Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci. |
|
|
08.07.2012., 11:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2005.
|
Quote:
kekovz kaže:
jolokie su jednogodišnje biljke?
|
Koliko sam se informirao po netu kaže sljedeće:
Quote:
Paprika je jednogodišnja do dvogodišnja ili višegodišnja biljka u tropskim krajevima.
|
Koliko znam Panorama je imao nešto na prezimljavanju i brao po zimi plodove.
|
08.07.2012., 12:27
|
|
Na porodiljnom
Registracija: Mar 2008.
|
Quote:
kekovz kaže:
|
Ne, nemaju definiran zivotni ciklus nego se iskljucivo ravnaju po dnevnoj svjetlosti i toplini.
Biljka koja se na jesen iskopa i prenese u unutrasnjost ce uspjesno prezimiti (postoje nekoliko nacina) i nastaviti s radanjem sljedecu sezonu - navodno su druga i treca sezona najbolje, iako ja nisam imao nas takva iskustva ali su tu bili prisutni i drugi faktori.
Ako se ostave vani prvi mraz ce ih unistiti.
Najjednostavnije je temeljito obrezati nadzemni i podzemni dio u istoj mjeri te presaditi u manju teglu sa svjezom zemljom i staviti preko zime na osvjetljen prozor:
Koji tjedan kasnije ako su dobri uvjeti krece bujanje:
A kad se pocne pojavljivati sve vise sunca vrlo brzo postanu ovakve:
Unasanjem u dom te pozicioniranjem uz osvjetljeni prozor mozemo uz malo srece dovesti vec formirane plodove do dozrijevanja, ali necemo uspjeti nastaviti sezonu bez poprilicne umjetne rasvjete.
|
|
|
08.07.2012., 13:46
|
|
Na porodiljnom
|
Quote:
MIROTTA kaže:
Mi smo sinoć probali papričicu, muž i ja samo podijelili jednu malu.
Nismo mogli dočekati da dozrije, a ima ih dosta, nije neka šteta.
Uglavnom, meni je to odvratno ljuto, pravi pakao, mislila sam da ću morati na hitnu, da mi glava otiče, a mm kaže da nisu još dosta ljute  , iako je i njega ta polovica spalila
Iako im meso nije debelo, prepuno je tog ljutog soka.
|
Cestitam 
Ljutina suprutno narodnom predanju nije koncetrirana u kosticama nego u placenti, tj. vlaknima koje drze sjemenke uz meso - cim je tamnija to je znak da je papricica ljuca 
|
|
|
08.07.2012., 21:52
|
|
ima izać'
Registracija: May 2007.
|
Quote:
kekovz kaže:
|
Capsicum annuum i Capsicum chinense su u povoljnim klimatskim uvjetima višegodišnje biljke. Ja sam svoju Scotch bonnet koja je lani rasla u vrtu, presadio najesen u teglu i evo je opet u vrtu puna cvjetova i pupoljaka. Nadam se da će i ove jeseni biti spremna za teglu i obilan rod.
|
|
|
08.07.2012., 22:25
|
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
|
Koliko sam čitao sve paprike (oko 30 poznatih vrsta) su višegodišnje biljke, kao i paradajz. Ovo za potrebne povoljne uvjete je specifičnost našeg podneblja. Paprike u staništu iz kojeg su potekle (Amazona), imaju upravo onakve uvjete kakvi im trebaju da budu višegodišnje.
|
|
|
08.07.2012., 22:53
|
|
Na porodiljnom
|
Moje prve biljke je udomio kolega koji s njima guli vec cetvrtu sezonu (Jolokie, Fatalii i razni habanerosi), prilicno su musicave pa im se urod krece od nista do iznimno bogatog, razlog te musicavosti nepoznat.
|
|
|
08.07.2012., 23:20
|
|
J.D.
|
Quote:
AndrejX kaže:
Moje prve biljke je udomio kolega koji s njima guli vec cetvrtu sezonu (Jolokie, Fatalii i razni habanerosi), prilicno su musicave pa im se urod krece od nista do iznimno bogatog, razlog te musicavosti nepoznat.
|
Previše je faktora koji mogu krenuti krivo. Čini mi se da je kod nas najveći problem predugi period hibernacije i sam trenutak buđenja.
