Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija > Hrana i zdravlje

Hrana i zdravlje Posebni režimi prehrane

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 31.07.2024., 09:50   #141
Quote:
Bagi9 kaže: Pogledaj post
Izlazak iz posta treba biti jako postupan jer se određeni postupci odvijaju još dugo nakon prekida posta.

Čovjek sam treba osjetiti što mu je najbolje.

Najprije treba aktivirati probavu npr. sa salatom od mrkve i kupusa sa malo limunovog soka....ili sokom od mrkve...voćnim sokovima.

Ovo su savjeti stručnjaka koji se time bave i imaju iskustva.

Pojesti odmah nešto masno ravno je samoubojstvu.
Treba pročitati knjige i vidjeti što kažu stručnjaci na tu temu koji imaju svoje klinike za gladovanje inače ovakvim savjetima i laičkim mišljenjima možete doslovno nekoga ubiti sa krivim savjetima.

Ja sam nikako ne bih ulazio u dugačka gladovanja osim da odem u neku specijaliziranu kliniku za gladovanje. Ima ih u Rusiji (što je sad nedostupno), a čuo da ih ima i u Njemačkoj.
Ima ih u Austriji, Francuskoj, i cijeli niz u USA.
Izlazio sam iz posta puno puta, pročitao i dosta knjiga o tome. Masna hrana nakon posta nije mi nikad problem, i mogućnost da me ona ubije mi zvuči senzacionalistički napisanim, kao da je neki novinar prenio informaciju na svoj način. Ako te post nije ubio, zašto bi te hrana nakon njega? Probaj o postu promišljati kao o nečem što je dio naše prirode i genetike koju smo razvijali dva milijuna godina. Obitelj nije imala hrane sve dok lovci nisu na primjer ulovili sočnog masnog mamuta. I nakon 3 ili više dana što su gladovali sad će im ta hrana naškoditi? Mi dijelimo istu genetiku kao ti ljudi, ništa tu nije drugačije.
Ne kazem da se treba ubiti od hrane u smislu veličine porcije, ali pažljivo odabrana hrana koja ne podiže previše šećer u krvi je svakako ok. Ali zato voćni sokovi definitivno nisu ok, ne samo poslije posta nego i općenito.
guslac is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2024., 14:28   #142
Quote:
guslac kaže: Pogledaj post
Ima ih u Austriji, Francuskoj, i cijeli niz u USA.
Izlazio sam iz posta puno puta, pročitao i dosta knjiga o tome. Masna hrana nakon posta nije mi nikad problem, i mogućnost da me ona ubije mi zvuči senzacionalistički napisanim, kao da je neki novinar prenio informaciju na svoj način. Ako te post nije ubio, zašto bi te hrana nakon njega? Probaj o postu promišljati kao o nečem što je dio naše prirode i genetike koju smo razvijali dva milijuna godina. Obitelj nije imala hrane sve dok lovci nisu na primjer ulovili sočnog masnog mamuta. I nakon 3 ili više dana što su gladovali sad će im ta hrana naškoditi? Mi dijelimo istu genetiku kao ti ljudi, ništa tu nije drugačije.
Ne kazem da se treba ubiti od hrane u smislu veličine porcije, ali pažljivo odabrana hrana koja ne podiže previše šećer u krvi je svakako ok. Ali zato voćni sokovi definitivno nisu ok, ne samo poslije posta nego i općenito.
Ja govorim o dugotrajnim postovima od 10-20-30-40 dana gdje izlazak treba biti vrlo polagan jer stvarno može završiti tragično.
Neki su umirali dok su druge doktori jedva spasili.

Izlazak iz dugih postova treba biti polagan sa povrtnim sokovima (odlična je mješavina soka od celera, krastavca i korijandera), voćnim sokovima, a tek kasnije se polako prelazi na voće, povrće i kuhanu hranu (ovisi što tko jede).
Sa ovakvim laganim izlaskom efekti gladovanja puno su bolji.

U ratovima su mnogi upravo zbog toga i umirali jer su nakon dugo dana bez hrane uzeli nešto preteško što je završilo pogubno.

