Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest

Povijest Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.11.2024., 22:44   #341
Quote:
T-3000 kaže: Pogledaj post
Ima li kakvih zapisa talijanskih zlocina po Crnoj Gori?
Spisak je dug. Evo jednog dijela njihovih zločina u Jugoslaviji, po vremenskoj liniji -->

https://znaci.org/odrednica.php?slug...-u-jugoslaviji

Ođe u CG su bila tri italijanska koncentraciona logora - Bar, Mamula i Zabjelo. Posljednji je bio samo za komuniste i zarobljene partizane, dok su u Baru i Mamuli bili uglavnom civili koji su mučeni, izgladnjivani i prebijani do smrti. U junu mjesecu '43, zbog teškog poraza njihovog 383. puka divizije ''Venecija'' na Bioče, izveli su iz Barskog logora 180 civila i strijeljali ih --> https://www.portalanalitika.me/clana...acionom-logoru

Quote:
Inace, posto su "na vrijeme" presli na saveznicku stranu, danas svijetu prodaju sliku sebe u Drugom svjetskom ratu kroz prizmu Mandoline kapetana Corellija. Stvarnost je bila poprilicno drugacija. Period od 1920. - 1943. u njihovim zapisima gotovo da ne postoji, a svoja stradanja i fojbe nabijaju gdje stignu, snimaju i filmove koji nemaju veze s mozgom i daju u najmanju ruku jednostran pogled na jedno jako bitno povijesno razdoblje.

https://www.imdb.com/title/tt0448424/

https://www.imdb.com/title/tt7548328/

Gura se jedan posve neobjektivan pogled na povijest. Vlastitoj javnosti kreiraju jednu totalno laznu sliku i te im stvari ne smiju prolaziti jer su opasne i mogu se zloupotrijebiti kao manupulacija vlastite javnosti za odredjene ciljeve.

Cekamo da u Njemackoj pobjedi AfD pa i tamo krene propaganda o njemackom stradanju u Drugom svjetskom ratu iskljucivo u ulozi zrtve i opet moze poceti ludnica koja bi ovog puta dokrajcila Europu.
Dobro je to što odaju počast svojim građanima koji su pružali otpor fašizmu i borili se na stranu saveznika. Ovakve svinjarije su najveći problem --> https://www.cdm.me/svijet/evropa/ita...vjetskog-rata/

Quote:
Imaju problem i sa vlastitom demografijom ali svejedno, izjave koje njihovi politicari govore i koje prolaze ispod radara posve nekaznjeno su nevjerojatne. Ono sto je jos nevjerojatnije jest totalan izostanak reakcije sa hrvatske strane. Onog Tajanija gonio bih svim pravnim sredstvima po europskim sudovima, trazio njegovo neopozivo izbacivanje iz EU parlamenta i Italiju direktno u Briselu prozvao, optuzio za teritorijalne pretenzije na suverenu drzavu i reviziju fasizma. Pa neka se vade pred cijelom Europom. Sami sebe su diskreditirali.

I tako svakog slijedeceg tko bi na bilo koji nacin pretendirao na suvereni teritorij nase zemlje, da se izjasni pred cijelom EU sto je mislio sa svojim izjavama. Tako se to radi, zvizdi i dize se diplomatska prasina odmah prije nego postane prekasno.
Sve sam saglasan sa vama, no djeluje mi da domaći političari u ovom dijelu Evrope nemaju hrabrosti pobuniti se protiv tih stvari. Sve to kako se ne bi zamjerili ''evropskim prijateljima''

Quote:
Dilberth kaže: Pogledaj post
gdje su bile talijanske gasne komore za Zidove?
Logor Kampor na ostrvu Rab je služio za istrijebljenje Jevreja, Hrvata i Slovenaca. Način egzekucije nebitan.
CrusaderMNE is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.11.2024., 11:55   #342
Quote:
Studengora kaže: Pogledaj post
Talijani su napravili zločina to nitko ne spori,ali prema partizanima bili su male bebe.
Već sam pisao kako su prijateljevu tetu bacili u jamu 45...
Vragovi Zločinački su Istru, Rijeku, Zadar i Kvarner oteli Italiji. Naš hrabri Antiša i njegovi vitezovi junački su se borili rame uz rame s njemačkim saveznicioma proti toga, ali avaj:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Rije%C4%8Dka_operacija

...četvrta je bila jača

Ček...kako to da su zločinački komunisti vratili Kvarner majčici, a ne ujaci sv. Ante? Neobjašnjivo...misterij.

Quote:
Od 1943 ne vidim agresivne talijane koji bi nas bombardirali,satrali,osvojili...za razliku od "naših" u domovinskom?
Imali smo tri zla u 20 stoljeću...fašizam,nacizam i komunizam...od kojih je potonje bilo najgore.
A đeb' bijo ustašizam ?
Old 25.11.2024., 12:11   #343
Quote:
Manji je problem koliko bi vreca poslali natrag. Veci je problem koliko bi se domicilnog stanovnistva odlucilo za suradnju sa Talijanima. Politika HDZ-a uspjesno je napravila od Hrvata podjele i neprijatelje vlastite drzave.

