Natrag   Forum.hr > Društvo > Kutak za školarce i studente > Državna matura

Državna matura Matura-tortura

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.05.2012., 22:00   #5201
Quote:
Strifer;39698504@Duhizproslosti
[url
kaže:
http://dokumenti.ncvvo.hr/Drzavna_matura/2012-05-28/FrekvencijeHRVA.pdf[/url]

Uzeo sam ovaj kumulativni postotak. Pretpostavljam da je to ta Gaussova krivulja pokazala?
Hvala... Iako mi i dalje nije najjasnije što žele reći tim čudnim postotkom...
Odgovori s citatom
Old 28.05.2012., 22:03   #5202
Quote:
jopeblabla kaže: Pogledaj post
ja se nadan da će mi to porast jebemu. mislin iman 72 boda. valjda će porast ako je najbolje 77 boda
ajde de, 90% je sjajan postotak, skoro pa u 1% najboljih ukupno. riješi tak prijemni i upisuješ šta god
Old 28.05.2012., 22:04   #5203
Quote:
Duhizproslosti kaže: Pogledaj post
taj postotak nije gaussova krivulja, već pokazuje kolko je ljudi test rješilo lošije od tebe.
Old 28.05.2012., 22:04   #5204
Quote:
Duhizproslosti kaže: Pogledaj post
Pa uzmu kao da je test imao bodova koliko je najbolji uradio (znači 77) pa onda po tom gledaju.

Pojma nemam. Fino mi izgledao onaj brojić pa sam si sad u glavu utuvio da sam 94% uradio

Tko zna kako će oni ovo bodovat al mislim da ne mogu dobit ispod 4 tako da sam sretan u svakom slučaju.
Strifer is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2012., 22:07   #5205
Quote:
Strifer kaže: Pogledaj post
Pa uzmu kao da je test imao bodova koliko je najbolji uradio (znači 77) pa onda po tom gledaju.

Pojma nemam. Fino mi izgledao onaj brojić pa sam si sad u glavu utuvio da sam 94% uradio

Tko zna kako će oni ovo bodovat al mislim da ne mogu dobit ispod 4 tako da sam sretan u svakom slučaju.
kad bi ti bilo tako, ne bi imao 94%, već 87%.
Old 28.05.2012., 22:09   #5206
Quote:
Markeca kaže: Pogledaj post
kad bi ti bilo tako, ne bi imao 94%, već 87%.
Da u pravu si. Tek sam sad shvatio da zapravo samo govori od koliko sam ljudi bolje uradio ispit

Sad sam se malo zabrinuo za matematiku. Ako ne znam ni ovaj koncept shvatiti kako ću tek modeliranje

Izgleda da je ipak četvorka
Strifer is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2012., 22:35   #5207
Quote:
Markeca kaže: Pogledaj post
ako se ne varam, prošle godine je bilo 27%. za ovu su najavili "malo više"...

pa zašto si onda išla popravljati?
Jer sam pisala nižu
Lily20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2012., 22:59   #5208
onaj stupac kumulativ se racuna po tzv. "kumulativnom nizu manje od", dakle vrijednosti frekvencije prethodnog obiljezja (sto je u ovom slucaju vrijednost stupca "pristupnika") se pridodaje vrijednost sljdeceg retka (na pocetku 7, pa 7+1=8, 8+1=9 itd.). a onaj postotak u stupcu "kum. %" se dobije dijeljenjem te vrijednosti i konacne vrijednosti (21707) i nebi imalo nikakvog smisla da se to uzima kao postotak rijesenosti ispita, vec ocito zaista sluzi samo tome da prikaze koliko je pristupnika zavrsilo losije od tebe.

a s onom gaussovom krivuljom se ni ne zelim zajebavati jer mi pada mrak na oci kad vidim tu formulu...

