Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.05.2025., 22:07   #1781
Quote:
PajPatak kaže: Pogledaj post
Rađeno po nekom projektu?
Ako da, tko je projektirao taj krov odnosno sta on kaže?
Ono, nije se moglo predvidjeti ili je nečija greška?!

Ako možeš slobodno do i oko te vertikale, i siguran si da je kondenzacija izoliraj cijev.

Omotaj, ili napravi neki kalup,pa pur pjenu..Stavi oko nje još jednu cijev većeg promjera a između PUR pjenu..

Tebi se na stjenki cijevi praktički događa isto što se ljudima desava na prozorima.

Topli i vlazni zrak takne hladnu cijev i onda se orosi pa kaplje.

Pasmater...na sta sve investitor mora paziti...

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Sve je rađeno po projektu i građevinskoj dozvoli iz 1932. godine kako se tada radilo. Mogu probati nešto kemijati pa vidjeti što i kako ali problem je što bi trebalo onda štemati međukatnu konstrukciju do izlaza na krov a tamo je pak TPO folija zavarena na slivnik odnosno cijev...

Ma nema tu nekog rješenja može se prčkati i probati improvizirati nešto, nema ni ljudi ni majstora koji bi se toga htjeli primiti i dati si malo truda.

Što se tiče samog krova, nikad nije curio niti bilo problema s njime, tako da eto nije da baš sve izvedbe ne valjaju, jedino što je prije ta cijev bila unutar negrijanog zahoda pa ako i je kondenziralo slijevalo se po vertikali što nikog nije smetalo a naknadnom rekonstrukcijom stana sad je cijev u sobi...

Naknadnom rekonstrukcijom krova uklonjene su stare kulir kamene ploče s pijeskom, stara katranska hidroizolacija na betonskoj deki je ostavljena i na to je stavljeno 16 cm stirodura, preko toga Akwalan TPO, na to geotekstil i građevinski najlon i estrih u padu izoliran polimer-cementnim premazom s mrežicom i na to keramika.

U planu je skidanje uskoro pločica i estriha do TPO folije i ostaviti je takvu kakva je, jer kako su u potresima popucale fuge na pločicama voda došla na ljepilo a moguće i estrih, odreagirala s cementom i sad se u slivniku taloži salitra u količinama kao da sam u Postojnskoj jami...
Old 17.05.2025., 22:20   #1782
Osnovna stvar koju sam naučio je da se u ovakvim slučajevima fuge na ravnim krovovima OBAVEZNO izvode od epoksi mase čime se rade bazeni, iako je u mom slučaju rađeno s PCI nanofug premiumom nije izdržalo zagrebački i petrinjski potres. Druga stvar je za krovove izložene takvim temperaturnim ekstremima - ljeti preko +50, zime može i ispod -10 nije adekvatno ljepilo kao što je Ceresit CM 16, treba ići na neka sasvim druga rješenja kao Kerakoll biogel koje je potpuno bijelo, taj ili nema cementa ili je to neka sasvim druga vrsta, ili neki Mapei, Ardex i slično.

Ali to su sve stvari koje čovjek naknadno nauči na svojoj koži, ako će netko nekad ovo čitati da izbjegne neke greške u startu.
Old 18.05.2025., 10:42   #1783
Quote:
Broxigar kaže: Pogledaj post
Osnovna stvar koju sam naučio je da se u ovakvim slučajevima fuge na ravnim krovovima OBAVEZNO izvode od epoksi mase čime se rade bazeni, iako je u mom slučaju rađeno s PCI nanofug premiumom nije izdržalo zagrebački i petrinjski potres. Druga stvar je za krovove izložene takvim temperaturnim ekstremima - ljeti preko +50, zime može i ispod -10 nije adekvatno ljepilo kao što je Ceresit CM 16, treba ići na neka sasvim druga rješenja kao Kerakoll biogel koje je potpuno bijelo, taj ili nema cementa ili je to neka sasvim druga vrsta, ili neki Mapei, Ardex i slično.

