Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.08.2012., 09:21   #241
Quote:
KORANA2 kaže: Pogledaj post
LAB NALAZI U PRIVITKU AST 130 ALT 370 AF 42 GAMA GT 59
KONTROLNI AST 130 ALT 322 GAMA GT 40 AF 54
SVI MARKERI NA HEP B I C NEGETIVNI
UZV ABDOMENA:
JETRA JE MORFOLOSKI GRUBLJE STRUKTURE INHOMOGENA STEATOTICNA NEMA VIDLJIVIH FOKLANIH LEZIJA NITI REGENERATORNIH CVOROVA.INTRAI EKSTRAHEPATALNI ZUCNI VODOVI S UREDNI
ZUCNJAK JE UREDNOG NALAZA DIMENZIJA TE STRUKTURE
GUSTERACA SE PRIKAZE MORFOLOSKI JE UREDNIH DIMENZIJA TE STRUKTURE GLAVA TRUP I REP GSTERACE SU UREDNOG NALAZA
SLEZENA 12X6CM MORFOLOSKI UREDNA
DESNI BUBREG UREDAN POLOZAJEM STRUKTUROM TE KORTIKOPIJELNIM ODNOSOM NEMA HIDRONEFROZE
LIJEVI BUBREG 125X55MM KORTEKS 17 MM BIO PIJELON UREDAN NEMA HIDRONEFROZE NITI DILATACIJA KANALNOG SISTEMA
AORTA TIJEKOM TE LUMENOM JE UREDNOG NALAZA PARAAORTALNI LIMFNI CVOROVI SU UREDNOG UZV NALAZA
MOKRACNI MJEHUR BO
GRUBLJA STRUKTURA JETRE KOJA JE STEATAOTILNA BEZ LEZIJA I DIFUZNIH ZARISNIH PROMJENA

DIJAGNOZA -STEATOZA JETRE

TO JE SVE STO IMAM OD NALAZA
Najčešći uzroci masne jetre su pretilost,alkohol,DM,hiperlipidaermija,metaboličke bolesti i neki lijekovi npr. sacilati,tetraciklini,kortikosteriodi itd.
Pravog lijeka za masnu jetru trenutno nema.
Provjeriti lipidogram i GUK,NEMASMA DIJETA,NE uzimati alkohol.

Quote:
juandro kaže: Pogledaj post
u vezi alkoholne ciroze jetre...

zanima me da li je jedini spas transplatacija, kakvi su procesi u vezi toga, i kakvu ishranu oboljeli treba da konzumira?

hvala
Što se tiće terapija specifična nepostoje.
Postoji nešto eksperimentalnih lijekova,te simptomatska th. npr. diuretici.

