Svijet Zbivanja u svijetu |
|
|
24.06.2025., 14:31
|
|
Šija
Registracija: Jun 2008.
|
Moguće.
Ali ne bi ovi pristali na primirje da se nije gadno zagužvalo iza kulisa.
Realno, jedina država koja je napala Izrael i USA i priča o tome uz kavicu. Respect.
|
|
|
24.06.2025., 14:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
Quote:
watrai kaže:
E to bi bila palestinsko-izraelska situacija preslikana na Slavoniju.
|
Ovo je najbolja preslika za bilo gdje a ne samo za Slavoniju
https://x.com/i/status/1937484846927851993
|
|
|
24.06.2025., 14:43
|
|
Severnjak
Registracija: Jun 2014.
|
Quote:
penkalaa kaže:
|
Pa sad, koja druga drzava moze reketirati americke baze da bi izravnili dug...ameri to ne rade, nikome oni ne daju udar na chin i ondak presute...i da je bilo dovoreno, sto jeste, koja druga zemlja moze otici i priopciti u lice da ih moraju zbombati...dakke imaju respekt supersile pa da ga hebes, to jeto..
Mislim da je ovdi malo cirkusa vise adrenalin zbog svega sto ide filmskom trakom...
|
24.06.2025., 14:47
|
|
Šija
|
Ma mi ne znamo ni pola stvari - jučer su osim u Qataru, istodobno oglasile sirene u Iraku, Bahreinu i Kuvajtu, nakon toga mrak. Nula, zero.
A baze ne možeš snimiti jer su zaštićena lokacija.
Sve je ovo predstava.
|
|
|
24.06.2025., 14:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
vmro kaže:
Pa sad, koja druga drzava moze reketirati americke baze da bi izravnili dug...ameri to ne rade, nikome oni ne daju udar na chin i ondak presute...i da je bilo dovoreno, sto jeste, koja druga zemlja moze otici i priopciti u lice da ih moraju zbombati...dakke imaju respekt supersile pa da ga hebes, to jeto..
Mislim da je ovdi malo cirkusa vise adrenalin zbog svega sto ide filmskom trakom...
|
realno osim balističkim raketama nisu sa ničim mogli uzvratiti, čak ni sa dronovima
mada to smo znali i prije
Tu Rusija ispada još slabija kako ne može porušiti ukrajinske dronove a kao najjači PZO imaju na svijetu a ovi ih taracaju kao muhe na Bliskom Istoku
Iranci osim 4-5 izraelskih dronova nisu bili u stanju srušiti ni jedan izraelski avion, izloženi su samo tako, Mossad im je gadno umrežen u zemlji
po meni se nemaju čemu radovati
ali nije ni čudo oni imaju avione iz ere Vijetnamskog rata a napada ih avijacija pete generacije, šta očekivati
sve zapravo nakraju i nije nekakvo iznenađenje osim Mossada a možda je i CIA u pitanju, koji poslije Libanona pokazuje da je tu desetlječima na terenu i prilično jaka uporišta ima
|
|
|
24.06.2025., 14:55
|
|
the prisoner of heaven
Registracija: May 2012.
|
Quote:
Uranija kaže:
Ma mi ne znamo ni pola stvari - jučer su osim u Qataru, istodobno oglasile sirene u Iraku, Bahreinu i Kuvajtu, nakon toga mrak. Nula, zero.
A baze ne možeš snimiti jer su zaštićena lokacija.
Sve je ovo predstava.
|
sta hoces reci?
iran izvojevao pobjedu nad mocnim saveznicima. 
potaraca po susjedstva, sve americke podguzine.
nema fotke ...kriju stvarno stanje od naroda. 
|
|
|
24.06.2025., 14:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2016.
|
Budimo realni.
Iranci mogu biti presretni ako dođe do primirja. To im je poklon sa neba.