U Italiji na politiku fasizma i Mussolinija nitko ne govori nista negativno. Posto nije bilo politike defasizacije, fasizam se danas promatra u skroz pozitivnom svijetlu sto nije niti cudno jer nakon rata gotovo sva administracija iz fasistickog rezima, ostala je na svojim radnim mjestima i nakon rata. Recimo u obrazovanju ostali su svi profesori i ucitelji iz fasistickog rezima od kojih je dobar dio bio i clan fasisticke partije i naravno sto mislis kako su obrazovali svoje ucenike o fasizmu. Taj veliki propust, kad tad ce doci na naplatu.
Znam..
U dosta njih čuči mali Mario Roatta..
Old 25.11.2024., 12:27   #344
Quote:
Manji je problem koliko bi vreca poslali natrag. Veci je problem koliko bi se domicilnog stanovnistva odlucilo za suradnju sa Talijanima.
Dosta malo, talijanofilija je pomalo nepostojeća babaroga koja se “ljutoj desnici” vise prividja nego sto je zaista ima.

Od baba po Istri koje su još to pamtile sam kao klinac čuo pozitivnih stvari o AU, ali rijetko o Italiji, npr., nisu niti najmanje u pozitivnom kolektivnom sjećanju.

I to u Istri gdje postoji koketiranje sa talijanskom kulturom i manjinom. U Ri je na pragu izumiranja, lingvisti hvataju zadnje odjeke skoro nestalog Fijumanskog, a juznije ničega nema.
Old 25.11.2024., 15:52   #345
Quote:
Racuna se i progon te nasilna talijanizacija. Slovencima su spalili kulturni dom u Trstu, a nije im bio niti walk in the park zivot na podrucju Julijskih Alpi kao niti u Istri. Sto se tice Zidova, tu se racuna i isporuka Zidova u logore gdje su imali plinske komore.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust_in_Italy
Yebote, spalili Slovencima kulturni dom! Za ona vremena stvarno neoprostiv zlocin!

A ovo mora da sam sanjao kad sam nekoliko puta citao da su Zidovi bjezali u talijanske okupirane teritorije.
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 25.11.2024., 16:05   #346
Quote:
Beljki kaže: Pogledaj post
Dosta malo, talijanofilija je pomalo nepostojeća babaroga koja se “ljutoj desnici” vise prividja nego sto je zaista ima.

Od baba po Istri koje su još to pamtile sam kao klinac čuo pozitivnih stvari o AU, ali rijetko o Italiji, npr., nisu niti najmanje u pozitivnom kolektivnom sjećanju.

I to u Istri gdje postoji koketiranje sa talijanskom kulturom i manjinom. U Ri je na pragu izumiranja, lingvisti hvataju zadnje odjeke skoro nestalog Fijumanskog, a juznije ničega nema.
Cuo sam isto i ne samo od baba.

Ne znam za Istru, ali u Hrvatskoj su govoril da im je bilo dobro u vrijeme naseg Frane (red, rad i zakon), ali da je sve zlo pocelo kad su "oni" dosli u K. Jugoslaviji.
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.11.2024., 16:15   #347
Quote:
Cuo sam isto i ne samo od baba.

Ne znam za Istru, ali u Hrvatskoj su govoril da im je bilo dobro u vrijeme naseg Frane (red, rad i zakon), ali da je sve zlo pocelo kad su "oni" dosli u K. Jugoslaviji.
E tu je vec razlika. Za razliku od talijana koji nikome ne bijahu odveć mili, sa komunjarama koje ih istjeraše nemamo problema. Oni su garant opstojnosti hrvatstva na tim prostorima, a ne ona prodana ustaska duša od Mussolinijeva potrčka u Zg

+ u Istri je red i rad bez obzira
Old 25.11.2024., 17:18   #348
Quote:
Yebote, spalili Slovencima kulturni dom! Za ona vremena stvarno neoprostiv zlocin!

A ovo mora da sam sanjao kad sam nekoliko puta citao da su Zidovi bjezali u talijanske okupirane teritorije.
Spaljivanje kulturnog doma jest pocetak sage zlocina duge 23 godine. Rezultat jest da su Slovence usput sveli na statisticku gresku u Friuli-Veneziji Giuliji kao i sve ostalo netalijansko stanovnistvo.
Uostalom, u HR Saboru, talijansku nacionalnu manjinu predstavlja Furio Radin ako se ne varam. Tko je predstavnik hrvatske nacionalne manjine(ili slovenske)u talijanskom Senatu? Pa mozemo dalje.

Tretman Zidova u Italiji jest bio nesto bolji do 1943. godine ali fasisticki antisemitski zakon iz 1938. bio je i dalje aktualan i ako si bio prokazan kao Zidov, rizik da te pokupe i deportiraju jest postojao. Pa sad ako je to u tvojim ocima super, sto da ti kazem. Meni je to i dalje bolesno.
T-3000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 18:05   #349
Stanje redovno.