Edit: takodjer uocavate da bi po toj logici pristupnik koji je ostvario recimo 30% bodova prema kumulativu imao 0,82% bodova... dakle postoci se racunaju normalnim dijeljenjem ostvarenog sa 80 i hvala Bogu.
-kampanel- is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2012., 23:18   #5209
Quote:
kuštrava kokoš kaže: Pogledaj post
bla, bla, bla.

ja i jesam stariji maturant i tvoje vrijeme je vjerojatno bilo nakon mog vremena , ali ti uopće ne kužiš problem, a meni se stvarno više ne da objašnjavati.

i da, svi vi kaj ste sad došli popovati kak je ispit prelagani, ok, slažemo se, ali daj riješite i prošlogodišnji. taj vam je još lakši!
Nije ni čudo da je bio problem pročitati sa razumijevanjem koje je boje taj nesretni prsten. Očito to nije samo problem maturanata. Njihova matura traži elementarno zaključivanje umjesto štrebetanja na pamet i recitiranja toga pred komisijom. Nekome se to ne sviđa ali da se vrati stara matura, mnogi bi se opet žalili. Svi bi imali 100% na maturi i onda bi još htjeli priznanje kako je matura jako teška. Ima prostora za poboljšanja, ne postoji savršeno rješenje. Isto tako ta njihova matura ostavlja prostor za neke ljude da se ponovno prijave na samo jedan predmet i da taj predmet napišu super. Ali to je postojalo uvijek i uvijek će postojat. Ne može se nekome zabraniti da opet polaže maturu, kao što ja ni ti nismo mogli nekome u naše vrijeme zabraniti da ponovno polaže prijemni na nekom fakultetu.
Quote:
Hedonistkinja kaže: Pogledaj post
ne radi se o ljudima koji su sad polagali DM nego o starijim maturantima koji su maturu polagali npr. prošle godine i imaju rezultate od tad. ove godine možda samo popravljaju jedan ispit ili polažu neki izborni potreban za određeni faks, dok rezultate hrvatskog imaju od prošle godine kada je ispit bio lakši (uostalom, imate sve testove na stranici ncvvo-a pa ako ne vjerujete koji je ispit teži, pogledajte poršlogodišnju maturu. naravno, opet će biti ljudi koji će i dalje tvrditi kako je sve to preeelagano. okej, u redu je).
Da, to nije fer, neovisno jer lakše ili teže. Možda je rješenje u tome da ih se prisili da pišu ponovno sve predmete, a ne samo jedan koji su lošije napisali.

Quote:
sarina-mama kaže: Pogledaj post
nakon krivulje,znaci drugi postotak,tj ja sam tako shvatila prema tim njihovim brojcekima.e a kaj se tebe tice willy nemoj molim te samo usporedivat staru matura sa ovom.to su nebo i zemlja,ja sam isla u jaku zagrebacku gimnaziju i nisu se trazile ovakve nebuloze kao danas,engleski da ne spominjem a treci predmet je bio izborni!!!! dajte se vise ljudi stavite u njihovu kozu i barem probajte shvatit sa cim njih neki kvazi intelektualci zamaraju,ova matura nije slika pravog znanja,jer da je za juditu nebi bilo najvazniji njen prstena da ne spominjem za hektorovica i 3 odnosno 4 ribara! potrebna je bit djela,poznavanje detalje(gdje se utvrduje izvanredno znanje) a ne pitanja gdje ljudima postavljas pitanja na eci peci pec.PRESTANITE ih osudivat i pricat ortodoksne gluposti(nisam ucio hr 15god rjesio sam 90%) nego se stavite u njigovu kozu i dajte im podrsku i naravno osigurajte mjesto da se negdje mogu pozalit bez vasih zajedljivih komentara!!!!
Ovako, ja sam išla u matematičku gimnaziju pa nisam imala engleski na maturi. Zato neću komentirati ni engleski ni strane jezike. Ne mislim da je njihova matura teža od moje. Upravo suprotno, njihova matura ne zahtjeva štrebanje književnosti i nepotrebnih detalja. Zahtjeva da znaju zbrojiti dva i dva, da znaju pročitati što piše u tekstu, da znaju što znači oboriti s nogu i slično. Dakle slažem se da je nebo i zemlja razlika, ali ne u korist državne mature. Mi smo na maturi imali esejska pitanja. Ja bih rađe polagala ovo što oni danas imaju, pogotovo kad vidim da većinu toga znam riješiti bez ikakvog učenja. Da se ne plaća prijavila bih se istog trena i išla pisati obavezne predmete (bez pripreme) da vidim kako stojim sa znanjem i koliko je ostalo. O kakvim nebulozama ti pričaš? Pa nije ih se pitalo da znaju iz glave za boju prstena? Ili za ribare? Pa da sam ja sastavljala ispit na pitanja o Gregoru Samsi i Holdenu bi odgovarali BEZ TEKSTA pored. Ovo što sa danas traži iz književnosti je na nivou osnovne škole kad se uči čitati. Jezik je ostao isti kao što je i bio. Matematika - imaju samo zadatke. Ne traži ih se niti jedan izvod, zatim mnogo gradiva iz matematike je skroz izbačeno! O čemu ti pričaš? Pa ne napada njih nitko iz fore. Svi su solidarno s maturantima popljuvali Vladu i ministra i DM, stali u njihovu obranu...dok nisu vidjeli pitanja. I zašto se odmah pretpostavlja da ako im se realno kaže kako stvari stoje, da se pametuje i da to znači da bismo mi sve znali. Pa mi smo isto dobivali dvojke, krivo odgovarali na pitanja i svašta nešto. ALI mi nismo cmizdrili zbog toga!
wilkie is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2012., 23:20   #5210
imate sve o računanju bodova na ovoj stranici.. http://www.pripreme-pomak.hr/fakulte...ura/formula-eh