Kolike su sanse da nakon što su im Izraelci poskidali generale i pzo, usa vratila nuklearni pogon (kakav god on bio) na početne postavke,odjednom izvlače neki adut iz rukava i mijenjaju tijek rata. Šanse ravne nuli. Slave poraze kao Srbi Kosovsku bitku 
|
|
|
24.06.2025., 15:12
|
|
Šija
|
Da, režim change nula, nuklearno postrojenje i gorivo čitavo, Iron Slom pokazao ne/moć...  baš su zaribali.
|
|
|
24.06.2025., 15:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
BBC drama kaže:
sta hoces reci?
iran izvojevao pobjedu nad mocnim saveznicima. 
potaraca po susjedstva, sve americke podguzine.
nema fotke ...kriju stvarno stanje od naroda. 
|
a hebiga Izrael ispalio PZO raketa u vrijednosti 4 milijarde dolara
sigurno je još toliko potrošio na napade na Iran, pa tu je šteta od iranskih raketa, ekonomska šteta itd
sve u svemu ih je ova avantura koštala barem 20 milijardi
ali tu je tata USA koji će sve to platiti, lako je sa tuđim k...cem mlatiti
|
|
|
24.06.2025., 15:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Quote:
Uranija kaže:
Da, režim change nula, nuklearno postrojenje i gorivo čitavo, Iron Slom pokazao ne/moć...  baš su zaribali.
|
Je a i Bibi se jesenas uplasio kad je neka raketa pala blizu njegove rezidencije pa je zatražio mir s Hezbolahom kako si nam javila... oh wait 
|
|
|
24.06.2025., 15:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2004.
|
Quote:
penkalaa kaže:
realno osim balističkim raketama nisu sa ničim mogli uzvratiti, čak ni sa dronovima
mada to smo znali i prije
Tu Rusija ispada još slabija kako ne može porušiti ukrajinske dronove a kao najjači PZO imaju na svijetu a ovi ih taracaju kao muhe na Bliskom Istoku
Iranci osim 4-5 izraelskih dronova nisu bili u stanju srušiti ni jedan izraelski avion, izloženi su samo tako, Mossad im je gadno umrežen u zemlji
po meni se nemaju čemu radovati
ali nije ni čudo oni imaju avione iz ere Vijetnamskog rata a napada ih avijacija pete generacije, šta očekivati
sve zapravo nakraju i nije nekakvo iznenađenje osim Mossada a možda je i CIA u pitanju, koji poslije Libanona pokazuje da je tu desetlječima na terenu i prilično jaka uporišta ima
|
Prvo, Ukrajina moze dronirati odmah preko granice, Iran ima 800 km do Izraela. Pa vecina Ukrajinskih dronova ne ide toliko daleko.
Nadalje, dronovi se koncentriraju na prostor velicine Slovenije, naravno da ih je lakse pohvatati nego u Rusiji gdje ih salju na sve strane i onda "trce" na sve strane da ih pronadu. Naravno da imaju i detaljne satelitske podatke gdje Rusi postavljaju obranu da bi ih zaobisli, pitanje je da li Iran dobiva ista od Kineza i Rusa, pretpostavljam da ne jer su ih ostavili na cjedilu.
Dalje, tu je i ometanje navigacije. Ukrajinci dobivaju veliku pomoc od zapada, napravili su im AI navodenje (jeftini tercom) i sto sve ne samo da ih ne bi zaustavilo ometanje GPS-a. Iran je vise limitiran po tom pitanju, nemaju cak ni poboljsanja (nove komete antene) koja su napravili Rusi, bar koliko sam vidio po jednom srusenom.
I zadnje, Ameri su napravili nove AA rakete malog kalibra specificno za dronove. Nema bas puno informacija koliko su ih presreli na taj nacin, ali pretpostavljam da je djelotvorno. Trebalo je zavrsiti u Ukrajini, zavrsilo na BI.