Problem je i na mediteranu gdje također mogu biti oštre zime i nepovoljni uvjeti. Prilično drugačije od, primjerice južne kalifornije, koja ima klimu sličnu mediteranskoj, ali zbog oceana ima svježa ljeta i blage zime, tako da kod njih problematičan period traje dva - tri tjedna 
|
|
|
09.07.2012., 08:29
|
|
ima izać'
|
Moje iskustvo sa Scotch bonnet bez ikakve umjetne rasvjete : presađena krajem rujna u teglu sa već formiranim, ali malim plodovima. Stavljena na južni prozor u kuhinju ( centralno grijanje ) i brao sam negdje polovicom listopada. Početkom godine je opet počela cvjetati pa sam u prvoj polovini ožujka imao još jednu uspješnu berbu. Kako su dani bili dulji cvatnja se pojačala pa sam zadnje plodove pobrao sa već presađene biljke u vrtu, krajem svibnja. Trenutno cvate i zameću se plodovi.
|
|
|
09.07.2012., 09:42
|
|
J.D.
|
Quote:
panorama kaže:
Moje iskustvo sa Scotch bonnet bez ikakve umjetne rasvjete : presađena krajem rujna u teglu sa već formiranim, ali malim plodovima. Stavljena na južni prozor u kuhinju ( centralno grijanje ) i brao sam negdje polovicom listopada. Početkom godine je opet počela cvjetati pa sam u prvoj polovini ožujka imao još jednu uspješnu berbu. Kako su dani bili dulji cvatnja se pojačala pa sam zadnje plodove pobrao sa već presađene biljke u vrtu, krajem svibnja. Trenutno cvate i zameću se plodovi.
|
Tvoj primjer zapravo nije prezimljavanje, ti si uspio ostvariti uvjete da biljka živi i daje plodove cijelu godinu, uz malu žrtvu - manji plodovi i urod. Lako je s jednom biljkom, no gdje ih staviti deset
Pretpostavljam da si na toplani? Ja se grijem na plinaru, i nije mi centralno stalno upaljeno (preskupo bi mi bilo) pa je teško ostvariti konstantnu toplinu kakva im treba.
|
|
|
09.07.2012., 10:54
|
|
ima izać'
|
Quote:
Retroman kaže:
Tvoj primjer zapravo nije prezimljavanje, ti si uspio ostvariti uvjete da biljka živi i daje plodove cijelu godinu, uz malu žrtvu - manji plodovi i urod. Lako je s jednom biljkom, no gdje ih staviti deset
Pretpostavljam da si na toplani? Ja se grijem na plinaru, i nije mi centralno stalno upaljeno (preskupo bi mi bilo) pa je teško ostvariti konstantnu toplinu kakva im treba.
|
Je, na toplani sam i zimi je uvijek oko 25 C, a urod je bio bogat samo nešto manje veličine plodova. Za ovogodišnju kvotu tegli još uvijek pregovaram sa ženom... 
lako je napraviti u jesen puno teglica ljutih umaka no gušt svježeg ploda oko Nove godine je neprocjenjiv 
|
|
|
09.07.2012., 11:31
|
|
J.D.
|
Quote:
panorama kaže:
Je, na toplani sam i zimi je uvijek oko 25 C, a urod je bio bogat samo nešto manje veličine plodova. Za ovogodišnju kvotu tegli još uvijek pregovaram sa ženom... 
lako je napraviti u jesen puno teglica ljutih umaka no gušt svježeg ploda oko Nove godine je neprocjenjiv 
|
znači da im je temperatura bila ok, uz malo više sunca i vlage vjerojatno bi i plodovi bili veći, no vjerujem da ti to nije smetalo
Inače, kad smo nedavno pisali o tome kako se komplicira oko uzgoja papričica, a da bi sve moglo biti jednostavno, naišao sam na zanimljiv link.
Lik čuda radi s paprikama (nadimak mu je Pepper guru, očito s razlogom  )
Ima trogodišnju Fatalii papriku koja više izgleda kao drvo nego kao biljka 
Čovjek si sam kompostira zemlju, koristi ogromne lonce, radi biljne juhe i čajeve za paprike, i uz dobru klimu evo kakve rezultate dobiva:
http://thehotpepper.com/topic/30120-.../page__st__240
|
|
|
09.07.2012., 11:36
|
|
ima izać'
|
Quote:
Retroman kaže:
znači da im je temperatura bila ok, uz malo više sunca i vlage vjerojatno bi i plodovi bili veći, no vjerujem da ti to nije smetalo
Inače, kad smo nedavno pisali o tome kako se komplicira oko uzgoja papričica, a da bi sve moglo biti jednostavno, naišao sam na zanimljiv link.
