Hrana i zdravlje Posebni režimi prehrane |
|
06.12.2011., 19:14
|
|
*i nezamjenjiva
Registracija: Jul 2010.
|
Histamin - što jesti?
Tata ne smije jesti namirnice koje sadrža puno histamina.
To su:
- riba: tunjevina, sardine, heringe, sardele, dimljena riba, konzervirana riba,
- mlijeko i sirevi: sirevi koji dugo sazrijevaju, tvrdi sirevi, sirevi sa gljivicama,
- mesni proizvodi: šunka, salama, dimljeni i sušeni proizvodi,
- povrće: kiseli kupus, špinat, paradajz, patlidžan,
- voće: avokado, jagode, šljive, maline, ananas, kivi, prezrele banane, narandže,
- alkoholna pića: pivo, vino,
- ostale namirnice: sosovi i paste na osnovi germe, soja sos i pasta, kečap, paradajz sos, sirće, crni čaj, čokolada, kakao.
(kopirano sa http://www.zdravlje.at/ishrana/ishra...mina/20090512/)
Na nekim stranicama smo našli da to uključuje i gljive recimo.
Liječnik je napisao: POSEBNO IZBJEGAVATI mliječne proizvode, jaja, soju, ribu, mesne prerađevine (na to je od svega gore navedenog vajda najjače alergičan) i općenito konzervanse svesti na minimum.
To se malo razlikuje od ovog kopiranog, no veći problem je u nečem drugom.....
....lako je kad je doma, mama se pridržava ovoga u spravljanju hrane što se ručka tiče, ali problem je doručak, užina na poslu i večera. Ujutro jede na kruh pekmez, med ili neke druge slatke namaze (u kojima većinom nema ničeg od alergena gore nabrojenih, barem sastav tako kaže), ali mu fali slano. Veliki je ljubitelj salama i sireva. To ne smije. Ima netko ideju što nek mu kupimo? Nadomjestak za sir, od čega je on, soje?  Bilo kakva ideja čime nek hranimo bokca?
Za užinu jede uglavnom klipiće (iako ne bi smio ništa sa kvasom, ali rekao doktor da nije to tak kritično), a večeru preskače ili jede jabuke, i slično. Fali nam ideja, pomagajteeeeee!
Možete misliti kak mu je tek sad kad na domjenke ide....čega god se uhvati, ako je gotova hrana, ako je recimo riža sa mesom nekakvim....ima vegetu garant npr. Ne smije piti pivo, vino....
Još smo novi u tome, svako mišljenje dobrodošlo...
|
|
|
07.12.2011., 10:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
Ovako na brzinu, na pamet mi pada, recimo za ponjeti na posao - napravite doma beskvasni kruh, pa mu složite sendvic od tog kruha + pileća prsa na naglo u gril tavi + nasjeckate unutra kisele krastavce, koji list zelene salate ili drugo povrće koje voli i smije.
Ili napravite domaću mesnu paštetu od kuhanog mesa (junetine, svinjetine, jetrice,...) pa i to može s beskvasnim kruhom.
Možete mu za užinu za posao napraviti i pljeskavice, pa kao hambi napraviti isto s beskvasnim kruhom (složite od svježeg mesa, pa zamrznete oblikovane pljeskavice, lako si onda i on sam ujutro na gril tavi spremi jednu-dvije).
|
07.12.2011., 12:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2007.
|
Mahunarke
Trenutno mi padaju na pamet namazi od mahunarki, npr. humus:
www.coolinarika.com/recept/hommos/
Npr. vrhnje može zamijeniti zobenim vrhnjem.
Na ovom forumu sam našla dobre savjete za kruh bez kvasca:
www.forum.hr/showthread.php?t=678030
I ja jedem slično: izbjegavam kvasac, fermentirano, konzervirano, također imam, uz intolerancije, i blagu reakciju na histamin, ali mogu jesti te namirnice u manjim količinama.
|
|
|
07.12.2011., 12:48
|
|
*i nezamjenjiva
|
Quote:
::Lost:: kaže:
Ovako na brzinu, na pamet mi pada, recimo za ponjeti na posao - napravite doma beskvasni kruh, pa mu složite sendvic od tog kruha + pileća prsa na naglo u gril tavi + nasjeckate unutra kisele krastavce, koji list zelene salate ili drugo povrće koje voli i smije.
Ili napravite domaću mesnu paštetu od kuhanog mesa (junetine, svinjetine, jetrice,...) pa i to može s beskvasnim kruhom.
Možete mu za užinu za posao napraviti i pljeskavice, pa kao hambi napraviti isto s beskvasnim kruhom (složite od svježeg mesa, pa zamrznete oblikovane pljeskavice, lako si onda i on sam ujutro na gril tavi spremi jednu-dvije).
|
Ne smije ukiseljeno povrće, jer ne smije ocat, ali ostalo štima...
