Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Lokalni izbori 2025., Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.02.2012., 15:25   #221
Quote:
mestar kaže: Pogledaj post
Tebe kao autora nitko ne sprječava da prodaješ svoje radove po bilo kojoj cijeni.
Samo navali!
Pa jel ja kog sprecavam da prodaje po bilo kojoj cijeni?

Iz moje branse, digitalna distribucija napravila je cudo, i mnogima omogucila pristojne zarade bez velikih posrednika koji na kraju pojedu vecinu kolaca svima. A korisnicima da dodju do jeftinih stvari. I nikom se u SADu ne da piratizirati programe koji kostaju dolar.
lukarak is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:25   #222
Quote:
Kanzas kaže: Pogledaj post
To bi bilo dobro rješenje i za filmove i glazbu, da bude besplatna nakon 20 godina.
Koliko mi je poznato postoji vremensko ograničenje, samo ne znam koliki je vremenski rok.
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:26   #223
Quote:
svatko kaže: Pogledaj post
Nitko nas ne tjera da ih slušamo, ali im ne možemo oduzeti pravo da žive od svog rada.
Pa tko im oduzima to pravo? Ako mogu živjeti od svoje "glazbe", neka im. Oni to očito mogu, čak i uz sveprisutno piratstvo u Hrvatskoj. Ali to nema veze s kulturom i umjetnošću.
Nikolitsa is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:26   #224
Quote:
lukarak kaže: Pogledaj post
I zato ce se BMW restrukturirati u dizajnera automobila, jer ocito mu je trosak proizvodnje prevelik. I moze, po nekoj prihvatljivoj cijeni, prodavati svoje patterne za replikaciju. Prodat ce ih milijune, i eto ti zarade pa makar ih prodavali za par dolara.

Kako bi točno prodavao patterne za replikaciju ako nisu zaštičeni autorskim pravom? Napravili bi jedan dizajn, i pirati bi ga stavili na net za besplatan download. Opet mu nije isplativo.
Kanzas is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:26   #225
Quote:
tranquility kaže: Pogledaj post
Kod nas još uvijek prevladava pećinski mentalitet
da pećinski.
volontiram na jednom projektu već 9 godina.
potrošila sam mjesece na programiranje i prevođenje za isti, moja dobra volja, cijeli projekt je besplatan (i) za boljitak internet zajednice, i kaj dobijem nazad za to?
da se razno razni b**p usude uzet moj rad, izbrisat moje ime, potpisat sebe kao autora i javno to objavit...
i onda se netko čudi kaj ovi kradu ono kaj se plaća (a) povrjeđuju autorska prava čak i na onome što smiju besplatno koristit...
Old 18.02.2012., 15:26   #226
Quote:
šmokljanica kaže: Pogledaj post
na yotubeu postoje službeni kanali izvođaka gdje ili oni sami ili s kime već imaju ugovor stavljaju sadržaj i to smiješ preslušavati do mile volje - imaš dozvolu i ne kršiš zakon.
za ovo drugo dozvolu nemaš i kršiš zakon.
I?

Vidiš li ti tu ikakav trend?
Razbijač is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:27   #227
Quote:
Ne brini ako Apple procjeni da su stvoreni uvjeti za implementaciju iTunesa za kupovinu glazbe ili filma, bez brige vrlo brzo će sprovesti svoj naum.

Ajde budi iskren, kada bi ti uložio u lokalizaciju te ponude u zemlji u kojoj se bez pravnih posljedica za 0 kuna skida što god se poželi?
Otvori iTunes, ukucaj bilo sto sto zelis od muzike i filmova, sto ce ti izbaciti ? Ono sto ti je vec muka gledati. Meni kosa poraste vec kad vidim. Da, zele uci rekoh vec. Pa imaju sad ofrlje uslugu, sto mislis da je ne zele kompletirati

Isto kao i u drugim zemljama. Mislis da se jedino kod nas skida na lijevo?
Samo takoder u vecini tih zemalja je usluga dostupna, povoljna, i ljudi nemaju nit potrebe nit volje za zajebancijom okolo po netu.
Zato ja opet ponavljam, rijesenje je ponuda usluga, a ne zakon gdje ce ti provjeravati cak i mail.
unknown99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:28   #228
Quote:
Razbijač kaže: Pogledaj post
Zato tko ulažio sve u autorsko djelo a nije uložio ništa u poslovni model bolje da sebi nađe drugi posao.
Jednom rječju, je*e se tebi za to kako će opstati književnost.
U principu, tako ekstremnim stavom samo tjeraš vodu na mlin ekstremistima s druge strane spektra.
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:29   #229
Quote:
A kada će pojedinci shvatiti da je komunizam daleka prošlost i da više ništa nije sigurno, ničije radno mjesto, pa tako i autora.

