Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Ostali oblici investiranja

Ostali oblici investiranja Ja ne radim za novac. Novac radi za mene.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.03.2025., 20:57   #2101
Dobro razmišljaš
Old 07.03.2025., 09:16   #2102
Quote:
Diego Rivera kaže: Pogledaj post
Ja sam u rba uplatio 1330 eura, poraslo je na 1350, pa je opet palo na 1330. Također me ne brine trenutno stanje, a nije zanemarivo ni oko 200 eura poticaja sto ću dobiti za ove 2 godine.
Kako sam rekao, nastavit ću s time i dalje a pocet ću i u peppu sa priblizno jednakim iznosom. Bolje je stedjeti nego ne, a isto tako mislim da je bolje štedjeti na 2 mjesta nego na jednom, iako sve je to osobni izbor.
Apsolutno potpisujem...
I ja sam u trećem stupu već 5 godina, a prošlu godinu pročela sam sa peppom. Neka sam tu paricu sklonila sa strane....
Old 12.03.2025., 16:27   #2103
Evo gledam prinos od kada sam se učlanio u Erste plavi expert ima točno mjesec dana, vrijednost udjela pada, izgubio sam dvadeset eura, a vidim u prospektu što sam dobio da je jedne godine pad bio nevjerovatnih 23 %, a za pepp je izašao veliki članak prije neki dan da to nije za one koji imaju pedeset ili više godina, pa onda to isključujem za sebe, valjda je puno veći rizik, jer ako se dogodi veliki pad treba godine da se oporavi..
Sinjemore is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 17:19   #2104
Quote:
Sinjemore kaže: Pogledaj post
Evo gledam prinos od kada sam se učlanio u Erste plavi expert ima točno mjesec dana, vrijednost udjela pada, izgubio sam dvadeset eura, a vidim u prospektu što sam dobio da je jedne godine pad bio nevjerovatnih 23 %, a za pepp je izašao veliki članak prije neki dan da to nije za one koji imaju pedeset ili više godina, pa onda to isključujem za sebe, valjda je puno veći rizik, jer ako se dogodi veliki pad treba godine da se oporavi..
To je zato sto burzovni indeksi svugdje u svijetu trenutno padaju. Ja sam u raiffeisenu nekoliko mjeseci, bio sam u plusu prosli mjesec 20 eura, sad sam u minusu 12. Dakle ovaj mjesec sam izgubio 32 eura. Vjerujem da je peppu pad jos i veći , jer on je 100% dionicki za mlađe ulagače.
Planiram početi i u peppu, ali tek kad burzovni indeksi pocnu rasti. Mislim da trenutno nije pravo vrijeme za pocetak u tome.
Old 12.03.2025., 17:41   #2105
Quote:
Mislim da trenutno nije pravo vrijeme za pocetak u tome.
Zanimljiva matematika...Dakle bolje počet ulagat kad nešto bude skuplje nego dok je jeftinije?
Inače mirovinski stupovi su dogoročne investicije i kao takve se svrstaju u one u koje je na pitanje kad počet ulagati pravi odgovor - odmah.
MEP is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 18:22   #2106
Quote:
MEP kaže: Pogledaj post
Zanimljiva matematika...Dakle bolje počet ulagat kad nešto bude skuplje nego dok je jeftinije?
Inače mirovinski stupovi su dogoročne investicije i kao takve se svrstaju u one u koje je na pitanje kad počet ulagati pravi odgovor - odmah.
Pa ako sad indeksi padaju, slijedeći tjedan isto, pa tako jos 3 tjedna i onda pocnu rasti. Jel nije bolje pricekati jos 3 tjedna dok budu na nekom minimumu, i onda uloziti? Dakle, kad bude najjeftinije? Iako je to tesko znati, to ne mogu ni najbolji brokeri tocno prognozirati. Jedino tko zna je - Trump
Old 12.03.2025., 19:07   #2107
Sad ti je najjeftinije. Kreni ulagati odmah.
Old 13.03.2025., 14:12   #2108
Quote:
Pa ako sad indeksi padaju, slijedeći tjedan isto, pa tako jos 3 tjedna i onda pocnu rasti. Jel nije bolje pricekati jos 3 tjedna dok budu na nekom minimumu, i onda uloziti? Dakle, kad bude najjeftinije? Iako je to tesko znati, to ne mogu ni najbolji brokeri tocno prognozirati. Jedino tko zna je - Trump
Sjećam se pričao sam s jednim forumašem kad je SP500 bio na oko 4100 (sad je 5600, bio nedavno 6100), generalna je priča bila da ide rat, recesija, da je sve balon, blablabla, ja sam ulagao i punio portfelj, on je čekao i u tom čekanju je izgubio i vremena i rasta, a najgore je što i dalje čeka Dakle ponavljam: najbolji odgovor na kada početi ulagati je - odmah Naravno, nakon što si sve dobro istražio, iskalkulirao, složio nekakav plan i sve ostalo,... Sretno!
MEP is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2025., 13:03   #2109