Što se tiče transpalntacije 6mj apstinencije od alkohola,te opće stanje i komplikaicje
kontraindikacije su
APSOLUTNE
-Ekstrahepatična maligna bolest,
Jako uznapredovala srčana/plućna bolest
Nesuradljivi bolesnici koji se nemogun pridžavati protokola imnuosupresije
Teška i nekontrolirana ekstrahepatična infekcija
Multiorgansko zatajenje
RELATIVNE
Infekcije HIV-om
Renalna insufijencija
Prim. maligna hepatobilijarna maligna bolest
Hemokromatoza
Fluminatno zatajenje jetre.
INDIKACIJE ZA TRANSPALNTACIJU JETRE su/postoje neka proturječja/
Vrijesnosti bilirubina,albumina i PV.
hepatorenalni sy.,
encefalopatija,
rekurentni spontani peritonitis,bilijarna sepsa
metaboličke bolesti
krvarenje iz ezofagealnih ili želučanih varikoziteta-popsljedica portalne hipertenzije
To su šposlije operacijke komplikacije poput DM,osteoporoza,hepatitis,vaskularna tromboza,infekcije,neuro i nefro toksičnost,plućne,GI,dermatološke komplikacije itd.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2012., 17:57   #242
Ima li kakva biljka ili voće ili pripravci od istog za poboljšanje rada i zdravlja jetre? nemam konkretni problema samo informativno.
Old 23.08.2012., 20:53   #243
Quote:
Strujica kaže: Pogledaj post
Ima li kakva biljka ili voće ili pripravci od istog za poboljšanje rada i zdravlja jetre? nemam konkretni problema samo informativno.
Silimarin navodni ima povoljan učinak,negdje imam članak o tome,budem potražio,pa ću vam ga satviti.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.08.2012., 16:06   #244
Bok, imam jedno pitanje..
Bio sam prije godinu dana na uvz abdomene i doktor mi je reko da je sve uredu sa mojom jetrom..
i obavio sam markere za hepatitis i sve je bilo negativno...
no prolem je kaj ja imam stalno poviseni ggt..
imam 18 god,tezina normalna,pusim 2 kutije na tjedan..
i jedna losa mana je jer volim pivu
popim ih subotom par i prije tri mjeseca jedan vikend sam se posteno razmetao i probudio sam se u bolu na desnoj strani ispod rebra(smeta mi,i dan danas me boli)
svi kazu da je piva zlo za jetru pa ja vas pitam jel to do pive ili do neceg drugog...
za ggt sam slucajno otkrijo dok sam bio na ljecnickom tad mi je doktorica rekla da je GGT 86 i rekla mi da se vratim za tjedan dana i onda sam oso nakon 3 dana kod svoje doktorice jer ona ima svake srijede vadenje krvi i onda se smanjilo na 64 i nakon tjedan dana opet sam otiso na ljecnicki i opet je bilo poviseno(oko 82)-.-
pa vas pitam kaj da radim??
hvala
luckyluciano88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.08.2012., 18:14   #245
Do disfunkcije jetre može doći zbog različitih uzroka, primjerice uslijed akutnih i kroničnih virusnih hepatitisa (A, B, C, D, E), bolesti jetre izazvanih prekomjernom konzumacijom alkohola ili drugih hepatotoksičnih tvari, ciroze jetre, malignih bolesti jetre te drugih kroničnih i akutnih bolesti jetre. Svijest o zdravlju jetre u Hrvatskoj je vrlo niska, što je vidljivo po broju osoba koje se ubrajaju u rizične skupine te po broju oboljelih od bolesti jetre.
• Autor:
• dr. sc. Darija Vranešić, dipl.ing. biotehnologije
• Jetra je glavni laboratorij organizma
• Čimbenici rizika
• Uloga jetre u metabolizmu dušika
• Promet amonijaka među organima
• L-ornitin L-aspartat
• Mehanizam djelovanja
• Kliničke studije
• Hepatil je dodatak prehrani
• Sigurnost i neškodljivost
• Literatura:
Jetra je glavni laboratorij organizma
U jetri se odvija metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina, pohrana i aktivacija vitamina i minerala, produkcija žuči, konverzija amonijaka u ureju te metabolizam steroida.
Jetra je najveća žlijezda u tijelu koja teži približno 1500 g, a obavlja više od 500 različitih funkcija. Približno 1500 mL krvi u jednoj minuti procirkulira kroz jetru. Jedinstveno svojstvo jetre je mogućnost regeneracije. Za održanje života dovoljno je 10 - 20 % funkcionirajućeg organa, međutim, ukoliko se jetra odstrani iz organizma, smrt nastupa unutar 24 sata. Osnovne skupine funkcija koje obavlja jetra su: reakcije detoksikacije, bio-transformacije, sinteze, fagocitoze te pohrane. U jetri se odvija metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina, pohrana i aktivacija vitamina i minerala, produkcija žuči, konverzija amonijaka u ureju te metabolizam steroida. Hepatociti detoksiciraju amonijak konverzijom u ureju, 75 % koje se izlučuje putem bubrega. Ostatak ureje vraća se u gastrointestinalni sustav.(1) Do disfunkcije jetre može doći zbog različitih uzroka, primjerice uslijed akutnih i kroničnih virusnih hepatitisa (A, B, C, D, E), bolesti jetre izazvanih prekomjernom konzumacijom alkohola ili drugih hepatotoksičnih tvari, ciroze jetre, malignih bolesti jetre te drugih kroničnih i akutnih bolesti jetre.
Čimbenici rizika
Prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje i debljina, osim što predstavljaju neovisne čimbenike rizika, djeluju i sinergijski povećavajući opasnost nastanka hepatocelularnog karcinoma u oboljelih od ciroze jetre.
