Vjenčanja Love and marriage go together like a horse and carriage... |
|
|
21.09.2009., 14:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
studentica21 kaže:
nakon pokrivanja dijela svadbe i jednog kraćeg ali predivnog medenog mjeseca  ostalo nam je nešto više od 17 000 eura 
.
|
 wow 
Svaka čast!
Mi jesmo računali prosjek...ali zato jer se broj pozvanih svako malo smanjivao pa smo računali koliko se po glavi prosjek povećao da svedemo sve na nulu...
nismo očekivali zaradu....bilo nam je najbitnije pokrit svadbu jer smo sve plačali sami. Nismo zvali bilo koga, čak mi je nekoliko ljudi iskreno reklo da nemaju novca i da neće doći...s obzirom da stvarno nismo nikoga zbog toga zvali rekla sam i njima nek dođu kao gosti. Nek se zabave...ipak su svi pozvani jer nešto znaće meni ili mom mužu a ne zbog neke računice. No ipak nisu došli.
U svakom slučaju, nakon što smo namirili sve troškove ostalo nam je 3000 €.
Mislim da je danas sve teže razmišljat o nekoj zaradi. Restoran je sve skuplji, mislim da više nema tog restorana koji naplačuje 30€/osobi... bendovi svake godine dignu cijenu,a i foto studia povisuju cijene. Kolači više nisu jeftini kao nekada...a ljudima se standard nije popravio. Nemaju ljudi ništa više novaca... troškovi za svadbu drastično rastu, a novac u koverti se ne povećava istom brzinom! Tako da danas ići raditi veliku svadbu zato da zaradiš...ne znam...kome uspjeva, super...
|
|
21.09.2009., 14:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Quote:
La_LuNa kaže:
ne mozes. nas su mnoooogi pozitivno iznenadili, tim vise sto smo mi citavo vrijeme naglasavali da nam pare/pokloni ne trebaju u smislu pokrivanja svadbe jer smo za to pare imali. (inace ne bismo pravili svadbu).
|
već sad vidim kod mojih da više darivaju oni koji inače baš nemaju, ma joj lunice, ima svakakvih čuda, ispričam ti jednom prilikom
Quote:
La_LuNa kaže:
tak da reci da se slavonski svatovi prave zbog zarade je maltene samar svima nama koji smo iz slavonije ili imamo tamo nekog svog!
dok s druge strane nitko da bi spomenuo primjerice hercegovacke svatove, koji brojem uzvanika nisu manji, pace i veci su od slavonskih, a hercegovina je "bogat kraj" 
fakin predrasude! u oba slucaja!
da, vrlo lako moguce da netko svadbu pravi s tendencijom zarade. ali takvih primjera ima vjerojatno i u spickovini gornjoj i u metropoli nam bajnoj i u turkmenistanu. a ne samo u slavoniji.
|
kako god tko ovo shvatio, ovo boldano, tako je,
šta više da kažem, je da ima još uvijek i tu u Slavoniji svatova s ciljem zarade, je da ima svatova po 500,600, pa i 700 gostiju, ali je bezveze reći da su sve Slavonske svadbe takve
čak ni ne poznam cijelo selo a kamoli da ga zovem 
|
|
|
21.09.2009., 14:53
|
|
skuvana...
Registracija: Nov 2004.
|
Quote:
aranea kaže:
 wow 
Svaka čast!
U svakom slučaju, nakon što smo namirili sve troškove ostalo nam je 3000 €.
Mislim da je danas sve teže razmišljat o nekoj zaradi. Restoran je sve skuplji, mislim da više nema tog restorana koji naplačuje 30€/osobi... bendovi svake godine dignu cijenu,a i foto studia povisuju cijene. Kolači više nisu jeftini kao nekada...a ljudima se standard nije popravio. Nemaju ljudi ništa više novaca... troškovi za svadbu drastično rastu, a novac u koverti se ne povećava istom brzinom! Tako da danas ići raditi veliku svadbu zato da zaradiš...ne znam...kome uspjeva, super...
|
to smo i mi pomislili.drago mi je što je tim istim gostima bilo super na našoj svadbi jer nam je između ostalog i to bio cilj- da većini gostiju to bude odličan provod.naravno,uvijek se nađe dežurnih prigovarala.za njih me nije briga
iskreno rečeno,gadi mi se uopće razmišljati o svadbi kao načinu zarade.
