Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 31.05.2023., 18:17   #121
Može, može vidi Tecnaria.com
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2023., 13:15   #122
Čime obnoviti, zaštititi od propadanja ovu stijenu šupe stare preko 60g ?

ISto pitanje za rupičastu škrinju ... oprana vodom i deterđentom, izribana, posušena, što dalje?

hvala,
Odgovori s citatom
Old 16.06.2023., 15:21   #123
1. Za početak, treba dobro isčetkati oštećene djelove šupe i kasnije tretirati fungicidom bez otapala
Sabljastom pilom treba formirati pravokutnike - izraditi prostor za umetanje nove hrastovine - na desnoj slici se vidi boja hrastovine
Izrezati nove pakne i zalijepiti uz pomoć kosnika
2, Ja sam takovu sličnu škrinju tretirao sa 4 premaza tikovim uljem uz prethodno fino hoblanje staklom i ispunjavanje rupica vinogradarskim voskom ali budući da je moja škrinja bila prekooceanska morao sam sanirati oštećenja sa gazom i vinogradarskim voskom. Moj najveći problem je bio sanacija limova koji su korodirali ali sanirati ću ih sa mješavinom luksala i željeznom brusotinom- pomješano. Uključivo i brave.
Što se tiče slika na poklopcu trebaš vrlo nježno pratiti linije sa šilom .
Zanimaju me tvoji kasniji rezultati
ili :https://www.youtube.com/watch?v=DBKDDIfAgB4
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.06.2025., 16:32   #124
Renovacija podova od drvenih greda (100+ god) – ojačanje odozgo?

Pozdrav majstori,

trebam renovirati gornji kat i potkrovlje stare kuće (više od 100 g). Kuća ima debele vanjske kamene zidove (60 cm) i podove koje čine drvene grede dimenzija 20 × 16 cm, razmaka otprilike 80 cm. Na njima su izravno položene podne daske. Pristup prizemlju nemam, pa trebam pronaći način koji zaobilazi intervenciju odozdo. Želim dobiti normalne moderne podove kakvi su danas uobičajeni - dakle pokriveni recimo laminatom (ili parketom), da se ne uvijaju i da ne škripe.

Do sada sam čuo razne prijedloge od statičara i raznih majstora, od spregnute konstrukcije i samonosivih limova, pa do ojačanja odozdo čeličnim gredama i izlivanja tanke betonske deke s armaturnom mrežom, ali to ništa ne dolazi u obzir radi susjeda ispod, a i zbog težine i toga što znam da se betonska deka kod ovakvih kuća ne ponaša dobro u slučaju potresa (kuća je u blizini Stona).

Zanima me postoje li još kakve metode?

Ima li itko iskustva s dupliranjem greda? Tzv. sisteringom (eng. sistering joists). Radi se o postavljanju grede usporedo s postojecom starom gredom te se na taj nacin postize stabilnost poda. A onda se na to (navodno) moze dalje stavljati izolacija (zvucna, toplinska), OSB ploče, podno grijanje i završni sloj koji se već odabere.

Hvala svima na bilo kakvom konstruktivnom odgovoru.

P.S. Plafoni su dosta visoki, nekih 2.80, ako to išta pomaže.
matun is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.06.2025., 17:24   #125
Itko? U međuvremenu sam naišao i na metodu bijelih podova od ytong ploča, mozda bi tako mogao rijesiti podove? @Kanjar mozda kakav savjet?

Zadnje uređivanje matun : 11.06.2025. at 17:24. Reason: emojiji
matun is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2025., 20:55   #126
Quote:
matun kaže: Pogledaj post
Itko? U međuvremenu sam naišao i na metodu bijelih podova od ytong ploča, mozda bi tako mogao rijesiti podove? @Kanjar mozda kakav savjet?
imao sam sličnu situaciju....riješeno tako da sam grede obostrano iznivelirao sa gredicama 12,5x5 i preko toga klasičan roštilj od štafi sa razmakom od 40 cm, na to osb 22 mm i išao je klasičan parket... u tvom slučaju zbog podnog grijanja eventualno da staviš električnu foliju pa preko neki klik sistem kao završnu oblogu...
snakehunter is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2025., 08:59   #127
Quote:
Ytong ti treba podupiranje kad pređe neki raspon, pa provjeri s njihovom tehničkom službom, a i sa izvođačima koje sam ytong preporuča kakva su iskustva iz prakse.
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2025., 17:58   #128
Quote:
Pozdrav majstori,

trebam renovirati gornji kat i potkrovlje stare kuće (više od 100 g). Kuća ima debele vanjske kamene zidove (60 cm) i podove koje čine drvene grede dimenzija 20 × 16 cm, razmaka otprilike 80 cm. Na njima su izravno položene podne daske. Pristup prizemlju nemam, pa trebam pronaći način koji zaobilazi intervenciju odozdo. Želim dobiti normalne moderne podove kakvi su danas uobičajeni - dakle pokriveni recimo laminatom (ili parketom), da se ne uvijaju i da ne škripe.