Dakle, prvi su napravili tako nesto za avione, dok Rusi uvode tako nesto za protuzracnu, mozda ce i za lovce.
Nedostatak je kod njih da koriste ogromne Suhoje, treba im nesto manje. Elisni elisni zrakoplovi se cine kao najbolja opcija za skidanje dronova.
|
|
|
24.06.2025., 15:21
|
|
Antiguru Krishnamurti U.G
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
penkalaa kaže:
a hebiga Izrael ispalio PZO raketa u vrijednosti 4 milijarde dolara
sigurno je još toliko potrošio na napade na Iran, pa tu je šteta od iranskih raketa, ekonomska šteta itd
sve u svemu ih je ova avantura koštala barem 20 milijardi
ali tu je tata USA koji će sve to platiti, lako je sa tuđim k...cem mlatiti
|
S time da se se ovako nešto morati ponoviti nakon 5 do 10 godina. Ali će tada centrifuge biti ispod brda visokog 1000 m.
|
|
|
24.06.2025., 15:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Resurrected kaže:
Prvo, Ukrajina moze dronirati odmah preko granice, Iran ima 800 km do Izraela. Pa vecina Ukrajinskih dronova ne ide toliko daleko.
Nadalje, dronovi se koncentriraju na prostor velicine Slovenije, naravno da ih je lakse pohvatati nego u Rusiji gdje ih salju na sve strane i onda "trce" na sve strane da ih pronadu. Naravno da imaju i detaljne satelitske podatke gdje Rusi postavljaju obranu da bi ih zaobisli, pitanje je da li Iran dobiva ista od Kineza i Rusa, pretpostavljam da ne jer su ih ostavili na cjedilu.
Dalje, tu je i ometanje navigacije. Ukrajinci dobivaju veliku pomoc od zapada, napravili su im AI navodenje (jeftini tercom) i sto sve ne samo da ih ne bi zaustavilo ometanje GPS-a. Iran je vise limitiran po tom pitanju, nemaju cak ni poboljsanja (nove komete antene) koja su napravili Rusi, bar koliko sam vidio po jednom srusenom.
I zadnje, Ameri su napravili nove AA rakete malog kalibra specificno za dronove. Nema bas puno informacija koliko su ih presreli na taj nacin, ali pretpostavljam da je djelotvorno. Trebalo je zavrsiti u Ukrajini, zavrsilo na BI.
Dakle, prvi su napravili tako nesto za avione, dok Rusi uvode tako nesto za protuzracnu, mozda ce i za lovce.
Nedostatak je kod njih da koriste ogromne Suhoje, treba im nesto manje. Elisni elisni zrakoplovi se cine kao najbolja opcija za skidanje dronova.
|
žale se i ruski vojni eksperti i sudionici tzv SVO
Quote:
1. Izrael je sudjelovao u operaciji protiv Irana nekoliko dana - Rusija sudjeluje u operaciji protiv Ukrajine već nekoliko godina.
2. Izraelsko zrakoplovstvo bombardira iranske ciljeve bez gubitaka i ima potpunu zračnu nadmoć; Rusko zrakoplovstvo gubi više zrakoplova nego što proizvodi tijekom operacije.
3. Izrael je uništio vrh iranske vojno-političke uprave. Rusija ne može ni udariti na centar donošenja odluka, a kamoli eliminirati vojno-političku upravu Ukrajine.
4. Izraelska protuzračna obrana odbila je stotine lansiranja raketa, a samo nekoliko ih je doseglo svoje ciljeve; ruska protuzračna obrana dopušta prolazak lakomotornih zrakoplova za gašenje usjeva (zračne Gazele).
5. Izraelske obavještajne službe djeluju u Iranu kao da im je dom. Ruske obavještajne službe praktički nemaju aktivnosti u Ukrajini*
to ne znači da, kako nam neki beauty blogeri kažu, "ne morate znati za to, sve je tamo"
6. Izrael napada iranske TV kanale Rusija nije u stanju zaustaviti rad ukrajinske televizije.
A kada nam kažu da jedna od zemalja još nije u ratu, ispostavi se da jest u punoj snazi.
