Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
17.11.2024., 08:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Sigurnosni ventil ima nekoliko funkcija, jedna je da prilikom nestanka vode u mreži ne dozvoli pražnjenje vode iz bojlera.
Taj sigurosni ventil je vjv neispravan ili prepravljen.
|
|
|
17.11.2024., 09:11
|
|
Tu te ni, a ni tam
Registracija: Feb 2010.
|
Quote:
MilanSup kaže:
Ljudi, molim vas lijepo kako je moguće da sigurnosni ventil na električnom bojleru u kupaonici bude dvosmjeran dakle i nepovratan i povratan.
Koja mu je onda svrha. Valjda bi trebao biti nepovratan, ali kako je moguće da bude povratan?
|
Nema dvosmjernih nepovratnih ventila za električni bojler. Radi se samo o naispravnom ventilu , a taj ti je podatak na drugoj temi spomenuo i sam forumaš sinisaplatz.
Također ti je spomenuo i način na koji se može isprazniti voda iz bojlera ako se želi izbjeći smrzavanje vode u istom.
Dakle imaš sve podatke da se sada sam pozabaviš sa slaganjem predloženog i sigurno budeš dobio ono kaj te i zanima, isprazniš svu "toplu" vodu iz bjlera.
Jedino zbog fizičkih zakona , ta topla voda ne može izaći iz bolera na bilo koju mješalicu ( kako ti hoćeš).
|
|
17.11.2024., 19:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2009.
|
Postoji dvosmjerni ventil, to je ustvari diferencijalni ventil i sigurnosni ventil. Sigurnosni rasterećuje bojler/instalacije na baždareni tlak(8,9,10bara). Diferencijalni onemogućava pražnjenje bojlera ali i značajniji porast tlaka u bojleru a ispod baždarenog tlaka sigurnosnog ventila. Ako je u vodovodu n.p.r. 4bara a u bojleru 5bara, ništa se ne dešava, kada u bojleru poraste tlak(grijanjem vode) ili padne tlak u vodovodu(otvaranjem slavine na hladnoj vodi) diferencijalni tlak više nije 1bar(tlak poraste), pa će ventil vraćati dio tekućine(tople vode) u vodovodne instalacije dok diferencijalni tlak ne bude 1bar.Ti ciklusi se stalno ponavljaju ako se stvore uvjeti(povećanje diferencijalnog tlaka). Ovaj 1bar sam samo ilustrativno stavio, možda je nešto manje a možda i više.
|
|
|
17.11.2024., 19:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
.....to što si opisao je normalni sigurnosni ventil.
Ako tlak u bojleru bude značajno veći nego u mreži, dio vode iz bojlera ide natrag kroz sigurnosni ventil u mrežu.
Znači ako nestane vode u mreži, voda ostaje u bojleru.
Ako termostat zakaže i grijač ostane uključen (recimo) bojler će dio vode vratiti natrag u mrežu.
Raste li tlak i dalje, ispustiti će dio vode van na rupicu na tijelu sigurnosnog ventila.
Već sam prije rekao da sigurnosni ventil ima više funkcija.
Zato se ispravno zove sigurnosni a ne nepovratni.
Ovo što si naveo je jedna od funkcija sigurnosnog ventila.
|
|
|
17.11.2024., 19:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2009.
|
Tlak u bojleru može biti max 1bar veći od tlaka u mreži(1bar je ilustrativno), u tome je poanta.
|
|
|
17.11.2024., 20:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2024.
|
Hvala vam na odgovorima, ali kako jedan lik ođe na forumu kaže da ima na nekom starijem bojleru sig ventil koji nije jednosmjeran i da on samo otvori hladnu vodu na kadi ili lavabou i isprazni ga skroz. Naravno, zatvori glavni ventil u kući u šahtu. Nikako mi to nije jasno. Onda bi mu svaki put kad otvoori na slavini hladnu vodu trebao crpiti toplu vodu iz bojlera?
|
|
|
18.11.2024., 13:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2024.
|
Može li netko reći bar po pitanju ovoga? Hvala
Kaže savjet majstora iz nekih razloga (zbog slabog pritiska vode) da umjesto protupovratnog tj. nepovratnog ventila da stavi ventil koji se ručno otvara i zatvara . sinonim je zasun ventil ili protočni ventil ja mislim. i da njime upusti vodu u bojler. e sad kad se napuni što onda dalje? onda ga zatvori i kad kad se voda ugrije i krene trošit toplu vodu hoće li ona poteći normalno iz pipe ili ne?
|
|
|
18.11.2024., 15:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Sa ove teme
Quote:
Majstor kaže:
Dakle imaš sve podatke da se sada sam pozabaviš sa slaganjem predloženog
|
Sa druge teme
Quote:
farfan kaže:
Daljnja rasprava stvarno nema smisla.
|
Plati majstora.
|
|
|
18.11.2024., 20:08
|
|
Samozatajni vrag
Registracija: Nov 2005.