dobiješ dar,super.
pokriješ svadbu,odlično.
nakon pokrivanja svadbe ti ostane određena svota,ma ne može bolje.al to nije zarađeno već darovano.
|
|
|
21.09.2009., 14:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
mi smo imali par koji nije imao novaca za poklon.
pozvali smo ih, željeli smo ih s nama taj dan i došli su.
zašto ne?
|
|
|
21.09.2009., 14:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
studentica21 kaže:
mi nismo uzimali nikakav prosjek niti računali koliko dara bi mogli dobiti (znali smo za roditelje i jako bliske članove obitelji koliko će nam dati) pa smo se šokirali kada smo nakon svadbe izračunali da je prosjek dara bio skoro 200 eura po glavi
nakon pokrivanja dijela svadbe i jednog kraćeg ali predivnog medenog mjeseca  ostalo nam je nešto više od 17 000 eura
ne smatram to zaradom već darom nama dragih ljudi.
|
super ste prošli
ali koliko ste ljudi imali?
mi smo imali 50 pa da su svaki i dali 200 E opet bi se jedva pokrili...
naravno da su neki dali puno puno više od toga, a neki opet puno manje npr. kolege s posla što je meni sasvim u redu i nisam ih ni zvala zbog para...
no samo ću reći da smo i mi bili na kraju jako ugodno iznenađeni sa dobivenim 
iako se nismo pokrili jer smo imali prilično skupu svadbu 
|
|
|
21.09.2009., 15:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
lizianthus kaže:
mi smo imali par koji nije imao novaca za poklon.
pozvali smo ih, željeli smo ih s nama taj dan i došli su.
zašto ne?
|
ja sam od cijelokupne svoje familije zvala samo jednu obitelj
došlo je njih 6 a sve skupa su donjeli poklona (ne novaca) u vrijednosti oko 1000 kn
prvo su rekli da ne mogu doći jer nemaju novaca (treba se obući i tako to) ali ja sam od svih rođaka htjela samo njih na svadbi i uopće mi nije bilo bitno da išta donesu, samo da budu uz mene  i zamolila sam ih i došli su 
|
|
|
21.09.2009., 15:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
studentica21 kaže:
iskreno rečeno,gadi mi se uopće razmišljati o svadbi kao načinu zarade.
dobiješ dar,super.
pokriješ svadbu,odlično.
nakon pokrivanja svadbe ti ostane određena svota,ma ne može bolje.al to nije zarađeno već darovano.
|

|
|
|
21.09.2009., 15:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
Quote:
aranea kaže:
|
ma ni prije 10-tak godina kada smo se mi ženili nije bilo drugačije. dapače, bilo je poslijeratno doba i ljudi su imali manje love nego danas.
mi smo npr. tada bili u minusu nakon svadbe jer smo pozvali puno naših mladih frendova koji su isto kao i mi bili na samom početku, neki su još studirali i živjeli kod staraca, neki po studenskim domovima i tak, sve u svemu nije nam bilo žao, niti nam je danas žao.
inače gotovo smo sami financirali svadbu. moja majka je dala 2.000 dm, a njegova majka je kupila prstenje. ostalo sve sami. nešto smo imali ušteđeno, nešto smo se zadužili.
slično su se oženili u to vrijeme i naši kumovi.
ali primjećujem da je danas ipak uvijetno rečeno bogatije, nego u naše vrijeme. barem po svadbama po kojima smo bili u hr. sve srednji sloj, dvije su bile doista imućni ljudi, ali to ne računam.
inače u to vrijeme, prije 10+ godina u osrednjem restoranu malo izvan Zagreba, dakle ne u Zagrebu, stolicu smo platili 50 dm. bez kolača.
kolače smo nešto naručili od slastičara, nešto spremili sami.
inače, svadba je bila standardna. vjenčanica, odjelo, konfete, pozivnice, mali darovi nakon, bend, aranžman na auto za mladence, frizura i tak sve u svemu klasika.
općinsko i zatim crkveno vjenčanje.
|
|
|
21.09.2009., 15:18
|
|
skuvana...