Očito, rat velikih razmjera za jednu od strana znači bacanje ogromnih količina svježe mobiliziranog mesa na frontu, a ne tehnologije. Pogodite koja?
|
https://pbs.twimg.com/media/Gtz-krVX...jpg&name=large
|
|
|
24.06.2025., 15:35
|
|
Severnjak
Registracija: Jun 2014.
|
Quote:
CaptBarbarossa kaže:
Budimo realni.
Iranci mogu biti presretni ako dođe do primirja. To im je poklon sa neba.
Kolike su sanse da nakon što su im Izraelci poskidali generale i pzo, usa vratila nuklearni pogon (kakav god on bio) na početne postavke,odjednom izvlače neki adut iz rukava i mijenjaju tijek rata. Šanse ravne nuli. Slave poraze kao Srbi Kosovsku bitku 
|
Primirja nema, danas je bilo par udara, ima i zrtvi, dok iranci racunaju na ovu poslednju fazu opakih napda, jer se i njihov pzo pregreva, a oni imaju arsenale raketa modela koje nieu ni naceli...
Zato Bibi zeli izbegnuti rat iscrpljivanja, jer se fizicki ni mentalno ne mozes iscrplivati sa 10puta vecim rivalom, koji uzvraca svaki dan, a ne mozes ga naterati na kapitukacij...
Nista od primirja dok se izraelu ne osvete tako traumaticno da ih mentalno izbace sebi iz uma provociranje Irana...
6 mjeseci sh dali sebi kwo dovoljno...uz strateski postavljenog Yemena kao mosta prema Sudanu, Burkina Faso ima specijalne odnose sada, dakled obijaju novi prostor redefinicije nacionalne doktrine...
Hezbollah je nazalost snagu koju je imao izgybio...
Srecom pa nacionani program ne pisu forumasi niti se udubljivati u ovaj elitni nonsense ovde
|
24.06.2025., 15:41
|
|
U tunelu, usred mraka...
Registracija: Nov 2007.
|
Tek jedna mala digresija koja nema direktne veze s ratom... podsjetilo me na slučaj od prije par godina, kad sam češkim prijateljima htjeo pokloniti par paketa suhih smokva, kao tradicionalnu uspomenu na Dalmaciju.
Uđem u par dućana, ništa Made in HR, većina Made in Iran i nešto Made in Turkey.
E sad, za one koji misle kako je Iran tek zemlja kozojeba, samo taj primjer suhih smokava je detalj gdje mi Hrvati (oaza Mediterana) možemo tek odvaliti vilicu do koljena i pokrit se ušima obzirom na kakve zemljišno-prirodne resurse imamo.
The Iranian fig plantation project in Estahban, Fars province, is a globally significant agricultural heritage system, particularly known for its rainfed fig orchards. Estahban, with 2.6 million fig trees spread across 25,950 hectares, is a major global producer, with gardeners employing traditional cultivation and innovative water management techniques. The region's unique irrigation methods optimize rainwater use and prevent erosion.
https://www.researchgate.net/profile...vince-Iran.png
https://www.fao.org/giahs/giahs-arou...ards-system/en
I da, bit ću zloban. 
Isto je razvijeno nakon što je šah partio pa eto i nekakvog dokaza da nisu baš samo molili i kamenovali žene u minicama.
|
24.06.2025., 15:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2014.
|
Quote:
vmro kaže:
Primirja nema, danas je bilo par udara, ima i zrtvi, dok iranci racunaju na ovu poslednju fazu opakih napda, jer se i njihov pzo pregreva, a oni imaju arsenale raketa modela koje nieu ni naceli...
