Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Putovanja > Hrvatska i turizam

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.02.2012., 16:00   #661
Quote:
wob kaže: Pogledaj post
Kako me je nasanjkao poljak danas . Dogovorimo akontaciju 200 eu za dva apartmana. On uplati 200 a proviziju za apartmane stavi na moj racun tako da je meni sjelo 185 eu ..
Jel to preko Paypala ili ...?
zaccc is offline  
Old 24.02.2012., 16:09   #662
dobro sam ja shvatio, samo to što vi prenosite nema logike, jer i vama nije jasno zasto su to napravili (ako jesu)

sad su već 2 relevantna izvora? pa dajte recite bar jedan onda
nigdje nema da se ne SMIJE, nego da ne treba

"Isticanje boravišne pristojbe"

Iznajmljivači koji boravišnu pristojbu plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu neće više vidno trebati isticati iznos boravišne pristojbe na cjeniku, niti navoditi u računu. (Ova obveza ostaje za one građane koji iznajmljuju do četiri kreveta i boravišnu pristojbu plaćaju po noćenju).
chopa is offline  
Old 24.02.2012., 17:05   #663
Ja sam to procitao na najmanje 2 mjesta, ali evo recimo jedan primjer:

http://www.klub-iznajmljivaca.com/20...laca-odvojeno/

Postovani, ako ste pausalac boravisna se smatra da je uracunata u cijenu. U cjeniku koji Vam je ovješen u apartmanu bi trebao stajati iznos cijene smještaja, napomena da se boravišna nalazi uračunata te treće svakako samo navesti opasku koji je to iznos boraviše specificiran po dobi gosta a ovisno u kojoj ste zoni. Pazite, to govorimo o cjeniku. U računu pak kojeg izdajete gostu, mora biti naveden jedinični iznos noćenja, ukupan iznos i mala napomena da je boravišna uračunata u cijenu. U Računu nije potrebno navoditi koliko ta boravišna iznosi jer ona i nije posebna stavka. Da i taj se iznos unosi unosi u Evidenciju u prometu.

Boravišnu iznajmljivač plaća paušalno, dakle jednim jedinstvenim godišnjim iznosom bez obzira koliko je imao gostiju i noćenja tijekom godine. Zakon je trenutno takav. Ako imate dva kreveta to je recimo oko 600kn godišnje i mislim da nema bojazni da ćete prijeći granicu od 85.000kn jer bi time postali PDV obveznik. Zato postoji paušal jer je zgodniji manjim iznajmljivačima, kod situacije gdje imate više smještajnih jedinica, vjerojatno je isplativije plaćati boravišnu odvojeno da ne ulazi u prihod. Uostalom paušalcima je i porez paušalan. Recimo da imate dva apartmana s po dva ležaja i cijena noćenja po apartmanu je 600kn a popunjeni ste 60dana godišnje. Vi biste naveli u Evidenciji o prometu iznos od 72.000kn. I boravišna Vam se nalazi uračunata u cijeni. Dakle i u ovakvoj idealnoj situaciji je vidljivo da niste prešli granicu za ulazak u PDV. A i za porez ste na taj iznos platili paušal od samo 1200kn godišnje.

---

isto to pise na stranici od jedne TZ. BP MORA bit ukljucena u cijenu, ali mora i pisati koliko kosta, znaci sa strance se negdje napise 7kn za odrasle...

poanta svega ovog je da se ne moze naplacivati bp dodatno, tj. onako kako to nama najvise pase. to i nije nesto novo. ja mislim da je to vrijedilo i za ovu proslu sezonu.