Registracija: Nov 2004.
|
Quote:
Francesca kaže:
super ste prošli
ali koliko ste ljudi imali?
mi smo imali 50 pa da su svaki i dali 200 E opet bi se jedva pokrili...
naravno da su neki dali puno puno više od toga, a neki opet puno manje npr. kolege s posla što je meni sasvim u redu i nisam ih ni zvala zbog para...
no samo ću reći da smo i mi bili na kraju jako ugodno iznenađeni sa dobivenim 
iako se nismo pokrili jer smo imali prilično skupu svadbu 
|
imali smo oko 170 ljudi.
nije niti nas ispalo jeftino iako smo na nekim stvarima koje nama nisu bile tako važne zaista pokušali uštedjet.uštedjeli bi a jednoj strani a onda bi iskočio trošak na drugoj strani.
tako je to kad se radi veća svadba.
|
|
|
21.09.2009., 15:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
eh po porukama vidim da nisam bila jasna.nije mi cilj zaraditi u svatovima,vjerovatno sam krivi naslov dala,ali sam iskrena kad kažem da očekujem da čemo se poboljšat financijski u svatovima.prvenstveno zato jer imat ćemo za početak,a stan tek možemo kupiti krajem ove ili početkom iduće godine,zato nam je jako bitno da imamo za početak ova 4 mj gdje uz sve to ide i bebač.
nama je velika olakotnost što nam njegovi plačaju piće,hranu i kolače.tako da nama ostaje ostalo,a ono što dobijemo samo da poplačamo ostatak a njegovima nismo ništa dužni.
i da,bitno nam je koliko ćemo dobiti,koliko god to možda grozno zvučalo...nismo materijalisti,ali da imamo novaca i ne moramo razmišljato troškovima,onda vjerovatno ne bi ni razmišljala koliko ćemo biti darivani a koliko ne.
|
|
|
21.09.2009., 16:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nama je velika olakotnost što nam njegovi plačaju piće,hranu i kolače.tako da nama ostaje ostalo,a ono što dobijemo samo da poplačamo ostatak a njegovima nismo ništa dužni.
|
draga moja i naši starci su platili hranu i piće za dobrodošlicu gostima. Organizirali sljedeći dan i platili kolače... i opet nam nije ostalo ne znam koliko da bi s tim novcima mogli planirati ne znam kakvu budućnost... ne znam zašto očekuješ bilo kakav +...nadaj se nuli, svaka kuna iznad nule je veliki dar... očekivati ne znam kakve računice...ne znam...krivi pristup svadbi imaš!
|
|
21.09.2009., 16:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
vragolanka kaže:
eh po porukama vidim da nisam bila jasna.nije mi cilj zaraditi u svatovima,vjerovatno sam krivi naslov dala,ali sam iskrena kad kažem da očekujem da čemo se poboljšat financijski u svatovima.prvenstveno zato jer imat ćemo za početak,a stan tek možemo kupiti krajem ove ili početkom iduće godine,zato nam je jako bitno da imamo za početak ova 4 mj gdje uz sve to ide i bebač.
|
meni ovi tvoji planovi više zvuče ko biznis a ne vjenčanje, sorry.
radit svadbu da nemam za nju novaca mi je nepojmljivo, kamoli imat bebu  a to se po ovom postu da nekako zaključit kad kažeš da nemate za početak...
nadam se da se ne ljutiš, imala sam potrebu prokomentirat, i želim ti da dobijete onda kolko ste zamislili i nadam se da će sve bit ok!
|
|
|
21.09.2009., 16:20
|
|
Lijepa bez duše
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
Francesca kaže:
100E po osobi uzimaš prosjek?
mora da se krećeš u jako bogatim krugovima...
mislim da je realnije uzeti 100E po obitelji, eh sad, nekad ih dođe 2 a nekad 4 za te pare...
i da, dragi i ja uvijek damo 200 E za poklon nekom ne tak bliskom prijatelju ili prijateljici za bliske ljude stvarno dam koliko mogu i mislim da nikad nismo dali ispod 400 E, tak da ne gledam po sebi
|
s druge strane dati 400 eura nekome tko nema novaca je medvjedja usluga jer tu osobu samo dovodis u negodnu situaciju.... bez obzira koliko ste bliski...
jer ce osjecati potrebu da uzvrati na tvojoj svadbi a nece moci dati otkud..
|
|
|
21.09.2009., 16:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
annaaa kaže:
meni ovi tvoji planovi više zvuče ko biznis a ne vjenčanje, sorry.
