Politička scena Stranke i osobe na političkoj sceni RH |
|
|
Jučer, 07:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
emanuelson1000 kaže:
A imamo i firme sa nevjerojatnim rezultatima poput Končara koji rastura. Ina, Dalekovod i sl. nastavljaju rast i dalje.
|
Vjerojatno nema članova hdza u upravama tih firmi inače tam di ih ima npr. HŠ di upravljaju nakaze svako malo neka afera ispliva.
|
Jučer, 11:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
Quote:
Muljuzator kaže:
Jel tebi jasno da nominalni promet uz inflaciju kakvu imamo ne može biti manji od realnog 
U svezi i glede cvjetanja: prosjećana bruto satnica u HR 16,50€, u EU 33,50€.
Već pitah, al svi junaci nikom ponikoše, od sto glasa glasa čuti nije: da li smo, odkad je Mesija na vlasti, bilo koga u EU pretekli prosječnoj plaći ili BDPu per capita?
|
Ne razumiješ razliku nominalnog i realnog rasta. Mi imamo već godinama realni rast potrošnje
Čuj ovo jesmo li ikoga prestigli  po plaćama i BDPu per capita. Stvarno vjeruješ da nismo ili trollas?
Ne da smo ih nekoliko već prestigli (lako ti je to pronaći na internetu) nego po plaćama sustižemo i Slovence.
|
|
|
Jučer, 11:27
|
|
Skeptik
Registracija: Nov 2007.
|
Quote:
emanuelson1000 kaže:
Ne razumiješ razliku nominalnog i realnog rasta. Mi imamo već godinama realni rast potrošnje
Čuj ovo jesmo li ikoga prestigli  po plaćama i BDPu per capita. Stvarno vjeruješ da nismo ili trollas?
Ne da smo ih nekoliko već prestigli (lako ti je to pronaći na internetu) nego po plaćama sustižemo i Slovence.
|

|
Jučer, 12:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
|
Quote:
emanuelson1000 kaže:
|
Jel smo u istoj stvarnosti ili su neki medikamenti u pitanju?
|
|
|
Jučer, 13:43
|
|
You shall not pass
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
emanuelson1000 kaže:
|
Kad je tako lako pronaći na internetu, bilo bi OK da odmah i napišeš, a ne da čitamo kristalnu kuglu.
Palantir je isto uzeo odmor na 1. maj
|
|
|
Jučer, 14:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2005.
|
Quote:
klapalo kaže:
Vic godine.
Net external debt - last updated from the EUROSTAT on April of 2025. Historically, Croatia - Net external debt reached a record high of 63.70 % of GDP in March of 2011 and a record low of -11.70 % of GDP in September of 2024.
Neki popularni hrvatski ekonomisti su u to vrijeme predlagali da se uhite duznosnici koji su otvorili Hrvatsku stranom kapitalu, a vanjski dug proglasi nepostojecim. 
...ali nismo, a danas je Hrvatska neto vjerovnik inozemstvu. Sto znaci da su osim velikog porasta placa istovremeno vraceni deseci i deseci milijardi eura inozemnim vjerovnicima.
|
Nije vraćen ni jedan cent .....
Inozemni dug raste iz dana u dan ....
|
Jučer, 15:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
emanuelson1000 kaže:
|
mi smo najjaci, sa bugarima i rumunjima.....i slicnima
nema jaceg, veceg , sljama od adezeta, i tu smo najjaci....tu pogotovo
ali ljudi to ne razumijuuuu...
i tak....

|
|
|
Jučer, 16:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
koka36 kaže:
|
O da, sa 28 milijardi eura neto duga inozemstvu u 2013 Q2 na trenutnih 9,3 milijardi eura, ali ovog puta neto duga inozemstva Hrvatskoj. Sto znaci da je nakon pristupanja Europskoj uniji Hrvatska zaradila sa inozemstvom 37 milijardi eura i u neto iznosu postala vjerovnik ostatku svijeta.
https://ec.europa.eu/eurostat/databr.../table?lang=en
63% BDP-a 2013g. Sa kamatama 4 do 5% to je jednako novaca oko 3% BDP-a neto odljeva novcanica iz hrvatske ekonomije strancima za kamatu.
Sto bi se tada reklo na televiziji, uhidba i proglasenje duga nepostojecim. 
|
|
Jučer, 16:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2005.
|
Quote:
klapalo kaže:
|
Osnovna matematika je jednostavna i logicna misaona cjelina.
