|
|
22.04.2025., 00:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Pomoć oko uvoza – žena u misiji Ford Kuge 😅
Pozdrav svima!
Znam da ste ovdje svi dobro uigrani kad je riječ o autima, tablicama, carini, PDV-u, žaruljama, auspuhima i sličnim muško-mehaničarskim temama… pa evo mene, žene koja se (još) ne kuži u sve to, ali sam ušla u ovaj svijet s jasnim ciljem – pomoći mužu da dođe do (mog) auta snova. 😎
Cilj: Ford Kuga ST-Line, dizel, 150 ks, 2021. godište.
Jer... lijepa je, snažna je, ima gušt vožnje i izgleda kao da zna što hoće – a to mi nekako paše. 😉
Naletjela sam na onlinecars.at – austrijska auto kuća s jako fancy webom, auti izgledaju uredno... Pa pitam vas – ima li tko iskustva s njima? Jesu li stvarno korektni ili su samo lijepo zapakirani marketing?
Također, probne tablice u Austriji su skupe za poludjeti, pa razmišljam o prijevozu do Zagreba. Ako imate i tu kakav savjet (ili broj od "provjerenog lika "), svaka pomoć dobrodošla.
Unaprijed hvala svima koji neće reći "nek ti muž to riješi" 😂 – jer ovaj put ja vozim (barem projekt).
Pozdrav od jedne žene u misiji! 🚗💨
|
|
|
22.04.2025., 01:09
|
|
Bekrija
Registracija: May 2011.
|
https://www.autoscout24.hr/ponude/ma...campaign=share
Poštovanje. Znam da vam je pun kupus padobranaca, ali do sad se nisam bavio idejama unosa. Kalkulatori su mi malo zbunjujući. Od 87 do 900 eura PPMV. Pa sva ''skrivena davanja...
Ako netko ima par minuta volje odgovoriti, zanima me okvirna cijena ovog auta. Do registracije u HR. Nisam siguran ni je li ovo privatni seller ili trgovina, stvarno sam malo tutlek oko unosa.
I da, kako ne znam njemački, računajmo da nekome plaćam da to obavi mjesto mene , sve do registracije. Valjda postoje pouzdane osobe koje se time bave.
Nekako mazde.. kao i nekad accord i mazda 6 benz.. Ispadaju skoro neisplative za unos. Ako se ovdje malo zavrne ruka sellerima kod nas i podsjeti ih se da im auto dugo stoji jer im je cijena nakon 5 godina ista koliko je auto koštao 2020. u salonu  )) Nema do nas rvata.
Tako da, ako se nekome da paušalno i okvirno baciti cifru koliko bi ova mazga došla do rege ovdje. Ako ju doveze pouzdani PeroĐuroFirma sa ljabudica.
Zahvaljujem unaprijed na trudu i kolegijalnosti. A i razna mišljenja uvažavam. Tnx. Živjeli.
|
|
|
22.04.2025., 06:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Quote:
Suncokret28 kaže:
Naletjela sam na onlinecars.at – austrijska auto kuća s jako fancy webom
|
jednom je lalala napisao, u njemačkoj izbjegavaj auto kuće s engleskim nazivima, Best, Star, Cars, Export..
nego izaberi autokuću u kojoj bi i njemac kupio svoj personenkraftwagen.
ako je npr. ovlaštena za neku marku još bolje.
drugi put su mnogi napisali, ne kupuješ autokuću nego auto. usporedi sa sličnima, pogledaj auto, provjeri povijest, izmjeri debljinu laka, poslušaj kakve zvukove motor i ovjes proizvode, i to je to..
zažmiriš i kupiš.
|
|
|
22.04.2025., 08:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
lalala123 kaže:
isto navodiš samo "primjer".. dakle je i odgovor samo primjer (i ne vrijedi paušalno za sve Mazde MX-5, nego za "takav"
1. Posebni porez na motorna vozila: cca. 700 €
2. Naknada za gospodarenje otpadnim vozilima: cca. 125 EUR
2. tzv. "homologacija": cca. 85 EUR
Ovo vrijedi AKO s vozilom dobiješ COC-dokument. Ako nema COC-dokumenta, treba potrošit dodatnih cca. 53 € za zamjensku potvrdu proizvođača (od generalnog zastupnika marke u HR)
To je to, što se tiče "davanja državi" - u daljnjem troškovi ovise o lokacijama (gdje je vozilo, i koja je destinacija vozila u HR) i dakle o metodi i izvedbi transferiranja vozila, dok dođe "doma".. Na transfer dakle možeš potrošit recimo npr. 400 - 500 EUR.. - ali i 1.500 EUR, sve ovisno o pojedinačnim okolnostima.
|
Pozdrav!