|
Pokvari se. Kamenc, nečistoće korozija... Vrijeme svima sudi
Pozdrav od veselog čuvara pakla
|
|
|
20.11.2024., 13:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
MilanSup kaže:
Molim vas lijepo. Odlučio sam skinuti nepovratni ventil i staviti ručni ventil ilitiga zasun/protočni ventil. Kad ga instaliram otvorim da par sati. bojler se napuni vodom. Potom uključim da se ugrije na određenu temp. Kad se željena temp postigne, zatvorim ga. Kad krenem koristit toplu vodu hoće li ona (ponavljam zatvorio sam ručni ventil hladne vode) topla voda poteći normalno iz pipa u kupaoni ili ne bi trebala. Molim za mišljenje. Hvala
Napominjem da je bojler postavljen iznad svih pipa , skoro dodiruje strop
|
Zbog čega takova kemija??
Poslano sa mog 2312DRA50G koristeći Tapatalk
|
20.11.2024., 21:46
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
MilanSup Odgovore na postavljena pitanja već si dobio u temi o bojlerima i nema potrebe ita pitanja postavljati na dvije teme.
Komentari na ovaj upis nisu dozvoljeni na otvorenoj temi!
Za to postoje druge teme u forum.hr
|
|
01.06.2025., 23:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
Ako imam bojler u prizemlju i expazionu posudu dali na katu treba isto montirat expanzionu posudu uz bojeler ili je dovoljno stavit samo jednu možda večeg kapaciteta recimo da u prizemlju je bojler 80l tako isto bi bio i na katu 80l. zanači nema centralnog samo su bojleri u pitanju u kući.Mislim ako je 10% od nazivnog kapaciteta to bi bilo 8l za 1 bojler , mislio sam ako bi stavio za dva bojlera bocu od 16l ?! Hvala na odgovoru.
|
|
|
02.06.2025., 13:55
|
|
Samozatajni vrag
Registracija: Nov 2005.
|
Stavljaš poslije bojlera na toplu vodu. Znači po jedna na svaki bojler. Nego koji je razlog za stavljanje ekspanzivnih?
|
|
|
02.06.2025., 14:51
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
Ako stavljaš dodatnu tlačnu posudu na bojler, da li to znaći da imaš jako visoki tlak u gradskoj mreži, ili možda propušataju sigurnosni ventili na bojleru ili postoji neki drugi razlg?
Znam da je na ovoj temi bilo razgovora o takvim primjerima.
|
|
02.06.2025., 17:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
Quote:
Majstor kaže:
Ako stavljaš dodatnu tlačnu posudu na bojler, da li to znaći da imaš jako visoki tlak u gradskoj mreži, ili možda propušataju sigurnosni ventili na bojleru ili postoji neki drugi razlg?
Znam da je na ovoj temi bilo razgovora o takvim primjerima.
|
Hvala za odgovor i upit. Evo ovako na ulazu u kuću imam reducir ventil koji je podešena na 3.5bar na njemu je manometar nakon toga ide grupa za filtriranje vode za koji proizvođač kaže da max. 6bara pritiska bojler je novi 50lit sve je uredu dok bojler nepočme grijat kad počme grijanje vode na menometru koji je na izlazu reducir ventila pritisak dođe do 6 bara a još nije do pola zagrijao vodu nisam testira zbog grupe filtera što bi bilo kad bi do kraja zagrijao vodu inače cjevi su PPR novo postavljane tlačna proba 10bara. Tražeči rješenje za taj moj problem naletio sam na ovu temu i svatio sam da bi sa tim trebao i morao riješit problem tj. sa ugradnjom EXP. Smo me zanimalo dali kad budem kat radio trebam i na katu stavit EXP. ili bi to mogao odradit sa jednom u prizemlju ali većeg kapaciteta. Mada sam sve bliže sa svaki bojler treba svoju bocu koja se spaja između nepovratnog ventila i bojlera. Sto se tiče sigurnosnog ventila novi je pa sam kupio jos jedan Unitasov kao govori se da je dobar pa opet isto ,a onda sam naletio na ovaj klip i svatio da sig ventil ipak nešto propušta do određene granice tj. vrača u mrežu https://www.facebook.com/watch/?v=3699916806716697.
|
|
|
02.06.2025., 17:32
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
Nisi prvi koji ima problem s sigurnosnim ventilima na bojleru. Ti ventili više ne drže vodu, odnosno propuštaju vodu iz bojlera u instalaciju kad u spremniku poraste temp, a sa tim i tlak u spremniku. Nije mi poznati uzrok, ali sam imao i osobno iskustvo s nekoliko novih ventila na svojem bojleru. Svaki procuri kad bojler dođe do ekonomske temp vode prema regulaciji na termometru bojlera. Na kraju sam odustao.
Koliko pomaže montaže dodatne exp posude nisam išao istraživati, jer mi to ružno izgleda. Prema tvrdnjama nekih forumaša, a i prema uputama, može koristiti.
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:27.
|
|
|
|