Zato stručnjaci za gladovanje ne preporučuju duže samostalno gladovanje od 3 dana jer može biti opasno.
Bagi9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2024., 14:30   #143
Da, poslije sam skužio da vjerojatno pričaš o tim dugim postovima. Za to bi svakome preporučao da ode u neku od klinika gdje se posti, jer ovako doma sam to raditi može biti opasno. Ja sam max. postio 5 dana samo voda, i 10 dana s malo kruha, i tu nije bilo nikakvih problema s ponovnim uvođenjem jela.
guslac is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 07:39   #144
Quote:
Bagi9 kaže: Pogledaj post
Počeo sam u utorak navečer i danas ujutro završio. Ukupno oko 81 sat.

Izdržao sam 54 sata bez vode i hrane, ali jučer ujutro oko 4h nisam više mogao pa sam počeo piti vodu i popio odmah oko pola litre. Htio sam ostati na suhom postu, ali nisam izdržao.

Prošlu noć bilo mi je čak dobro, skoro bez osjećaja gladi. Bitno je da se ništa ne jede i ne pije osim vode ako morate jer se tako počinje odvijati autoliza kada 'jedemo sami sebe' i onda 3-4 dan, kad pobijedite krizu uopće i ne osjećate glad.

Radim to iz zdravstvenih razloga jer imam nekih problema tako da mi je to motivacija da izdržim.

Čitam knjigu od Malahova 'Gladovanje' gdje su svi procesi koji se događaju u tijelu objašnjeni tako da sam znao što mogu očekivati, a tako je i bilo.

Problem je što sam kuhar i to mi otežava cijeli proces, ali sam nekako izdržao. Zapravo i nije bilo tako teško, možda zbog motivacije da ozdravim.

Žena koja radi sa mnom mi je rekla da je i ona probala postiti 3 dana, ali je jela salate. To se ne smije raditi jer onda tijelo nikad neće početi sa autolizom tj. jesti samo sebe i svoje zalihe. Ona je naglo počela jesti i to sve što je stigla pa je pala u nesvjest i završila na hitnoj.
Kad se post prekida sa masnom hranom to može biti pogubno i završiti smrću.

Znači, nemojte ovo raditi ako niste dobro upoznati sa cijelim postupkom da ne završite karijeru prerano.

Malahov kaže da od gladovanja nitko nije umro osim ovih koji su naglo prekinuli post sa nekom masnom i teškom hranom.

Neki su štrajkali glađu i umirali tek nako 120 dana, a oni koji su prekinuli sa 90 su ozdravili od svih bolesti i oporavili se.

Ujutro sam pojeo najprije salatu od naribane mrkve i kupusa sa limunom. Kasnije sam skuhao batat i špinat na lešo bez soli. Sad odmaram u krevetu i osjećam se dosta dobro, malo umorno, ali nemam nikakvih problema.

Tokom ova 3,5 dana nisam imao nekih većih problema osim pretprošle noći kad sam imao nepodnošljiv osjećaj gladi i žeđi jer sam bio 54 sata na suhom postu. Nakon pola litre vode sam se osjećao dobro i to je bila jedina kriza.

Ja sam vegetarijanac 32 godine i nije mi ovo teško palo. Nisam imao neka velika čišćenja.

Inače ne jedem doručak tako da sam u nekom stanju autofagije (16/8) već duže vrijeme.
Nekad sam jeo samo jednom na dan kad i nisam znao što je autofagija i imao sam dobar učinak na zdravlje.
Znao sam i jesti svaki drugi dan i to mi je bio vjerojatno najbolji post koji sam imao. Radio sam to 14 dana tako da sam postio svaki dan u tjednu što je astrološki gledano po jedan dan za svaki planet. To sam si sam izmislio taj post i rezultati su bili odlični.

Dalje ću raditi post za ekadaši (3 dana prije punog i mladog mjeseca), a to je svakih 14 dana i to od 42 sata. Još ću vidjeti.

