|
|
27.11.2024., 22:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2006.
|
Quote:
ondine kaže:
Inače, predivno kad se netko zaposli na osnovu svojih kompetencija, iskustva i znanja
Cijenim ljude koji uspiju zahvaljujući svojim sposobnostima, trudu i borbi.
Npr. znam jednu osobu - koja od prvog do trenutnog zanimanja (nema malo godina) NIKAD u životu se nije zaposlila preko natječaja. Ama baš nikad.
Ta osoba uopće ne zna da postoje portali za zapošljavanje . Ono što mi je nevjerovatno jest da je puna sebe--- kao da si je sama na osnovu silne pameti našla sve te poslove. Usput - prvi posao - u jednoj velikoj autoindustriji - a kasnije sve bolje i bolje firme - s jedne direktorske fotelje u drugu, bez nekog iskustva i znanja koje bi bilo podloga za to.
I ta osoba vjeruje - pazite svi - ona vjeruje da je super, uspješna, blablabla --- nakon što je iz jedne velike financijske institucije bila prinuđena otići - nazvala je jedan broj i već drugi dan radi u jednoj drugoj velikoj firmi i još je u sto odbora društava kćeri na nekoj izmišljenoj poziciji.
Ovo je istina, znam raznih slučajeva i znam što pišem. Nikad nisam rekla da je nemoguće naći posao bez veze - tako da molim lijepo da se ne skače pred rudo i da se čita pažljivije.
|
Ovaj post baš nema nekoga smisla...pogotovo dio s AI gdje se on zaposlio, po tebi, bez iskustva i znanja, a dogurao do direktorskih pozicija...
|
|
|
28.11.2024., 08:28
|
|
CommeUneReine,elle règne
Registracija: Sep 2004.
|
Quote:
McAucliffe kaže:
Za početak, ti si se u par postova pogubila oko toga što je realni sektor u RH...
|
Rekla sam realni sektor , ali pod izravnim ili neizravnim utjecajem države. Pa meni je jasno što je to realni sektor. Npr. i ja radim u realnom sektoru - ali skroz privatni sektor -nema veze sa politikom. Isto tako rekla sam da uglavnom državne firme ili razni d.o.o.-i pod državnim i gradskim utjecajem raspisuju natječaje, dok ona druga full privatna kategorija NE - za tu vrstu zanimanja o kojoj problematiziramo. Znači, slažem se sa Grimko - mikro i neke srednje firme koje su skroz privatne i naravno da se na njih ne može utjecati, jer njima je u interesu, u svrhu održivosti zapošljavati osobe s mozgom, sposobne i vrijedne.
Quote:
McAucliffe kaže:
I pitanje, kao poslodavac u realnom sektoru, kako mene politika može spriječiti da te ja zaposlim, ako si recimo nekom političaru rekla što ga ide?
|
Ibidem - v. gore. Kad je riječ o skroz privatnoj /komercijalnoj firmi, naravno da ne. Kad je riječ o spomenutim firmama - većina natječaja su pro forma - kad se radi o smislenim i pozicioniram rolama
Moju je dušu svijet iskvario, moja je fantazija nemirna, a srce se ne može nasititi. Meni je svega premalo; i na bol se lako naviknem kao i na nasladu, i zivot mi postaje iz dana u dan sve pustiji; samo mi je jedno sredstvo ostalo: putovanje.
|
|
|
28.11.2024., 08:37
|
|
CommeUneReine,elle règne
|
Quote:
McAucliffe kaže:
Ovaj post baš nema nekoga smisla...pogotovo dio s AI gdje se on zaposlio, po tebi, bez iskustva i znanja, a dogurao do direktorskih pozicija...
|
Ta osoba o kojoj sam pričala zaposlila se -prvi put u jednoj velikoj autoindustriji. Na tom prvom poslu nije bila na poziciji.
Osoba je mediokritet, ništa posebno, ne kažem da je glupa, ali nije neki kapacitet niti talent.