Tržište i tehnologija se mjenjaju iz dana u dan pa se tako mjenjaju i poslovni modeli.

Nema tu nekog konstantnog recepta ili zagarantiranog tržišta kao što je bilo u Jugi.

Opet ponavljam, kvaliteta je jedno, a sposobnost zaradit novac nešto drugo.

Nije dovoljno biti samo dobar autor. Treba biti i dobar biznismen.

Zato tko ulažio sve u autorsko djelo a nije uložio ništa u poslovni model bolje da sebi nađe drugi posao.
Biznisi se događaju u svijetu koji je pravno reguliran, bez toga nema biznisa.
svatko is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:29   #230
Quote:
Koliko mi je poznato postoji vremensko ograničenje, samo ne znam koliki je vremenski rok.

Ne znam ni ja, znam da je Pliva imala patent za Summamed određen broj godina, i kad je istekao, skoro su propali.
Kanzas is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:30   #231
Quote:
Što ako svemirac replicira nove automobile svim zainteresiranim kupcima BMW-a? Recimo, otvori svoj replikatorski salon pokraj salona gdje se prodaje BMW i svakoj njihovoj mušteriji ponudi besplatni automobil.
Ništa. Onda će BMW propasti. Svemirac nije učinio ništa ilegalno, nije provalio u sjedište BMWa, nije industrijski špijunirao...samo je iskoristio svoju naprednu tehnologiju da načini repliku originalnog BMWa ne narušavajući ni na koji način integritet tog originalnog BMWa.
Nikolitsa is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:32   #232
Quote:
Jednom rječju, je*e se tebi za to kako će opstati književnost.
Gdje sam to rekao?

Ja sam rekao da mi se jebe za loše autore a još više za loše biznismene.
Razbijač is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:32   #233
Quote:
lukarak kaže: Pogledaj post
Pa jel ja kog sprecavam da prodaje po bilo kojoj cijeni?
Naravno da sprječavaš, istina neizravno, ali ipak.

Kada za krafnu budem mogao platiti koliko želim (ako uopće želim) tada ću pristati da se takav poslovni model primjenjuje i na knjige.
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:33   #234
Quote:
šmokljanica kaže: Pogledaj post
na yotubeu postoje službeni kanali izvođača gdje ili oni sami ili s kime već imaju ugovor stavljaju sadržaj i to smiješ preslušavati do mile volje - imaš dozvolu i ne kršiš zakon.
za ovo drugo dozvolu nemaš i kršiš zakon.
A ti ne živiš u Hrvatskoj? Ni "ovo drugo" ne krši zakon. Kaže Ustavni sud RH:
Quote:
"Navedeno isključivo pravo reproduciranja ograničeno je, između ostalog, reproduciranjem autorskog djela za privatno i drugo vlastito korištenje (tzv. privatno kopiranje) u članku 82. ZAP-a, kad se objavljenim autorskim djelom treća osoba može koristiti bez autorovog odobrenja.
Reproduciranje autorskog djela za privatno i drugo vlastito korištenje predstavlja pravo fizičke osobe da bez autorovog odobrenja može reproducirati autorsko djelo na bilo koju podlogu ako to čini za privatno korištenje, uz uvjet da to korištenje nema izravno ili neizravno komercijalnu svrhu i nije namijenjeno ili nije pristupačno javnosti.
Stoga, autor djela za koja se, s obzirom na njihovu prirodu, može očekivati da će bez njihova odobrenja biti reproducirana fotokopiranjem ili snimanjem na nosače zvuka, slike ili teksta za privatno ili drugo vlastito korištenje ima pravo na primjerenu naknadu od prodaje tehničkih uređaja i praznih nosača zvuka, slike ili teksta, sukladno članku 32. ZAP-a
."

Zadnje uređivanje rezon@tor : 28.02.2012. at 12:29.
Nikolitsa is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:34   #235
Quote:
A kada će pojedinci shvatiti da je komunizam daleka prošlost i da više ništa nije sigurno, ničije radno mjesto, pa tako i autora.

