Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.02.2025., 22:40   #5421
Traku sam stavio na profile. Onda ću ploču tek toliko odignuti od poda, cca za debljinu ze trake pa razliku ispuniti silikonom
davor33333 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2025., 09:27   #5422
Zna li netko okvirnu cijenu postavljanja Knaufa. Trebam cca 20m2 stropa.
newnick is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2025., 10:07   #5423
35-45 eura kvadrat s materijalom.
robertinoo is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2025., 11:56   #5424
Knauf za nadsvjetlo

Mijenjam sobna vrata koja imaju nadsvijetlo, Koliko je cijena za jedna vrata tj. zatvaranja tog dijela knaufom i molim preporuke što je najbolje staviti kao izolaciju između knaufa. Trebam li pitati kad dođu uzeti mjere za izradu vrata da označe točno do kud treba biti knauf ili da se postavi kanuf prije. Zahvaljujem.

Zadnje uređivanje dian : 10.02.2025. at 12:32. Reason: dopuna
dian is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2025., 19:02   #5425
Imam građevinske aluminijske folije, u roli. Postavio bi ju na stropne profile, umjesto najlona. Da li može alu. folija zamjeniti najlon? Pošto neki govore da je najlon paropropustan, što mi nema baš smisla. I mislim da paropropusnost na stropu u potkrovlju nije poželjna. Iznad folije naravno ide vuna. Thx
RYOU is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2025., 19:07   #5426
Najlon nije paropropustan.
Malo si pomiješao krovnu foliju (vodonepropusna, paropropusna) s parnom branom iliti najlonom koji ide između knaufa i vune
Cranesbill is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2025., 19:35   #5427
Lako sto on mješa. Svakodnevno imam prilike vidjeti da dosta kolega majstora ne zna, niti izgleda želi znati razliku između parapropusne folije i parne brane. A naučiti gdje šta ide, to im je već kvantna fizika :/
robertinoo is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2025., 19:46   #5428
Rekao sam da mi nema smisla ta priča o "paropropustnom najlonu". Ali očito se nekako taj naziv proširio među majstorima. Meni su ovu aluminijsku foliju prodali da stavim na podaskan krov, to bi tek bila katastrofa. Sreća da sam malo googlao, pa skužio da to nema smisla. Ali eto bar mi sada ostalo folije za stropove, pa neće propasti, a nije ni bila skupa...
RYOU is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2025., 12:08   #5429
Može li netko pojasniti razliku između vanjskih ploča, ima ih gips-vlaknastih i cementno-vlaknastih. Da li su cementne bolje ili i gips može ako piše da je za van?

Fermacell, Rigips Glasroc x, Knauf Aquapanel...

I da li za strop vanjske nadstrešnice može ići neka druga ploča (npr. kao knauf za kupaonice) ako je zaštićena pokrovom s jedne strane i fasadom s druge?
newnick is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.02.2025., 16:28   #5430
Ne moze zelena ploca van. Drugo ne znam
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.02.2025., 21:56   #5431
Pozdrav, radim GK na stropu i imam pitanje - obzirom da idem direktnim nosačima (riječ je o garaži, ne spuštam strop osim koliko je potrebno zbog CD profila) i jednoslojnom konstrukcijom (dakle direktni nosač i odmah montažni CD, okolo po zidovima UD), kako namontirati onaj prvi CD profil tik uza zid/UD profil? (taj UD mi tu niti ne treba?)

Do sada sam radio potkrovlja (sidreni ovjes za CD profil direkt u rogove) gdje su bile kosine, pa sam bez problema stavio početni CD profil tik do zida (i tu nisam stavljao UD paralelno sa CD profilom jer nema smisla, samo na bočne zidove). Sada imam UD naokolo po zidu (u koji ne šarafim GK ploču), dakle moram sa prvim CD profilom ići što bliže zidu - no ne mogu ga zašarafiti u direktni nosač jer mi smeta zid

Da idem sa visilicama, nebi bilo problema, ali ne idem zbog visine. Kako se to izvodi u praksi?
Vale41 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.02.2025., 23:45   #5432
Quote:
Vale41 kaže: Pogledaj post
Pozdrav, radim GK na stropu i imam pitanje - obzirom da idem direktnim nosačima (riječ je o garaži, ne spuštam strop osim koliko je potrebno zbog CD profila) i jednoslojnom konstrukcijom (dakle direktni nosač i odmah montažni CD, okolo po zidovima UD), kako namontirati onaj prvi CD profil tik uza zid/UD profil? (taj UD mi tu niti ne treba?)