radit svadbu da nemam za nju novaca mi je nepojmljivo, kamoli imat bebu  a to se po ovom postu da nekako zaključit kad kažeš da nemate za početak...
nadam se da se ne ljutiš, imala sam potrebu prokomentirat, i želim ti da dobijete onda kolko ste zamislili i nadam se da će sve bit ok!
|
pa ako ti misliš da je biznis,samo izvoli.a što se tiče bebe,beba je bila planirana,i opet ponavaljam da krajem godine dobivam veliku odštetu tako da ćemo imat za stan i za sve,a da nemamo za bebu ne bi ju ni pravili.
za početak bi imali i da nema svadbe jer bi ovisli o starcima prva 4 mj a to ne želim,zato računam na svadbu
|
|
|
21.09.2009., 16:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
puna si kontradikcija, al dobro 
|
|
|
21.09.2009., 16:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
annaaa kaže:
puna si kontradikcija, al dobro 
|
prije bi rekla da su to sve hormoni koji me šibaju 6 i pol mj,jer ni budući muž me ne prepoznaje 
|
|
|
21.09.2009., 16:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Čitam sve oko i moram prokomentirati. Sam naslov teme "Koliko ste zaradili u svatovima?" mi je koma. Pa nije to biznis! To je ili bi trebao biti najljepši dan u životu dvoje ljudi, a dalje sve prema mogućnostima. Intimno vjenčanje s nekoliko ljudi je jednako posebno kao i velika svadba ako to radiš iz pravih razloga. Dragi i ja smo htjeli svadbu od 70tak ljudi, za nju smo štedili i takvu smo i imali, sa svim onim detaljima koji su nama bili važni. Od darova smo uglavnom dobili kuverte jer je tako ljudima i nama najjednostavnije, a koliko smo dobili nam uopće nije bitno, iako su nas ljudi jako ugodno iznenadili. O ciframa ne mislim pisati, mislim da je to malo neukusno.
Inače, ostala sam bez posla i dragi i ja smo podstanari-da ne bi netko pomislio da plivam u lovi pa da zato ovako pričam.
|
|
|
21.09.2009., 16:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
Quote:
frikuscha kaže:
Jednom je netko napisao super stvar na ovom pdf-u; cca kojih 300 bliskih prijatelja i rodbine?! Zar usitinu poznaješ više od 150 ljudi po glavi ženika koji su ti bliski i dragi?!
|
ovo ovisi o familiji. meni su recimo bliske i drage sve mamine i tatine sestre i braća, i njihova djeca (moji rođaci). Ti rođaci su se već poženili i imaju svoje familije. To je već nekih 100 ljudi. U firmi imam bar 4 ljudi s kojima se odlično slažem to je +20 ljudi (ljudi povedu svoju familiju sa sobom u pir). Da zovnem samo 5 najbližih prijateljica to je +10-15 ljudi. I tako... skupi se tog.
|
|
|
21.09.2009., 17:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
vragolanka kaže:
i da,bitno nam je koliko ćemo dobiti,koliko god to možda grozno zvučalo...nismo materijalisti,ali da imamo novaca i ne moramo razmišljato troškovima,onda vjerovatno ne bi ni razmišljala koliko ćemo biti darivani a koliko ne.
|
Gdje je nestala ona ljudska toplina gdje se zove u goste a da se ne očekuje zauzvat ništa?
Zar smo u takvoj banani... 
|
21.09.2009., 17:23
|
|
the one and only
Registracija: Apr 2006.
|
Quote:
KuiperBelt kaže:
baš. da joj svatko u svadbu donese 100 eura x 200 ljudi = 20.000 eura ili ti 144.000 kn.
pa to je mogla i sama izračunati.
a bit će sigurno više od 100 eura ili u lovi ili stvarima.
jedino ak su slavonci najednom postali škrti. a to sumnjam 
|
Vidis, ja racunam da ako mi svaki par da po 100€ u prosjeku, bit cu taman tu negdje da si otplatim najvecu stavku..restoran...
Računati 100€ po glavi u ovim vremenima nije bas pametno..a i sebicno je, kaj god netko rekao..
Uostalom, ni dragi, a ni ja ne zovemo ljude na svadbu radi zarade, nego zato sto zelimo da na nas dan sa nama budu nama dragi ljuidi...koliko god to nekome glupo zvucalo..
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:12.
|
|
|
|