Tržište i tehnologija se mjenjaju iz dana u dan pa se tako mjenjaju i poslovni modeli.

Nema tu nekog konstantnog recepta ili zagarantiranog tržišta kao što je bilo u Jugi.

Opet ponavljam, kvaliteta je jedno, a sposobnost zaradit novac nešto drugo.

Nije dovoljno biti samo dobar autor. Treba biti i dobar biznismen.

Upravo tako, komunizam je daleka prošlost, nema više ništa besplatno. Ako uzmeš nešto što nije tvoje, dođe policija, i strpa te u zatvor.
Kanzas is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:35   #236
Quote:
unknown99 kaže: Pogledaj post
Otvori iTunes, ukucaj bilo sto sto zelis od muzike i filmova, sto ce ti izbaciti ? Ono sto ti je vec muka gledati. Meni kosa poraste vec kad vidim. Da, zele uci rekoh vec. Pa imaju sad ofrlje uslugu, sto mislis da je ne zele kompletirati

Isto kao i u drugim zemljama. Mislis da se jedino kod nas skida na lijevo?
Samo takoder u vecini tih zemalja je usluga dostupna, povoljna, i ljudi nemaju nit potrebe nit volje za zajebancijom okolo po netu.
Zato ja opet ponavljam, rijesenje je ponuda usluga, a ne zakon gdje ce ti provjeravati cak i mail.
Evo ti primjer, u Njemačkoj je dozvoljen streaming kojeg je postavio onaj tko kontrolira prava. Svaki download se plaća u protivnom je kažnjiv. Prijatelj koji živi u Njemačkoj morao je platiti 3.000EUR za skidanje Matrixa. Da stvar bude bolja on ga nije niti skinuo nego jedan naš zajednički prijatelj koji mu je bio u posjeti... bilo mi je dosadno dok je ovaj radio i skidao je s neta. Odvjetnički ured dobio je IP adresu korisnika i rebnio ovog prvog. Istina, dali su mu mogućnost da svoju nevinost dokaže na sudu. Što misliš što je čovjek napravio?
svatko is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:35   #237
Quote:
Biznisi se događaju u svijetu koji je pravno reguliran, bez toga nema biznisa.
Kad sam govorio o poslovnom modelu, naravno da to uključuje i pravnu regulaciju.

No opet mogu samo reći, nedaj bože nikome "američke pravne regulacije".
Razbijač is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:39   #238
Quote:
Nije, jer još uvijek živimo u svijetu gdje su autorska prava zaštićena.
I nemamo pojma kako bi svijet funkcionirao bez njih.
Ti misliš da se svijet sastoji od Europe, Sjeverne Amerike, Japana i Australije?
U mojemu svijetu autorska prava većinom nisu zaštićena:
http://metro-portal.hr/indija-i-braz...lijekova/24863
http://www.adiva.hr/genericka-istrazivanja.aspx
Nikolitsa is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:40   #239
Quote:
Kad sam govorio o poslovnom modelu, naravno da to uključuje i pravnu regulaciju.

No opet mogu samo reći, nedaj bože nikome "američke pravne regulacije".
Masa koja ne razumije da igračka košta ne namjerno će nam uvesti Orwella. Hebiga ni ja nisam želio u EU pa me vode.
svatko is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2012., 15:40   #240
Quote:
Upravo tako, komunizam je daleka prošlost, nema više ništa besplatno. Ako uzmeš nešto što nije tvoje, dođe policija, i strpa te u zatvor.
Varaš se.

Porast besplatnih sadržaja, koji nisu ograničeni autorskim pravima, je eksplodirao upravo sa internetom.

Inače, rigidna primjena autorskih prava u dobroj mijeri priječi razvoj tehnologije i napredak.

Quote:
Premda je prvotna zamisao kod propisa vezanih uz intelektualno vlasništvo bila zaštita pronalazača i znanstvenika s ciljem zaštite kreativnih procesa u korist društva u cjelini, s vremenom je, kroz povećanje stupnja zaštite i trajanja zaštite ovaj koncept doveden do zapravo suprotnog učinka. U nekim poljima, smatraju zagovornici reforme sustava zaštite intelektualnog vlasništva, primjerice patentnog prava, odnosno industrijskog vlasništva, prestroga i vremenski preduga zaštita dovela je do efekta usporavanja inovacije i napretka.

http://edu-udzbenik.carnet.hr/1/pogl_04_lekc_03.htm
Razbijač is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:55.