|
|
24.11.2024., 22:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
DrTony kaže:
Svakako ne ocekuj puno od lokalnog rekuperatora. Kad ga stavis na tu nisku poziciju, onda izmjeri temperaturu zraka koji ulazi dok je vani gladno. Bude li preniska, opituraj taj dio zida sa Jupol Latex jer u protivnom ces imati crnilo na zidu.
|
Pa koja god temperatura dolazi iz rekuperatora je toplija nego zrak iz otvorenog prozora.
Sad imam prozor na kip pa nema nikakvog crnila.
Quote:
visoki12 kaže:
Malo sam karikiram situaciju, uglavnom nema koristi od lokalnih
|
Quote:
DrTony kaže:
Sto se tice rekuperatora, ako mu treba samo za dnevni boravak onda moze kupiti centralni, ali bez da razvaci cijevi okolo, nego ih postavi samo u boravku. Jeste da kosta, ali bolje i to nego staviti nego g*vno od lokalnog rekuperatora. S obzirom sto se od lokalnih nudi i kakva je od njih korist, ispada da tako mozes staviti ventilator od zahoda, barem ne kosta puno.
|
Što fali lokalnom, pogotovo ako je manja prostorija?
Manja cijena, manje posla, ne treba spuštati stropove, razvlačiti cijevi, brinuti o čišćenju cijevi i gljivicama itd.
|
|
|
28.11.2024., 07:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Vi koji imate zehnder, koliko vam količine kondenzata ispusti u danu? Zaboravili su mi staviti cijev za odvod pa moram nešto smisliti do onda.
|
|
|
28.11.2024., 08:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2021.
|
Koji je proces oko čišćenja cijevi? Koliko često, na koji način?
Quote:
Prob1em kaže:
evo kolega, potrosnja u nesto sitno preko 24h:
Kako je kod vas koji imate Helios, složena opcija POSTAVKE GRIJANJE?
Preheating activated?
Dodatna metoda grijanja?
|
Hvala! 
|
|
|
28.11.2024., 09:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
jumpbyte kaže:
Pa koja god temperatura dolazi iz rekuperatora je toplija nego zrak iz otvorenog prozora.
Sad imam prozor na kip pa nema nikakvog crnila.
Što fali lokalnom, pogotovo ako je manja prostorija?
Manja cijena, manje posla, ne treba spuštati stropove, razvlačiti cijevi, brinuti o čišćenju cijevi i gljivicama itd.
|
E hebiga, ne vrijedi objasnjavati. Stavi ti lokalni. Zapravo jos bolje da stavis ventilator od zahoda, to je jeftino.
|
|
|
28.11.2024., 11:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Kao zamjena za prozračivanje, i taj zahodski bi radio.
Nema filtera, ali nema ni prozor.
|
|
|
30.11.2024., 19:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2024.
|
Quote:
MrBlc kaže:
Mene kopka dilema između rekuperatora i običnog pročišćivača zraka. Ukoliko bih išao na rekuperator, obavezno bi trebao biti s hepa filtrima. Živim u Solinu i ovisno o vjetru, zna doći smrad s karepovca ili prašina iz sjeverne luke.
Tlocrt stana:

Plavo je klima, crveno kuhinjska ploča s napom; kupaonski ventilator. Jedini vanjski zid je južni zid. Udaljenosti kraj prozora su do zastora.
Primarni cilj je kvaliteta zraka. U zadnje vrijeme primijećujem više prašine u stanu, pogotovo one sitne koja prolazi kroz cyclon filter i jako brzo zapuni sljedeći stupanj usisivača. Sama rekuperacija topline mi nije bitna, ali mi je bitno održavanje vlažnosti. Trenutno mi je ukupni godišnji trošak struje (kuhanje, grijanje - klima, topla voda, perilica suđa, te perilica i sušilica rublja) cca 400 - 450 €, od čega sušilica potroši vjerojatno više od klime.
Trenutno prozračivanje stana je 95% kroz prozor u spavaćoj jer isti ima komaricu. Vrata od sobe su većinom odškrinuta čime zrak ulazi u boravak, a time ujedno reguliram razliku temperature između dnevnog prostora i spavaće sobe.
Ako bih išao na rekuperator, ima li netko iskustva s ovim modelom: Artemis Air AR-CP-110-1? Taj mi je zanimljiv jer ima filtre.
