|
|
16.03.2025., 21:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
Secundo kaže:
Fred kao da nema pojma o Americi. Progresivnim, liberalima i demokratima Trumpov savjet ne vrijedi ništa, ali ih zato jako smeta što je Musk skrenuo s pameti na desno. Republikancima je BEV ionako samo eko budalaština.
|
Zar nisi nedavno napisao da "rednecki" sad kupuju teslu, odnosno bevove?
Ali nisam zbog toga došao već sam zaboravio pitati da li tko bid-a?

|
|
|
16.03.2025., 23:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
I wonder kaže:
...
Umjesto da pitaš pravnika (ima ih i ovdje) da ti objasne da neko tvoje pravo mora biti ugroženo da bi ti imao pravni interes podnijeti tužbu....
|
Kao što sam rekao.
Quote:
Ta tehnologija očito ne utječe na nikoga pa nitko nema pravni interes!
|
Tehnologija je očigledno dovoljno sigurna da ne utječe na ničije pravo na život pa nitko nema pravni interes sa kojim bi mogao na sud.
Ili je tehnologija dovoljno dobra pa nitko nema pravni interes jer nikome nije ugrožen život u tolikoj količini DA BI SUDU BILO BITNO ili je onakva kakvom ju ti opisuješ godinama.
|
|
|
17.03.2025., 00:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
VoidSpectra kaže:
Limitacije su magla, jaka kiša, odsjaj, nepredviđene situacije. Ne znam dali su veće od Lidara. Zato sam i napisao da je kombinacija najbolja na što si ti odgovorio da ne mogu riješiti problemi kombinaciji dva sustava.
Zbog toga je i razvoj skup, kompliciran i proći će još mnogo revizija čipova i software-a da se dobije sustav koji je pouzdan.
|
Svakako. Samo broj senzora neće pomoći u tome već razvoj AI-a.
Quote:
VoidSpectra kaže:
Ovako je sve samo test na korisnicima, pa malo radi, malo ne.
|
Sve dok je nešto lvl2, nije test na korisnicima, jer korisnici takvih sistema moraju kontrolirati te sisteme i u potpunosti su odgovorni za njih.
Quote:
VoidSpectra kaže:
Ne vidim na koji način bi trenutni sustav mogao u rano zimsko jutro stisnuti FSD da kroz maglu i kišu doveze automobil od Zadra do Osijeka. A recimo prometna na autocesti pa mora izaći van u Lici i nastaviti starom do Zagreba.
|
Ako je razlog tome da to ne vidiš loš AI, onda to ima smisla.
Ako je razlog tome senzor (manjak senzora, kriva vrsta senzora ili nešto treće), onda samo ne razumiješ problematiku sa kojom se trenutno bore sve te firme.
Moja Tesla je koristila lvl2 sistem uspješno i u debeloj magli, i po jakoj kiši i na autocesti i na lokalnim međugradskim i gradskim cestama bilo kad nije bilo prometa bilo kad je promet bio kreni stani usred grada i sve to sa kamerama.
Problem samo vožnje nisu senzori. Problem je "mozak" tj. AI.
Quote:
VoidSpectra kaže:
Ti sustavi rade u kontroliranim uvjetima, a proći će koje desetljeće da će biti sigurni za 100% za FSD.
|
Iskreno nisam baš razumio što si htio reći sa ovim dijelom pa samo pretpostavljam da si mislio na to da će FSD biti siguran 100%. Ako je to:
Nikada niti jedan sistem neće biti 100% siguran. ABS nije 100% siguran, airbangovi nisu 100% sigurni, kočnice nisu 100% sigurne. Ništa nije, pa neće biti niti FSD. Sve što FSD treba biti je biti malo sigurniji od prosječnog vozača i to je to. A to i nije neka posebna stepenica za preskočiti.
Ako nije, pojasni slobodno.
|
|
|
17.03.2025., 08:00
|
|
TrOgLoDiT:top:
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
Sve što FSD treba biti je biti malo sigurniji od prosječnog vozača i to je to. A to i nije neka posebna stepenica za preskočiti.
Ako nije, pojasni slobodno.
|
"malo sigurniji" nece biti dovoljno. Treba biti blizu 100% siguran, kazem blizu jer je jasno da ce dolaziti do kvarova i stoga takvo vozilo treba imati iznimne sigurnosne mehanizme..... ako vozac skrivi nesrecu, mozes ga zatvorit....koga ces ovako zatvoriti?
|
|
|
17.03.2025., 08:16
|
|
Registrirani ovisnik
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
|
Bio je članak o onima koje teže maksimalnoj nezavisnosti, pa to ostvaruju tako da se sami opskrbljuju strujom za svoju Teslu. Izgleda da ih nema baš puno među republikancima.
|
17.03.2025., 15:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
"malo sigurniji" nece biti dovoljno. Treba biti blizu 100% siguran, kazem blizu jer je jasno da ce dolaziti do kvarova i stoga takvo vozilo treba imati iznimne sigurnosne mehanizme..... ako vozac skrivi nesrecu, mozes ga zatvorit....koga ces ovako zatvoriti?
|
Malo sigurniji je svakako dovoljno. Čak štoviše, dovoljno je: "jednako sigurno kao prosječan vozač". Za sada nema niti naznake u regulacijama da se od tih sistema traži išta više od toga.