Prema potrošnji lijekova u RH, može se ustvrditi da je velik broj osoba koje učestalo uzimaju lijekove koji imaju loš učinak na jetru. Paracetamol (čak i u malim dozama ako se uzima uz alkohol), ibuprofen i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi, kao i neki antihipertenzivi, samo su neki lijekovi s lošim učinkom na jetru.(4) Pri tome treba imati na umu da su bolesti kod kojih je češće i dugotrajnije uzimanje tih lijekova (križobolja, reuma i hipertenzija) među najčešćim bolestima starijih osoba. (Povjerenstvo za gerijatriju MZSS) Druga velika rizična skupina su osobe koje prekomjerno piju alkohol, a procjenjuje se da takvih osoba ima oko šesto tisuća. Broj registriranih alkoholičara u Hrvatskoj iznosi oko dvjestočetrdeset tisuća.(2) Prema posljednjim istraživanjima, 20 % stanovništva previše pije, dok 50 % ima u obitelji problema s alkoholom. (3) Istovremeno, procjenjuje se da u Hrvatskoj 40 % osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili boluje od pretilosti.(5) Prekomjeran unos hrane i pića može istodobno imati i veliko opterećenje za jetru.(6) Debljina i bolesti jetre, posebice ciroza jetre u uskoj su vezi. Bolesti jetre ovisne o debljini, posebice nealkoholna masna jetra i opasniji oblik nealkoholni steatohepatitis sve se više susreću u razvijenim zemljama i predstavljaju jetrenu manifestaciju metaboličkog sindroma. Nealkoholni steatohepatitis rezultira progresivnom fibrozom, cirozom te povećava opasnost od hepatocelularnog karcinoma.(7) Negativni učinci duhanskog dima najčešće se razmatraju u kontekstu negativnog učinka na pluća, a često se zaboravlja opterećenje koje pušenje predstavlja za jetru. Duhanski dim bogat je toksičnim spojevima - benzapirenom, policikličkim aromatskim ugljikovodicima, cijanidom, katranom, acetaldehidom, akroleinom itd. Svi navedeni spojevi dospijevaju u krv pušača, a zadatak jetre je detoksikacija svakog pojedinog spoja. Studija provedena u S.A.D.-u prošle godine, objavljena nedavno u časopisu "Journal of Hepatology" pokazala je kako prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje i debljina, osim što predstavljaju neovisne čimbenike rizika, djeluju i sinergijski povećavajući opasnost nastanka hepatocelularnog karcinoma u oboljelih od ciroze jetre. (8)
Uloga jetre u metabolizmu dušika
Smatra se da hiperamonemija igra središnju ulogu u patofiziologiji jetrene encefalopatije.
Jetra igra središnju ulogu u metabolizmu dušika. Zatajenje jetre i posljedična hepatocelularna disfunkcija rezultiraju poremećenom tjelesnom homeostazom dušika. Ujedno, kod zatajenja jetre dolazi do smanjenog kapaciteta jetrene sinteze ureje. Sve navedeno vodi ka nepoželjnim promjenama u prometu amonijaka među organima, što rezultira hiperamonemijom. Iako je amonijak važan sudionik cijelog niza biokemijskih procesa, ujedno predstavlja molekulu koja je toksična u povišenim razinama.(9) Smatra se da hiperamonemija igra središnju ulogu u patofiziologiji jetrene encefalopatije.(10) Sinteza glutamina najvažniji je alternativni metabolički put za detoksikaciju amonijaka. Glutamin - sintetaza (enzim prisutan u citosolu) katalizira sintezu (amidaciju) glutamina iz ekvimolarnih koncentracija glutamata i amonijaka.(9) Pomicanjem ravnoteže u smjeru sinteze glutamata uklanja se amonijak u suvišku jer dolazi do sinteze glutamina.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.08.2012., 18:16   #246
Promet amonijaka među organima
Mozak se ne može adaptirati na povećanu razinu amonijaka što može rezultirati jetrenom encefalopatijom.
Promet amonijaka među organima razlikuje se u normalnim uvjetima (u zdravom organizmu) i kod zatajenja ili disfunkcije jetre. U normalnim uvjetima amonijak proizvode bubrezi i crijeva, a detoksikacija se odvija putem jetre i mišića. Pritom se amonijak u jetri konvertira u ureju i u glutamin, a u mišićima dolazi do sinteze glutamina. Kod zatajenja jetre smanjena je ili onemogućena sinteza ureje i glutamina u jetri te mišići moraju preuzeti ulogu prevođenja amonijaka u glutamin. U ovoj situaciji bubrezi se adaptiraju tako što izlučuju amonijak. Mozak se ne može adaptirati na povećanu razinu amonijaka što može rezultirati jetrenom encefalopatijom.(11)
L-ornitin L-aspartat
L- ornitin i L-aspartat su neesencijalne aminokiseline. Ornitin je neesencijalna aminokiselina koja nastaje u ciklusu ureje tijekom razgradnje arginina. S obzirom da sudjeluje u uklanjanjanju toksičnog amonijaka iz organizma, igra važnu ulogu u detoksikaciji i regeneraciji jetre. Također, može smanjiti posljedice uznapredovale ciroze i ostalih poremećaja povezanih sa oslabljenom jetrenom funkcijom.(12) Aspartat je neesencijalna aminokiselina koja nastaje iz piruvata, a vezanjem molekule amonijaka prelazi u asparagin.(13) Adekvatna razina asparagina stimulira rad bubrega i jetre te tako predstavlja jedan od najučinkovitijih prirodnih diuretika.
Mehanizam djelovanja