Koliko se stvar mijenja, ukoliko se kupuje isti auto od privatnog prodavača?
Na stranici europa.eu mi je ispalo da se više ne plaća pdv ako se auto kupuje od privatnog prodavača, a ne auto kuće. Je li to zaista tako?
Prema kalkulatoru uvozauta.com davanja su cca 1000 eura prema državi, a je li tu sve?
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...b05d6fd&vc=Car
|
|
|
22.04.2025., 09:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Ti kao fizicka osoba se uopce ne trebaš zamarati PDV-om nastavno na vozilo koje kupuješ.
Ti ces platit cijenu koju ti prodavatelj (AK ili fizička osoba) napise na racunu.
Nema tu nikakve uštede. Cijena je cijena.
Poslano sa mog SM-S938B koristeći Tapatalk
|
|
|
22.04.2025., 12:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Quote:
Flawles kaže:
Pozdrav!
Koliko se stvar mijenja, ukoliko se kupuje isti auto od privatnog prodavača?
Na stranici europa.eu mi je ispalo da se više ne plaća pdv ako se auto kupuje od privatnog prodavača, a ne auto kuće. Je li to zaista tako?
Prema kalkulatoru uvozauta.com davanja su cca 1000 eura prema državi, a je li tu sve?
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...b05d6fd&vc=Car
|
kao što je ispred napisano, zaboravi misaone konstrukcije oko PDV. U baš svakom slučaju ćeš platit PDV. (uključen u cijeni)
Kod kupovine "u dućanu" je moguće da će se to vidjeti na računu - kod kupovine od privatne osobe to je "ionako unutra u cijeni".., ali za kupca fizičku osobu nema razlike oko same činjenice da ćeš UVIJEK platiti PDV.
Razlika kod kupovine od privatne osobe se svodi na to, da ćeš u HR dodatno plaćati tzv. upravnu pristojbu ("prijenos") - ali to je potpuno jednako kao da si vozilo kupio u HR npr. od susjeda ili bilo kojeg drugog privatnog prodavatelja.
Plaća se dakle "kod prijepisa na tebe u STP", znači kod registracije.. a za konkretno "takvu Mazdu" bi iznosilo cca. 385 € / (97 kw X 30 kn = 2.910 kn.. = cca. 386 EUR)
Kod ovog konkretnog primjera ove "Mazde iz Berlina".. čekaju te nemale akrobacije u samoj "izvedbi radnje" - dakle samo "preuzimanje / primopredaja vozila" koje je još prijavljeno u prometu" recimo "nije baš jednostavno".. - bez obzira došao sam po vozilo, ili "poslao neki transporter"..
Potrebna je JAKO dobra komunikacija, dogovor i koordinacija s prodavateljem, jer u Berlinu nema načina izvesti metodom "sad ćemo obaviti kupoprodaju, pa skočit odjavit vozilo i ishodit npr. neke transferne tablice".
|
|
|
22.04.2025., 13:56
|
|
Protjerani
Registracija: Jun 2023.
|
Ekipa trebam misljenje.. f25 BMW x3 2.0d 150hp...
|
|
|
22.04.2025., 15:02
|
|
Clavus clavo extruditur!
Registracija: Dec 2017.
|
Quote:
lalala123 kaže:
Ako ti se da pojedinačno istraživati..
„Pick- up“ vozila u kojih je unutarnja dužina prostora za prijevoz dobara, mjerena na podu, veća od 50% dužine međuosovinskog razmaka vozila .. (tad se svrstava u "tarifnu oznaku" 8704) oporezuju se drukčijom metodom obračunavanja ("nema Co2" - niti vrijednosnog kriterija)
nego se obraćunava formulom (cca.) kilovati x 30 €
Primjer: 3 godišnji Pick up (bez obzira na cijenu ili ex-cijenu) sa 150 kw
PPMV bi iznosio 4.500 € "za novi" - a umanjeno kroz deprecijaciju, za takav 3-godišnji razbljeni plaćao bi se PPMV 2.466 €
(plus cca. 240 - 250 € za naknadu za gospodarenje otpadnim vozilima i "homologaciju")
Ali još jednom: ključna je ona "dužina tovarnog prostora preko 50 %" (u odnosu na međuosovinski razmak)
samo na primjer, ovako bi to trebalo izgledat.. (Upozorenje, NEMAJU SVI Amaroki jednake konstrukcije) potrebno pojedinačno istraživanje za svaki konkretni primjerak..
(klik za uvećanje)
https://www.volkswagen-nutzfahrzeuge...che-daten.html
|
Hvala puno!