Ali to su sve stvari koje čovjek naknadno nauči na svojoj koži, ako će netko nekad ovo čitati da izbjegne neke greške u startu.
Ah to je stara gradnja. Mislio sam da ti je lako dostupna cijev, mozda iza nekog knaufa...

Ja sam na jednoj edukaciji o građevini slušao i kako su nekad ravni krovovi kao "manje" pustali nego danas. Ali je prof rekao da je to radi boje hidroizolacije. Crni bitumen na krovu je postizao puno veće temperature pa bi sva vlaga/voda koja bi prošla u prvi sloj krova ispod HI isparila dok danas ne može, jer su temperature niže. Tko zna... Ali imao je brojke i hrpu ispitivanja...

Ni da ni ne...
Epoksi je sigurno bolji od cementne ali je jednako krut a potres je potres.
Nakon takvih ekstrema ide kontrola i popravak.

Pravilno dimenzioniranje keramike, dilatacija estriha, elastičnih spojeva između plocica, pravilna izvedba navedenih... plocice manjeg formata svijetle boje a veće fuge.
Naravno i kvalitetni materijali kako si i naveo.

Biogel (ako misliš na onaj u vrećama) je "cementni" ali bez portland cementa.(ne radi salitru) Bijeli je radi karara mramora, tog nekog geo-polimera umjesto Portland Cementa i ostalih aditiva koje ima...
Biogel u kanti (mislim da se zove Extreme) je epoxy ljepilo isto bijele boje.

Old 18.05.2025., 14:36   #1784
Da, mislim na taj Biogel u vrećama, dakle ljepila za pločice koja ne sadrže taj portland cement ne rade salitru, to je provjerena informacija? Ima li od Mapeia, Ardexa i sličnih proizvođača istih takvih "bijelih" ljepila bez portland cementa?

Iako danas viđam sve više trend da se pločice stavljaju na one pvc nosače na kojima se može regulirati pad, kako recimo dosta znaju raditi na terasama kafića, to je neka suha montaža ili kako se već zove i to je po meni najoptimalnije, nema ljepljenja, nema fugiranja, ako se negdje skupi smeća ispod samo digneš pločicu, počistiš i vratiš, nema svih ovih jebada hoće li fuge popucati u potresu, hoće li pustiti salitru i slično...
Old 18.05.2025., 16:56   #1785
Quote:
Broxigar kaže: Pogledaj post
Da, mislim na taj Biogel u vrećama, dakle ljepila za pločice koja ne sadrže taj portland cement ne rade salitru, to je provjerena informacija? Ima li od Mapeia, Ardexa i sličnih proizvođača istih takvih "bijelih" ljepila bez portland cementa?

Iako danas viđam sve više trend da se pločice stavljaju na one pvc nosače na kojima se može regulirati pad, kako recimo dosta znaju raditi na terasama kafića, to je neka suha montaža ili kako se već zove i to je po meni najoptimalnije, nema ljepljenja, nema fugiranja, ako se negdje skupi smeća ispod samo digneš pločicu, počistiš i vratiš, nema svih ovih jebada hoće li fuge popucati u potresu, hoće li pustiti salitru i slično...
Za Biogel provjereno. Da, portland cement ali i punila (pijesak) najviše utječu na salitru/soli koje dolaze na površinu. Kvalitetnija ljepila imaju kvarc a ne rijecni šljunak.
Sigurno to imaju i drugi kvalitetni brendovi koje si naveo.

Salitra ne mora nužno iz ljepila moze iz glazure, betona, fuge.. sve to ako voda dotakne, isparavanjem povuče soli na površinu.. voda ishlapi, soli ostaju

Keramika na nosačima je ona debela, 20mm ili više. Košta duplo ali nema ljepila,fuge silikona...
Tko ima dovoljno visine to je kvalitetna opcija, slažem se. Još se može i svasta provući ispod od instalacija.. sad vec ima I hrpa toga za "fuge"..jedino nisam još vidio nešto dobro za bočno zatvaranje ako nemaš parapet.

