Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda. |
|
|
30.04.2025., 21:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2013.
|
Quote:
Maxim84 kaže:
Zašto je onda top secret? Nisu mogli pustit par novinara Hrvatskog vojnika da malo poslikaju i popričaju sa pilotima koji na njemu vježbaju?
|
..pa eto ne znam zbilja
..možd ne daju Vrancuzi ?
..možd ovi naši previše napinju oko te famozne sekjuriti spike...mućenje faca pilota , pa su čak ono išli mutit serijske brojeve aeroplana i tako to ??
..ne znam , lupam napamet
|
|
|
30.04.2025., 21:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2023.
|
Quote:
otok_kiril kaže:
Radije nekoliko domaćih Super Tukana, kad smo već kod Brazila... 
|
Ima taj Embraer stvarno svega i svacega, dobro su se probili u obrambenom sektoru.
Quote:
Velo C. Raptor kaže:
tankanje? Cemu? 
|
Nije samo tankanje, kod C390 je fenomenalna stvar sto se "mission moduli" mogu mijenjati po volji u nekoliko sati. Znaci da transportni C390 moze postati refueler, SAR avion, medicinski transporter, cak imaju i stvar koja mu omogucuje koristenje retardanta protiv pozara.
Slovaci su shvatili da im trebaju ipak nesto veci avioni od trenutnih C27 Spartana zbog NATO misija i slicnog pa su si narucili 3 komada.
Dobar clanak o tome kako i zasto su oni to napravili:
https://breakingdefense.com/2024/12/...-says-embraer/
Mislim da ako novi plan razvoja obrane predvidi ozivljavanje transportne eskadrile da bi C390 bio savrsen, pogotovo kada se uzme u obzir ogroman broj korisnika u EU, tako da ne bi bili neki dibidusi koji idu kontra svega, ipak je u tom Embraerovom drustvu vec Madarska, Austrija, Ceska, Slovacka, Svedska itd.
Transportna bi nam omogucila da ne ovisimo o partnerima u prijevozu nasih ljudi u misije (kojih ce ocito biti sve vise, a ne manje s obzirom na sve), a mozemo pomoci u refuelingu te je generalno dosta korisan u miru. Evo tipa kada je bila ova tragedija u Makedoniji, mi smo morali slati helikoptere, a Srbi vec iduce jutro bili tamo sa svojim C-295.
Mozda je ovo neka moja megalomanija, ali bilo bi steta da transportna bude tako neslavno ugasena i zaboravljena nakon An-32.
|
|
|
30.04.2025., 21:24
|
|
Archosaurus
Registracija: Apr 2008.
|
Ja govorim u kontekstu tankanja. Ako se transportna ikada ozivi, mislim da C-295 ili sl ima puno vise sanse od C-390.
Lonely people mixing with one another, breeding, creating an even lonelier generation... you're not allowing natural selection to do it's work. You're like the guy who invented the seatbelt. - Dwight K. Schrute
|
|
|
30.04.2025., 21:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2020.
|
Zadnje uređivanje keyhole : 30.04.2025. at 21:51.
Reason: update
|
|
|
30.04.2025., 21:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2023.
|
Quote:
Velo C. Raptor kaže:
Ja govorim u kontekstu tankanja. Ako se transportna ikada ozivi, mislim da C-295 ili sl ima puno vise sanse od C-390.
|
Da, samo u tom kontekstu iskljucivo nama ne bi trebao, ali bio bi dobar bonus kao nas prilog kolektivu, uz sve ostale nama korisnije zadace koje bi mogao obavljati. Takoder mi se svida sto bi C390 mogao prevesti Ceasare 6x6 kojih kazu da bismo trebali imati 30 komada, HIMARS-e te ostale manje MLRS sustave, transportna vozila itd.
Ali nacelno, da, nesto manje poput C-295 bi isto bilo fenomenalno, ipak je s razlogom toliko prodan te isto ima milijun varijanti, od transportnih, SAR, EW...
|
|
|
30.04.2025., 21:36
|
|
Archosaurus
Registracija: Apr 2008.
|
A330 MRTT ima dolet do cca 15 000 km, tako da mogu izniknuti gdje god u kratkom vremenu 
Lonely people mixing with one another, breeding, creating an even lonelier generation... you're not allowing natural selection to do it's work. You're like the guy who invented the seatbelt. - Dwight K. Schrute
|
|
|
30.04.2025., 22:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2019.
|
Quote:
Velo C. Raptor kaže:
|
U slučaju kvara na avionu, povezanom sa slijetanjem npr... stajni trap ili nešto takvo, zar ne bi bilo loše da možemo natankat taj avion da još može kružit sat dva dok se nešto ne pokušava napravit...?
|
|
|
30.04.2025., 22:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2019.
|
Quote:
many-m kaže:
|
Nice....💪👌
|
|
|
30.04.2025., 22:30
|
|
Usor certificatus
Registracija: Oct 2019.
|
Quote:
izumo kaže:
Da, samo u tom kontekstu iskljucivo nama ne bi trebao, ali bio bi dobar bonus kao nas prilog kolektivu, uz sve ostale nama korisnije zadace koje bi mogao obavljati. Takoder mi se svida sto bi C390 mogao prevesti Ceasare 6x6 kojih kazu da bismo trebali imati 30 komada, HIMARS-e te ostale manje MLRS sustave, transportna vozila itd.
