Natrag   Forum.hr > Društvo > Lijepa naša > Zagreb

Zagreb Dan i noć u metropoli

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.12.2023., 17:10   #1501
Quote:
Sophsy kaže: Pogledaj post
Nama kad je predaval bil je toliko flegma da ne znam kaj bi mu dignulo živac. Monotono bi odverglao svoje.

Peternac je sredinom 80-ih predaval marksizam. Lik kao da je došel s Woodstocka. Ofucane traperice i traper jakna, kosa sva u rezancima, duga do ramena. Ali su bili zanimljivi sati kod njega, puno diskusije, i ne baš puno marksizma.
Jao, da, sjećam ga se ali kao da nije bio marksizam u pitanju, nego neki m drugi društveni predmet? Ili je bio neko vrijeme zamjena, zapravo, ne sjećam se... kad smo pisali test, netko mu je podmetnuo nekakvog "novog" Corto Maltesea, on je čitao a mi prepisivali, nije ga mnogo zanimalo. Neki su riješili prije pa je s njima raspravljao o stripu.
Da li se sjeća tko brke Đuke Opačića, zvanog Opaki,a takav i je malo bio? Mislim da je predavao Teoriju u praksu samoupravnog socijalizma...je li moguće da je njega Petrenac mijenjao?
MytByte is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2023., 12:41   #1502
Quote:
Gingerina kaže: Pogledaj post
Kad si sve ovo zanimljivo ispričao, zašto je tajna koji je naziv te ulice i tramvajske stanice?
Nije tajna gospođa je umrla 80' a njezina djeca početkom 2000.

To je prva stanica od Kvaternikovog trga prema Maksimiru i zove se Mašićeva.

Pretvori ime u Nominativ i dobiješ prezime.

Mogu samo reći da je bila izuzetno fina i uljudna gospođa, koja je rado pomagala ljudima kojima je trebala pomoć. Vjerojatno jer je i sama prošla kao udovica sa troje djece kroz težak životni put. U svakom slučaju ona je bila jedna od vlasnka u to doba legalnog biznisa u gradu Zagrebu. Kanije je došla prva Jugoslavija i stvari su se bitno promijenile. U Austrougarskoj ovo je bio legalan biznis. Naravno ona je samo vodila posao i brinula se da sve bude po zakonu.
krekre is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2025., 18:13   #1503
Kam smo ko mali 70-ih išli na pastrve?
Sjećam se da je bila špreha "idemo u Breganu na pastrve", ali to je moralo biti negdje kod Bregane, vjerojatno uz granicu sa Slovenijom.
Sjećam se da je bilo u šumi, i da smo se parkirali i kroz maglu da je onda bil potočić prek kojeg je išel drveni mostić i onda je s druge strane bil restoran.
Gledala sam da nije Gabrovica ali to je iz cestu a ovo je bilo u šumi, nije bilo tak na glavnoj cesti.
Ima neko neku ideju?
E: pitala bum ovo na više tema jer više ljudi više ideja...
Odgovori s citatom
Old 01.05.2025., 18:34   #1504
divlje vode vjerojatno
mislim, ja nisam, nitko u mojoj kuci nije jeo pastrve
Old 01.05.2025., 18:41   #1505
Ne bih rekla, jer je cesta išla kroz šumu, i sve je bilo u šumi.
Šuma je bila skroz okolo, kao npr. kod Kraljičinog zdenca.

Divlje vode su na glavnoj cesti i nemreš autom sići s nje i doći do potočića koji je u šumi, a prek kojeg pređeš do restorana. A nisam ziher ni da su te Vode postojale tipa '73.

Ovak nekak (u šumi, znam da smo parkirali prije mostića ali se ne sjećam niš više,,prek mostića se nije moglo autom).
https://iili.io/3hltlGs.jpg
Odgovori s citatom
Old 01.05.2025., 18:44   #1506
hm, zaklela bih se da smo vozili vijugavom cesticom kroz sumu do njih
ali bila sam samo dva puta, zadnji put smo hranu cekali preko sat vremena i otisli gladni
vise me ne budu vidjeli
Old 01.05.2025., 18:53   #1507
Bili smo u tim Divljim vodama pred 2-3 godine, ali to me nimalo ne podsjeća na ovo o čemu pišem.
Doduše, nemam želju za ponovno ići u te Dv, nije mi ostavilo neki dojam.