Po ovome prolaci amarok i novi ranfer dupla kabina dok hiluxu malo fali...
ovi amerikanci također prolaze ram/f150, alo nema opravdanja to uzeti  
|
|
|
22.04.2025., 19:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2016.
|
Pozdrav! Imam problem... Platila sam PPMV tako da sam osobno otišla na carinu. S pečatiranim rješenjima i uplatnicama sam otišla na tehnički i tamo su mi rekli da mora biti evidentirano u sustavu i da to ne vide. Sad tražim u E-građani neku potvrdu da je porez plaćen i ne mogu naći. Da li treba više vremena da se to uvede ili samo ne znam naći?
|
22.04.2025., 19:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
mate11111 kaže:
Ma preko mobitela sam uploadao pa je tako ispalo.
Neka admin ažurira s ovom manjom.
Ukupna davanja za ovaj X5 koja bi bila? Tnx!

|
Evo samo da javim da su me davanja ispala niti 300 Eura za ovaj stroj. Sve zajedno s prijevozom, registracijom i osiguranjem 40500 Eura 
|
|
|
22.04.2025., 19:48
|
|
Registrirani korisnik
|
@... "flyene" ..
onako tipujem: da fali najzadnji pečat:
"Nakon što vam je na temelju porezne prijave izdano porezno rješenje na temelju kojeg ste platili posebni porez, carinski ured će na rješenje staviti naznaku (pečat) da je posebni porez plaćen. Bez dokaza o plaćenom posebnom porezu ne može se u STP obaviti registracija motornog vozila."
Na "e-građanima" se to neće pojaviti, jer sav postupak nije obavljan preko e-građana.. prema tome tim sustavom nisi poslala ni potvrde o uplati - te carinik u biti "nema postupka u sustavu", iza kojeg bi mogao "kliknuti" da je postupak naplate PPMV uspješno završen.
Zamjenski: udara ti pečat o tome.., ali tek kad se još jednom fizički tamo pojaviš sa rješenjima i potrvrdama o uplati.., eventualno tad možeš zamolit da ti odmah pregleda "jel uplata vidljiva", pa da ti odmah udari taj najzadnji pečat.
|
|
|
22.04.2025., 19:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Udaren mi je pečat. Išla sam platiti pa sam se vratila da ga udare i time je to bilo gotovo. I ženska na tehničkom je vidjela, ali kaže da to mora biti evidentirano u e građani. Poslala sam sada zahtjev u e-građani da mi se pošalje potvrda.
|
22.04.2025., 20:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
lalala123 kaže:
@.. "mane85" ..
Faktički precizno u tom razdoblju (prijelaz 2020 / 2021) dolazi i "facelift / redizajn" - a od od 01.01.2021 i nova metorda obračunavanja PPMV od strane HR-carine - odn. prema "novom kriteriju" (Co2 prema WLPT.. btw. čak i po staroj metodi Co2 "130 g/km" mi se čini prilično nemoguće) ali dakle lagano pojeftinjenje kod vrijednosnog kriterija PPMV. (ako je 1. reg. od 01.01.2021 i mlađe)
|
Hvala puno, da, ciljam facelift verziju - ali, nisam znao za ovaj podatak o obračunu PPMV. Hvala na tome, istražit ću.
Ali, pitanje i dalje stoji ukoliko netko zna okvirnu cijenu - ukoliko je uvozio to vozillo 
|
|
|
22.04.2025., 21:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
flyene kaže:
Udaren mi je pečat. Išla sam platiti pa sam se vratila da ga udare i time je to bilo gotovo. I ženska na tehničkom je vidjela, ali kaže da to mora biti evidentirano u e građani. Poslala sam sada zahtjev u e-građani da mi se pošalje potvrda.
|
Dama u stanici za tehnički pregled - KENJA. (btw. mogla je uzeti jebeni telefon i nazvat carinu.., ali ova izgleda "uvjereno sere"..)
(sad su navikle na metodu via e-građani, pa zaboravile da nitko nije ukinuo "staru" metodu kako se radilo dok se uhodalo i uobičavilo preko e-građana)
Btw. dobri stari pečat u HR da ne bi vrijedio.. ?! 
|
|
|
22.04.2025., 21:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Quote:
mate11111 kaže:
Evo samo da javim da su me davanja ispala niti 300 Eura za ovaj stroj. Sve zajedno s prijevozom, registracijom i osiguranjem 40500 Eura 
|
A sta je tu čudno kad mu je WLTP domet u gradu oko 88-90 km/h.
Da je bilo 100km i više platio bi PPMV 0 eura.
Ps. Čestitke na autu.