Vrlo je umiljata, nimalo konfliktna i uglavnom bez stava - fleksibilna do extrema.
Nakon tog prvog posla zapošljavala se u firmama koje su pod izravnim državnim utjecajem, ali komercijalne - dakle polurealni sektor, i uglavnom na mjesto direktora nekog odjela. Došlo je do nekih novih struja i ona više nije bila poželjna. U roku odmah došla je na izmišljenu poziciju preko debele veze. Mislim da je poslušna i izvršava spremno sve naredbe tamo, debelo dvojim da ikog (onak bez stava) savjetuje.
Znači, osoba nikad nije radila u pravom realnom sektoru koji nema baš nikakve veze sa politikom, državom i rođačko - prijateljskim networking-om.
Mislim da bi u takvoj sredini bila eventualno referent.
Nadam se da sam pojasnila. Svima dobar dan 
Moju je dušu svijet iskvario, moja je fantazija nemirna, a srce se ne može nasititi. Meni je svega premalo; i na bol se lako naviknem kao i na nasladu, i zivot mi postaje iz dana u dan sve pustiji; samo mi je jedno sredstvo ostalo: putovanje.
|
|
|
28.11.2024., 09:17
|
|
not ordinary bell
Registracija: Jul 2007.
|
Ma ok ima takvih koji vječno rade neke nepotrebne poslove po hrvatskim vodama, šuma itd... Preko veze.
Tko to želi? 8 sati provoditi beskoristan u nekakvom uredu i to sve dok igra onaj koji te postavio. Ode on, odeš i ti. Imaš 50+ godina ništa konkretno ne znaš raditi a i nisi naviknut na rad.
Je li to nešto čemu treba težiti?
Ili možda zavidjeti?
|
|
|
28.11.2024., 09:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2013.
|
Quote:
blue-bell kaže:
Ma ok ima takvih koji vječno rade neke nepotrebne poslove po hrvatskim vodama, šuma itd... Preko veze.
Tko to želi? 8 sati provoditi beskoristan u nekakvom uredu i to sve dok igra onaj koji te postavio. Ode on, odeš i ti. Imaš 50+ godina ništa konkretno ne znaš raditi a i nisi naviknut na rad.
Ili možda zavidjeti?
|
U Ministarstvu prometa, krajem devedesetih "radila" je Maca Spavačica. Žena je dolazila svaki dan u ured i - spavala. Odspavala svoju dionicu, pa po špeceraj, pa na kavicu i doma. I tako godinama. Nije bila u uredu sama. I drugi u toj sobi nisu radili ništa. Državi malo, a njima lepo
|
|
|
28.11.2024., 09:31
|
|
not ordinary bell
Registracija: Jul 2007.
|
Ja mislim da u svakoj agenciji, državnoj, gradskoj firmi postoji barem jedan za kojeg nitko ne zna ni kako izgleda... A došao preko nekog davno zaboravljenog.
O beskorisnosti: u 3 maju koji je propao pred 5 godina do kraja je radila žena na radnom mjestu: kurir. Znači iz svih ureda bi stavljali papire na jedan stol i ona bi to raznosila po uredima 
I ta se vjerojatno nije nikad zapitala koji kuki radi i koliko to ima smisla
|
|
|
28.11.2024., 10:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2013.
|
Quote:
ondine kaže:
Zašto su na crnoj listi ? Baš me zanima.
S druge strane, ako se s nekim netko i posvadio, ali je odličan u poslu i nije načelno problematičan, zašto bi mu ti onemogućio da dođe u firmu u kojoj radiš i/ili tvoj odjel? To mi se čini zločesto.
|
Neki jer ih smatram nekompetentnima, neki jer su neorganizirani i s njima sve traje puno duže nego bi trebalo, a većina jer si karakterno ne pašemo i ne želim s tim ljudima surađivati na dnevnoj bazi dugoročno. Na kratkim projektima sa točno određenim vremenskim rokom, mogu surađivati i sa vragom ako je profesionalan i kompetentan.