ja cu jednostavno napravit cjenik kojem cu dici cijenu za 4 x 7kn i tako ce to bit na racunu, a u stvarnosti cu naplacivat kako sam do sad. cijena smjestaja + bp.
SandiVukas is offline  
Old 24.02.2012., 17:19   #664
Quote:
zaccc kaže: Pogledaj post
Jel to preko Paypala ili ...?
Na devizni ziro racun moj . On je uplatio i mogao je birat kome banka da naplati proviziju od 18 eu , mogao je bit fer pa bi podjelili trosak po pola ali neeee .. On je citavu proviziju od banke natovario na moj ziro racun . Pa sam umjesto 200 dobio 182 eu
Old 24.02.2012., 21:07   #665
Quote:
wob kaže: Pogledaj post
Na devizni ziro racun moj . On je uplatio i mogao je birat kome banka da naplati proviziju od 18 eu , mogao je bit fer pa bi podjelili trosak po pola ali neeee .. On je citavu proviziju od banke natovario na moj ziro racun . Pa sam umjesto 200 dobio 182 eu
pa sta ti imas s njim dijelit trosak prijenosa??? cijena rezervacije je 200€, a ti si dobio 185€. Duzan ti je 15€ i jednostavno mu oprostis to, ali mu od ukupne cijene odbijes 185€, a ne 200€. Ne kuzim kako drugacije??? Pa neces valjda ti njemu placat NJEGOV trosak prijenosa
SandiVukas is offline  
Old 25.02.2012., 09:06   #666
Quote:
SandiVukas kaže: Pogledaj post
pa sta ti imas s njim dijelit trosak prijenosa??? cijena rezervacije je 200€, a ti si dobio 185€. Duzan ti je 15€ i jednostavno mu oprostis to, ali mu od ukupne cijene odbijes 185€, a ne 200€. Ne kuzim kako drugacije??? Pa neces valjda ti njemu placat NJEGOV trosak prijenosa
ja im na kraju od ukupne cijene oduzmem onoliko koliko su uplatili za akontaciju i pokažem im uplatu s banke kao dokaz.
Uostalom i ti imaš tu svoj trošak provizije, što ne?
mrena:) is offline  
Old 25.02.2012., 10:57   #667
Moj trosak je 1 eu . Ali bezobrazan je nacin . On uplatio meni 185 eu prosli tjedan i suti . Misli da ja necu primjetit .
Old 25.02.2012., 11:54   #668
Quote:
SandiVukas kaže: Pogledaj post
Mora biti 1 cijena, a ne cijena smjestaja + bp.
Quote:
SandiVukas kaže:
U Računu nije potrebno navoditi koliko ta boravišna iznosi jer ona i nije posebna stavka.
pa o tome i pričam, NIJE POTREBNO, ali nigdje ne piše da ne SMIJE

znači što se mene tiče, na račun ide i dalje kao što sam i radio:
1. cijena smještaja
2. BP
--------- +
3.ukupno
chopa is offline  
Old 25.02.2012., 11:54   #669
Ja imam napisano ispod broja racuna nesto tipa "troskove prijenosa placa gost" i ako mi posalje manje od 100€, jednostavno mu oduzmem koliko je uplatio od ukupne cijene. Nikog on ne moze zeznut tu. Moze jedino da otkaze rezervaciju pa ja nemam 100€, nego 90€ recimo...
SandiVukas is offline  
Old 25.02.2012., 11:57   #670
Quote:
chopa kaže: Pogledaj post
pa o tome i pričam, NIJE POTREBNO, ali nigdje ne piše da ne SMIJE

znači što se mene tiče, na račun ide i dalje kao što sam i radio:
1. cijena smještaja
2. BP
--------- +
3.ukupno
Ma ne smije!!!! pa daj se opameti. imas na bar 10 mjesta di ti pise da na racunu MORA BIT SAMO 1 CIJENA. sta tebi vise treba???

