|
|
31.05.2025., 10:17
|
|
..yarrr!!
Registracija: Mar 2025.
|
Quote:
lampion kaže:
EU nama diktira od koga ćemo šta kupit i kome šta prodat. a i ove horde tih tamonoputih radnika sa dalekog istoka je njihovo maslo - kao sad odjednom nema radnika 
|
Meni EU NE diktira niti što ću kupiti, niti što ću prodati. A da nema "hordi tamnoputih" radnika, firma u kojoj radim ne bi više postojala, jer na mjesece i mjesece otvorenog oglasa za NKV radna mjesta se nitko od domaćih ne javlja.
A pogotovo su se Filipinci iskazali kao dobri i srčani radnici, pa i bolji od mnogih domaćih u svakom pogledu.
|
31.05.2025., 11:18
|
|
since 2005! never baned!
Registracija: Aug 2005.
|
Quote:
Jolly Rodger kaže:
Meni EU NE diktira niti što ću kupiti, niti što ću prodati. A da nema "hordi tamnoputih" radnika, firma u kojoj radim ne bi više postojala, jer na mjesece i mjesece otvorenog oglasa za NKV radna mjesta se nitko od domaćih ne javlja.
A pogotovo su se Filipinci iskazali kao dobri i srčani radnici, pa i bolji od mnogih domaćih u svakom pogledu.
|
možda su dobri radnici ali očajni vozači...
ja sam se refrirao na EU kaže "kukuriz izvozite u portugal ali mandarine morate uvest prošlogodišnje iz konga" i sl..malo karikiram ali me ckužite
svi seljaci govore da imamo dosta domaćeg (mesa, junadi,mlijeka,svinja,ovaca...) ali mi naše pustimo da porpadne a uvozimo strano-lošije i skuplje
|
31.05.2025., 13:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2006.
|
Quote:
Urpanus kaže:
Zanimljivo za primjetiti kako je , nakon osvojenog drugog mandata , veliki (najveći) borac protiv HDZ-a po tom pitanju potpuno utihnuo. Drugom velikom vođi pružio je ruku , ratne sjekire su zakopane i cveta cveće u naše preduzeće. 
|
Kad ne znaš što bi još prigovorio ...
Neki minimum suradnje između državnih čelnika različitih opcija mora postojati i to je dobro. Kamo sreće da to znaju i na drugim razinama.
Ovdje treba naučiti surađivati, a ne strančariti.
Da bismo gledali sebe i branili svoje interese bilo gdje pa i u velikoj zajednici kao EU, trebamo biti MI u pravom smislu te riječi, a ne kontinuirano dijeliti Hrvate na male i velike, krive i prave, vaše i naše ...
|
|
|
31.05.2025., 13:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2006.
|
Quote:
zeljko_ri kaže:
Ne znam kako smo došli do te faze, a da toga ni sami nismo svjesni kako nam se to dogodilo, da predsjednik države mora konstatirati očigledne stvari da EU nije država, niti će ikad biti.
|
Ali nije ni samo ekonomska zajednica, posebice nakon Maastrichta 1993. godine.
|
31.05.2025., 14:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Da EU birokrati trebaju malo olabavit, to stoji.
Ali kad to kaže predsjednik zemlje koja valjda ima najgoru birokraciju unutar EU, ma ne znaš jel za plakat il za smijat se.
|
|
31.05.2025., 19:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Cuka kaže:
Sve OK ali šta nije činjenino točno u njegovoj izjavi???
|
Opcenito u njegovim izjavama me smeta da pljuje po svima i svemu, osim po Dodiku, Putinu i desnici. Lako je trubiti o birokraciji, ali da vidimo, koje je Milanovic rezultate postigao kad je bio predsjednik Vlade? Nikakve?
Tko je Milanovic da govori sta Europa moze i ne moze biti? Na temelju cega on to govori? Neka se pokusa kandidirati za EP pa tamo govori sta ima, no, nasao si je bolji angazman.
Meni je priblizavanje EU clanica dobra stvar i mislim da je buducnost u jos vise priblizavanja. A sto se tice birokracije Hrvatska je tu fakat na dnu prljavog dna, s enormnom kolicinom lokalnih samoupravljaca i besmislenih opcina, koje bi trebalo 90% pospajati.
|
|
|
31.05.2025., 20:57
|
|
jel te baca
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
JoKra kaže:
Opcenito u njegovim izjavama me smeta da pljuje po svima i svemu, osim po Dodiku, Putinu i desnici. Lako je trubiti o birokraciji, ali da vidimo, koje je Milanovic rezultate postigao kad je bio predsjednik Vlade? Nikakve?
