Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.01.2025., 17:28   #121
Quote:
genius_one kaže: Pogledaj post
Bijednih 10€/mj za HRT, a gledas kako ustedit mozda 5€/mj na naknadama?
Prijatelju, ja plaćam "bijednih" 10 eura mjesečno za HRT.

Znaci ako prebacim lovu na Aircash i platim skenom režije to su akrobacije?
Znači ako imam kuću katnicu sa 2 stana i poslovnim prostorom onda trebam banci nepotrebno dati par stotina eura?

Quote:
blaenka kaže: Pogledaj post
Daj počni čitati s razumijevanjem postoje 2 vrste računa.
Kako sam rekao, ja sam u pbzu plaćao onoliko koliko sam naveo i naravno da prema tome računam potencijalne uštede.

A za ovaj racun u RBA nisam znao da ima internet bankarstvo. Stoga se u tom dijelu ispričavam! Ja sam mislio da se radi samo o naknadi za vođenje računa.
Manhealthzg is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 17:34   #122
Quote:
Manhealthzg kaže: Pogledaj post
Znači ako imam kuću katnicu sa 2 stana i poslovnim prostorom onda trebam banci nepotrebno dati par stotina eura?
tebe matematika negdje jako muči.
ja plaćam za tri objekta ukupno bitno više računa plus ostale (škole, osiguranja, itd.) pa nisam na nikakvih par sto eura.
Old Iggy is online now  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 17:35   #123
Quote:
klingonac_worf kaže: Pogledaj post
nije, osjetljive skupine imaju 0,13 eura, ovo je za sve

piše ti

Osnovni račun

Potrošači koji zakonito borave u nekoj od zemalja EU mogu u PBZ poslovnici zatražiti otvaranje računa za plaćanje s uključenim osnovnim uslugama.

Potrošači koji pripadaju osjetljivoj skupini mogu otvoriti osnovni račun za osjetljivu skupinu.
Od kad je to?
Ja sam imao tekući za 1,19eura i bankarstvo za 1,61. Nisam ni znao da to postoji.

Quote:
Old Iggy kaže: Pogledaj post
ja plaćam za tri objekta ukupno bitno više računa plus ostale (škole, osiguranja, itd.) pa nisam na nikakvih par sto eura.
Ja sam ti napisao za nas gdje uštedimo 170 eura u odnosu na prije..ostale privatne transakcije ti ne planiram otkrivati. Tvoja stvar hoćeš vjerovati ili nećeš.
Manhealthzg is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 17:41   #124
Quote:
za par sto eura moraš valjda 50 preko virmana plaćati mjesechno. ali onda bi uzeo jači paket koji ima hrpu transakcija
klingonac_worf is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 17:41   #125
Quote:
Ja sam ti napisao za nas gdje uštedimo 170 eura u odnosu na prije..ostale privatne transakcije ti ne planiram otkrivati. Tvoja stvar hoćeš vjerovati ili nećeš.
Ako ti uštediš to ne znači da je to nekakvo pravilo.
Ja sam daleko od ukupnog plaćanja od 170 eura godišnje za sve nas, a kamoli da imam toliko uštedu između dva paketa. O nekakvih 400 eura uštede mogu samo sanjati.
Old Iggy is online now  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 17:41   #126
Quote:
Od kad je to?
Ja sam imao tekući za 1,19eura i bankarstvo za 1,61. Nisam ni znao da to postoji.
Postoji od cca 2016. od kad je za velike banke uvedena obveza Osnovnog računa.

Inače tvoje kalkulacije ušteda su totalno promašene, plaćao si nepotrebno skuplje pakete i naknade za plaćanje računa jer nisi znao da može jeftinije i sad na temelju toga računaš uštede.

Uštedu možemo računati tako da vidimo koja banka ima najjeftiniji Osnovni paket i onda izracunaš koliko će biti ušteda ako postane besplatan.

Npr. u Rba će godišnja ušteda po osobi biti 14,28€ .
blaenka is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 17:46   #127
Quote:
Ako ti uštediš to ne znači da je to nekakvo pravilo.
Ja sam daleko od ukupnog plaćanja od 170 eura godišnje za sve nas, a kamoli da imam toliko uštedu između dva paketa. O nekakvih 400 eura uštede mogu samo sanjati.
Quote:
blaenka kaže: Pogledaj post
Postoji od cca 2016. od kad je za velike banke uvedena obveza Osnovnog računa.
Uvijek sam mislio da je to za socijano ugrozene, a nikada nisam ni detaljno proucavao to.
Uglavnom da sam ostao na starom mjesecna naknada po glavi bila bi 3,2eura
Manhealthzg is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 22:12   #128
Quote:
Prijatelju, ja plaćam "bijednih" 10 eura mjesečno za HRT.