Prvo
nacional.hr/simun-cimerman-bez-partizana-thompson-bi-se-zvao-marco-perconne-beretta

Drugo, talijanski mediji obilježavaju današnju godišnjicu

""Dana 26. aprila 1915. godine, prije tačno 110 godina potpisan je tajni sporazum, poznat kao Londonski pakt, između talijanske vlade i predstavnika Antante, kojim se Italija obećala da će zaratiti protiv Centralnih carstava tokom Prvog svjetskog rata.
Zanemarujući savez s Austrijom i Njemačkom koji je trajao preko trideset godina, Italija je zaratila uz Francusku, Englesku i Rusiju kako bi upotpunila nacionalno jedinstvo s Trentom, Trstom, Istrom i Dalmacijom, potpisavši crno-bijela precizna jamstva koja su potpisali Pariz, London ...
Garancije da se tokom mirovnih sporazuma nisu ispoštovali, uprkos dobijenom ratu i vojnom opredjeljenju Italije bilo je maksimalno i veoma skupo, sa smrću preko 600.000 naših vojnika.
Intervencija SAD-a u sukob, koje nisu priznale Ugovor jer je protiv "tajne diplomacije" i jer sporazumom nisu u potpunosti poštovale principe navedene u takozvanim "14 tačaka" predsjednika Wilsona (koje su, da se razumijemo, ogledalo za alodole, ništa više! ), formalni je uzrok koji je spriječio Italiju da, osim Zare, ima grad Sebenico i veći dio dalmatinskih otoka.
Osim nadoknada iznad kojih, Italija je morala ostvariti neutralizaciju ostatka Dalmacije od Capo San Niccola do poluotoka Sabbioncella i od Raguse do Durazza kako bi jamčila talijansku hegemoniju na Jadranu; a onda, opet, Valona u Albaniji i karboniferozno sliv Adalije u Turskoj, izvan potvrde suvereniteta nad Libijom i Dodekaneseom. A u slučaju da se njemačke kolonije podijele na Afriku, Italija bi imala teritorijalne naknade u Libiji, Eritreji i Somaliji.
Kao što smo vidjeli, posebno su se Francuska i Engleska ponašale vrlo loše, a kada su Sjedinjene Države stavile veto kako bi se potpuno poštivao Londonski pakt, ne samo da nisu suprostavili, već su se i radovali slabljenju prestiža Rima.
Susjedima slovencima i hrvatskim, dakle, uvijek mora biti jasno, sa geopolitičkog stajališta, da Italija, ili bolje, Talijanima, nikad nije palo na pamet da se odrekne tih teritorija.
Da se i danas dobro sjetimo ovoga!""

Treće
primorski.eu/goriska/standrezcem-vrnili-sneto-jugoslovansko-zastavo

""Karabinjeri su u štanjelsku sekciju ANPI-VZPI vratili jugoslavensku zastavu koja se jutros uz talijansku, europsku i slovensku vijorila ispred štanjelskog spomenika palim u NOB-u.

U Štandrežu je jutros održana tradicionalna svečanost u sjećanje na poginule u oslobodilačkoj borbi na kojoj je tamošnja sekcija ANPi-VZPI na četiri stupa ispred spomenika izvjesila zastave EU, Italije, Slovenije i bivše Jugoslavije. Oko 14.30 u Štandrež su stigli karabinjeri koji su s jarbola skinuli samo jugoslavensku zastavu. Je li ih gorička općina upozorila na zastavu? "Ne." Također, jer nismo znali za podizanje zastave. Zapovjednik karabinjera pitao je našu lokalnu policiju je li dopušteno isticanje jugoslavenske zastave uz talijansku, slovensku i europsku. Zapovjednik lokalne policije Marco Muzzati rekao im je da nije primio nikakav zahtjev. “Nakon razgovora s karabinjerima nazvao je mene, koji također nije bio upoznat s tim”, objasnio je Ziberna, gradonačelnik Gorice, koji isticanje jugoslavenske zastave nekako tumači kao nepotrebnu provokaciju. Ziberna je vidi kao "zastavu Titovih okupacijskih snaga, koje su nacifašističku diktaturu htjele zamijeniti komunističkom".

Predstavnici štandrežske sekcije ANPI-VZPI javili su se jučer poslijepodne karabinjerima, koji su objasnili da su u Štandrež otišli nakon što su dobili telefonsko upozorenje u vezi s jugoslavenskom zastavom, ne otkrivajući identitet pozivatelja. Štandrežani su karabinjerima objasnili da je gorička općina obaviještena o tijeku memorijalne svečanosti. "Svake godine održavamo ceremoniju 25. travnja i 1. studenog." Svaki put - to činimo od svih otkrića spomenika od 1982. - tražimo od goričke općine da se cesta ispred spomenika privremeno zatvori za promet. “Kada smo 25. travnja ove godine zahtjev za zatvaranje ceste, koji je gorička općina odobrila, predali karabinjerima, odmah su nam vratili jugoslavensku zastavu”, objasnili su nam u štandrezskoj sekciji ANPI-VZPI.""
ilovik is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:04.