Tko je Milanovic da govori sta Europa moze i ne moze biti? Na temelju cega on to govori? Neka se pokusa kandidirati za EP pa tamo govori sta ima, no, nasao si je bolji angazman.
Meni je priblizavanje EU clanica dobra stvar i mislim da je buducnost u jos vise priblizavanja. A sto se tice birokracije Hrvatska je tu fakat na dnu prljavog dna, s enormnom kolicinom lokalnih samoupravljaca i besmislenih opcina, koje bi trebalo 90% pospajati.
|
Na temelju direktnog izbornog legitimiteta uostalom kao i ostali predsjednici sa istim legitimitetom jer i oni vjerovatno nešto štarapaju ali toga nema po medijima.
On ima direktnu demokraciju iza sebe a koji izbornu demokraciju imaju ovi EU biriokrati https://commission.europa.eu/about/o...mmissioners_hr
|
31.05.2025., 23:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2006.
|
Zanimljivo da mnogi zagovaraju jaku europsku državu a zaboravljaju da smo iz takve zajednice pobjegli. Onda nije valjalo a sad odjednom opet valja. Meni nije jasno kako netko pri zdravoj pameti može dobrovoljno željeti da nam Francuzi i Nijemci kroje politiku i svakodnevnicu, naravno na njihovu a ne našu korist. I to nakon stoljeća kada su nam takvi isti krojili politiku.
Mogli smo onda svi uzeti njemačko ili francusko državljanstvo i ne bi bilo više dilema. Što smo uopće radili državu ako prevladava mišljenje da opet drugi trebaju upravljati nama. Ponudimo Merzu onda da upravlja nama, u pauzi između vođenja politike Njemačke.
|
|
|
01.06.2025., 12:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Cuka kaže:
Na temelju direktnog izbornog legitimiteta
|
Nema on apsolutno nikakav legitimitet u vezi EU. Ona ima legitimitet za funkciju predsjednika RH, dovoljno je glasova skupio za to, ali u toj funkciji nema blage veze sa EU.
Quote:
walden kaže:
Zanimljivo da mnogi zagovaraju jaku europsku državu a zaboravljaju da smo iz takve zajednice pobjegli.
|
Koliko mene sjecanje sluzi, nije bio problem u centraliziranoj drzavi (sto EU definitivno nije), nego u teznjama srba da preuzmu sve, pri cemu bi hrvati mogli, da su prihvatili, raditi, dok bi srbi svime upravljali.
Quote:
walden kaže:
kako netko pri zdravoj pameti može dobrovoljno željeti da nam Francuzi i Nijemci kroje politiku i svakodnevnicu, naravno na njihovu a ne našu korist
|
Nakon povjesnog iskustva te uloge s madjarima, austrijancima i srbima, meni se cini da je bilo bitno bolje s madjarima i austrijancima, nego sa srbima.
Po mom iskustvu s poslovnom sredinom, daleko mi je bolje s raznim zapadnim europljanima, nego s hrvatima. Bolje plate, manje tlace.
Final test: kako stoji hrvatska demografija pod raznima? Hun/Aus odlicno, Srb relativno ok, samostalno katastrofa.
Quote:
walden kaže:
Mogli smo onda svi uzeti njemačko ili francusko državljanstvo
|
Nismo jer ga ne djele svima.
Quote:
walden kaže:
Ponudimo Merzu onda da upravlja nama, u pauzi između vođenja politike Njemačke.
|
Vjerojatno bi odbio. No ja vjerujem da bi Merz napravio daleko bolji posao nego 99% politicara u Hrvatskoj.
|
|
|
01.06.2025., 13:41
|
|
..yarrr!!
|
Quote:
walden kaže:
Zanimljivo da mnogi zagovaraju jaku europsku državu a zaboravljaju da smo iz takve zajednice pobjegli. Onda nije valjalo a sad odjednom opet valja.
|
Ti ovdje mrtav ozbiljan uspoređuješ Jugoslaviju i Europsku Uniju.