Bilo bi fora da država poveća svoje poticaje na tisuću nekadašnjih kuna. Nek se bore s konkurencijom za klijente
Old 14.03.2025., 16:55   #2110
S kojom konkurencijom za koje klijente?
NaGKI is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2025., 18:10   #2111
Quote:
Slažem se, svi znamo za ono ulaganje koje je kao najbolje što neki stručnjaci kažu, gdje svaki mjesec ulažeš isto, cijena udjela niža dobiješ više udjela i obrnuto, to je kao kada livaš gorivo na pumpi uvik za dvista kuna. Ali sada kada bi uložio npr veći iznos kao što ja imam namjeru, možda nije dobro jer je sada u minusu tri posto, a za tri mjeseca bude 12 posto, što znači čisti gubitak. Triba izabrati trenutak kada donja krivulja dosegno dno i krene prema gore.
Sinjemore is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2025., 18:32   #2112
Quote:
Kamill kaže: Pogledaj post
Sad ti je najjeftinije. Kreni ulagati odmah.
Quote:
Slažem se, svi znamo za ono ulaganje koje je kao najbolje što neki stručnjaci kažu, gdje svaki mjesec ulažeš isto, cijena udjela niža dobiješ više udjela i obrnuto, to je kao kada livaš gorivo na pumpi uvik za dvista kuna. Ali sada kada bi uložio npr veći iznos kao što ja imam namjeru, možda nije dobro jer je sada u minusu tri posto, a za tri mjeseca bude 12 posto, što znači čisti gubitak. Triba izabrati trenutak kada donja krivulja dosegno dno i krene prema gore.
Evo kad već raspravljamo. Stvarno i ja mislim da je sad neki kratkoročni minimum. Barem koje je moje skromno znanje i financijsko iskustvo o takvim stvarima.
Zato sam sad napravio nalog od 1500 eura, koje ću uplatiti odmah, te nastaviti sa uplatama od 100 eura mjesecno kroz trajnii nalog. (nemam sta skrivati) Nalog se provodi u ponedjeljak ujutro, tako da jos nije kasno za otkazivanje . Ali mislim da ću ostaviti da prođe.
Old 14.03.2025., 20:27   #2113
Quote:
NaGKI kaže: Pogledaj post
S kojom konkurencijom za koje klijente?
S Finaxom. Dio ljudi je prestao uplaćivati u 3. stup i prebacio se na PEPP.
Old 22.03.2025., 02:53   #2114
AZ Profit. Do sada sam uplatio 850 eur a ukupno stanje racuna mi je 848 eur .
Da li je ok da sam vec na pocetko poceo da gubim ?
akcija1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2025., 10:02   #2115
Takvo je trenutno stanje na tržišu u ovom periodu.
Vratit će se u plus.
Old 22.03.2025., 10:26   #2116
Quote:
Ali sada kada bi uložio npr veći iznos kao što ja imam namjeru, možda nije dobro jer je sada u minusu tri posto, a za tri mjeseca bude 12 posto, što znači čisti gubitak. Triba izabrati trenutak kada donja krivulja dosegno dno i krene prema gore.
Javi nam kada ta krivulja dosegne dno
Da to znamo svi bismo se obogatili.
montecito is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2025., 12:18   #2117
Quote:
montecito kaže: Pogledaj post
Javi nam kada ta krivulja dosegne dno
Da to znamo svi bismo se obogatili.
Da bi mogao uložiti sredstva moraš ih prvo imati, a ja trenutačno nemam sredstava, zapravo čekam slijedeći mjesec da mi izađe oročenje na banci pa bih onda uplatio malo veći iznos, jer banka daje do 2% na tri miseca, a još i porez triba platiti, tako da ću to staviti u Erste plavi, ostaviću nešto sitno na banci, a u Raiffesein DMF više neću uplaćivati. Ali pošto mislim uplatiti malo više čini mi se da nije dobar trenutak, cjelokupno na portofolio stranici se vidi da ide sve nekako silazno, iako trenutne osilacije nisu prevelike, ali zašto sada uplatiti 10k pa izgubiti do kraja godine 2k eura i onda čekati dvi godine da se dođe na isto. Mislim da je najbolje kada krene krivulja uzbrdo barem tri miseca, ali to je možda već za one što su studirali burzovno poslovanje i slično. Ali ako neko uplaćuje 665 eura jedan put godišnje ili svaki mjesec 55 eura potpuno je nebitno kakva je situacija.
Sinjemore is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2025., 11:40   #2118
Mirovinski stup se gleda na dugo razdoblje, tako da ove oscilacije nisu nešto bitne.
Jarvis is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2025., 17:19   #2119
Quote:
Jarvis kaže: Pogledaj post
Mirovinski stup se gleda na dugo razdoblje, tako da ove oscilacije nisu nešto bitne.
Bas sam, citajuci posljednje upise, mislio upitati u cemu je kvaka.

