo mrvicu manje ljudi to se nije osjetilo po podršci glazbenicima.
Hvala Mati, očekujemo nova iznenađenja od njega!
|
super 
nadam se da ovo nije one time only od mate, rekao je nedavno da čeka do kraja godine hoće li se što realizirati u sklopu valjda potpora pa da će vidjeti hoće li nastaviti s tim poslom dalje. držimo fige da da!
|
25.11.2024., 08:29
|
|
Lujka u kabanici
|
kaže novi post "vidimo se sljedeće godine"
jedan intervju od jučer. premda je horvat.
ovaj gdje kaže da ima nade za povratak na kraju puno je bolji.
|
25.11.2024., 09:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2006.
|
Quote:
amygdale kaže:
super 
nadam se da ovo nije one time only od mate, rekao je nedavno da čeka do kraja godine hoće li se što realizirati u sklopu valjda potpora pa da će vidjeti hoće li nastaviti s tim poslom dalje. držimo fige da da!
|
Drago mi je da vam se svidio vikend u Laubi, ovdje ću odgovoriti na nekoliko spomenutih nedoumica.
Za početak o broju nastupa Necksa. U knjizi sam napisao da su svirali šest puta, nakon čega su nastupili lani u Vintageu i sad u Laubi - znači ukupno osam
Što se tiče budućih aktivnosti ovakvog tipa, definitivno ne očekujem rezultate natječaja jer se na njih već odavno ne prijavljujem. Puno se bolje osjećam otkad ne gledam na koji se način raspolaže javnim sredstvima. Jedini natječaj koji je potpuno transparentan i provodi ga se na način na koji se to radi u uređenom dijelu Europe (Skandinavija) je onaj Zaklade Kultura nova, ali budući da se na njega mogu prijaviti samo udruge i umjetničke organizacije ništa ni od toga. Ne pada mi na pamet raditi kroz udrugu, a s obzirom na to da nisam umjetnik i završio sam pogrešan fakultet ne ispunjavam preduvjete za osnivanje umjetničke organizacije.
Razlog zbog kojeg čekam kraj godine je da vidim kako će se razvijati situacija s nekim drugim planiranim projektima 
|
|
|
25.11.2024., 14:12
|
|
Lujka u kabanici
|
Quote:
zednouhi kaže:
Drago mi je da vam se svidio vikend u Laubi, ovdje ću odgovoriti na nekoliko spomenutih nedoumica.
Za početak o broju nastupa Necksa. U knjizi sam napisao da su svirali šest puta, nakon čega su nastupili lani u Vintageu i sad u Laubi - znači ukupno osam 
|
neka sam ja inženjer  hvala!
rekla sam mužu na koncertu da sam trebala ponijeti knjigu od doma na potpis, ali nisam se sjetila, a i onda bi mi bilo bed gnjaviti te
Quote:
zednouhi kaže:
Razlog zbog kojeg čekam kraj godine je da vidim kako će se razvijati situacija s nekim drugim planiranim projektima 
|
opa, držimo fige! i hvala na svemu što radiš, osjećam se polaskano na odgovoru
bacam bube za no jazz u budućnosti i u zagrebu opet recimo colina stetsona, možda portico quartet, esbjörn svensson trio ili tord gustavsen, tigran hamasyan, charlemagne palestine ili nešto megadivlje kao third ear band  no tko god da dođe, vjerujem da će biti super.
|
25.11.2024., 15:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2005.
|
Quote:
amygdale kaže:
charlemagne palestine
|
dižem spomenik onom tko dedu dovede u hrvatsku i agram
šta su third ear band živi? 
|
25.11.2024., 16:55
|
|
Lujka u kabanici
|
Quote:
androlog kaže:
|
same!!!
Quote:
androlog kaže:
šta su third ear band živi? 
|
e ja ih tek recentno otkrila, mislila da su live albumi recentniji jer su donedavno izdavali, nisam skužila da su done. sad sam tužna.
|
25.11.2024., 18:43
|
|
Registrirani korisnik
|
|
|
|
25.11.2024., 19:10
|
|
Lujka u kabanici
|
Quote:
billy walsh kaže:
|
jao što su prašili u šibeniku bili dva dana, za pamćenje. nadah se da će ih music najaviti, ali ništa.
mate, nismo bili u ksetu 2002., ali jesmo u pauku, ako šta znači
inače, stvarno su necksi čarobni bili. baš jebeno nisu normalni. treba ih svake godine dovodit.
|
26.11.2024., 00:16
|
|
.
Registracija: Jun 2009.
|
Quote:
amygdale kaže:
charlemagne palestine
|
♡
Quote:
androlog kaže:
|
i još jedan potpis imate... ako je ovo uopće moguće i izvedivo.
leglo bi predivno, ipak je deda sensei dede lubomyra melnyka.
|
|
|
26.11.2024., 00:22
|
|
Lujka u kabanici
|
Quote:
vanchaaa kaže:
♡
i još jedan potpis imate... ako je ovo uopće moguće i izvedivo.
leglo bi predivno, ipak je deda sensei dede lubomyra melnyka.
|
melnyk je praktički bio dio no jazza, a da nije znao 
|
26.11.2024., 00:26
|
|
.
Registracija: Jun 2009.
|
^^
bio je taman za prequel.
ništ, do sljedeće godine, amigdala, androlog, baribb i ja mantramo manifestirati ovo ♡ u močvari na badnjak il božić, svejedno je:

|
|
|
26.11.2024., 10:28
|
|
Lujka u kabanici
|
Quote:
vanchaaa kaže:
^^
bio je taman za prequel.
ništ, do sljedeće godine, amigdala, androlog, baribb i ja mantramo manifestirati ovo ♡ u močvari na badnjak il božić, svejedno je
|
koji bog isus!!!
ravnododnaši se nešto žale na zvuk. billy, kako je tebi bilo? na prvom mislim da nitko ništa nije osjetio loše čak ni među stajačima.
|
26.11.2024., 11:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2006.
|
Problem je bila činjenica da su s prvom stvari krenuli drito u glavu, te činjenica da je u takvim situacijama Paal prilično okrutan prema svojim bubnjevima. Znači toncu je trebalo vremena da zvuk prilagodi njegovom glasnijem sviranju na koncertu u odnosu na tonsku, kao i promijeni akustike dvorane s publikom u odnosu na onu kad je potpuno prazna. Da su krenuli s tišim komadom lakše i brže bismo se prilagodili nastalim promjenama.
Na Necksima takvih problema nije bilo, njima je veća odječnost dvorane odgovarala.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:18.
|
|
|
|