Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Vrt

Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.07.2012., 11:32   #521
Quote:
kekovz kaže: Pogledaj post
jolokie su jednogodišnje biljke?
Koliko sam se informirao po netu kaže sljedeće:
Quote:
Paprika je jednogodišnja do dvogodišnja ili višegodišnja biljka u tropskim krajevima.
Koliko znam Panorama je imao nešto na prezimljavanju i brao po zimi plodove.
Old 08.07.2012., 12:27   #522
Quote:
Ne, nemaju definiran zivotni ciklus nego se iskljucivo ravnaju po dnevnoj svjetlosti i toplini.
Biljka koja se na jesen iskopa i prenese u unutrasnjost ce uspjesno prezimiti (postoje nekoliko nacina) i nastaviti s radanjem sljedecu sezonu - navodno su druga i treca sezona najbolje, iako ja nisam imao nas takva iskustva ali su tu bili prisutni i drugi faktori.
Ako se ostave vani prvi mraz ce ih unistiti.

Najjednostavnije je temeljito obrezati nadzemni i podzemni dio u istoj mjeri te presaditi u manju teglu sa svjezom zemljom i staviti preko zime na osvjetljen prozor:

Koji tjedan kasnije ako su dobri uvjeti krece bujanje:

A kad se pocne pojavljivati sve vise sunca vrlo brzo postanu ovakve:

Unasanjem u dom te pozicioniranjem uz osvjetljeni prozor mozemo uz malo srece dovesti vec formirane plodove do dozrijevanja, ali necemo uspjeti nastaviti sezonu bez poprilicne umjetne rasvjete.
Andrej is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2012., 13:46   #523
Quote:
MIROTTA kaže: Pogledaj post
Mi smo sinoć probali papričicu, muž i ja samo podijelili jednu malu.
Nismo mogli dočekati da dozrije, a ima ih dosta, nije neka šteta.

Uglavnom, meni je to odvratno ljuto, pravi pakao, mislila sam da ću morati na hitnu, da mi glava otiče, a mm kaže da nisu još dosta ljute, iako je i njega ta polovica spalila

Iako im meso nije debelo, prepuno je tog ljutog soka.
Cestitam
Ljutina suprutno narodnom predanju nije koncetrirana u kosticama nego u placenti, tj. vlaknima koje drze sjemenke uz meso - cim je tamnija to je znak da je papricica ljuca
Andrej is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2012., 21:52   #524
Quote:
Capsicum annuum i Capsicum chinense su u povoljnim klimatskim uvjetima višegodišnje biljke. Ja sam svoju Scotch bonnet koja je lani rasla u vrtu, presadio najesen u teglu i evo je opet u vrtu puna cvjetova i pupoljaka. Nadam se da će i ove jeseni biti spremna za teglu i obilan rod.
panorama is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2012., 22:25   #525
Koliko sam čitao sve paprike (oko 30 poznatih vrsta) su višegodišnje biljke, kao i paradajz. Ovo za potrebne povoljne uvjete je specifičnost našeg podneblja. Paprike u staništu iz kojeg su potekle (Amazona), imaju upravo onakve uvjete kakvi im trebaju da budu višegodišnje.
Retroman is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2012., 22:53   #526
Moje prve biljke je udomio kolega koji s njima guli vec cetvrtu sezonu (Jolokie, Fatalii i razni habanerosi), prilicno su musicave pa im se urod krece od nista do iznimno bogatog, razlog te musicavosti nepoznat.
Andrej is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2012., 23:20   #527
Quote:
AndrejX kaže: Pogledaj post
Moje prve biljke je udomio kolega koji s njima guli vec cetvrtu sezonu (Jolokie, Fatalii i razni habanerosi), prilicno su musicave pa im se urod krece od nista do iznimno bogatog, razlog te musicavosti nepoznat.
Previše je faktora koji mogu krenuti krivo. Čini mi se da je kod nas najveći problem predugi period hibernacije i sam trenutak buđenja.

