Natrag   Forum.hr > Društvo > Aktualno

Aktualno
Podforumi: AI - Umjetna inteligencija

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.06.2025., 15:05   #81
I za kraju ,upravo zato sto sam ja u pravu sto je pravo, a sto obveza zakon nije dovoljan, vec se ustav mora mijenjati. Dakle, ustavno pravo biranja i biti biran je jasno i nema tu zabuna, odluka pojedinca hoce li birati i ici kao kandidat, bez ikakvih obveza

svaka moguca obveza morala bi iimati ustavnu promjenu. Jer svi logicno znamo sto je pravo i sto je potrebno da nesto bude pravo, a ne obveza.

Dakle ne ja se nisam zabunio, i nema tu konteksta. To je isto vazno rasclaniti i shvatiti.

U demokraciji se moze mijenjati ustav. No za to je potrebna 2/3 vecina u parlamentu, i onda nakon toga zakon koji bi propisao kazne i nacine kaznjvanja onih koji ne ispunjavaju novonastalu obvezu u ustavu.
ElRey1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:07   #82
Quote:
Grimble Gromble kaže: Pogledaj post
Uzmimo ovaj primjer. Država promijeni ustav i učini izlazak na izbore obveznim. Imaš izlaznost 90 %. Od toga, 40 % listića je nevažeće. Možeš li mi objasniti što si točno dobio s propisivanjem obveznog glasanja? Kako si unaprijedio demokraciju? Ili si samo još jednom naivno progutao priču kako država želi tebi samo najbolje s novim propisom koji bi kažnjavao one koji bojkotiraju izbore ili se generalno nezainteresirani?
ki bi da bi

pa zar ti stvarno misliš da bi svi ovi koji nisu izašli na izbore u tom slučaju uništili listić?

ne bi, više bi se zainteresirali i 100 % sam siguran da bi na kraju nekog odabrali.

uostalom rekao sam već i ponavljam, stavio bi u listić opciju suzdržan.
Ajutokintumi is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:12   #83
I ovako funkcionira, svaka osoba je slobodna izaci i glasati , a i ne mora, jer to je trenutno pravo pojedinca ne obveza kao sto neki zele. Oni koji konzumiraju to pravo nekoga uvijek odaberu i funkvionira, oni koji ne zele sudjelovati su zadovoljni toliko da im je svejedno tko je izabran , to je isto uredu.
ElRey1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:13   #84
Quote:
Ajutokintumi kaže: Pogledaj post
ki bi da bi

pa zar ti stvarno misliš da bi svi ovi koji nisu izašli na izbore u tom slučaju uništili listić?

ne bi, više bi se zainteresirali i 100 % sam siguran da bi na kraju nekog odabrali.

Nisam rekao da bi. Dao sam primjer. Teoretiziramo u granicama realnosti. Još uvijek čekam odgovor kako bi takvi rezultati unaprijedili demokraciju.

Quote:
ElRey1 kaže: Pogledaj post
I za kraju ,upravo zato sto sam ja u pravu sto je pravo, a sto obveza zakon nije dovoljan, vec se ustav mora mijenjati. Dakle, ustavno pravo biranja i biti biran je jasno i nema tu zabuna, odluka pojedinca hoce li birati i ici kao kandidat, bez ikakvih obveza

svaka moguca obveza morala bi iimati ustavnu promjenu. Jer svi logicno znamo sto je pravo i sto je potrebno da nesto bude pravo, a ne obveza.

Dakle ne ja se nisam zabunio, i nema tu konteksta. To je isto vazno rasclaniti i shvatiti.

U demokraciji se moze mijenjati ustav. No za to je potrebna 2/3 vecina u parlamentu, i onda nakon toga zakon koji bi propisao kazne i nacine kaznjvanja onih koji ne ispunjavaju novonastalu obvezu u ustavu.
Ali nevjerojatan je to paradoks. Kunu se u demokraciju, a istovremeno bi rušili ustavno pravni poredak demokratske države da mogu, a druge nazivaju anarhistima. Srećom, ništa ih se ne pita po tom pitanju.
Grimble Gromble is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:17   #85
gromble

uvijek je tako bilo, najvise prava zele oduzeti oni koji stite bilo izborni proces, ili sto god, kad god dođu prava pocnu nestajati i osobne slobode. Uvijek u ime necega vecega i bitnijega.

Ali ni to mene ne smeta, najvise licemjerstvo (ne svih) ali nekih, koji kad se tice pitanja vojnog roka (kojeg actually ustav omogucuje) onda imamo drugu pjesmu, i zapravo totalno obrnutu logiku i argumente itd.