Old 09.06.2025., 10:47   #1786
Pozdrav ekipa
Imam jednu terasu ispod koje je stambeni prostor. Na terasi je estrih još prije presvučen sa Sika Seal 107. U međuvremenu je napravljena fasada i sada je stiropor sastrane , gore samo pogletan i malo ide preko te Sike da se dobije veza.
Uokolo terase je postavljen okapni lim sa olukom u komadu, tiplan u tih 15 cm debljine stiropora, mjestimice zalijepljen nečime.

Ja sada trebam rub tog lima spojiti sa podlogom (Baumit Procontact ljepilo/glet), a onda u konačnici presvuči opet cijelu terasu i taj spoj nečime.

Pitao sam SIKA stručnjake i oni kažu da ne mogu dati savjet što sada napraviti jer to sve nije odrađeno kako bi oni propisali.
Oni kažu da se sada taj lim ne može ničime "vezati"/hidroiziolirati niti za Siku Seral 107 niti na Baumit Procontact.

Obzirom da je odrađeno kako je odrađeno, treba mi savjet kako bi se to ipak zadovoljavajuće odradilo i kojim materijalima.
Evo slike nastale tijekom postavljanja limarije.

Na sve to ide keramika do ruba terase tj tog lima.
dxer is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.06.2025., 00:02   #1787
Nisam baš neki stručnjak za limariju i takve detalje, ali meni je ovo sve nekakav fuš. Ne znam dali je to nova kuća (pa netko nije mislio na vrijeme) ili se obnavlja nešto staro, pa se eto problemi nisu mogli izbjeći.

Znači, taj završetak stiropora da je na vrhu stiropora samo ljepilo i da teoretski (a i u praksi) voda može ući u spoj zida i stiropora je sam po sebi fuš.
Zatim je lim zatiplan u stiropor?? Kako to može imati ikakvu trajnost i čvrstoću?
A i sam detalj, da je okapni lim i oluk jedan komad je meni loš, jer bilo kakvo opterećenje i naprezanje na oluku se direktno prenosi na lim a samim time i na spoj lima i hidroizolacije i dolazi do pucanja.

Ne spominje se ikakva toplinska izolacija te terase, dali postoji i dali je u planu.
Također, koja je maksimalna debljina slojeva koji se mogu staviti na terasu, da se nekako pokuša popraviti taj blesavi detalj okapnice učvršćene u stiropor.

I da, uopće me ne ćudi da SIKA ili bilo tko drugi ne može dati savjet (a onda i garanciju) na takve "patente" koji nemaju veze sa pravilnim detaljima na građevini.

Znam da ti nisam pomogao, ali možda pomognem nekome drugome da se ne uvali u iste probleme.
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.06.2025., 07:53   #1788
@baustelac99
Davno je odrađen taj estrih na toj terasi i u njemu je stiropor.
Sada se novo radila fasada i tako je kako je, trebao bi poduži post ili nova tema kada bi ja sad pisao o tome kako rade majstori i zašto je ovo ovako ili onako ispalo. Brže ti mogu reći koliko Normabela ti treba kada ti majstori rade nešto oko kuće.
Sad trebam rješenje da se to hidroizolira.

Limari su utiplali to u stiropor jer kažu tako se radi, imaju te specijalne tiple za tu namjenu, a čvrstoća je u tome što su lim djelomice lijepili za stiropor, tiplali ga i lim je postavljen uokolo terase znači sa 3 strane , povezan je naravno i to ga drži, nema on kuda iskliznuti. Gore će ići i keramika pa nema kuda taj lim, nema tu ni velike površine terase (9 m2) da bi ne znam kakva kiša pritisnula taj oluk. Mogli su oni i do estriha doći ali bi to onda bilo puno lima, a tu već dolaze stupovi za ogradu.

Što se tiče SIKA-e, ovo ne može na ovaj materijal, ovo ne može na onaj materijal, ne kužim da ne postoji rješenje za ovakvu situaciju da se taj lim spoji sa tom podlogom. Ne mora biti SIKA, ali kako je na terasi SIKA Seal 107 logički je da idem dalje sa njihovim materijalima.
dxer is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:56.