Ako si s nekime u lošim odnosima, zašto bi htio tu osobu gledati 8 sati dnevno, iz dana u dan, godinama? Ako se već iskrviš ko isus da dođeš na poziciju gdje možeš birati suradnike, onda iskoristiš to i izabareš one koji su uz to što su kompetentni, i ugodni na ljudskoj razini za dugoročnu suradnju.
Zato se i na selekciji ne gleda samo koliko je netko dobar na poslu, nego i kako će se karakterno uklopiti u kolektiv. Pogotovo ako radiš u okruženju gdje je bitan timski rad i ljudi ovise jedni o drugima kako bi uspješno odradili svoje zadatke.
|
28.11.2024., 14:01
|
|
CommeUneReine,elle règne
|
Quote:
Grimko kaže:
Neki jer ih smatram nekompetentnima, neki jer su neorganizirani i s njima sve traje puno duže nego bi trebalo, a većina jer si karakterno ne pašemo i ne želim s tim ljudima surađivati na dnevnoj bazi dugoročno. Na kratkim projektima sa točno određenim vremenskim rokom, mogu surađivati i sa vragom ako je profesionalan i kompetentan.
Ako si s nekime u lošim odnosima, zašto bi htio tu osobu gledati 8 sati dnevno, iz dana u dan, godinama? Ako se već iskrviš ko isus da dođeš na poziciju gdje možeš birati suradnike, onda iskoristiš to i izabareš one koji su uz to što su kompetentni, i ugodni na ljudskoj razini za dugoročnu suradnju.
Zato se i na selekciji ne gleda samo koliko je netko dobar na poslu, nego i kako će se karakterno uklopiti u kolektiv. Pogotovo ako radiš u okruženju gdje je bitan timski rad i ljudi ovise jedni o drugima kako bi uspješno odradili svoje zadatke.
|
A ok. ovo mi ima skroz rezona. Naravno da je jako bitan karakter osobe , ljudska razina je izrazito važan moment, uz dakako stručnost.
I bitno je koliko je netko suradljiv.
Mislila sam čisto zbog nekih ego trip razloga odnosno razloga koji nisu moralno ispravni, pa sam zato pitala.
|
|
|
28.11.2024., 14:12
|
|
CommeUneReine,elle règne
|
Quote:
blue-bell kaže:
Ili možda zavidjeti?
|
Makakvi, meni je ta osoba o kojoj sam pričala totalno razočaranje u svakom smislu.
Ne pobuđuje mi niti divljenje niti zavist. S ovim se skroz slažem što si napisala.
Nego, naprosto ne mogu nekad shvatiti kako takvi guzičari koji se domognu fotelje preko debele veze + nezasluženo, sami sebe uvjere kako su sposobni i iznad svih, kako se uzohole - kao da je to rezultat njihov silne pameti i sposobnosti. Redom svi dobiju taj sindrom El Bahati i nosom stružu plafon i nikom ne bi pomogli, makar su u mogućnosti.
Još jedna stvar, da se krivo ne shvati - ja nemam ništa protiv networking-a ntii smatram da netko tko je dobio posao na preporuku ne valja. Ja sama rado preporučujem kompetentne i vrijedne ljude i tu nema ničeg lošeg. Jednom me je jedan dobar znanac molio da ga primim na posao - gdje sam ja odlučivala o zapošljavanju. Nisam ga zaposlila , jer znam da ne valja niti u kojem smislu. To što ga poznam i što smo bili kao neki kompići ne igra nikakvu ulogu.
Služba je služba...
Ali ovi smart ass-ovi - koji nikad u životu svojim radom ili kompetencijom nisu postigli ništa već sve što imaju je SAMO dobra veza - a još su i bahati , na takve sam alergična.
I zanimljivo kad su već tako nezasluženo primili, još zanimljivije kako ne žele nekom tko zaslužuje pomoći , makar su u poziciji da to učine.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:45.
|
|
|
|