i piše da se računa tako da se ostvareni rezultat podijeli s najvećim ostvarenim(dakle u ovom slučaju bi to bilo 77 čini se)...
a sveukupni rezultat iz hrvatskog se računa po ovoj formuli:
x(A, Hrv) = [(be + b2)/(bemax +b2max)]×100%

be= esej(ostvareni rezultat)
b2= ispit(ostvareni rezultat)
bemax=najveći ostvareni rezultat na eseju
b2max= najveći ostvareni rezultat na testu

aurora-ophelia is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2012., 23:44   #5211
Quote:
wilkie kaže: Pogledaj post
Nije ni čudo da je bio problem pročitati sa razumijevanjem koje je boje taj nesretni prsten. Očito to nije samo problem maturanata. Njihova matura traži elementarno zaključivanje umjesto štrebetanja na pamet i recitiranja toga pred komisijom. Nekome se to ne sviđa ali da se vrati stara matura, mnogi bi se opet žalili. Svi bi imali 100% na maturi i onda bi još htjeli priznanje kako je matura jako teška. Ima prostora za poboljšanja, ne postoji savršeno rješenje. Isto tako ta njihova matura ostavlja prostor za neke ljude da se ponovno prijave na samo jedan predmet i da taj predmet napišu super. Ali to je postojalo uvijek i uvijek će postojat. Ne može se nekome zabraniti da opet polaže maturu, kao što ja ni ti nismo mogli nekome u naše vrijeme zabraniti da ponovno polaže prijemni na nekom fakultetu.
čitam s razumijevanjem, ali možda će tebi biti lakše ovako shvatiti(premda po daljnjem kvotanom vidim da i jesi shvatila tako da me čudi ova propovijed upućena meni).

ispit 2011.- 8 djela a razina, lakši koncept
ispit 2012.- 15 djela a razina, teži koncept

vrednovanje ispita 2011.= vrednovanju ispita 2012.

kažeš da si bila matematička. možda sad shvatiš problem.ne znam kako drugačije postaviti.