Do sada sam radio potkrovlja (sidreni ovjes za CD profil direkt u rogove) gdje su bile kosine, pa sam bez problema stavio početni CD profil tik do zida (i tu nisam stavljao UD paralelno sa CD profilom jer nema smisla, samo na bočne zidove). Sada imam UD naokolo po zidu (u koji ne šarafim GK ploču), dakle moram sa prvim CD profilom ići što bliže zidu - no ne mogu ga zašarafiti u direktni nosač jer mi smeta zid

Da idem sa visilicama, nebi bilo problema, ali ne idem zbog visine. Kako se to izvodi u praksi?
Zašto ne bi šarafao u ud na zidu a prvi cd stavio na razmak da ga možeš zašrafati? Ja ne vidm problem u šarafanju u ud. Nit je težina velika nit su neke kosine pa da ud nije u ravnini. Stavi ud svuda uokolo i normalno ušrafi knauf u njega.

Poslano sa mog H9436 koristeći Tapatalk
Kerefek76 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2025., 20:44   #5433
Poz, ovo je prvi put da radimo knauf pa imam neka pitanja.

Radi se o pecenjari koja je naknadno spojena na garažu. Gore je stavljen filcom obložen lim. Ispod lima nema nikakve folije ili dodatne zaštite, osb ploča i sl. Na mjestu spoja sa garažom ulazi i zrak, problema sa vodom nema.

E sad, zbog izgleda bismo željeli staviti knauf između drva, tj. da se vidi drvena građa.
Ima li smisla stavljati parnu branu?

Znači, vuna bi bila nezaštićena (samo filc i lim), na spoju sa garažom ulazi zrak i vlaga. A pošto bi stavljali knauf između drvene građe onda ni parna brana ne bi bila povezana, tj. parna brana bi bila samo između drva ako je to ok. Ne znam šta bi bilo ok u ovom slučaju.
pekmez50 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2025., 00:10   #5434
Veliki TV na knauf

Pozdrav, planiram raditi pregradni zid od knaufa u dnevnoj sobi na koji planiram postaviti viseće ormariće, ploču od iverice i TV (85 incha, masa: 40 kg).

Hoće li biti dovoljno ako postavim CW i UW (ili CD i UD?) profile širine 50 mm, OSB (12mm) sa svake strane zida i sloj knaufa na OSB? Da mi je ukupna debljina zida cca 10 cm. Razmišljao sam da bih mogao CW profile gušće staviti da se konstrukcija ojača.

Hoće li to biti ok?
Šaljem i sliku vizualizacije tog zida
Hvala
https://mega.nz/file/IXwEgQSK#oezmTM...9gsHRaE0R4dDEg
Pimperlajz is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2025., 08:27   #5435
Prvi put u životu postavljam knauf Do sada sam bila samo promatrač.
Iz razno-raznih razloga prvo mora ići na strop u potkrovlju, strop je djelomično ravan, a dijelom kosi (potkrovlje, jel' ).

Kako spojiti GK zid s već postavljenim profilima kosog stropa? Ide li prvo ploča na strop po cijeloj površini pa onda profili i ploče zida preko toga? Ili se ploča stropa stavlja do profila zida?

Zid ide gdje je roza linija, znači ukošen je strop po širini zida

Cranesbill is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2025., 09:33   #5436
Još jedan CD profil postavi na stropu baš tamo gdje će doć pregradni zid. Nakon što špstaviš ploče na strop, kreces sa izdradom zida, jednostavno se sa UW profilom kroz plocu na stropu hvataš na taj CD profil. Šarafiš uz sam rub UW profila kako bi ga mogla poravnati da ne stoji u koso, već vodoravno.
robertinoo is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2025., 09:45   #5437
Ok, hvala

Nekako sam i i mislila da bi moglo tako, ali mi se čini da to malo vijaka uz sam rub profila neće baš držati. Bi li jako smetalo gips ploči da se s vanjske strane ruba profila postavi ovaj rupičasti dio direktnog ovjesa pa se povežu CD i UW i na odmaknutom rubu? (objašnjenje je glupo, nadam se da kužiš što je pjesnik htio reći )

Aha, sada vidim da idu prvo ploče, onda ne može biti dodatnog učvršćenja
Cranesbill is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:18.