Mehanizam djelovanja kombinacija ovih dviju kiselina objašnjava se sposobnošću L-ornitin L-aspartata (LOLA) da utječe na stimulaciju sinteze glutamina putem produkcije glutamata u reakcijama transaminacije (Slika 1.) te na povećanje produkcije ureje putem ciklusa ureje (Slika 2.).(12,14)
Mehanizam djelovanja LOLA može se stoga sažeti u sljedeća tri koraka:
1. stimulacija sinteze glutamina putem produkcije glutamata
2. povećanje produkcije ureje putem ciklusa ureje
3. smanjenje katabolizma u skeletnom mišićju

Kliničke studije
Kombinacija dviju aminokiselina u obliku L-ornitin L-aspartat (LOLA) u nekoliko kontroliranih kliničkih pokusa pokazala se djelotvornom u smanjenju razine amonijaka.
Kombinacija dviju aminokiselina u obliku L-ornitin L-aspartat (LOLA) u nekoliko kontroliranih kliničkih pokusa pokazala se djelotvornom u smanjenju razine amonijaka i smanjenju posljedica poremećaja u funkciji jetre (detoksikacijski učinak). Aktivna tvar, LOLA u kliničkim je pokusima uglavnom ispitivana kao terapija jetrene encefalopatije. Pokusi su pokazali blagotvoran učinak na jetrenu encefalopatiju zbog učinka aktivne tvari na sniženje razine amonijaka u serumu.(15-17) U randomiziranim, dvostruko slijepim kliničkim pokusima dokazan je klinički učinak oralno i parenteralno primjenjenog L-ornitin L-aspartata. Aktivna supstanca ispitivana je na bolesnicima s manifestiranom jetrenom encefalopatijom i hiperamonemijom. Dokazana je učinkovitost u smanjenju razine amonijaka inducirane bilo unosom amonij-klorida, bilo unosom proteina ili kod postojeće kliničke komplikacije ciroze jetre. (15) Primjerice, u kliničkom pokusu Chena i suradnika promatran je terapijski učinak LOLA na cirozu jetre s manifestiranom jetrenom encefalopatijom. U studiji je sudjelovalo 85 bolesnika koji su podijeljeni u dvije skupine - terapijsku skupinu (45 ispitanika) i kontrolnu skupinu (40 ispitanika). Bolesnici u kontrolnoj skupini tretirani su rutinskom terapijom, a ispitanici u terapijskoj skupini primali su dodatnu intravensku otopinu 40 mL L-ornitin L-aspartata u 250 mL 10 % glukoze i fiziološke otopine (jednom dnevno, u trajanju 7 dana). Autori u rezultatima navode kako je terapija s LOLA značajno snizila razinu serumskog amonijaka i poboljšala funkciju jetre (P<0.05 ili 0.01). Učinci terapije bili su bolji u terapijskoj skupini i nije uočena nikakva značajna nuspojava u skupini koja je primala LOLA.(18)
Hepatil je dodatak prehrani
Hepatil se preporučuje kao dodatak prehrani za bolju funkciju jetre. Hepatil potpomaže funkciju jetre, potiče izlučivanje toksičnih tvari i štiti jetru. Olakšava detoksikaciju i regeneraciju stanica jetre pri jetrenim poremećajima različitog uzroka.
Pripravak Hepatil sadrži znatno nižu dozu od one korištene u kliničkim pokusima. Jedna tableta Hepatila sadrži 150 mg L-ornitin L-aspartata, a preporučuje se uzimanje 3 x 1-2 tablete dnevno kao potpora radu jetre. Budući da se radi o dodatku prehrani ne vezuje se uz specifične indikacije već se preporučuje kao dodatak prehrani za bolju funkciju jetre. Pod time se smatra da potpomaže funkciju jetre, potiče izlučivanje toksičnih tvari i štiti jetru. Olakšava detoksikaciju i regeneraciju stanica jetre pri jetrenim poremećajima različitog uzroka;