Poslano sa mog SM-S938B koristeći Tapatalk
|
|
|
22.04.2025., 22:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
lalala123 kaže:
Dama u stanici za tehnički pregled - KENJA. (btw. mogla je uzeti jebeni telefon i nazvat carinu.., ali ova izgleda "uvjereno sere"..)
(sad su navikle na metodu via e-građani, pa zaboravile da nitko nije ukinuo "staru" metodu kako se radilo dok se uhodalo i uobičavilo preko e-građana)
Btw. dobri stari pečat u HR da ne bi vrijedio.. ?! 
|
Ma nije ni to morala, vide se pečati na oba rješenja jako dobro. Htjela sam je pitati zašto mi nisu na carini rekli da se tako mora ali tip koji je bio sa mnom me prekinuo. A niš...valjda će se riješiti.
|
22.04.2025., 22:44
|
|
Captain Slow
Registracija: Jul 2006.
|
A jel u pitanju PPMV ili naknada za gospodarenje otpadnim vozilima jer ovo drugo više nema veze sa carinom i ide isključivo preko e-građana.
|
|
|
23.04.2025., 07:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
lalala123 kaže:
kao što je ispred napisano, zaboravi misaone konstrukcije oko PDV. U baš svakom slučaju ćeš platit PDV. (uključen u cijeni)
Kod kupovine "u dućanu" je moguće da će se to vidjeti na računu - kod kupovine od privatne osobe to je "ionako unutra u cijeni".., ali za kupca fizičku osobu nema razlike oko same činjenice da ćeš UVIJEK platiti PDV.
Razlika kod kupovine od privatne osobe se svodi na to, da ćeš u HR dodatno plaćati tzv. upravnu pristojbu ("prijenos") - ali to je potpuno jednako kao da si vozilo kupio u HR npr. od susjeda ili bilo kojeg drugog privatnog prodavatelja.
Plaća se dakle "kod prijepisa na tebe u STP", znači kod registracije.. a za konkretno "takvu Mazdu" bi iznosilo cca. 385 € / (97 kw X 30 kn = 2.910 kn.. = cca. 386 EUR)
Kod ovog konkretnog primjera ove "Mazde iz Berlina".. čekaju te nemale akrobacije u samoj "izvedbi radnje" - dakle samo "preuzimanje / primopredaja vozila" koje je još prijavljeno u prometu" recimo "nije baš jednostavno".. - bez obzira došao sam po vozilo, ili "poslao neki transporter"..
Potrebna je JAKO dobra komunikacija, dogovor i koordinacija s prodavateljem, jer u Berlinu nema načina izvesti metodom "sad ćemo obaviti kupoprodaju, pa skočit odjavit vozilo i ishodit npr. neke transferne tablice".
|
Slažem se, krivo sam shvatila taj prijepis zapravo.
vezano za privatnog prodavača i to u inozemstvu, ne bi se kockala, čak ni sa nekim tko poznaje odlično jezik i pravila igre, preveliki rizik.
I dalje sam u potrazi, ne žurim.
Hvala na savjetima!
|
|
|
23.04.2025., 12:04
|
|
Registrirani korisnik
|
@... "Flawles"..
Puko informativno.. procjena i eliminacija "rizika" sigurno ne počinju šturim isključivanjem privatnih prodavatelja.. - osim što najčešće nema tzv. "garancije", nema nešto jako argumenata da bi vozila "od autokuća" bila bolji izbor.
Neki bitni faktori su realno poželjniji kod vozila od privatnih prodavatelja.
(samo usputno) ne treba zaboravljat da "autokućama rabljeni automobili koje prodaju - nisu pali na glavu ili pred noge".. nego su "došla od nekoga" o kome ni autokuće u pravilu ne znaju ništa - te je isključivi prioritet maksimizacija profita, a to kreće već time da "ONI selektiraju kupca nekad i podrobnije" - nego što kupci selektiraju njih. Pogotovo kad je kupac "izdaleka" - kolko udaljeniji, toliko je autokućama manje poželjan.
P.S. (malo bacio oko) pa "evo ti imaš faktički isti"..
- od tzv. "ovlaštene" autokuće.., za razliku onom iz Berlina "bez popravljanog udesa".., faktički "svježe" (pred cca. 1.800 km) obavljen servis..,
a zbog "jednostavnosti realizacije i otpadanja upravne pristojbe" - to u konačnici neće koštati više od onog u Berlinu
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...309f8b9&vc=Car
|
|
|
24.04.2025., 07:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2019.
|
Mogu li dobiti povrat njemačkog PDV-a na unos novog auta iz Njemačke? Koja je procedura povrata?
Sent from my SM-S911B using Tapatalk
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:05.
|
|
|
|