Lik čuda radi s paprikama (nadimak mu je Pepper guru, očito s razlogom  )
Ima trogodišnju Fatalii papriku koja više izgleda kao drvo nego kao biljka 
Čovjek si sam kompostira zemlju, koristi ogromne lonce, radi biljne juhe i čajeve za paprike, i uz dobru klimu evo kakve rezultate dobiva:
http://thehotpepper.com/topic/30120-.../page__st__240
|
Nema niš boljega nego kad zimi razrežem jednu Bonneticu pa se njen miris raširi kuhinjom a uz to lagano grize za oči... 
|
|
|
09.07.2012., 12:58
|
|
Na porodiljnom
|
Kad smo vec kod jednostavnog, onaj jadni habanero koji je prosao od smrzavanja pa do visemjesecne zaboravljenosti u sjeni, na ovim tropskim vrucinama briljira:
Zanimljivo da se ne razbacuje s cvjeticima nego ih otvori taman koliko mu je potrebno i gotovo svaki se oplodi, a vjerojatno obliznji grmic lavande prepun pcela ima utjecaja na takav razvoj dogadaja
TSB-T uzivaju na ovoj vrucini sto pokazuju bujnim rastom te produciranjem nenormalnog broja cvjetica koji uglavnom padaju neoplodeni:
Ali unutar bujne krosnje se ipak nade i poneki primamljiv primjerak

|
|
|
09.07.2012., 13:08
|
|
J.D.
|
Quote:
AndrejX kaže:
Kad smo vec kod jednostavnog, onaj jadni habanero koji je prosao od smrzavanja pa do visemjesecne zaboravljenosti u sjeni, na ovim tropskim vrucinama briljira:
|
Koji je to habanero? Mustard?
Moj klasični habanero red izgleda dosta izduženiji od samog početka.
|
|
|
09.07.2012., 13:13
|
|
Na porodiljnom
|
Po svoj prilici to je Scotch bonnet s obzirom na izgled plodova te sto je krenuo s plodovima neuobicajeno rano ali posto je dosao pod habanero etiketom jos uvijek ga tako vodim sve dok se ne dokaze drukcije 
|
|
|
09.07.2012., 13:24
|
|
J.D.
|
Quote:
AndrejX kaže:
Po svoj prilici to je Scotch bonnet s obzirom na izgled plodova te sto je krenuo s plodovima neuobicajeno rano ali posto je dosao pod habanero etiketom jos uvijek ga tako vodim sve dok se ne dokaze drukcije 
|
Ni na Scotch Bonnet mi baš ne liči, mada bih se mogao i prevariti oko toga.Oblik je nekako sličan, ali mi djeluje dosta velka
Pofotkaj kad dozrije, baš me zanima kaj će ispasti 
|
|
|
09.07.2012., 13:37
|
|
Na porodiljnom
|
Definitivno cudna biljka, a gledajuci slike prijasnjih sezona evo jos izglednijeg kandidata u obliku Jamaican red ili jos znan i kao Jamacian red Scotch Bonnet
Sve se poklapa od same biljke pa do izgleda plodova, ako je to doista ta sorta onda ce jedan eksperiment s kojim se zabavljam biti jos zanimljiviji, ali o njemu kasnije 
|
|
|
09.07.2012., 13:43
|
|
J.D.
|
Quote:
AndrejX kaže:
Sve se poklapa od same biljke pa do izgleda plodova, ako je to doista ta sorta onda ce jedan eksperiment s kojim se zabavljam biti jos zanimljiviji, ali o njemu kasnije 
|
trebao bi se baviti prodajom, imaš dobar marketing 
|
|
|
10.07.2012., 08:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
razlika u obliku plodova (ista stabljika) :|
gore lijevo dugoljaste, dolje desno neke okrugle :|

|
|
|
10.07.2012., 09:03
|
|
J.D.
|
Malo su ti se skrižale 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:59.
|
|
|
|