Quote:
rusofilka kaže:
Trenutno mi padaju na pamet namazi od mahunarki, npr. humus:
www.coolinarika.com/recept/hommos/
Npr. vrhnje može zamijeniti zobenim vrhnjem.
Na ovom forumu sam našla dobre savjete za kruh bez kvasca:
www.forum.hr/showthread.php?t=678030
I ja jedem slično: izbjegavam kvasac, fermentirano, konzervirano, također imam, uz intolerancije, i blagu reakciju na histamin, ali mogu jesti te namirnice u manjim količinama.
|
Slažem se s tobom, no, moj stari ne želi jesti takvu hranu, hrani se ko "naši stari"....ali ja sam mu već rekla, da, ili nek prihvati da mora dodati i neke nove namirnice ili nek bude gladan....neće on ni probati ništa od takvih stvari, užasan je, kakav humus, uh....konkretna hrana...kruh bez kvasa ima i za kupiti, neće ni to, mama mu mora peći...baš nas ljuti. Ako ne može jesti kaj hoće, onda radije ne jede ništa....to ti je odrastao muškarac.
|
|
|
07.12.2011., 12:52
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Sigurna kaže:
Slažem se s tobom, no, moj stari ne želi jesti takvu hranu, hrani se ko "naši stari"....ali ja sam mu već rekla, da, ili nek prihvati da mora dodati i neke nove namirnice ili nek bude gladan....neće on ni probati ništa od takvih stvari, užasan je, kakav humus, uh....konkretna hrana...kruh bez kvasa ima i za kupiti, neće ni to, mama mu mora peći...baš nas ljuti. Ako ne može jesti kaj hoće, onda radije ne jede ništa....to ti je odrastao muškarac.
|
Eh, razumijem te, ja imam takva dva doma. 
|
|
|
07.12.2011., 13:38
|
|
with perfect lacerations
Registracija: Nov 2010.
|
Quote:
Sigurna kaže:
|
uz ostale ideje,a da mu spremate salate sa "dozvoljenim" povrćem (kukuruz,zelena salata,itd.) + piletina + svježi sir (kravlji,ovčji itd.)...pa zapakiraš kao one McDonald's salate  ili rižoto u tom stilu?
onda...jogurt smiksan sa dozvoljenim povrćem...kao shake?Ili sa pahuljicama (jel smije to?) + sušeno voće + sjemenke,orašasti plodovi?Da probate sa drugim vrstama brašna...npr. slanutkovo,rižino (od toga se u kalupu da raditi kvazi "kruh")?
|
07.12.2011., 14:07
|
|
*i nezamjenjiva
|
Quote:
violet_alice kaže:
uz ostale ideje,a da mu spremate salate sa "dozvoljenim" povrćem (kukuruz,zelena salata,itd.) + piletina + svježi sir (kravlji,ovčji itd.)...pa zapakiraš kao one McDonald's salate  ili rižoto u tom stilu?
onda...jogurt smiksan sa dozvoljenim povrćem...kao shake?Ili sa pahuljicama (jel smije to?) + sušeno voće + sjemenke,orašasti plodovi?Da probate sa drugim vrstama brašna...npr. slanutkovo,rižino (od toga se u kalupu da raditi kvazi "kruh")?
|
Ne smije mlijeko ni mliječno uopće. A i da smije, on ne jede mlijeko, jogurt ni vrhnje, osim u hrani (u umaku za meso, u štruklima...). Samo tvrde sireve jede ovako, a oni su pogotovo puni histamina.
Kažem, najveći je problem ustvari koje namaze (slane) mu kupiti i što slatko smije..... Ne smije čokoladu, našli smo na nekim keksima da udovoljavaju uvjetima, ali samo jedne takve smo našli....
|
|
|
07.12.2011., 14:24
|
|
mrgud
|
Znam da u Mediteranu nema soje ( to je isto neki biljni sirni nadomjestak), za ostale ne znam. Mediteran je rađen od biljne masnoće. E sad, koliko je to ukusno i usporedivo sa sirom je druga tema.
|
|
|
07.12.2011., 14:27
|
|
*i nezamjenjiva
|
Quote:
5rich kaže:
Znam da u Mediteranu nema soje ( to je isto neki biljni sirni nadomjestak), za ostale ne znam. Mediteran je rađen od biljne masnoće. E sad, koliko je to ukusno i usporedivo sa sirom je druga tema.
|
Ne znam koji je to. Prosvijetli me, pliz.
|
|
|
07.12.2011., 14:31
|
|
with perfect lacerations
Registracija: Nov 2010.
|
auč,gadno  ,mislila sam da se zabrana odnosi samo na ono što si navela u prvom postu ("sirevi koji dugo sazrijevaju, tvrdi sirevi, sirevi sa gljivicama,"),sorry.