Zato Bibi zeli izbegnuti rat iscrpljivanja, jer se fizicki ni mentalno ne mozes iscrplivati sa 10puta vecim rivalom, koji uzvraca svaki dan, a ne mozes ga naterati na kapitukacij...
Nista od primirja dok se izraelu ne osvete tako traumaticno da ih mentalno izbace sebi iz uma provociranje Irana...
6 mjeseci sh dali sebi kwo dovoljno...uz strateski postavljenog Yemena kao mosta prema Sudanu, Burkina Faso ima specijalne odnose sada, dakled obijaju novi prostor redefinicije nacionalne doktrine...
Hezbollah je nazalost snagu koju je imao izgybio...
Srecom pa nacionani program ne pisu forumasi niti se udubljivati u ovaj elitni nonsense ovde
|
Malo si se pogubio, ali nije ni čudo zbog teških poraza alahuakbarovaca zadnjih dana.
07.10.2023 Iran je preko proxija Hamasa napao Izrael. Rezultat toga:
- Hamas desetkovan, skoro pa uništen
- Gaza sravnjena sa zemljom
- Hezbolah desetkovan, potpuno izbačen iz stroja
- Libanon se povukao iz svakog sukoba s Izraelom
- Asad potpuno poražen, pobjegao u Rusiju, Rusija i Iran izgubili Siriju kao uporište za terorizam
- svi proxiji Irana teško potučeni
- zračna obrana Irana potpuno uništena
- ubijen vojni vrh Irana
- uništeni nuklearni program Irana, pobijeni znanstvenici koji su radili na tom programu
- značajno uništenje vojne infrastrukture Irana.
Slažem se jedino s time da u Iranu postoji još dosta toga za uništiti i vratiti ga u kameno doba, posebno energetska infrastruktura, naftna polja, rafinerije, pomorske i zračne luke itd itd. U slučaju nastavka rata to je slijedeći korak Izraela.
Znači zločinački iranski režim je doslovno na konopcima, potpuno ponižen i poražen bez ijednog saveznika.
SAD potvrdio svjetsku dominaciju.
|
|
|
24.06.2025., 15:57
|
|
LockDown OverRide
Registracija: Jan 2011.
|
Trumponja se baš uživio u ulogu svjetskog policajca. Umisto kape MAGA, nek stavi kapu WPD. Danas je u elementu. Najprije im je jebao sve pod spisku a posle izjavio da ne želi promjenu režima u Iranu jer to vodi u kaos a imamo kaos u svijetu. Vjerovatno je Bibija malo oladio s to izjavom ali to mu najpametnija ako ne i jedina pametna izjava od kad je postao predsjednik drugi put.
|
24.06.2025., 15:58
|
|
Ti piši, ja brišem
Registracija: Dec 2005.
|
Zanimljivo citati naslove na live pracenju stanja na Telegramu (idemo kronoloski). Naslovi su bold, zdravljo-seljcako objasnjenje nije
Trump: Primirje je na snazi, nemojte ga kršiti - zelim tog Nobla kojeg ima Barack pa vam je bolje svima da budete kus
Iranska TV: ‘Primirje je od sada na snazi’ - kunemo se da necemo krsiti
Iranska TV: ‘Trump je preklinjao za prekid vatre’ - moramo malo oprati obraz, a ovo i nije toliko daleko od istine
Devet osoba poginulo u izraelskim napadima - ovi izgleda nisu obecali ili su drzali figu u dzepu
Izraelske obrambene snage: Uništili smo iranske lansere raketa - nece oni nama
Izrael: ‘Pristali smo na Trumpov prijedlog o primirju’ - evo sad vise necemo
Izrael: ‘Ubili smo još jednog iranskog nuklearnog znanstvenika’ - osim jos ovoga
Merz: ‘Ako primirje uspije, to će biti pozitivan razvoj događaja’ - Alisa u zemlji cuda
Pet osoba stradalo u iranskom napadu - vidite da i mi to mozemo
Izraelska vojska: Iran ponovno lansirao projektile prema Izraelu - sram ih bilo, nismo to ocekivali (hehehe)
Izraelski ministar: Naredio sam snažne udare na Teheran - naravno, ne mozemo pustitio da nam sef ode na sud ili nedaj boze u zatvor
Izrael: Presreli smo dvije rakete lansirane iz Irana - tako smo jaki
Iran: Nismo ispalili raketu na Izrael - o cemu ovi sad?