• kod dugotrajne medikamentozne terapije,
• kod prekomjernog unosa alkohola,
• kod preboljelog hepatitisa
• kod disfunkcije jetre izazvane različitim bolestima jetre.
Preporuča se ljudima iz svih rizičnih skupina kojima je ugrožena funkcija jetre. Kao dodatak prehrani, Hepatil mora biti u skladu s definicijom koja glasi: "Dodaci prehrani su hranjive tvari koje su koncentrirani izvori hranjivih sastojaka ili druge tvari sa prehrambenim ili fiziološkim funkcijama, same ili u kombinacijama, u doziranom obliku, sa svrhom da dodatno obogate unos hranjivih sastojaka u uobičajenoj prehrani." (19)
Sigurnost i neškodljivost
Pripravak se vrlo dobro podnosi, nema podataka o toksikološkom riziku prilikom uzimanja (LD50 > 5g/kg), a u dvostruko slijepim kliničkim pokusima korišten je u dozama i do 40 g/dan. uključuju preosjetljivost na bilo koji sastojak pripravka, teško zatajenje bubrega te poremećaje u metabolizmu aminokiselina. Hepatil mogu koristiti i djeca nakon navršene sedme godine života, ali u dvostruko nižoj dozi. Trajanje uzimanja pripravka ovisi o tijeku bolesti. Na kraju valja napomenuti da je svijest o zdravlju u Hrvatskoj vrlo niska, što je vidljivo po broju osoba koje se ubrajaju u rizične skupine te po broju oboljelih od bolesti . Istodobno je uporaba hepatoprotektiva značajno niža u usporedbi s Europskom unijom. Primjerice, u Njemačkoj i Poljskoj je potrošnja ovakovih pripravaka 6-7 puta veća per capita. Ovaj segment je u Hrvatskoj tek na početku svog razvoja.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.08.2012., 18:17   #247
Quote:
luckyluciano88 kaže: Pogledaj post
Bok, imam jedno pitanje..
Bio sam prije godinu dana na uvz abdomene i doktor mi je reko da je sve uredu sa mojom jetrom..
i obavio sam markere za hepatitis i sve je bilo negativno...
no prolem je kaj ja imam stalno poviseni ggt..
imam 18 god,tezina normalna,pusim 2 kutije na tjedan..
i jedna losa mana je jer volim pivu
popim ih subotom par i prije tri mjeseca jedan vikend sam se posteno razmetao i probudio sam se u bolu na desnoj strani ispod rebra(smeta mi,i dan danas me boli)
svi kazu da je piva zlo za jetru pa ja vas pitam jel to do pive ili do neceg drugog...
za ggt sam slucajno otkrijo dok sam bio na ljecnickom tad mi je doktorica rekla da je GGT 86 i rekla mi da se vratim za tjedan dana i onda sam oso nakon 3 dana kod svoje doktorice jer ona ima svake srijede vadenje krvi i onda se smanjilo na 64 i nakon tjedan dana opet sam otiso na ljecnicki i opet je bilo poviseno(oko 82)-.-
pa vas pitam kaj da radim??
hvala
Nakon 10 dana bez alkohola i masne prehrane,i po mogućnosti pušenja zauvijek učinite kontrolne tranasminaze-AST,ALT,GGT.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.08.2012., 18:23   #248
Quote:
hrvoje dr. kaže: Pogledaj post
Nakon 10 dana bez alkohola i masne prehrane,i po mogućnosti pušenja zauvijek učinite kontrolne tranasminaze-AST,ALT,GGT.
Hvala doktore..