Quote:
walden kaže:
Meni nije jasno kako netko pri zdravoj pameti može dobrovoljno željeti da nam Francuzi i Nijemci kroje politiku i svakodnevnicu, naravno na njihovu a ne našu korist. I to nakon stoljeća kada su nam takvi isti krojili politiku.
|
Zašto bi nam u EU federaciji itko izvana krojio politiku? Unutarnja politika su stvar pojedine države članice, vanjska politika je zajednička federalne države EU.
Quote:
walden kaže:
Mogli smo onda svi uzeti njemačko ili francusko državljanstvo i ne bi bilo više dilema. Što smo uopće radili državu ako prevladava mišljenje da opet drugi trebaju upravljati nama. Ponudimo Merzu onda da upravlja nama, u pauzi između vođenja politike Njemačke.
|
Opet ti o nekakvom ropstvu i upravljanju nad Hrvatima od strane drugih država. Bezveze drobiš o nečemu što nema veze s vezom.
|
01.06.2025., 14:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
walden kaže:
Zanimljivo da mnogi zagovaraju jaku europsku državu a zaboravljaju da smo iz takve zajednice pobjegli. Onda nije valjalo a sad odjednom opet valja. Meni nije jasno kako netko pri zdravoj pameti može dobrovoljno željeti da nam Francuzi i Nijemci kroje politiku i svakodnevnicu, naravno na njihovu a ne našu korist. I to nakon stoljeća kada su nam takvi isti krojili politiku.
.
|
EU nije čak ni konfederacija nego labavije od toga.
A kada su Hrvati tražili barem konferenciju u Jugoslaviji, JNA nam je avionima granatirala vodstvo republike.
Dakle budimo ozbiljni i ne uspoređujmo te dvije stvari.
|
01.06.2025., 14:26
|
|
jel te baca
|
Quote:
JoKra kaže:
Nema on apsolutno nikakav legitimitet u vezi EU. Ona ima legitimitet za funkciju predsjednika RH, dovoljno je glasova skupio za to, ali u toj funkciji nema blage veze sa EU..........
|
Malo prije sam gledao i RH je još uvijek u EU a on kao predsjednik ima pravo nešto kazat o toj EU jer si mu ti-ja-mi dao-dali taj legitimtet. Ima ga izašao ti na izbore ili ne glasao za njega ili ne.
|
01.06.2025., 16:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Quote:
Cuka kaže:
Malo prije sam gledao i RH je još uvijek u EU a on kao predsjednik ima pravo nešto kazat o toj EU jer si mu ti-ja-mi dao-dali taj legitimtet. Ima ga izašao ti na izbore ili ne glasao za njega ili ne.
|
Naravno, ima pravo “nešto kazati” a mi imamo pravo komentirati i osobno procijeniti što je reko. To je sukus demokracije, svi smo jednaki bili glupi ili pametni pa zato posljedice mogu biti različite.
|
|
01.06.2025., 17:59
|
|
jel te baca
|
Quote:
glosa kaže:
Naravno, ima pravo “nešto kazati” a mi imamo pravo komentirati i osobno procijeniti što je reko. To je sukus demokracije, svi smo jednaki bili glupi ili pametni pa zato posljedice mogu biti različite.
|
Oli san uveja cenzuru????
|
01.06.2025., 22:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2006.
|
Quote:
Michael Collins kaže:
|
Govorim o situaciji da se stvori jdinstvena EU država. Živimo u vremena jakih megadržava. SAD nezaustavljivo dominira, ima ogroman BDP i troši bilijune na vojsku a ima samo 350 mil ljudi. Kako će tek izgledati dominacija deset puta mnogoljudnije Kine i Indije.
U takvoj situaciji EU države će predstavljati samo trag u beskraju, da parafraziram Olivera. Čak ni države veličine Italije neće predstavljati apsolutno ništa.
Njemačku je brko austrijanac unazadio za dugi niz godina. Sada njome upravljaju oni koje je on proganjao. Dakle od te Njemačke ne može se više ništa značajno očekivati, vjerojatno je i ovo masovno useljavanje dio plana da se razvodni snaga te nacije.
Francuska sama je definitivno preslaba da igra ikakvu ulogu u tom društvu megadržava, ali i da bude motor EU države. Postavlja se pitanje tko bi onda vodio tu potencijalnu EU megadržavu. Nema nikoga na vidiku. Zato je EU u velikom problemu a mi moramo naći vlastiti put a ne čekati rješenje izvana koje neće doći.