2020. kvadratni metar stana bio je 1500 eura, danas je 4000 eura. Najam istog bio je 300 eura, danas je 700 eura. Ciglica kave bila je 17 kuna. Danas je 5 eura. Sisanje kod frizera je bilo 30 kuna. Danas je 9.50 eura.
Sve je dvostruko - trostruko skuplje. Place nisu toliko rasle.
Dakle, pustimo mi na miru nominalni rast BDP financiranog emisijom novca.
Pitanje jest: ima li danas prosjecan covjek s danasnjim placama realno vise novaca nego prije 5 godina?
Mislim da nema i da smo prosjecno siromasniji, osim elite koja je sve bogatija.
|
Jučer, 16:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Stambene nekretnine se svugdje u svijetu racunaju pod nefinancijsko imovinsko bogatstvo stanovnistva. Cak i tamo gdje svega pola stanovnistva zivi u vlastitim stanovanjima, a ne 90% kao u Hrvatskoj. K tome, u Hrvatskoj one, takodjer kao nigdje drugdje, ostvaruju prinos placen od inozemstva.
Btw, netko vas je zamolio da stavljate linkove na podatke. Ali uzalud, sipa se iz rukava ili se sanja. 
|
|
Jučer, 16:27
|
|
Usor certificatus
Registracija: Oct 2019.
|
Quote:
koka36 kaže:
|
Aktualni kvartal, udio javnog duga u odnosu na BDP je 57% i to je ono što se treba gledati.
2015. godine je npr. bio 83%. Već duže vremena kao država smanjujemo taj dug, izuzev perioda korone kad je naglo skočio na gotovo 87%.
Aktualni prosjek za EU je 81,5%, a za Eurozonu 88,1%.
Grčka 163%
Italija 137%
Francuska 112%
Portugal 100%
Mađarska 76%
Slovenija 70%
Njemačka 62%
Hrvatska 57%
Poljska 52%
Danska 33%
Bugarska 22%
...
https://ec.europa.eu/eurostat/web/pr.../2-22102024-bp
Inozemni dug raste nominalno? Da, ali nije isto ako si dužan 500€, a zarađuješ 1000€ ili ako si dužan 600, a zarađuješ 1400€.
|
Jučer, 16:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2005.
|
Cuj Klapalo jedno, dobro znam koliko sam sto placao pred samo par godina i koliko to danas placam.
Tvoj veliki vodja manipulira brojkama, a realno je ogromna vecina gradjana siromasnija. I bok.
|
Jučer, 16:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2013.
|
dok se ne uvede potrošačka/građanska inflacija, brojke građanima neće značiti ništa. Jer, kad mlijeko poskupi 2 posto, to osjeti 90 posto stanovništva, a kad duraluminij pojeftini 10 posto, to ne vidi nitko. a i jedno i drugo ravnopravno je u jednadžbi inflacije (ali i indeksa potrošačkih cijena). što je - iz pozicije građana - nepošteno i besmisleno
|
|
|
Jučer, 16:36
|
|
Usor certificatus
|
Quote:
Danchy55 kaže:
Cuj Klapalo jedno, dobro znam koliko sam sto placao pred samo par godina i koliko to danas placam.
Tvoj veliki vodja manipulira brojkama, a realno je ogromna vecina gradjana siromasnija. I bok.
|
Govorite o različitim stvarima.
|
Jučer, 16:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Sto se tice stanovanja:
Share of housing costs in disposable household income
Hrvatska
2010g 25,3%
2024g 13%
Koncem devedesetih i 30%, podatak dostupan na DZS portalu.
Average size of dwelling
Hrvatska 100,1m2.
Porast kvadrature stalno nastanjenih stanova je skoro pa linearan sa cetrdesetak kvadrata koliko je bio pocetkom masovne gradnje u prosloj drzavi. Cak je i malo ubrzalo trend porasta od devedesetih do danas (DZS podaci sa popisa stanovnistva). Kucanstva su se naravno smanjila u broju clanova.
https://ec.europa.eu/eurostat/databr...lc_lv.ilc_lvho
Unatoc tome veliki vodja i njegovi istomisljenici na Forumu prodaju bajke i nikada ne pokazuju relevantne podatke.
|
|
Jučer, 17:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
-SPQR- kaže:
Aktualni kvartal, udio javnog duga u odnosu na BDP je 57% i to je ono što se treba gledati.