Kako sam rekao, ja sam u pbzu plaćao onoliko koliko sam naveo i naravno da prema tome računam potencijalne uštede.

A za ovaj racun u RBA nisam znao da ima internet bankarstvo. Stoga se u tom dijelu ispričavam! Ja sam mislio da se radi samo o naknadi za vođenje računa.
Tesko da godisnje potrosis par stotina eura na naknade. Jednoj osobi prakticki nemoguce (za jedan stan/kucu). Mogu ja placat rezije cijeloj zgradi (50-ak stanova) pa pricat o naknadama. Da, potrosio bi nekoliko stotina na naknade. Sad ne potrosim ni 50€.
Puno? I je i nije. Vise potrosim na kavu svaki mjesec, a da pusim, to bi potrosio u tjedan dana.

Drugo, prebacit novce na Aircash je akrobacija koja je vecini penzica vise nego sto su sposobni napravit. Mnogi racune i dan danas placaju u posti i tamo plate znatno vece naknade
genius_one is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 22:46   #129
Dobro, od kojeg datuma pocinje besplatni račun ??
Goone174 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 22:47   #130
Država kasni sa Zakonom...
mudre2024 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2025., 08:52   #131
OTP je od 1.1. ukinuo naknadu za osnovni račun, ZABA od 8.1.,
Rba poslao da od 1.3. mijenja opće uvjete i među promjenama je i ukidanje naknade za osnovni račun.

Progooglaj ostale banke možda su i one već objavile promjene općih uvjeta pa pogledaj je li na popisu i za kada ukidanje naknade jer Osnovni račun je već godinama obveza za sve velike banke.

Iako kao što smo već pisali jučer i do sad je taj Osnovni račun (koji nema dopušteni minus, u većini banka nema uključenih besplatnih transakcija), uključuje samo račun i internet/mobilno bankarstvo unutar kojeg plaćaš ako želiš nešto platiti, bio jako jeftin npr. u RBA je 1.19€.

Kome je dovoljan Osnovni račun nije da će se obogatiti ukidanjem naknade od 1.19€ i da treba čekati da postane besplatan.

Napomena za osjetljive skupine na socijalnoj naknadi, blokiranima sl. Osnovni račun je u nekim bankama oduvijek besplatan, a u nekim je naknada simboličnih par centi.
blaenka is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 12:52   #132
Zanima me, jel se u slučaju prelaska na osnovni račun mijenja broj računa ili ostaje isti?
mtm is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 13:18   #133
Novi racun
Goone174 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 13:20   #134
U teoriji, banka može dozvoliti "migraciju" na osnovni račun, ali to nipošto nije obavezna.
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 13:21   #135
Ja sam u HPB-u morao mijenjati broj žiro računa prilikom prelaska s plaćenog HPB žiro na Supersmart žiro.
BigDaddy is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 14:22   #136
Quote:
Goone174 kaže: Pogledaj post
Novi racun
koja gjubrad
mtm is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 15:50   #137
Nama na OTPu nisu mijenjali broj računa.
boky1979 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2025., 01:42   #138
Otp nema osnovni račun na webu, makli su ga
Goone174 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2025., 03:07   #139
Quote:
genius_one kaže: Pogledaj post
Mnogi racune i dan danas placaju u posti i tamo plate znatno vece naknade
Ne znam koliko ljudi zna da je plaćanje HEP-ovih (i još nekih) računa u poštama besplatno. Penzići sigurno znaju jer prirodno inkliniraju uštedama
A vremena imaju, kao i uglavnom stare dumbfone, pa im Aircash i ne treba
ettore is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2025., 08:59   #140
U Fini su HEP, voda, plin, smeće, komunalna naknada bez naknade.

U pošti za grobno mjesto jer se u Fini plaća naknada, a u pošti je bez plaćanja naknade.

Samo Hrt i pričuva ostanu za Aircash.
blaenka is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:56.