Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 02.10.2023., 20:10   #1041
Mozes je testirati tako sto ces spojiti neko trosilo izmedju faze i uzemljenja (npr. spojis grlo sa zaruljom, ali obicnom zaruljom, ne led). Moguce da je samo nesto mehanicki neispravno sa tom tipkom.

Mada glasam za zamjenu, za 50 eura neces propasti a imat ces novu fidovku i bit ces siguran da je ispravna.
Tiki is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2023., 04:48   #1042
A ovo? I poradi malo na hrvatskom pravopisu!!!!
Što dali? Dali Q!
https://www.forum.hr/showthread.php?t=186917
Old 03.10.2023., 07:58   #1043
Za neke forumaše nema pomoći, koliko god se trudili.. POPIS TEMA 1
Odgovori s citatom
Old 08.04.2024., 13:23   #1044
Ima li tko iskustva sa Conecto sklopnom opremom, vidim 2P FIDovke za 10-20 eura što je jako jeftino?
Bugy is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 09:41   #1045
Ekipa, zgrada 5 god stara, nedavno pregorio dvostruki prekidač u kupaonici, jedan pali svjetlo, drugi ventilator. Uglavnom, kad se upali svjetlo FID izbaci nakon tri do pet sekundi. Na ventilator je neutralno, može i ne mora raditi, ne izbacuje. Izbacuje vezano za svjetlo. Dakle, maknut pregoreni prekidač, žice u zraku (bez prekidača) - izbacuje. Stavljen novi prekidač, izbacuje. Isključena plafonjera, žice u zraku, izbacuje. Sve uređaje ištekali. Ima li šanse da je do FID ili ima netko neki prijedlog? Budući da je 5 god sve ispravno radilo do situacije da je pregorio prekidač, nekako sumnjam na ispravnost FID jer zašto ako je problem da su nula i uzemljenje u spoju ne izbaci odmah, nego nakon 3-5 sec?
zac013 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 10:11   #1046
Postoji li kakva razvodna? Je li šta bušeno nedavno?
Tiki is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 10:29   #1047
Quote:
Tiki kaže: Pogledaj post
Postoji li kakva razvodna? Je li šta bušeno nedavno?
Postoji, sve wago spojnicama pospajano i nitko ništa nije dirao, pogledao sam i njih, no sve je ok, nema ni spoja ni ništa. Koliko znam, nije nitko ništa bušio. Nije moj stan pa ne mogu tvrditi, no nitko ne živi u njemu da je do neke vlage. Osim što je prekidač pregorio (što mi je isto čudno nakon 5god korištenja), nije bilo nikakvih događanja.

No čudno mi je da FID ne izbaci odmah, nego svaki put za jednako vrijeme, nekih 3-5s nakon što se upali svjetlo (koje tih 3-5s radi normalno).
zac013 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 13:11   #1048
Meni to zvuči kao da je pregorjela instalacija prema rasvjeti, ne dolaz nego baš odlaz od prekidača prema rasvjeti...
Zvuči čudno za 5 godina staru zgradu, no s obzirom kakvi su današnji kabeli i koliko kvalitetno se radi po zgradama i nije, čudnije bi bilo da se to desi u zgradi staroj 40 godina...

Vrlo vjerojatno je neka šema tipa da je kabel stisnut u betonu kod montaže i da je u pitanju goli kabel u betonu bez cijevi ili je i cijev oštećena pa kroz nju ulazi vlaga, da je oštećena izolacija između faze i zemlje, te da je sad eto počela i probijati...

To bi objasnilo zašto je pregorio prekidač (struja kratkog spoja koja je tekla preko njega) te zašto i nakon zamjene baca fid sklopka...
Spoj očito nije direktni, jer da je bacalo bi odmah...nego probija između izolacije preko vlage.
The Best F1 Driver is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 13:27   #1049
Ima logike da, može biti do instalacije prije nego do FID jer je preko FID cijela kupaonica (ima zasebni FID), a izbacuje samo svjetlo. Do svjetiljke nije jer kad su žice u "zraku" svejedno izbacuje. Kabel je od razvodne kutije (na plafonu) do svjetiljke, valjda će se dati zamijeniti/izvući ako je doista prignječen u betonu.. Iako, ne stavlja se samo bužir kod betoniranja, a kasnije se povlače kabeli po zgradi?
zac013 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 14:23   #1050
Probaj sa wago spojnica maknuti kabel koji ide do prekidača i spoji svjetlo direktno na dolazni kabel, ako svjetlo radi i fid ne izbacuje znači da je nešto u potezu od razvodne do prekidača...
Tiki is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 15:27   #1051
Teško (realno skoro pa nemoguće, osim ako nešto nije krajnje čudno spojeno) da može bit na potezu razvodna - prekidač...