Ti mozes napisat koliko kosta bp, ali ne kao dio cjene, vedc samo orijentaciono negdje sa strane, tako da gost zna koliko je bp. pa ne mozes bit toliko glup da ovako nesto jednostavno ne razumijes.
SandiVukas is offline  
Old 25.02.2012., 18:26   #671
Ove godine če nam uspjeti zarvšiti apartmane za iznajmljivanje, vjerojatno preko neke agencije puno za prazno - to bi mi bilo najlakše jer živimo i radimo u Zagrebu, a apartmani su nam na Braču. Ako neko ima iskustva s tim ili malo bolje poznaje stvar, molim da mi napiše kako to ide, koliko agencije to plate, za koje mjesece uzmu, šta ja trebam platiti od toga (taksa, porezi ...) na šta trebam paziti ... sve informacije i iskustva biče jako dobrodošle, da se mogu obratiti jednoj agenciji (ako znate za neku, da je poštena i dobra ) , pa da jim ne padnem, ko iz vedrog neba, baš ništa ne znajuči i da me onda voze žednu preko vode.
LP
sipasipa is offline  
Old 26.02.2012., 11:20   #672
Quote:
sipasipa kaže: Pogledaj post
Ove godine če nam uspjeti zarvšiti apartmane za iznajmljivanje, vjerojatno preko neke agencije puno za prazno - to bi mi bilo najlakše jer živimo i radimo u Zagrebu, a apartmani su nam na Braču. Ako neko ima iskustva s tim ili malo bolje poznaje stvar, molim da mi napiše kako to ide, koliko agencije to plate, za koje mjesece uzmu, šta ja trebam platiti od toga (taksa, porezi ...) na šta trebam paziti ... sve informacije i iskustva biče jako dobrodošle, da se mogu obratiti jednoj agenciji (ako znate za neku, da je poštena i dobra ) , pa da jim ne padnem, ko iz vedrog neba, baš ništa ne znajuči i da me onda voze žednu preko vode.
LP
Ja još nisam vidio poštenu i dobru agenciju. Neka me netko ispravi ako se varam. Da su pošteni i dobri ne bi zarađivali i uzimali dobre provizije i stavljali lihvarske uvjete.
Radije napravi svoju web stranicu i daj oglas na specijaliziranim stranicama. Na forumu češ ih naći hrpu.
Od agencija teško da ćeš napuniti apartmane.
zaccc is offline  
Old 26.02.2012., 11:59   #673
S obzirom da ste u Zagrebu , preporucam vam da nadete zenu u svom mjestu gdje imate apartmane i dogovorite mjesecnu placu za punjenje apartmana . Apartmane oglasite na web portalima specijaliziranim za to .
Agencije vam ponude mrvice kruha a na vasem objektu zarade tisuce eura . Na kraju platite pausal , struju , vodu i ostane vam za kiki riki ..
Old 27.02.2012., 19:11   #674
ima li kakvih kredita za obnovu i proširenje smještajnih kapaciteta-apartmana...preko hbor-a ili ministarstva turizma..malo sam guglao..al ništa konkretno..zna li netko kakve su mogućnosti?
os24a is offline  
Old 28.02.2012., 14:51   #675
dobio sam potvrdu da je i za ovu godinu 85.000kn limit

što znači da ću morat u sustav PDVa ove godine sa obzirom na proslogodisnji promet, što će smanjit moju dobit za dobrih 1000 eura, jer mi je malo sada već kasno dizat cijene za ovu sezonu :S

da li se to može kako "eskivirat", primjerice poput prebaca pola apartmana na bračnog druga?
da li se isplati možda otvorit obrt?
da li se može tražiti povrat poreza i slično?

molim za Vaša iskustva dok ja istražujem što sve točno treba, pošto će mi ovo bit podosta novo
chopa is offline  
Old 28.02.2012., 22:43   #676
U ovoj državi najgore je radit pošteno - definitivno!

Imamo apartmane već 10-ak godina, legalne. Prije 2 godine smo napravili novi apartman, prijavili ga i onda nam je tip koji je izaša na teren skinuo oznaku sa prva dva apartmana u kojima smo imali 2+1, na samo 2 kreveta jer to kao više ne postoji u pravilniku.

U međuvremenu smo nevezano za to tražili uporabnu dozvolu za kući nakon što smo radili neke preinake, platili to državi masno, i kad smo tili dobit dozvolu za apartmane, dobili smo odgovor kako svi apartmani moraju odgovarat kriterijima koji vride po novom zakonu (kvadrature, dva wc-a ako je apartman za 4 osobe i sl.)

Bilo di u svitu postoje legalni smještaji di imaš i po 5 kreveta u sobi, wc je zajednički za cili kat... šta ovi naši izigravaju?!
blebletalo is offline  
Old 28.02.2012., 23:20   #677
Quote:
blebletalo kaže: Pogledaj post
...i kad smo tili dobit dozvolu za apartmane, dobili smo odgovor kako svi apartmani moraju odgovarat kriterijima koji vride po novom zakonu (kvadrature, dva wc-a ako je apartman za 4 osobe i sl.)
Jesi siguran u to? Mislim, jedno je "rekli su", a drugo nek upru prstom u zakon di to piše...
Old 01.03.2012., 23:00   #678
Pozdrav!

Evo nakon nekog vremena gruntanja šta i kako, priča sa gradnjom & rentanjem apartmana na moru u selu blizu Šibenika se opet aktualizirala...pa molim ljude sa iskustvom rada u dotičnom području za pomoć.

Ukratko, mada na našem zemljištu možemo graditi 3 kata x 135m2 bruto, mi nemamo toliko lovice pa bi mi izgradili samo jedan kat (prizemlje, dakle od 100m2 neto tj. 135m2 bruto, imamo 70 000EUR) i napravili dakle kao kućicu sa privremenim krovom i rentali ju par godina (ali bi i mi išli tamo ljetovati) dok ne uspijemo dići još jedan ili oba kata od po 135m2 bruto svaki kat.