Iranski dužnosnik: Ako Izrael pogriješi, napadamo - svaka isprika je dobra
Izraelsko veleposlanstvo: Ovo je raketa koju je ispalio Iran nakon primirja - nu, evo, imamo i dokaz
Iran namjerava nastaviti s nuklearnim programom - mi smo jaci i od sudbine, nama nitko nista ne moze
Rusija: Podržavamo Iran i osuđujemo američke i izraelske napade - rijeci su jeftine, vise od toga nemamo
Trump: Izrael i Iran prekršili su primirje - majku im j***m, ode mi Nobl
Trump: Moram smiriti Izrael - mozda ipak jos spasim tu nagradu
Macron: Situacija oko Irana ostala je nepromjenjiva - ah oui, Donald prica puno, a radi malo
Trump: Izrael neće napasti Iran - ja sve dogovorio s Bibijem preko telefona
Iran: Lansirali smo 14 projektila prije primirja - eto, nismo krsili
Trump nazvao Netanyahua: Nemojte napasti Iran - hocu tu nagradu i neces mi je ti kvariti, da li ti je to jasno?
Trump: Iran nikad neće moći ponovno izgraditi svoj nuklearni program - tako smo ga lijepo unistili onim velikim predivnim bombama, da je Kamala sada predsjednica, oni bi i dalje obogacivali uran
Izrael pogodio lokaciju na sjeveru Irana - a cuj, Donnie, sad si nasa kujica i mozemo sto hocemo
Trump: Ne želim promjenu režima u Iranu - je da sam se posrao po glavi onom JD-u kad sam rekao da zelim, ali to sam pisao dok sam sjedio na WC-u, sad sam u avionu i mislim ovo, kad sletimo pitajte me opet
Izrael: Napali smo iranski radarski sustav - primirje, koje primirje? Mozda nakon ovoga ako nas lijepo zamolite
|
|
|
24.06.2025., 16:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2016.
|
Quote:
Stiglitz kaže:
Malo si se pogubio, ali nije ni čudo zbog teških poraza alahuakbarovaca zadnjih dana.
07.10.2023 Iran je preko proxija Hamasa napao Izrael. Rezultat toga:
- Hamas desetkovan, skoro pa uništen
- Gaza sravnjena sa zemljom
- Hezbolah desetkovan, potpuno izbačen iz stroja
- Libanon se povukao iz svakog sukoba s Izraelom
- Asad potpuno poražen, pobjegao u Rusiju, Rusija i Iran izgubili Siriju kao uporište za terorizam
- svi proxiji Irana teško potučeni
- zračna obrana Irana potpuno uništena
- ubijen vojni vrh Irana
- uništeni nuklearni program Irana, pobijeni znanstvenici koji su radili na tom programu
- značajno uništenje vojne infrastrukture Irana.
Slažem se jedino s time da u Iranu postoji još dosta toga za uništiti i vratiti ga u kameno doba, posebno energetska infrastruktura, naftna polja, rafinerije, pomorske i zračne luke itd itd. U slučaju nastavka rata to je slijedeći korak Izraela.
Znači zločinački iranski režim je doslovno na konopcima, potpuno ponižen i poražen bez ijednog saveznika.
SAD potvrdio svjetsku dominaciju.
|
Budimo i tu realni.
Iranaca 90 miliona, Izrealaca i Amerikanca 350 miliona. Nisu imali prevelike sanse.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:41.
|
|
|
|