Jesi otišla na kuhinju bez mesa...tamo ima dosta recepata,neke bi mogla iskoristiti...jel smije npr. namaz od graška?
A vezano uz slatkiše,mislim da ćete mu to morati sami praviti,jer ovi kupovni nažalost u većini slučajeva imaju nešto što tvoj tata ne smije.Ali uz malo volje i želje (i novaca  )svašta se da napraviti doma (kao kolačići raznorazni,...)
Sa teme na zdravlju sam našla ovo link pa ako ovo važi i za tvog tatu,da mu prema tome nađemo recepte? 
|
07.12.2011., 14:38
|
|
*i nezamjenjiva
|
Quote:
violet_alice kaže:
auč,gadno  ,mislila sam da se zabrana odnosi samo na ono što si navela u prvom postu ("sirevi koji dugo sazrijevaju, tvrdi sirevi, sirevi sa gljivicama,"),sorry.
Jesi otišla na kuhinju bez mesa...tamo ima dosta recepata,neke bi mogla iskoristiti...jel smije npr. namaz od graška?
A vezano uz slatkiše,mislim da ćete mu to morati sami praviti,jer ovi kupovni nažalost u većini slučajeva imaju nešto što tvoj tata ne smije.Ali uz malo volje i želje (i novaca  )svašta se da napraviti doma (kao kolačići raznorazni,...)
Sa teme na zdravlju sam našla ovo link pa ako ovo važi i za tvog tatu,da mu prema tome nađemo recepte? 
|
Namaz od graška....smije. Ako nema soje, mlijeka....
E hvala ti na linku, nisam sama ništa uspjela naći....ali ponavljam, više me zanima što mu se može kupiti da jede, a da ne radimo doma.
To za spremiti doma znamo, ali mama puno puta ne stigne, a ja se uopće ne želim petljati u spremanje hrane (ne jer sam lijena, nego se mičem iz kuhinje iz nekih konfiktno-obiteljskih razloga).
|
|
|
07.12.2011., 14:39
|
|
mrgud
|
Quote:
Sigurna kaže:
Ne znam koji je to. Prosvijetli me, pliz.
|
Mislim da ga ima samo u Konzumu. Ovo i ovo.
(no, upozoravam, ko da jedeš malo slaniji margarin, i ne znam kakav mu je kemijski sastav - no soje ni mlijeka nema)
A namaz od slanutka? Patlidžana? Graha?
|
|
|
07.12.2011., 14:42
|
|
*i nezamjenjiva
|
Quote:
5rich kaže:
Mislim da ga ima samo u Konzumu. Ovo i ovo.
(no, upozoravam, ko da jedeš malo slaniji margarin, i ne znam kakav mu je kemijski sastav - no soje nema)
A namaz od slanutka? Patlidžana? Graha?
|
Znaš da je i meni palo na pamet - te zamjene za sir (mislim da sam negdje gore i napisala)....moram još po dućanima pogledati na zdravom odjelu koji je sastav tih namaza i tih sireva, to sam nekada ja jela....mislim da svi imaju soju, oni pakirani ko paštetice (patlidžan isto ne smije).....budem pogledala....
|
|
|
08.12.2011., 18:54
|
|
*i nezamjenjiva
|
Dakle....danas prijeteljica i ja....namučile se svjetski, ali našle smo mu neke slatkiše kaj može jesti, ima u Mulleru čokoladi bez mlijeka, soje...u onim bombonima od eukaliptusa nema ništa što ne smije....našle "prirodne" začine za juhu, da je samo povrće, bez konzervansa....
E, a onaj nadomjestak za sir....majko mila, možda će proćis sakriven u nekom jelu, ovako samo u sendviču - nema šanse. Grrrrrrrozan je!  majlikojinesmijemostavljati:
|
|
|
09.12.2011., 00:28
|
|
želim...
Registracija: May 2006.
|
Quote:
Sigurna kaže:
Dakle....danas prijeteljica i ja....namučile se svjetski, ali našle smo mu neke slatkiše kaj može jesti, ima u Mulleru čokoladi bez mlijeka, soje...u onim bombonima od eukaliptusa nema ništa što ne smije....našle "prirodne" začine za juhu, da je samo povrće, bez konzervansa....
E, a onaj nadomjestak za sir....majko mila, možda će proćis sakriven u nekom jelu, ovako samo u sendviču - nema šanse. Grrrrrrrozan je!  majlikojinesmijemostavljati:
|
meni taj zamjenski sir nije loš kad se otopi u nekom tostu ili na pizzi. Tada mi je čak baš finog okusa. Super se topi! Ovako hladan i samo narezan baš nije nešto
|
|
 |
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:08.
|
|
|
|