Postiti bi trebalo stalno jer se postom može sva izliječiti, čak i najgore i 'neizlječive' bolesti.
Znaci umrli su jer su 'naglo pojeli nesto masno ' hmm ajde dobro al to zvuči nevjerovatno..
Mogu rec da kad god sam jeo nakon gladovanja npr nakon 2 dana bez jela i kad pojedem ( a naravno trpam u sebe svega i svasta. ) osjećam težinu u želucu ali to je normalno... Ali da bi neko umro zbog tog ne znam bas ..
neobuzdan is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.08.2024., 18:45   #145
Quote:
neobuzdan kaže: Pogledaj post
Znaci umrli su jer su 'naglo pojeli nesto masno ' hmm ajde dobro al to zvuči nevjerovatno..
Mogu rec da kad god sam jeo nakon gladovanja npr nakon 2 dana bez jela i kad pojedem ( a naravno trpam u sebe svega i svasta. ) osjećam težinu u želucu ali to je normalno... Ali da bi neko umro zbog tog ne znam bas ..

Već sam gore odgovorio da se to odnosi na dugotrajno gladovanje (20-40 dana pa i više).
U ratu mnogi umru kad dugo gladuju i naglo nešto pojedu.

Izlazak iz gladovanja je bitniji od samoga gladovanja i traje duplo vrijeme od gladovanja.
To znači da bi za 3-dnevni post izlazak trajao 6 dana (ovo je za suho gladovanje, ako je na vodi onda može i kraće). Treba postupno pojačavati prehranu i ne nagliti ni u čemu.

Nikad nije normalno osjećati težinu u želudcu, no tako su nas naučili pa mislimo da tako treba biti.
Probaj nakon posta piti najprije samo vodu pa sokove. Najbolji je sok od celera, krastavca i korijandera. Tek kasnije idu neke juhe pa čvrsta hrana tek nakon nekoliko dana. Ako budeš tako radio nećeš imati težinu u stomaku i efekti od posta će onda biti maksimalni.

Kad već nešto radiš, radi to onako kako treba.
Bagi9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2024., 19:21   #146
Sto jesti nakon posta? Gledam i trazim neke informacije i vecina ljudi kaze da uzmu govedju jugu(bone broth). Jel to samo govedja juha kao voda s kostima ili se stavi i povrce, sol i papar normalno? Jel se moze umjesto te juhe neko skuhano povrce npr brokula, cvjetaca, mozda manji komad mesa govedine i sl?

Mislio sam se prebacit na keto prehranu, ali evo uspio sam izdrzati dva dana bez icega pa cu probat i treci, pa tek onda na keto, pa me zanima kako najbolje da prekinem taj post?
amstel is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2024., 17:23   #147
Quote:
amstel kaže: Pogledaj post
Sto jesti nakon posta? Gledam i trazim neke informacije i vecina ljudi kaze da uzmu govedju jugu(bone broth). Jel to samo govedja juha kao voda s kostima ili se stavi i povrce, sol i papar normalno? Jel se moze umjesto te juhe neko skuhano povrce npr brokula, cvjetaca, mozda manji komad mesa govedine i sl?

Mislio sam se prebacit na keto prehranu, ali evo uspio sam izdrzati dva dana bez icega pa cu probat i treci, pa tek onda na keto, pa me zanima kako najbolje da prekinem taj post?
Dobro da pitas to jer kolko smo ovdje saznali je da se moze umrijeti ak se naglo pojede poslije gladovanja...
neobuzdan is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2024., 18:38   #148
Quote:
amstel kaže: Pogledaj post

Najbolje ti je skuhat neko povrće i pit pomalo tu vodu u kojoj se kuhalo. Ne znam jel ti se to uklapa u keto, ali to je meni najbolje.
miss.silence is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2024., 21:42   #149
Proslo je skoro dva mjeseca od mog trodnevnog gladovanja

Pojeo sam juhu, malo povrca, a nakon sat vremena i komad mesa. Nikakvih nuspojava niti problema nije bilo.
amstel is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.11.2024., 11:03   #150
Neki dan sam završio četverodnevni post. Cilj je bio smanjiti upale po tijelu, pogotovo u desnom ramenu. Moram reći da sam izrazito zadovoljan s rezultatom, jer je bol gotovo nestala. Noćima sam se znao buditi jer me rame boljelo i nisam se mogao namjestiti kako spada, a evo sve je prestalo. Post je izuzetno potentno zdravstveno sredstvo, može pomoći u jako puno situacija.
guslac is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:12.