Ali nacelno, da, nesto manje poput C-295 bi isto bilo fenomenalno, ipak je s razlogom toliko prodan te isto ima milijun varijanti, od transportnih, SAR, EW...
|
Ja se uvijek nadam da nekoliko transportnih aviona možemo imati zajedno sa Slovencima. Barem da logistiku i troškove podijelimo, a avione svaki svoje.
|
30.04.2025., 22:33
|
|
Usor certificatus
Registracija: Oct 2019.
|
Nego, gdje su najaktivniji forumski aeronautičari?
Rekao bi čovjek da će zaljubljenici koji godine svog života trate na forumu pišući o borbenim avionima podijeliti entuzijazam sa ostalim forumašima, a ne se zavući u mišju rupu. 
|
30.04.2025., 22:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2013.
|
Quote:
jedangrafitni kaže:
...
Bit će kak je onaj famozni simulator Rafaljota tata-mata komad opreme...
|
Quote:
Maxim84 kaže:
Zašto je onda top secret? Nisu mogli pustit par novinara Hrvatskog vojnika da malo poslikaju i popričaju sa pilotima koji na njemu vježbaju?
|
Quote:
jedangrafitni kaže:
..pa eto ne znam zbilja
..možd ne daju Vrancuzi ?
..možd ovi naši previše napinju oko te famozne sekjuriti spike...mućenje faca pilota , pa su čak ono išli mutit serijske brojeve aeroplana i tako to ??
..ne znam , lupam napamet
|
Davnih dana Francuzi dali da se "famozni simulator" poslika i ode u bespuca interneta.
https://x.com/ani/status/1149436150794395648
|
Jučer, 12:03
|
|
Obožavatelj ZO paranoje
Registracija: Sep 2011.
|
Ima li gdje za natankat malo zdrave pameti u HRZ...
Eno napr. AirVg 2025 - nema nikoga od originalnih potpisnika povelje u programu...
Nema ni ostalih drzavnih zrakoplova.
HRZ opet ko pale sam na svijetu!?
|
|
|
Jučer, 23:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
9aplus kaže:
Ima li gdje za natankat malo zdrave pameti u HRZ...
Eno napr. AirVg 2025 - nema nikoga od originalnih potpisnika povelje u programu...
Nema ni ostalih drzavnih zrakoplova.
HRZ opet ko pale sam na svijetu!?
|
Jeli to problem HRZ-a ili organizatora.
HRZ je samo potpora bez kojeg se ništa nebi niti održalo odnosno, ako bi se uopće održalo, bilo bi puuuuuno mršavije. Organizator se trebao malo više potruditi oko učesnika. Ali sramota da nema barem MUP-a s novim "igračkama", umjesto njih dolaze austrijanci s AB212.
Što se tiče ostatka poveljaša to ide njima na čast, izuzetak su MZLZ i kontrola letenja jer se i bez njih nebi ništa održalo.
|
|
|
Danas, 08:10
|
|
Obožavatelj ZO paranoje
Registracija: Sep 2011.
|
HRZ <=> organizator
i to u zadnji tren na manje od 2 mjeseca od termina...
|
|
|
Danas, 08:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
Quote:
-SPQR- kaže:
Nego, gdje su najaktivniji forumski aeronautičari?
Rekao bi čovjek da će zaljubljenici koji godine svog života trate na forumu pišući o borbenim avionima podijeliti entuzijazam sa ostalim forumašima, a ne se zavući u mišju rupu. 
|
Meni drago što Francuzi, za razliku od MORH/HRZ, usred Plesa nisu bili zabrinuti za sigurnost svojih pilota pa su davali izjave za TV bez blur face.
|
|
|
Danas, 08:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
meni drago što francuzi nisu potpali pod utjecaj forumskih stručnjaka pa su dopustili našim rafalima i pilotima približavanje i spajanje na tanker
|
|
|
Danas, 09:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
Quote:
hr1u00 kaže:
meni drago što francuzi nisu potpali pod utjecaj forumskih stručnjaka pa su dopustili našim rafalima i pilotima približavanje i spajanje na tanker
|
Za tehnički, kadrovski, brojčano skromno RZ, koje (30 godina) radi isključivo elementarni AP, uz prigodne paradne prelete, zračno tankanje je nasušno potrebna stvar.
Samo medijski štosno i ništa više, ali koga veseli, nek se veseli!
|
|
|
Danas, 09:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2021.
|
a možda se je samo zakačio i otkačio....pitanje jel su pustili kaj kroz črevo...zamisli da se nekej otkači tijekom tankanja, malo zafleka šajbu pa se ovaj naš soon-to-be-penzioner prestraši i dođe do nekakve pizdarije
|
|
|
Danas, 10:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2016.
|
Quote:
Maxim84 kaže:
a možda se je samo zakačio i otkačio....pitanje jel su pustili kaj kroz črevo...zamisli da se nekej otkači tijekom tankanja, malo zafleka šajbu pa se ovaj naš soon-to-be-penzioner prestraši i dođe do nekakve pizdarije
|
Jasno se vidi da je obavljeno tankiranje.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:48.
|
|
|
|