Razlog je jednostavan, sa "jednak prosječnom vozaču" nemaš negativan efekt. Sa ikakvim pomakom dalje od toga imaš pozitivan efekt na broj stradalih u prometu.
Ono što je sigurno je da će ti sistemi svakako preskočiti prosječnog vozača prije ili poslije (ne tvrdim da su trenutno na toj razini) i čim će se moći prikazati smanjenje stradalih, to je to, nema više nazad.
Za pitanje, tko je kriv, pa kriv je onaj tko preuzme odgovornost nad sistemom. Za lvl3 i na dalje, to može biti proizvođač automobila ako je sam proizveo i sistem / software, može biti proizvođač software-a (ako je npr. proizvođač automobila uzeo 3rd party software i tako dogovorio sa developerom) itd. Nije baš nešto komplicirano.
|
|
|
17.03.2025., 15:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Tesla fans exposes Tesla’s own shadiness in attempt to defend Autopilot crash
https://electrek.co/2025/03/17/tesla...topilot-crash/
------------------------------------------------------------------
Što ga kmeče Tesla fanboyevi ispod Krisovog videa revjua Junipera.
|
|
|
17.03.2025., 15:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2005.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
Tehnologija je očigledno dovoljno sigurna da ne utječe na ničije pravo na život pa nitko nema pravni interes sa kojim bi mogao na sud.
Ili je tehnologija dovoljno dobra pa nitko nema pravni interes jer nikome nije ugrožen život u tolikoj količini DA BI SUDU BILO BITNO ili je onakva kakvom ju ti opisuješ godinama.
|
Pa jebote onaj tko te još nije...
Jel TI određuješ tko ima pravni interes?
Koj kurac se primaš svojih tumačanje ako nemaš pojma o čemu pričaš?
Ništa od toga što si nasrao nema veze sa ičim ovdje.
Sud određuje tko ima pravni interes, zašto i na temelju kojih svojih prava a ne ti.
Quote:
stjepan21 kaže:
Malo sigurniji je svakako dovoljno. .
|
Ne, nije.
Jer to govno nikad nije ni nikad neće moći razlikovati zlo od dobra.
I te rezultate koje postigne a koje ti fanatik ocijeniš kao "malo sigurnije" nije ponovljivo, u istoj situaciji 5 minuta kasnije to govno može pregaziti dijete bez kočenja.
Jebeni i zatucani fanatici. Svijet se ne bi imao čemu smijati da vas nema.
|
|
|
17.03.2025., 17:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
I wonder kaže:
...
Jel TI određuješ tko ima pravni interes?...
|
Ja nisam niti rekao da određujem. Pravnici očito znaju što će sud reći da nema pravnog interesa jer nitko nije ugrožen pa niti ne pokušavaju.
Jedino si ti dovoljno nepismen da zaključiš iz onoga što sam ja napisao da ja mislim da ja određujem nešto.
Što je i očekivano na tvojoj razini.
|
|
|
17.03.2025., 19:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Ali nisam zbog toga došao već sam zaboravio pitati da li tko bid-a?
|
Bas gledao, po 12-13.5k su zavrsile aukcije.
|
|
|
17.03.2025., 20:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2005.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
Ja nisam niti rekao da određujem. Pravnici očito znaju što će sud reći da nema pravnog interesa jer nitko nije ugrožen pa niti ne pokušavaju.
Jedino si ti dovoljno nepismen da zaključiš iz onoga što sam ja napisao da ja mislim da ja određujem nešto.
Što je i očekivano na tvojoj razini.
|
Ma nego što si drugo nego ti sam određuješ tko ima i tko nema pravni interes?
Kao prvo, tužba za poništenje koju podiže fizička ili pravna osoba dopuštena je samo pod pretpostavkom da ta osoba ima interes da pobijani akt bude poništen. Takav pravni interes pretpostavlja da poništenje tog akta može samo po sebi imati pravne posljedice i da tužba tako može svojim rezultatom donijeti korist osobi koja ju je podnijela. Tužiteljev pravni interes mora postojati i biti stvaran te, s obzirom na predmet tužbe, mora postojati u trenutku njezina podnošenja kako bi ona bila dopuštena i mora nastaviti postojati sve do proglašenja sudske odluke da ne bi došlo do obustave postupka. Pravni interes je, prema tome, bitna i primarna pretpostavka svake tužbe.
https://curia.europa.eu/juris/docume...t=1&cid=200867
Nagađam da isto vrijedi za sve tužbe.
Nagađam da bi vrijedilo i u slučaju tužbe protiv govna u Tesli.