Ono što me zanima:
1.) Uređaj dolazi s HEPA H12, uz mogućnost nadogradnje na H13, te još ima generator iona i UV dezinfekciju zraka. Da li mogu očekivati da će to blokirati barem dio smrada sa smetlišta (dovoljno sam udaljen, tako da smrad nije intezivan, ali se dobro osjeti pri ulasku u sobu ako je dugo bio prozor otvoren nakon što je vjetar okrenuo. Ako sam dobro skužio, uređaj može raditi i kao običan filter bez promjene zraka, što mi rješava problem za onaj kraći period kad se jače osjeti.
2.) Kako se uređaj nosi s napom ili kupaonskim ventilatorom? Jasno mi je da tad rekuperacija ne može dobro raditi jer mu drugi ventilator "krade" izlazni zrak, ali da li barem omogućuje ulaz svježeg zraka kroz filtre bez da vraća kroz prljavi ispuh?
3.) Bi li jedan uređaj bio dovoljan za čitav stan (i u kojoj prostoriji) ili bi trebao dva uređaja?
4.) Koliko je uopće pametno ugrađivati takav uređaj s obzirom da se buši zid - za par godina, ako crkne, kolike su šanse naći uređaj s istim razmakom rupa?
5.) Koje lokacije za ugradnju? U sobi može biti do pregradnog zida - em je dalje od glave, em bi tu još cijevi trebale biti na dohvatu ruke s balkona za silikoniranje izvana. U boravku doslovno nemam slobodnog vanjskog zida - na strani kauča su police, ali i da njih nema, i dalje je iza instalacija od klime, uključujući odvod kondezata. Jedino može ići do pregradnog zida, ali na 195 cm visine da bude iznad regala, postavljen horizontalno.
Ono što me vuče prema rekuperatoru je u prvom redu filtracija prije ulaska u prostoriju, te ventilacija i kad je kiša (kad kiša pada s jugom, prozor može biti otvoren jedino na kip uz djelomično spuštenu roletu. S druge strane, pročišćivač je jeftinij, bitnije, nema bušenja zidova.
|
I na kraju što ste odlučili kupiti, zanima me odluka jer sam i sam u Solinu.
|
|
|
30.11.2024., 22:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
|
Na helios mogu ici 3 filtera ukupno. 2xG4 obavezno + 1xf7 ili aktivni ugljen...
Edit: sad vidim da govorite o lokalnim...
|
|
|
03.12.2024., 22:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
Pozdrav,
ukoliko netko treba Zehnderove cijevi za dovod/odvod, imam viška pa bi ih prodao, radi se o Ovom modelu
2 KOM, 30€ komad
https://ibb.co/Wp4Qqbv
https://ibb.co/1vNFwXd
|
03.12.2024., 23:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
staljin kaže:
|
Zanimljiv materijal. Je li ovo ekspandirani polietilen?
|
|
|
03.12.2024., 23:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
Quote:
DrTony kaže:
Zanimljiv materijal. Je li ovo ekspandirani polietilen?
|
Ekstrudirani polipropilen
|
05.12.2024., 10:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Kakva su vam iskustva ljeti? Zimi imamo grijač koji može dodatno podgrijati zrak, a ljeti nemamo tako nešto. Da li gasite rekuperatore pa ih ostavite samo noću ili?
|
|
|
05.12.2024., 10:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2018.
|
Ako hladiš prostor, onda je rekuperator svakako dobro došao.
Pogotovo u kombinaciji sa ventilo konvektorima.
Gesendet von meinem 2201116SG mit Tapatalk
|
|
|
05.12.2024., 13:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2014.
|
Quote:
fpandjic kaže:
Kakva su vam iskustva ljeti? Zimi imamo grijač koji može dodatno podgrijati zrak, a ljeti nemamo tako nešto. Da li gasite rekuperatore pa ih ostavite samo noću ili?
|
Ne gasimo ga nikad, ljeti van sezone hlađenja, otvaramo prozore po želji, vjerojatno isto onoliko koliko bi otvarali da nemamo rekuperator. Kad je hlađenje uključeno, onda prozore ne otvaramo jer nema smisla ni potrebe. Znao sam ga ponekad staviti na away mode ako su prozori otvoreni, ali mi se to više ne da niti ima nekog smisla. Struje troši zanemarivo malo, jedino bi možda filterima produljio trajanje za neki kratki period. Gasiti ga nije dobro iz higijenskih razloga.