Ne vidim nikakve logike u tome, zato što tu fid sklopka nema na što bacat.
Naime na prekidač ti ide dolaz faze i odlaz nazad prema potrošaču...
eventualno se prekida i nula ili nula ide na tinjalicu,
no da je neki problem tu imao bi kratki spoj na relaciji nula-faza a na to bi bacali osigurači, ne i fid sklopka

Fid sasvim sigurno baca zbog spoja zemlje i nule ili zemlje i faze, a zemlje na prekidaču nema...

Jedino što bi tu eventualno mogao bit problem je ako ima betonski zid/deku u kojoj je armaturna mreža koja je uzemljena,
pa je eto kabel (faza ili nula) stisnut uz armaturu te dobiva spoj sa zemljom preko armature...
The Best F1 Driver is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 19:05   #1052
To mi zvuči kao mokar kabel s oštećenom izolacijom prema žarulji.
Muljuzator is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 20:11   #1053
A da negdje nisu spojene nula i uzemljenje?
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 20:47   #1054
Quote:
zac013 kaže: Pogledaj post
..Isključena plafonjera, žice u zraku, izbacuje...
jel ovo možeš potvrditi? ako je tako, onda je sigurno faza od prekidača do svjetla.

a inače, jel ventilator sa timerom, da ostane raditi nakon što ga isključiš? ako je, probaj njega skroz odspojiti.

što je još na toj fidovki?
gadze is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 21:04   #1055
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
A da negdje nisu spojene nula i uzemljenje?
Sjeban kabel u mokrom betonu čuda radi
Muljuzator is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2024., 22:04   #1056
Vidi, iznad indikatora (dvostruki prekidač) bi trebala biti spojna kutija, i u kutiji bi trebao biti dolazni ( napojn) kabel, kabel ka prekidaču, kabel ka ventilatoru i kabel ka lampi.
Pokušaj provjeriti jeli tako spojeno kako sam napisao, i ako je pokušaj odvojiti odlazni kabel ka svjetiljki.
Pomogne li to, sigurno je problem u tom komadu kabela od kutije do lampe.
Nekad se dogodi da je prilkom blankiranja kabla oštećena izolacija pa osim toga provjeri mjesto blankiranja kabela ispod svjetiljke u kupatiliu.
sinisaplatz is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.10.2024., 08:23   #1057
Hvala ekipa, direktno spojena nula i zemlja ne vjerujem da je jer bi FID sklopka izbacila odmah, odnosno ne bih je ni mogao uključiti. Ovako 3-5s nakon uključenja svjetiljke. Do FIDa nije jer su iza svi potrošači i sve ok radi sve dok se ne upali svjetlo. Slažem se da je gotovo sigurno greška negdje na relaciji razvodna kutija - svjetiljka. No to će im doći majstor pogledati. Da je na mojoj kući, isprobavao bih sve kombinacije dok ne nađem rješenje, ovako ovo je stan pa su se već javili nekome tko se brine za zgradu.
Hvala svejedno na idejama i pomoći..
zac013 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2025., 18:13   #1058
Bok ekipa, kolega s posla ima adaptaciju stana a to uključuje i izmjenu strujnih instalacija. Električar koji mu radi struju mu predlaže staviti dvije fid sklopke jednu za kupaonicu i kuhinju od 40A(0.03A) i jednu za dnevnu sobu isto tako od 40A(0.03A). Radi se o garsonjeri(36m2). Struja je trofazna,osigurači u hodniku zgrade su 25A. Sad njegovo pitanje je dali je to ok?
marko15 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2025., 18:42   #1059
Sasvim ok.
Wanted123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2025., 19:42   #1060
Ok je to, bitno da su obje 0.03. Mada tako malen stan bi mogao komotno i na samo jednu fidovku
Tiki is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:39.