sutra vadim krv pa cu vidit kak stoje nalazi
luckyluciano88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.09.2012., 15:01   #249
Zanima me ako osoba ima povisene ast i alt, sta bi mogla da koristi, mozda Silimarin, da se stanje popravi? gama GT je u normali. Povisena alkalna fosfataza, lipaza, u-levkociti, bilirubin, u-eritrociti i ima razne bakterije u urinu. Ima hemangiom na jetri. Dali mislite da je u redu da pije cveklu, razne cajeve (articoka-mada sam citala posto ima hemangiom da nebi smijela piti??), sirutku?

a drugi slicaj, otkazan jedan bubreg, drugi ok, a jetra idu prema tome da otkazu a sve to radi secera, dal i ovdje se moze preporucti Silimarin, cvekla itd? Ako ne, sta preporucujete.
Kako je čudan i glup čovjek. Izgubi zdravlje stičući bogatstvo. Zatim da bi povratio zdravlje potroši bogatstvo. Uništi sadašnjost brinući se za budućnost, a u budućnosti plače prizivajući prošlost. Živi kao da mu smrt nikada neće doći, a umire kao da se nikada nije ni rodio.
Bosanka_88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.09.2012., 21:39   #250
Quote:
Bosanka_88 kaže: Pogledaj post
Zanima me ako osoba ima povisene ast i alt, sta bi mogla da koristi, mozda Silimarin, da se stanje popravi? gama GT je u normali. Povisena alkalna fosfataza, lipaza, u-levkociti, bilirubin, u-eritrociti i ima razne bakterije u urinu. Ima hemangiom na jetri. Dali mislite da je u redu da pije cveklu, razne cajeve (articoka-mada sam citala posto ima hemangiom da nebi smijela piti??), sirutku?

a drugi slicaj, otkazan jedan bubreg, drugi ok, a jetra idu prema tome da otkazu a sve to radi secera, dal i ovdje se moze preporucti Silimarin, cvekla itd? Ako ne, sta preporucujete.
1.Rekao sam da NAVODNO Silimarin djeluje povoljno na jetru.
2.Ostalo /čajevi ovo ono/ su gluposti.
3. Oba dva slučaja su sumljiva kao da se nešto pipa,ispituje.
4.Morate, ako naravno želite, napisati konkretne podatke jer
a/ neznam šta to znači povišeno
b/opće stanje
c/jetra je tu samo dio stvari.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2012., 20:10   #251
hrvoje dr.,

hvala na odgovoru.