Kao da sam u nekom cudnom svijetu, inverzije, di isti argumenti samo se okrecu kako kome pase i za sto netko je, rijetko kad nađem osobu koja (mozda ima krive stavove po meni) ali je apsolutno vjerodostojna i argumente ne mijenja s obzirom na ono s cim se slaze ili ne, nego ima svoj zivotni stil i viđenje stvari i svoju logiku koje se drzi, to cijenim makar se ne trebam slagati s osobom.
ElRey1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:19   #86
samo nek omoguce i digitalno glasanje, valjda to u 2025+ godini ne bi trebao biti problem. Nemam vremena pohoditi izborna mjesta kad im se prohtije.
Lonely people mixing with one another, breeding, creating an even lonelier generation... you're not allowing natural selection to do it's work. You're like the guy who invented the seatbelt. - Dwight K. Schrute
Velo C. Raptor is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:21   #87
Quote:
albundy0009 kaže: Pogledaj post
U redu, ali kod ovakvog sustava kakav je trenutno prvo moraš riješiti problem kako onda zabraniti poništavanje listića, kako ljudima dostaviti kazne i kako će oni to uplatiti u proračun da ostane tajno? Ili treba maknuti tajnost glasanja?
razmijem zašto se misli da ne bi bilo tajnosti

zato što država izdaje osobnu iskaznicu na kojoj je digitalni certifikat neke osobe i država zna koji certifikat kome pripada i ako glasaš i pošalješ državi na provjeru, onda ona vidi čiji je certifikat i država zna tko je glasao

to tako ne mora biti složeno

zamisli da osim tebe koji glasaš i države koja skuplja rezultate postoji i treća strana za koju ćemo se dogovoriti da njoj vjerujemo i mi i država, neka to bude GONG

sad kad imaš tri strane u postupku glasanja, onda je procedura malo drugačija

prvo, prije bilo kakvih izbora, glasač mora otići na web od GONG-a i registrirati se sa svojom osobnom iskaznicom, biti će upisan u bazu podataka koju vidi GONG, ali ne i država. Glasač dobije novi GONG certifikat za kojeg država ne zna kome pripada (to je tajnost)

drugo, kod glasanja na izborima, glasač glasa preko aplikacije i potpiše svoj glas sa GONG certifikatom, država ne zna čiji je taj certifikat i na taj način dobiva se tajnost glasača, država naravno mora to poslati na provjeru GONGu koji odgovara sa U redu je i tad država prihvati glas ili ako GONG odgovori Nje u redu, tad država odbaci glas

novi problem je što bi država mogla brisati glasove koji joj ne odgovaraju, ali to se riješi korištenjem blockchaina

za ostale sigurnosne probleme, bolje koristiti opensource nego neku zatvorenu aplikaciju za koju nitko ne zna što ona radi napisanu od nekog naprednog cvjećara što zna biti slučaj kod nas
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:24   #88
Quote:
Nisam rekao da bi. Dao sam primjer. Teoretiziramo u granicama realnosti. Još uvijek čekam odgovor kako bi takvi rezultati unaprijedili demokraciju.
pa lijepo, veća zainteresiranost, veća izlasnost, veće brojke i podaci, sve raste

evo i primjer
kako je u bivšoj jugi služenje vojnog roka bilo obavezno pa smo bili treća sila u europi, i nitko nije negodovao i pozivao se na nekakva "prava"
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:28   #89
Quote:

Može se i preko referenduma.

Koji su ono uvjeti, 2/3 od izašlih na referendumu ako kaže DA, mijenja se Ustav?
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:29   #90
Salapic, HDSSB, cisto da ljudi znaju za koga ne glasati, da ne uvede kazne.
JoKra is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:30   #91
Quote:
pa lijepo, veća zainteresiranost, veća izlasnost, veće brojke i podaci, sve raste
Što se po tvom ili mom pitanju kvalitete života nabolje promijenilo? Ako je tebi vrhunac da se držimo za rukice i vičemo živjela demokracija, OK. Ne znam što da ti više kažem. Pari kao da bi te uzbudila vožnja na par-nepar registracije.

Quote:
evo i primjer
kako je u bivšoj jugi služenje vojnog roka bilo obavezno pa smo bili treća sila u europi, i nitko nije negodovao i pozivao se na nekakva "prava"
Daj se odluči paše li ti jednopartijsko ili demokratsko uređenje. Malo si nedosljedan. Što onda, diktatura ili demokracija?
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:31   #92
Quote:
Ovdje si u krivu, jer upravo zato sto to je pravo, ne da se premisljas nego da odlucis kao pojedinac hoces li ili neces izaci na izbore, upravo zbog toga vecina ljudi ne izlazi na izbore

Da nije tako, onda ljudi ne bi mogli izabrati ne izaci na izbore.
opet ti šumom ja drumom.

to je tvoje ustavno pravo koje ti daje država i u interesu je svima nama da ga iskažemo da nam osiguraju maksimalnu moguću izlasnost, dal se to zvalo obaveza, dužnost, volja ili pravo, tako svejedno, kako ne shvaćaš?

to nije zamišljeno kao tvoje pravo da ostaneš u fotelji i boli te kurac za sve

to je pravo u odnosu na državu, zagarantirano, niko ti ga ne može uzeti,
u tom je smislu to izrečeno.
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:32   #93
Quote:
ki bi da bi

Ne možeš prisilom nekoga zainteresirati. Koga ne zanima, ne zanima ga. Krajnji rezultat je, ubacivanje praznih listića (da se odradi obaveza) ili zaokruživanje bez veze (bilo koga). U zemljama koje imaju obavezno glasanje (Australija npr.), pokazalo se da od toga koristi ima tek par mainstream stranaka jer nezainteresirani za nikog drugog nisu ni čuli. Ima i puno praznih listića, dakako. Opcije suzdržan, nema. U našoj situaciji, to bi značilo da bi HDZ dobijao izbore zauvjek.