Problem je i na mediteranu gdje također mogu biti oštre zime i nepovoljni uvjeti. Prilično drugačije od, primjerice južne kalifornije, koja ima klimu sličnu mediteranskoj, ali zbog oceana ima svježa ljeta i blage zime, tako da kod njih problematičan period traje dva - tri tjedna
Retroman is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2012., 08:29   #528
Moje iskustvo sa Scotch bonnet bez ikakve umjetne rasvjete : presađena krajem rujna u teglu sa već formiranim, ali malim plodovima. Stavljena na južni prozor u kuhinju ( centralno grijanje ) i brao sam negdje polovicom listopada. Početkom godine je opet počela cvjetati pa sam u prvoj polovini ožujka imao još jednu uspješnu berbu. Kako su dani bili dulji cvatnja se pojačala pa sam zadnje plodove pobrao sa već presađene biljke u vrtu, krajem svibnja. Trenutno cvate i zameću se plodovi.
panorama is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2012., 09:42   #529
Quote:
panorama kaže: Pogledaj post
Moje iskustvo sa Scotch bonnet bez ikakve umjetne rasvjete : presađena krajem rujna u teglu sa već formiranim, ali malim plodovima. Stavljena na južni prozor u kuhinju ( centralno grijanje ) i brao sam negdje polovicom listopada. Početkom godine je opet počela cvjetati pa sam u prvoj polovini ožujka imao još jednu uspješnu berbu. Kako su dani bili dulji cvatnja se pojačala pa sam zadnje plodove pobrao sa već presađene biljke u vrtu, krajem svibnja. Trenutno cvate i zameću se plodovi.
Tvoj primjer zapravo nije prezimljavanje, ti si uspio ostvariti uvjete da biljka živi i daje plodove cijelu godinu, uz malu žrtvu - manji plodovi i urod. Lako je s jednom biljkom, no gdje ih staviti deset

Pretpostavljam da si na toplani? Ja se grijem na plinaru, i nije mi centralno stalno upaljeno (preskupo bi mi bilo) pa je teško ostvariti konstantnu toplinu kakva im treba.
Retroman is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2012., 10:54   #530
Quote:
Retroman kaže: Pogledaj post
Tvoj primjer zapravo nije prezimljavanje, ti si uspio ostvariti uvjete da biljka živi i daje plodove cijelu godinu, uz malu žrtvu - manji plodovi i urod. Lako je s jednom biljkom, no gdje ih staviti deset

Pretpostavljam da si na toplani? Ja se grijem na plinaru, i nije mi centralno stalno upaljeno (preskupo bi mi bilo) pa je teško ostvariti konstantnu toplinu kakva im treba.
Je, na toplani sam i zimi je uvijek oko 25 C, a urod je bio bogat samo nešto manje veličine plodova. Za ovogodišnju kvotu tegli još uvijek pregovaram sa ženom...
lako je napraviti u jesen puno teglica ljutih umaka no gušt svježeg ploda oko Nove godine je neprocjenjiv
panorama is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2012., 11:31   #531
Quote:
panorama kaže: Pogledaj post
Je, na toplani sam i zimi je uvijek oko 25 C, a urod je bio bogat samo nešto manje veličine plodova. Za ovogodišnju kvotu tegli još uvijek pregovaram sa ženom...
lako je napraviti u jesen puno teglica ljutih umaka no gušt svježeg ploda oko Nove godine je neprocjenjiv
znači da im je temperatura bila ok, uz malo više sunca i vlage vjerojatno bi i plodovi bili veći, no vjerujem da ti to nije smetalo

Inače, kad smo nedavno pisali o tome kako se komplicira oko uzgoja papričica, a da bi sve moglo biti jednostavno, naišao sam na zanimljiv link.
Lik čuda radi s paprikama (nadimak mu je Pepper guru, očito s razlogom )