Quote:
Da, to nije fer, neovisno jer lakše ili teže. Možda je rješenje u tome da ih se prisili da pišu ponovno sve predmete, a ne samo jedan koji su lošije napisali.
ne treba niti to. dovoljno je da im se ostvareni bodovi množe drugačijim koeficijentom. e, sad, kak ga odrediti, nemam pojma. o tome su trebali razmišljati prije nego li su mijenjali koncept.
Quote:
Ovako, ja sam išla u matematičku gimnaziju pa nisam imala engleski na maturi. Zato neću komentirati ni engleski ni strane jezike. Ne mislim da je njihova matura teža od moje. Upravo suprotno, njihova matura ne zahtjeva štrebanje književnosti i nepotrebnih detalja. Zahtjeva da znaju zbrojiti dva i dva, da znaju pročitati što piše u tekstu, da znaju što znači oboriti s nogu i slično. Dakle slažem se da je nebo i zemlja razlika, ali ne u korist državne mature. Mi smo na maturi imali esejska pitanja. Ja bih rađe polagala ovo što oni danas imaju, pogotovo kad vidim da većinu toga znam riješiti bez ikakvog učenja. Da se ne plaća prijavila bih se istog trena i išla pisati obavezne predmete (bez pripreme) da vidim kako stojim sa znanjem i koliko je ostalo. O kakvim nebulozama ti pričaš? Pa nije ih se pitalo da znaju iz glave za boju prstena? Ili za ribare? Pa da sam ja sastavljala ispit na pitanja o Gregoru Samsi i Holdenu bi odgovarali BEZ TEKSTA pored. Ovo što sa danas traži iz književnosti je na nivou osnovne škole kad se uči čitati. Jezik je ostao isti kao što je i bio. Matematika - imaju samo zadatke. Ne traži ih se niti jedan izvod, zatim mnogo gradiva iz matematike je skroz izbačeno! O čemu ti pričaš? Pa ne napada njih nitko iz fore. Svi su solidarno s maturantima popljuvali Vladu i ministra i DM, stali u njihovu obranu...dok nisu vidjeli pitanja. I zašto se odmah pretpostavlja da ako im se realno kaže kako stvari stoje, da se pametuje i da to znači da bismo mi sve znali. Pa mi smo isto dobivali dvojke, krivo odgovarali na pitanja i svašta nešto. ALI mi nismo cmizdrili zbog toga!
slažem se oko stare mature. i meni je ta bila teža, ali smo svi maturanti na prijemnom imali jednake uvjete. meni moj prijemni s fakulteta više apsolutno ništa ne znači i nije bitno je li se koncept i obujam mijenjao, ali državna matura 2011. se vrednuje kao i ova 2012. tako da je to jedna jako bitna stavka.
kuštrava kokoš is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2012., 23:48   #5212
Kako se to sad na kraju računa?
Ja sam računala da od 80 pitanja ja imam 65 točnih. Dakle, to je 81% rješenosti ispita. Jel to to ili? Mislite li da će malo smanjiti prag, možda bih mogla dobiti i odličan (pošto sam čula da je 85% odličan)?
Old 28.05.2012., 23:54   #5213
Quote:
aurora-ophelia kaže: Pogledaj post
imate sve o računanju bodova na ovoj stranici.. http://www.pripreme-pomak.hr/fakulte...ura/formula-eh

i piše da se računa tako da se ostvareni rezultat podijeli s najvećim ostvarenim(dakle u ovom slučaju bi to bilo 77 čini se)...
a sveukupni rezultat iz hrvatskog se računa po ovoj formuli:
x(A, Hrv) = [(be + b2)/(bemax +b2max)]×100%

be= esej(ostvareni rezultat)
b2= ispit(ostvareni rezultat)
bemax=najveći ostvareni rezultat na eseju
b2max= najveći ostvareni rezultat na testu

nije najveći ostvareni na ispitu nego maksimalan mogući broj bodova
Old 29.05.2012., 00:23   #5214
malo da se nasmijete

Old 29.05.2012., 00:27   #5215
Quote:
very_confused1 kaže: Pogledaj post
nije najveći ostvareni na ispitu nego maksimalan mogući broj bodova

Ako na ispitu nitko točno ne riješi sve zadatke, onda je bemax i b2max manje od 80 za (A) i (B) razinu.
Zato je razumno zadržati bmax u općem obliku – na taj smo način obuhvatili sve slučajeve.
aurora-ophelia is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2012., 01:09   #5216
Ne kužim sad.... bilo ih je 80. Ja imam 65 točnih. Sada ih je 77. Ja još uvijek imam 65. -.- Kako se to sada računa? Kaj mi to ne snižuje prosjek postotka?
Old 29.05.2012., 01:12   #5217
onda ti podiže, a ne smanjuje
Cleary is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2012., 01:15   #5218
Quote:
aurora-ophelia kaže: Pogledaj post
Ako na ispitu nitko točno ne riješi sve zadatke, onda je bemax i b2max manje od 80 za (A) i (B) razinu.
Zato je razumno zadržati bmax u općem obliku – na taj smo način obuhvatili sve slučajeve.
ako je to istina, a nemam razloga sumnjati da jest, to pobija sve prigovore i oko toga koje je godine bilo teže ili lakše, u istom ste položaju svi...
Old 29.05.2012., 01:18   #5219
Quote:
cleary_555 kaže: Pogledaj post
onda ti podiže, a ne smanjuje
ne znam kaj drugo da ti velim neg da mi držiš fige na nižoj.

Dakle, shvatila sam... onda imam 84%. I onda ću ubit nekog jer je 85% odličan(5)... ili?
Old 29.05.2012., 01:21   #5220
Ti pragovi za ocjene se još ne znaju, a i ovisi ti o eseju.
Cleary is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:36.