Ali sigurno ne nagađam kao ti koji imaš samo jedan cilj: naći opravdanje za svoje izaserotine.
|
|
|
17.03.2025., 20:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Quote:
I wonder kaže:
Ma nego što si drugo nego ti sam određuješ tko ima i tko nema pravni interes?
Kao prvo, tužba za poništenje koju podiže fizička ili pravna osoba dopuštena je samo pod pretpostavkom da ta osoba ima interes da pobijani akt bude poništen. Takav pravni interes pretpostavlja da poništenje tog akta može samo po sebi imati pravne posljedice i da tužba tako može svojim rezultatom donijeti korist osobi koja ju je podnijela. Tužiteljev pravni interes mora postojati i biti stvaran te, s obzirom na predmet tužbe, mora postojati u trenutku njezina podnošenja kako bi ona bila dopuštena i mora nastaviti postojati sve do proglašenja sudske odluke da ne bi došlo do obustave postupka. Pravni interes je, prema tome, bitna i primarna pretpostavka svake tužbe.
https://curia.europa.eu/juris/docume...t=1&cid=200867
Nagađam da isto vrijedi za sve tužbe.
Nagađam da bi vrijedilo i u slučaju tužbe protiv govna u Tesli.
Ali sigurno ne nagađam kao ti koji imaš samo jedan cilj: naći opravdanje za svoje izaserotine.
|
A obzirom na broj Tesla vozila na cesti, i činjenicu da misliš da ugrožavaju tvoju sigurnost a obzirom na Br km koje prelazis, aposlutno imaš pravni interes.
FVST
|
|
|
17.03.2025., 20:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Secundo kaže:
Bio je članak o onima koje teže maksimalnoj nezavisnosti, pa to ostvaruju tako da se sami opskrbljuju strujom za svoju Teslu. Izgleda da ih nema baš puno među republikancima.
|
Morat ću pronaći, možda sam te zamijenio s nekim, iako mislim da nisam.
Komentar je bio cca. "sad većinom republikanci kupuju tesle, kaubojske čizme, karirana košulja i cybertruck..".
|
|
|
17.03.2025., 22:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
|
|
|
17.03.2025., 22:56
|
|
Registrirani korisnik
|
Mislim da on još nije prodao.
Autor je pandan https://x.com/bradmunchen , čak bi rekao 3x bradmunchen.
Postoji li službena potvrda (znači službena, ne ono što priča fanboy na x-u) da će Tesla uopće tražiti izuzeće koje on spominje?
|
|
|
17.03.2025., 22:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Prosvjedi protiv Muska se šire, dionice Tesle tonu. Neki razbijaju vlastite aute
I američki senator, demokrat Mark Kelly iz Arizone, rekao je da će se riješiti svoje Tesle i poručio da je "Musk ispao seronja".
"Kad sam kupio ovu stvar, nisam mislio da će to postati političko pitanje. Svaki put kad uđem u ovaj automobil u zadnjih 60-ak dana, podsjeti me koliko štete Elon Musk i Donald Trump nanose našoj zemlji"
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...sti_ostalo_d_0
|
|
|
17.03.2025., 23:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
I wonder kaže:
...
https://curia.europa.eu/juris/docume...t=1&cid=200867....
|
Fora je kak ti misliš da ovo ide tvojoj tvrdnji da su ti sistemi "govna" u korist 
|
|
|
17.03.2025., 23:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Mislim da on još nije prodao.
Autor je pandan https://x.com/bradmunchen , čak bi rekao 3x bradmunchen.
Postoje li službena potvrda (znači službena, ne ono što priča fanboy na x-u) da će Tesla uopće tražiti izuzeće koje on spominje?
|
Postoji izjava iz earnings call-a o tome kako rade kroz Nizozemsku, postoje snimke i fotografije Tesla-inih službenih vozila u nizozemskoj koja snimaju vožnje te koja su opremljena sekundarnim senzorima koji potvrđuju točnost primarnih, postoji zapošljavanje Tesla-inih vozača po EU za ADAS sustave pa tako i u Hrvatskoj, no do sada nisam vidio nikakvu izjavu od strane EU i/ili Nizozemske. Ne znam da li ih oni uopće daju prije nego nešto odobre ili odbiju.
|
|
|
18.03.2025., 00:03
|
|
|
stjepane, kad ces zapailiti teslu? 
|
|
|
18.03.2025., 00:10
|
|
|
Quote:
stjepan21 kaže:
Malo sigurniji je svakako dovoljno. Čak štoviše, dovoljno je: "jednako sigurno kao prosječan vozač".
|
sto je to "prosjecan vozac"? ko to odredjuje? koliko prekrsaja napravi takav vozac?
mada ja sam se referirao vise na ozbiljne saobracajke? ko ce to platiti? ne samo auto nego i ozljede...... osiguranje? sumnjam da ce pristati na to. isto ko i proizvodjac. tek kad bude sve besprijekorno sigurno, tada mozemo ocekivati autonomnu voznju na prometnicama.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:46.
|
|
|
|