Ima trogodišnju Fatalii papriku koja više izgleda kao drvo nego kao biljka
Čovjek si sam kompostira zemlju, koristi ogromne lonce, radi biljne juhe i čajeve za paprike, i uz dobru klimu evo kakve rezultate dobiva:
http://thehotpepper.com/topic/30120-.../page__st__240
Retroman is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2012., 11:36   #532
Quote:
Retroman kaže: Pogledaj post
znači da im je temperatura bila ok, uz malo više sunca i vlage vjerojatno bi i plodovi bili veći, no vjerujem da ti to nije smetalo

Inače, kad smo nedavno pisali o tome kako se komplicira oko uzgoja papričica, a da bi sve moglo biti jednostavno, naišao sam na zanimljiv link.
Lik čuda radi s paprikama (nadimak mu je Pepper guru, očito s razlogom )

Ima trogodišnju Fatalii papriku koja više izgleda kao drvo nego kao biljka
Čovjek si sam kompostira zemlju, koristi ogromne lonce, radi biljne juhe i čajeve za paprike, i uz dobru klimu evo kakve rezultate dobiva:
http://thehotpepper.com/topic/30120-.../page__st__240
Nema niš boljega nego kad zimi razrežem jednu Bonneticu pa se njen miris raširi kuhinjom a uz to lagano grize za oči...
panorama is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2012., 12:58   #533
Kad smo vec kod jednostavnog, onaj jadni habanero koji je prosao od smrzavanja pa do visemjesecne zaboravljenosti u sjeni, na ovim tropskim vrucinama briljira:

Zanimljivo da se ne razbacuje s cvjeticima nego ih otvori taman koliko mu je potrebno i gotovo svaki se oplodi, a vjerojatno obliznji grmic lavande prepun pcela ima utjecaja na takav razvoj dogadaja

TSB-T uzivaju na ovoj vrucini sto pokazuju bujnim rastom te produciranjem nenormalnog broja cvjetica koji uglavnom padaju neoplodeni:

Ali unutar bujne krosnje se ipak nade i poneki primamljiv primjerak
Andrej is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2012., 13:08   #534
Quote:
Kad smo vec kod jednostavnog, onaj jadni habanero koji je prosao od smrzavanja pa do visemjesecne zaboravljenosti u sjeni, na ovim tropskim vrucinama briljira:
Koji je to habanero? Mustard?
Moj klasični habanero red izgleda dosta izduženiji od samog početka.
Retroman is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2012., 13:13   #535
Po svoj prilici to je Scotch bonnet s obzirom na izgled plodova te sto je krenuo s plodovima neuobicajeno rano ali posto je dosao pod habanero etiketom jos uvijek ga tako vodim sve dok se ne dokaze drukcije
Andrej is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2012., 13:24   #536
Quote:
Po svoj prilici to je Scotch bonnet s obzirom na izgled plodova te sto je krenuo s plodovima neuobicajeno rano ali posto je dosao pod habanero etiketom jos uvijek ga tako vodim sve dok se ne dokaze drukcije
Ni na Scotch Bonnet mi baš ne liči, mada bih se mogao i prevariti oko toga.Oblik je nekako sličan, ali mi djeluje dosta velka
Pofotkaj kad dozrije, baš me zanima kaj će ispasti
Retroman is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2012., 13:37   #537
Definitivno cudna biljka, a gledajuci slike prijasnjih sezona evo jos izglednijeg kandidata u obliku Jamaican red ili jos znan i kao Jamacian red Scotch Bonnet

Sve se poklapa od same biljke pa do izgleda plodova, ako je to doista ta sorta onda ce jedan eksperiment s kojim se zabavljam biti jos zanimljiviji, ali o njemu kasnije
Andrej is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2012., 13:43   #538
Quote:
Sve se poklapa od same biljke pa do izgleda plodova, ako je to doista ta sorta onda ce jedan eksperiment s kojim se zabavljam biti jos zanimljiviji, ali o njemu kasnije
trebao bi se baviti prodajom, imaš dobar marketing
Retroman is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2012., 08:23   #539
razlika u obliku plodova (ista stabljika) :|
gore lijevo dugoljaste, dolje desno neke okrugle :|

kekovz is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2012., 09:03   #540
Malo su ti se skrižale
Retroman is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:59.