Uplacujem u treci stup s ciljem da u mirovini dobijam i taj dodatak (sadasnji ja uplacujem buducem sebi, ako dovoljno dugo pozivim ). Ne mislim nista dizati, zelim na maksimalni rok dobivati koliko god budu dali.

Ne shvacam ovo kao druge oblike ulaganja, kao nesto sto bi trebalo redovno pratiti. Za 15-ak ce godina tamo biti odredjena svota, i ne cini mi se da neprestanim pracenjem i mijenjanjem fondova mogu postici njeno znacajno uvecanje.

A citajuci neke upise ucinilo mi se da sam potpuno pogresno razumio smisao treceg stupa.
yeosol is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2025., 22:14   #2120
Quote:
yeosol kaže: Pogledaj post
Bas sam, citajuci posljednje upise, mislio upitati u cemu je kvaka.

Uplacujem u treci stup s ciljem da u mirovini dobijam i taj dodatak (sadasnji ja uplacujem buducem sebi, ako dovoljno dugo pozivim ). Ne mislim nista dizati, zelim na maksimalni rok dobivati koliko god budu dali.

Ne shvacam ovo kao druge oblike ulaganja, kao nesto sto bi trebalo redovno pratiti. Za 15-ak ce godina tamo biti odredjena svota, i ne cini mi se da neprestanim pracenjem i mijenjanjem fondova mogu postici njeno znacajno uvecanje.

A citajuci neke upise ucinilo mi se da sam potpuno pogresno razumio smisao treceg stupa.
Možeš postić uvećanje svoje mirovinske štednje ako ćeš mijenjat fond.

Evo ti hipotetski scenarij (bez dpsa):

Pero kreće s uplatama u RBA DMF od 804 eura mjesečno (uz prinos od 4,8 posto = PGP zadnjih 5 godina). Pero uplaćuje 15 godina i nakon 15 godina prestaje s uplatama. U tom trenu ima 17.090€ ušteđeno. Da ostavi da se još njegova sredstva kapitaliziraju narednih 10 godina i uz istu stopu povrata bez dodatnih uplata, imao bi 27.312€

Hrvoje je odabrao Erste expert. Uplaćuje u njega 15 godina 804€ uz prinos 8,6% (PGP zadnjih 5 godina). Hrvoje nakon 15 godina ima ušteđeno 22.877€. Da ostavi kao Pero da se njegova sredstva kapitaliziraju još 10 godina bez dodatnih uplata, na računu bi imao 52 tisuće eura.

Peru je činjenica da nije promijenio fond koštala 25.000€ odnosno Hrvoje je uštedio 90% više od Pere jer je uzeo bolji fond. Pa ti vidi.
DollyK is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:36.