2015. godine je npr. bio 83%. Već duže vremena kao država smanjujemo taj dug, izuzev perioda korone kad je naglo skočio na gotovo 87%.
Aktualni prosjek za EU je 81,5%, a za Eurozonu 88,1%.
Grčka 163%
Italija 137%
Francuska 112%
Portugal 100%
Mađarska 76%
Slovenija 70%
Njemačka 62%
Hrvatska 57%
Poljska 52%
Danska 33%
Bugarska 22%
...
https://ec.europa.eu/eurostat/web/pr.../2-22102024-bp
Inozemni dug raste nominalno? Da, ali nije isto ako si dužan 500€, a zarađuješ 1000€ ili ako si dužan 600, a zarađuješ 1400€.
|
kćer
Daj više prestani s udjelom duga u BDP - u
Dal ukupni dug raste ili ne, raste
Ako ja dugujem 100 000 to što ja trenutno imam Plaču 5000 eura ne smanjuje moj dug ...
Ja ga samo mogu lakše otplatiti ....
Država ne radi ni to nego se i dalje zadužuje i plača samo kamate dok glavnica raste i raste
|
Jučer, 18:17
|
|
Usor certificatus
|
Javni dug je gotovo prepolovljen. Po tebi ispada da su kamate 50%. Nema smisla što neki ovdje pišu.
Nizak javni dug u odnosu na bdp je garant zemlji da će se lakše nositi sa budućim krizama kad u dobu recesije njen bdp padne.
Zato EU inzistira na limitu od 60% duga u odnosu na BDP i zato su Italija i Grčka u problemu jer su prezadužene. One neće tek tako lako pokriti manjak u proračunu u dobu krize. Nisko zadužena zemlja hoće.
I da još jednu stvar istaknem - ECB opet smanjuje kamatne stope što znači još povoljnije nove kredite i otplatu starijih skupljih, a to vodi ka daljnjem smanjenju duga u odnosu na BDP.
Quote:
Ako ja dugujem 100 000 to što ja trenutno imam Plaču 5000 eura ne smanjuje moj dug ...
|
Ekvivalent ovome bi bio da je dug države u odnosu na BDP 2000% što je apsolutna glupost. Grčka je najzaduženija i dug joj je 163%.
Dug javne države je 57% i znatno je manji od prosjeka Eurozone.
|
Jučer, 19:27
|
|
Zbrljando
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
emanuelson1000 kaže:
|
Odgovori jednom riječju:
Koga od članica EU smo prestigli u prosječnoj plaći ili BDP-u per capita?
Na ovo o nerazumijevanju pojmova samo mogu reći 
|
|
|
Jučer, 20:09
|
|
čik,pikavac,dogorak,čepac
Registracija: Dec 2004.
|
Quote:
-SPQR- kaže:
Javni dug je gotovo prepolovljen. Po tebi ispada da su kamate 50%. Nema smisla što neki ovdje pišu.
Nizak javni dug u odnosu na bdp je garant zemlji da će se lakše nositi sa budućim krizama kad u dobu recesije njen bdp padne.
Zato EU inzistira na limitu od 60% duga u odnosu na BDP i zato su Italija i Grčka u problemu jer su prezadužene. One neće tek tako lako pokriti manjak u proračunu u dobu krize. Nisko zadužena zemlja hoće.
I da još jednu stvar istaknem - ECB opet smanjuje kamatne stope što znači još povoljnije nove kredite i otplatu starijih skupljih, a to vodi ka daljnjem smanjenju duga u odnosu na BDP.
Ekvivalent ovome bi bio da je dug države u odnosu na BDP 2000% što je apsolutna glupost. Grčka je najzaduženija i dug joj je 163%.
Dug javne države je 57% i znatno je manji od prosjeka Eurozone.
|
Dug se izražava u valutama, a ne u postotcima. U postocima se izražavaju omjeri nečega.
|
Jučer, 20:21
|
|
Registrirani korisnik
|
[QUOTE=-SPQR-;108181357]Javni dug je gotovo prepolovljen. Po tebi ispada da su kamate 50%. Nema smisla što neki ovdje pišu.
Dug javne države je 57% i znatno je manji od prosjeka Eurozone.[/QUO TE]
Ajmo opet o kruškama dok ja pričam o kukuruzu.
Da li dug raste ili ne raste ....
Jel se ukupni dug smanjio za makar 1 cent .....
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:20.
|
|
|
|