Pitanje je kako to sve posložiti za ovaj inicijalni plan (samo prizemlje - gradnja & rentanje) ali i poslije (dodatni 1 ili 2 kata - dogradnja & rentanje) pa trebamo pomoć tj. naime, max. se na zemljištu može imati 3 kata sa po 100m2 neto= 300m2 neto total i onda je svaki kat zasebna etažirana cjelina i sve dozvole i doprinosi bi bili za tih 300m2 neto/405m2 bruto. Mi bi prvih godina išli samo sa izgradnjom prizemlja od 135m2 bruto (100m2 neto). Kako onda najbolje složiti cijelu priču? Da li se, radi što manje ulaganja ali i što većeg profita, može tražiti dozvola i platiti doprinosi samo za tih 135m2 bruto (100m2 neto) a legalno rentati dijelove tih 100m2 neto npr. 2 x 40m2 koje bi razdvojili knaufom ili moram rentati svih 100m2 ili kako složiti to sve? Uglavnom, koja je najbolja opcija?

Malo smo gruntali i računica je ovakava... u tih 100m2 neto (20m2+2x40m2), htjeli bi imati 1 mali studio apartman za nas od 20m2 da ga imamo kad dođemo i mi tamo (u ZG-u smo inače) plus vanjska terasa i 2 apartmana od 40m2 za rentanje s vanjskim terasama za 2 x 4-člane obitelji jer nam se čini da oni najduže borave i najmanje problema rade a i imaju i žele platiti npr. 70EUR/noć. Svaki apartman i mali studio apartman bi imao kuhinju i kupaonu & WC a poradi zahtjeva da možemo imati samo 1 etažnu jedinicu na katu, onda bi imali knauf između apartmana. U apartmanima za 4 osobe bi imali jednu sobu od 10m2 sa bračnim krevetom a ne znamo kako još ponuditi 1, 2 ili čak 3 mjesta u preostalom dijelu apartmana. Vanka bi imali parking za aute. Da li se to može tako srediti? Koja su iskustva/preporuke?

Tijekom sezone bi imali ženu jednu iz susjedstva koja bi čistila i prala za goste ali bi i mi skočili par puta i bili tamo jedno 3 tjedna total.
Računica je slijedeća (ako se sve uopće može složiti kako sam gore naveo, samo prizemlje od 100m2 i to 20+2x40m2):
70EUR x 2 apartmana x 50dana = 7000EUR
Režije godišnje = 1000 EUR
Porezi, davanja razna (ne znam, može info?)
Spremačica = 1000 EUR
----------------------
Total zarada 4000-5000 EUR i "besplatno ljetovanje" na uloženih 70 000 EUR

Hvala puno na pomoći
brazilac 5 is offline  
Old 02.03.2012., 00:21   #679
E moj brazilac5

Jel ti ponovo pišeš isto?Ko da sam već to pročitao.
Puno je tu ako ako.Ako imaš 70000 a ne znaš št češ s njima pravac banka i lovi kamate.Upustit se u tako nešto je jako neozbiljno s ovim pristupom.
Misliš napravit prizemje kao jednu jedinicu pa kasnije knaufom pregradit u tri.Kako će biti slušat turistima kad se iza par centi gipsa bude sexa ili pijanki.Na kraju krajeva kako to i prijavit i legalizirat.
Recimo napraviš prizemlje,dobiješ uporabnu.Opet za kat skupljat papire,plačat komunalije,izvodit radove dok su turisti u prizemlju.
S 70000 eura imaš 1000 dana ljetovanja ako ti daš nekome 70 eura.Valjda će ti biti dovoljno.
Radiš račun bez krčmara.
Bepo1606 is offline  
Old 02.03.2012., 00:29   #680
70 eura po noći za aprtman koji nije na prime lokaciji i koji je praktički u izgradnji?

Sretno...

Ja za apartman od 50 kvadrata,s dvije sobe i dnevnim boravkom u kojem je ukomponirana kuhinja sa svim aparatima (čak i toster,mikrovalna i aparat za kavu),s terasom od 12 kvadrata,SAT TV u svakoj sobi i dnevnom boravku,free internetom tražim 75 eura...

Lijepo ti je rečeno,nemaš nikakvog plana,samo nagađanja,čak ni osnove ne znaš o investiciji...bolje se pustiti toga,prijateljski savjet...
McAucliffe is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:43.