E: cijela cesta do Dv ti je vijugava ali relativno siroka, ovo je bila baš cesta kroz šumu, ona na kojoj se jedva mimoiđeš s autom iz kontra smjera i onda dođe do potoka di završava.
Mislim, naravno, em može biti sa slovenske strane, em sam bila mala pa nisam puno zapamtila, em može biti da su u zadnjih 45 godina od šume napravili zapadnu stranu Velebita.
Odgovori s citatom
Old 01.05.2025., 19:52   #1508
[I]Ispravljam prvu recenicu jednog od prethodnih postova - trebalo je pisati
Kam smo sve kod Bregane ko mali išli na pastrve?
Odgovori s citatom
Old 01.05.2025., 23:47   #1509
Sjecam se toga,to je bilo negdje prema Rudama, ne Bregana,to je Shimdhen bio
Ribnjak,potok i suma.
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2025., 23:58   #1510
Quote:
Cat6 kaže: Pogledaj post
Ispravljam se, Metaliakomerce, a ne Metalac, drugi sam naziv valjda rekreirao asocijativno znajuci da je nesto "metalno" u nazivu.

Da, to je slika komisione. Spomenuta, zajedno s legendarnom komisionom u Ilici, par koraka od prolaza Matice koju spominje i kolega Panorama.

Tocno, taj u Vaskoj, datumski (relativno govoreci) nije prestao raditi tako davno, za razliku spomenutog u Ilici ducana, jedan ili dva koraka od ducana za klince, koji se zvao Ciciban. U Vlaskoj je egzistirao zasigurno i u 2000-tima, dok u Ilici, najkasnije samim pocetkom prve polovice 90-tih.

Aha! Znaci sjecas se da si s tatom isao bas u ducan u Ilici?

Naposebniji biciklino iz vremena bila je ROG verzije FBP Chopera s tri brzine, ili Dino, kako su ga neki kod nas zvali:

Ili u retro verziji s (uobicajenom) laznom suspenzijom.

Mislim da si u pravu, u njemu je sad frizeraj, te sam siguran da su dvije zene koje sam pitao, te su stajale vani na nikotinskoj pauzi, bas frizerke iz salona.

Pitanje svima, zanima me, kakva vrsta robe, tehnike, asortimana je bila na policama Vlaske? Pitam tik prije zatvaranja, jer pravo je cudo da je nastavio egzistirati, te se pitam sto je uopce prodavao 2010-tih? Jer danas vec postoje i profesionalne zalagaonice po uzoru na amere, s predocenjem svake stavke na webu, te komisione tome vise ne mogu parirati.

...
Da,bas ducan u Ilici.
Sto se tice Vlaske,asortiman se nije puno mjenjao,osim kako bi se protekom vremena mjenjala i sama tehnika,roba.
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2025., 18:07   #1511
Quote:
zacky kaže: Pogledaj post
Sjecam se toga,to je bilo negdje prema Rudama, ne Bregana,to je Shimdhen bio
Ribnjak,potok i suma.
Mozda bi trebala pitati na temi Samobor, ali ta tema je skoro pa mrtva, pa za sad nisam.
Drago mi je da se još netko sjeća, iako i dalje ne znamo koje je to mjesto.
Odgovori s citatom
Old 06.05.2025., 21:25   #1512
netko spominje tzv posrednike u vlaškoj, kakav je to kriminal bio nije bilo povrata naravno, a često si kupio bofl robu
ne znam kako su postojali do 2015te kada se već obilato kupovalo s ebaya a oni prodavali škart po 100 puta većoj cijeni.
klingonac_worf is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2025., 15:36   #1513
Quote:
klingonac_worf kaže: Pogledaj post
netko spominje tzv posrednike u vlaškoj, kakav je to kriminal bio nije bilo povrata naravno, a često si kupio bofl robu
ne znam kako su postojali do 2015te kada se već obilato kupovalo s ebaya a oni prodavali škart po 100 puta većoj cijeni.
U Vlaškoj su bila tri posrednika! Svi s lijeve strane gledano prema Kvatriću. Prvi blizu izlaza Iblerovog trga, drugi prije Petrove crkve i treći dosta niže!
Old 09.05.2025., 17:04   #1514
Znam za onaj u Staroj Vlaškoj, tam je bilo tehničke robe, tam su mi kupili disco-role.
I onaj s oblekom i sl. ali nikad nisam znala jel taj spada pod Vlašku ili Branjugovu..
Bil je jedan u Gundulićevoj, na broju 3.
Odgovori s citatom
Old 14.05.2025., 15:07   #1515
Quote:
Sophsy kaže: Pogledaj post
Mozda bi trebala pitati na temi Samobor, ali ta tema je skoro pa mrtva, pa za sad nisam.
Drago mi je da se još netko sjeća, iako i dalje ne znamo koje je to mjesto.
Možda ovo?
Tiha Dolina, Grdanjci, sad na Slovenskoj strani

laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2025., 15:21   #1516
Mrvicu podsjeća, ta stara cesta, uska, i dijelovi di ima šume.
Ali fali potok.

Ovak se sjećam - i sto posto sam.ziher jer mi je loptica odletila u potok i nisu mi je ušpjeli uloviti jer je skroz do potoka bila šuma pa se nije baš dalo prići potoku, a potok je lijepo šumio i tekao, brzo, kao pravi šumski potok pa je loptica otišla s njim.
https://iili.io/F2OXEZl.jpg
Sjećam se da smo parkirali uz cestu ali ne pamtim da je bio parking, više mi se čini da je bilo proširenje uz cestu, ko npr. na Sljemenskoj između Činovničkog i Puntijarke.
I negdje mi je u mozgu sivi šljunak, i da smo sjedili vani, i da je restoran bil bijeki, bar prizemlje (nisam ziher jel imal možda iznad potkrovlje ili kat ili samo krov).
Od ove ceste kojom smo mi došli je prek potoka do restorana vodil mostić, drveni, znaci cesta je završila i odmah je bil pješacki mostić a s druge strane restoran.

Naravno, od tada do sada su mogli i srušiti šumu i proširiti cestu i srušit restoran.
Tam smo išli na pastrve.
Pitala sam jedinu osobu koja se mogla sjećati ali odgovor je "Bregana, kod Bregane".
Treba mi netko tko ima 70-80 godina i zna taj dio uz granicu i blizu Samobora i Bregane.

Ovak je bila cesta i takav nekakav mostić
https://iili.io/F2OhxSe.jpg

Restoran... ove dve zgrade me asociraju, to da je prizemlje bilo bijelo, bijelo pofarban zid.
https://iili.io/F2OhSOG.jpg
Ulaz... cini mi se da je bil na strani prema potoku, ili nekak ko uz kraj zgrade.

Baš sam se napikirala da nađem

Ovak kad razmišljam, cini mi se da taj potok nije bil bas sitni, nego cak dosta sirok.
I 100% sam ziher da je cesta zavrsila pred mosticem, a restoran bil s druge strane potoka i mostica (koji je bil samo pjesacki)
I vjerojatno nije bilo skroz u nizini jer mi je potok ostal u sjecanju ko da ima brzace.
Doslovno je bilo usred šume.

Pretpostavljam da je mozda postojala i cesta s druge strane, kojom su se u restoran dovozile namirnice itd., ali ne pamtim nis vise od ovog kaj sam opisala, pa je to samo pretpostavka nicim potkrijepljena.
Odgovori s citatom
Old 12.06.2025., 11:11   #1517
Pa ne fali potok.
Tu ti je potok (rječica) Bregana, a pogledaj na reklami, još se vidi pastrva.
Ja sam bil davno, osamdesetih jednom na pastrvama i sjećam se da su imali mali ribnjak iza kuće od kud su ih uzeli. A od onda se je puno toga promijenilo.
Nakon devedesete tu je bila granica (potok Bregana) i restoran je bil na slovenskoj strani i vjerojatno je zbog toga moral zatvoriti. Sad, nakon Shengena valjda opet može raditi.
Kako god, kad se gleda na google maps, to je jedino mjesto na tom potezu koje se po svemu uklapa u priču.
A i gotovo sam siguran da se je restoran zval nekakva "dolina".

laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:33.