Do sada sam čuo razne prijedloge od statičara i raznih majstora, od spregnute konstrukcije i samonosivih limova, pa do ojačanja odozdo čeličnim gredama i izlivanja tanke betonske deke s armaturnom mrežom, ali to ništa ne dolazi u obzir radi susjeda ispod, a i zbog težine i toga što znam da se betonska deka kod ovakvih kuća ne ponaša dobro u slučaju potresa (kuća je u blizini Stona).

Zanima me postoje li još kakve metode?

Ima li itko iskustva s dupliranjem greda? Tzv. sisteringom (eng. sistering joists). Radi se o postavljanju grede usporedo s postojecom starom gredom te se na taj nacin postize stabilnost poda. A onda se na to (navodno) moze dalje stavljati izolacija (zvucna, toplinska), OSB ploče, podno grijanje i završni sloj koji se već odabere.

Hvala svima na bilo kakvom konstruktivnom odgovoru.

P.S. Plafoni su dosta visoki, nekih 2.80, ako to išta pomaže.
a što očekuješ od foruma ... ako je bio statičar, vidio objekt što bi mi koji nismo vidjeli.

Ti bi odzgora pojačavao, a zidovi ispod bi pucali, slijegali se, a temelji da li imaju nosivost, da li narušio statiku .... sve su to prava pitanja.

Što pametno očekuješ da ti predložimo?

Kako nemaš pristup odozdola ?

Znači da vlasnički odnosi nisu rješeni pa bez suvlasnika je bilo što glupo raditi i predlagati.
mr.ivek is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2025., 18:28   #129
Temeljno pitanje je - zašto ojačavati podove?
Jel' stajalo do sada?
Jesu li grede zdrave?

Pa neće taj tvoj novi pod biti bitno teži od onoga koji je stajao tih 100g starosti zgrade.
Cranesbill is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2025., 18:38   #130
daske, (najvjerojatnije napadnute insektima i crvima), škripanje, izolacija, buka ispod od hodanja, odvodi ... opće stanje toga je upitno

kako neće, ako bude išao na AB ploču što planira ili pojačati novim gredam koje će nositi nove daske, OSB.... konstrukcijom, ma što radio bit će teže....
mr.ivek is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2025., 18:46   #131
Sve ovo što ti navodiš je sastavni dio ojačanja konstrukcije, a ne sastavni dio podnih obloga.
Ako su te grede 100g držale pod, znači puna daska i nekakva obloga, onda nikakvo veće opterećenje neće biti ako stavi vunu između greda, na njih dva unakrsna sloja tanjeg OSB i preko svega laminat ili parket. Potpuno isti slojevi kao prije. Škripanje se može spriječiti i sa spužvicama između slojeva.
Cranesbill is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2025., 20:54   #132
Ja sam na moru u staroj zgradi radio s ovim https://www.laterlite.hr/proizvodi/0...elenu-gradnju/
črni is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.06.2025., 17:41   #133
Quote:
trebam renovirati gornji kat i potkrovlje stare kuće....
Nešto slično sam radio pred 20-ak godina
Grede su bile na razmacima ~70 cm. Na katu niže se živjelo pa nije bilo pristupa s donje strane, a i nije bilo potrebe. Izolaciju nisam stavljao jer nije riječ o odvojenim kućanstvima, a živi se na obje etaže.
Grede su s gornje strane bilo gotovo pa ravne, mislim da sam jednu ili dvije ravnao samo podlaganjem, a da je više trebalo vjerujem da bih bočno na grede stavljao daske/fosne te na taj način ravnao. Tako sam uspješno rogove na krovu poravnao.
Imao sam nekakvu spužvu pa sam stavio preko greda zbog zvučne izolacije te na to u dva sloja ivericu koju sam križao i međusobno šarafio i lijepio. Iverica (neoplemenjena - jbg to je tada bilo najjeftinija varijanta) je bila debljine 32 mm (mislim da je toliko, ako ne, sigurno u rasponu 28-35). Na to je išao laminat s pripadajućom spužvicom.
Stvar funkcionira +20 godina i nema nikakvih problemaaaa osim...
Na jednom mjestu sam očito promašio u niveliranju pa se javljao zvuk. Jednostavno smo naučili izbjegavati tu točku
rib@ is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:55.