Možda je najbolja opcija ugledati se u Dubrovačku republiku, biti dobar sa svima a sa nikim previše. Mi naprosto više ne možemo ignorirati novu stvarnost u svijetu i dolazak Kine i Indije na pozornicu. Treba biti mudar a ne bespogovorno slušati strane gospodare kao što smo to radili stoljećima i nikad nam ništa dobroga nije donijelo.
|
|
|
01.06.2025., 23:13
|
|
Okajava grijehe
Registracija: May 2007.
|
Ne bih se ja previše kladio na Kinu i Indiju. U nekoj bliskoj budućnosti možda da ali Kinu čekaju ogromni problemi, demografske projekcije su im katastrofalne i oni što naprave za 20 godina naprave, dalje kreće samo ogroman pad. Za 100 godina Kina će imati manje stanovnika nego EU ili SAD(ne skupa nego pojedinačno).
Indija nema demografskih problema ali ima tisuću drugih i oni trebaju puno stranog kapitala da bi uopće razmišljali da uđu u sam vrh supersila. Vjerujem da SAD i EU neće napraviti pogrešku kao sa Kinom.
Indija i Kina imaju još jedan ogroman problem. Graniče jedna sa drugom i tu će uvijek biti trzavica, kao što će uvijek biti konkurencija u regiji jedna drugoj.
SAD i EU demografski ne stoje dobro ali imigracija će pokriti pad nataliteta, koliko god se to meni ne sviđalo.
EU treba odigrati pametno i nije loše približiti se Kini i Indiji, treba iskoristiti moment u kojem su trenutno te dvije države i ubrati svoj dio kolača. No to ne znači da se treba značajno udaljiti od SAD-a. Malo se više osamostaliti ali i dalje biti povezan najprije kroz tržište a onda i kroz sve ostalo.
Problem EU je što se bave pizdarijama i strah ih je odrezati određene besmislene politike koje su se zamišljale prije 5-6 godina kad je sve izgledalo ružičasto. Treba udariti novi smjer razvoja i ne glumiti dežurne budale. Nije kasno, još se može.
Ne treba stvarati superdržavu, samo unutar svog tržišta stvoriti uvjete da svi imaju koristi od toga. Ekonomija znači sve, ekonomski jake države će uvijek opstati.
|
|
|
01.06.2025., 23:28
|
|
Face Dancer
Registracija: May 2015.
|
Quote:
Michael Collins kaže:
A kada su Hrvati tražili barem konferenciju u Jugoslaviji, JNA nam je avionima granatirala vodstvo republike.
Dakle budimo ozbiljni i ne uspoređujmo te dvije stvari.
|
EU jest konfederacija, a prema svemu sudeći krajnji cilj je EU federacija i to čak i Milanče vidi iz aviona.
Da li je to dobro ili ne? Amerikancima je ta tranzicija izašla na dobro, a nama i ne baš.
|
|
|
02.06.2025., 07:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
memulica kaže:
EU jest konfederacija, a prema svemu sudeći krajnji cilj je EU federacija i to čak i Milanče vidi iz aviona.
Da li je to dobro ili ne? Amerikancima je ta tranzicija izašla na dobro, a nama i ne baš.
|
EU ima prevelike razlike da bi postao Federacija.
Jedna Jugoslavija to u demokraciji nije uspjela biti a ne da će toliko broj nacija, jezika i političkih razlika.
SAD je svakome nametnuo engleski jezik i mainstream USA kulturu, bio ti iz Poljske, Italije ili Norveške.
Tek 1960-tih se prestaje tamo s asimilacijom.
|
02.06.2025., 09:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2006.
|
Quote:
walden kaže:
|
Ruku na srce, mnogi su se krajevi lijepo razvili i pod stranim vladarima, iako to nije popularno priznati, nije to sve uvijek baš tako strašno i loše kako se prezentira.
|
|
|
02.06.2025., 10:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2005.
|
Lupetanje na liniji Orbana i ostalih ruskih lutkica.
U jednom trenutku ce lueptati o rastu Kine, Indije, Briksa i ostalih, a u drugom rogoboriti protiv EU.
Uobicajeni narativ moskovskih propagandista. Ne obazirati se.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:56.
|
|
|
|