Problem današnje demokracije je i da su "programi" tek hrpe beznačajnih floskula i da prosječan građanin nije u stanju prepoznati tko zastupa njegov interes i što je uopće njegov politički interes. U toj situaciji glasaju iracionalno (po principu sviđanja) a izbore odradi propaganda tj. novac ubačen u nju. Normalno je da su onda nakon izbora razočarani i sve više rezignirani. Osjećaju da stvari idu mimo njih a stvari zaista i idu mimo njih. Nezainteresiranih je zato sve više.
medonaodmoru is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:34   #94
Quote:

A tko si ti da to tvrdiš? Autor Ustava RH?
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:37   #95
Jedino za što mogu ići dati glas na ovom lokalnom ''balu vampira'' je glas za ukidanje svih općina i značajno smanjenje broja županija...a to je ionako utopija jer ti isti vampiri kolo vode...pa ako ostanem u slikovitom tonu, ovaj momčić, za kojeg nitko nikad nije čuo a vjerojatno više ni neće, si to kažnjavanje može okačiti mačku o rep...
ray_barone is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:37   #96
Quote:
Što se po tvom ili mom pitanju kvalitete života nabolje promijenilo? Ako je tebi vrhunac da se držimo za rukice i vičemo živjela demokracija, OK. Ne znam što da ti više kažem. Pari kao da bi te uzbudila vožnja na par-nepar registracije.
to bi bili pravi, najprecizniji mogući pokazatelji volje naroda

Quote:
Daj se odluči paše li ti jednopartijsko ili demokratsko uređenje. Malo si nedosljedan. Što onda, diktatura ili demokracija?
zar nakon svega napisanoga sad ti mene to pitaš?

tamo su ljudi (i ja) ostavljali godinu i po dana svog najboljeg života da nitko nije rekao mrnjau a vama je sad jedan dan (ma šta dan, sat) "obaveza" tako veliki problem i "obaveza"

pa moje srednje ime je demokracija, licemjerni ste
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:37   #97
Što je s pravom građana RH koji se nalaze izvan granica RH i ne mogu ostvariti Ustavom zajamčeno pravo glasanja na izborima?

Hoćemo njima omogućiti da dolete avionima i glasaju, tko će pokriti troškove?

Krši li se na taj način Ustav RH, jer većina građana izvan RH ne može odraditi glasanje na koje imaju pravo?
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:38   #98
Quote:
A tko si ti da to tvrdiš? Autor Ustava RH?
samo netko tko čita nešto s dovoljnom dozom razumjevanja
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:39   #99
Quote:
opet ti šumom ja drumom.

to je tvoje ustavno pravo koje ti daje država i u interesu je svima nama da ga iskažemo da nam osiguraju maksimalnu moguću izlasnost, dal se to zvalo obaveza, dužnost, volja ili pravo, tako svejedno, kako ne shvaćaš?

to je pravo u odnosu na državu, zagarantirano, niko ti ga ne može uzeti,
u tom je smislu to izrečeno.
ja ne shvacam di je problem

Upravo zato sto je ja ne trebam izaci na izbore i to nije kaznjivo, i zato ljudi ne izlaze na izbore ,

koji jos dokaz trebas

Da se ne vrtimo u krug bez svrhe i smisla , shvacam sto pises. Ali dokaz da si u krivu je to sto nitko nije duzan izaci na izbore, to nije niti se moze kazniti, jer upravo USTAV govori da je to pravo a ne obveza. I to je to , zato vecina ljudi ne izlazi na izbore.
ElRey1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2025., 15:42   #100
Quote:
GemsBond kaže: Pogledaj post
Može se i preko referenduma.

Koji su ono uvjeti, 2/3 od izašlih na referendumu ako kaže DA, mijenja se Ustav?
Ne, teoretski se moze mijenjati ustav na referendumu. Pitanje mora biti jasno slozeno.

U ovom slucaju, pitanje nije kaznjavanje onih koji ne glasaju. Nego promjena ustava na referendumu sto je moguce.

Moras skupiti potpise u roku od 15 dana,10% potpisa od onih koji imaju pravo birati, nakon sto se pregledaju, referendum se mora raspisati

Dovoljna je vecina da se promjeni ustav, ne 2/3 onda, na referendumu je vecina dovoljno

Dakle procedura bi bila ovakva, nakon izrazavanja zelje za referendumom grupe građana, imali bi 15 dana da skupe 10% potpisa. Pitanje mora biti jasno, pitanje bi bilo o promjeni ustava. Da se pravo na biranje pretvori u obvezu biranja, sto bi kasnije omogucilo saborskoj vecini da napravi zakon koji bi kaznjavao one koji ne glasaju.

Za referendum da bi prosao dovoljna je samo vecina glasova 51%.
ElRey1 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:11.