|
|
|
05.12.2024., 14:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2018.
|
Quote:
Matijac kaže:
Vi koji imate zehnder, koliko vam količine kondenzata ispusti u danu? Zaboravili su mi staviti cijev za odvod pa moram nešto smisliti do onda.
|
Postoji za kupiti original suhi sifon za Zehnder.
|
|
|
05.12.2024., 15:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
newnick kaže:
Ne gasimo ga nikad, ljeti van sezone hlađenja, otvaramo prozore po želji, vjerojatno isto onoliko koliko bi otvarali da nemamo rekuperator. Kad je hlađenje uključeno, onda prozore ne otvaramo jer nema smisla ni potrebe. Znao sam ga ponekad staviti na away mode ako su prozori otvoreni, ali mi se to više ne da niti ima nekog smisla. Struje troši zanemarivo malo, jedino bi možda filterima produljio trajanje za neki kratki period. Gasiti ga nije dobro iz higijenskih razloga.
|
Ako sam dobro shvatio način funkcioniranja, ljeti bi ulazio svježi, ali topli zrak? Samim time bi se povećala potreba za radom klime?
Zimi je druga priča, jer postoji grijač koji onda malo podgrije zrak, a i grijanje radi.
Mi se evo nikako ne možemo odlučiti da li ići s rekuperatorima ili ne, jer ne znamo u potpunosti sve prednosti i mane. Promjena filtera i nešto veću potrošnju struje ne gledamo kao neku veliku manu jer to ne predstavlja neki veliki financijski izdatak po onome što možemo vidjeti/čitati.
|
|
|
05.12.2024., 15:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2011.
|
Quote:
fpandjic kaže:
|
Rekuperator se nikad ne gasi zbog mogućnosti stvaranja bakterija u cijevima. Skoro svi rekuperatori imaju neki minimalni mod (kod mene recimo 50m3/h) gdje je buka praktički nepostojeća. Potrošnja pri tako malom protoku je isto vrlo mala (cca 10W).
Grijač u rekuperatorima prvenstveno služi za sprečavanje leđenja izmjenjivača a ne za grijanje.
Ja po ljetu stavim rekuperator ručno na noćni mod (kod mene 120m3/h) gdje je buka minimalna i otvaram prizore i vrata kako nas volja (kao da nemamo rekuperator).
|
|
|
05.12.2024., 17:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
fpandjic kaže:
Ako sam dobro shvatio način funkcioniranja, ljeti bi ulazio svježi, ali topli zrak? Samim time bi se povećala potreba za radom klime?
Zimi je druga priča, jer postoji grijač koji onda malo podgrije zrak, a i grijanje radi.
Mi se evo nikako ne možemo odlučiti da li ići s rekuperatorima ili ne, jer ne znamo u potpunosti sve prednosti i mane. Promjena filtera i nešto veću potrošnju struje ne gledamo kao neku veliku manu jer to ne predstavlja neki veliki financijski izdatak po onome što možemo vidjeti/čitati.
|
Ako rekuperator ima automatski bypass mode, ljeti po noći upuhuje zrak izvana direktno bez rekuperacije tako da malo ohladi prostor. Ako je vani hladnije nego unutra. Ako radi klima, u kući je hladnije nego vani i onda gasi bypass i hladi vanjski zrak rekuperacijom.
Najveće prednosti su zimi, nema otvaranja prozora, ugodnije je u prostoru, kupaonice se ventiliraju bez da ih hladiš, brže se riješiš viška vlage i mirisa od kuhanja. Nema gljivica nigdje.
Izvan sezone grijanja i hlađenja, otvaraš prozore po želji, njega možeš smanjiti, ali nema puno benefita od toga.
Ako si ga možete priuštiti, uzmite ga, puno bolje je nego bez njega, makar nije baš tako čudesan kako se reklamira.
|
|
|
05.12.2024., 17:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Zaboravio sam dodati, rekuperator je pasivan, znači da koristi energiju prostora, ako se i mogu dodati opcije za grijanje i hlađenje zraka, to onda više nije rekuperator u pravom smislu. Trošit će puno više energije.
|
|
|
05.12.2024., 20:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Ljeti je prednost za alergičare, svježi zrak bez alergena.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:22.
|
|
|
|