imam jos jedno pitanje... moze li se jetra, ako je ostao jedan djelic nje,
regenerirati uz dijete?

p.s. ciroza jetre je u pitanju. sad, transpaltacija se spominje, onda je valjda jako ostecena
juandro is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2012., 17:01   #252
Quote:
juandro kaže: Pogledaj post
hrvoje dr.,

hvala na odgovoru.

imam jos jedno pitanje... moze li se jetra, ako je ostao jedan djelic nje,
regenerirati uz dijete?

p.s. ciroza jetre je u pitanju. sad, transpaltacija se spominje, onda je valjda jako ostecena
Može.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2012., 21:54   #253
Thumbs up

nakon svega tu napisanog meni s infektoloske strane niko nist nije naso a alt ast alp i ggt su rasli preko 500 ( super mi je kak se svi plase kad im je nestza 10 poviseno) ugl. otisla ja na rebrno bila tam 5 dana radili mi gastroskopiju, ultrazvuknponovno i biopsiju, izvadili " litre" krvi i sad cekam nallaz biopsije jer nist jos neznaju. vjerovatno nesto autoimuno. uglavnom, na hitnoj u rebru su mi rekli da me ne uzimaju na odjel zbog nalaza koji su bili oko 500 nego vise zbog toga kaj se to vuklo 3 mjeseca a ja imam 18 godina. eto, tak da ne brinite ak su vam enzimi il nest poviseni za 10, doktorima je kriticno dok je na visokim troznamenkastim brojevima, malo
manje masnog jest i sve bude normalno ;D
miana8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.09.2012., 18:44   #254
Quote:
miana8 kaže: Pogledaj post
nakon svega tu napisanog meni s infektoloske strane niko nist nije naso a alt ast alp i ggt su rasli preko 500 ( super mi je kak se svi plase kad im je nestza 10 poviseno) ugl. otisla ja na rebrno bila tam 5 dana radili mi gastroskopiju, ultrazvuknponovno i biopsiju, izvadili " litre" krvi i sad cekam nallaz biopsije jer nist jos neznaju. vjerovatno nesto autoimuno. uglavnom, na hitnoj u rebru su mi rekli da me ne uzimaju na odjel zbog nalaza koji su bili oko 500 nego vise zbog toga kaj se to vuklo 3 mjeseca a ja imam 18 godina. eto, tak da ne brinite ak su vam enzimi il nest poviseni za 10, doktorima je kriticno dok je na visokim troznamenkastim brojevima, malo
manje masnog jest i sve bude normalno ;D
Nije točno!!
Kod hepatitisa u nekih čak su transaminaze normlane.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2012., 18:00   #255
hrvoje dr.možete mi reči vaša prezime da velim tko me šalje na one pretrage krvi
djtino is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.09.2012., 11:57   #256
Citam ovu temu i pitam se ima li jos koji trik za rehabilitaciju jetre?
Ne pijem alkohol, ne uzimam lijekove (cak ni one za bolove), nisam preboljela hepatitis, a jetrene vrijednosti su mi uzasne.
Cekam da mi nalaz stigne postom, jutros me nazvao doktor koji je obavio pretrage, sad ide ultrazvuk itd.
Uglavnom doktor je zvucao lose.
E da ne jedem masno uopce.
Ima li jos netko iskustva s cajem od gospine trave?
Mene je trenutno strah bilo s cime eksperimentirati.
ombia is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2012., 23:15   #257
Ombia, gospina trava može biti čak i prejaka za jetru. Dobro čaj je možda i ok ali kantariona bi se smjelo samo malo malo.

Naime,ja imam PBC, što je autoimuna bolest jetre ,pa kada sam saznala sam svašta izbacila iz prehrane ali evo sada nakon 10-tak mjeseci već popuštam jer je teško zdravo i uvijek friško jesti kada radiš do 17.h i imaš malo dijete.
Ja pijem tbl.Ursofalk.
turbo chick is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.09.2012., 07:28   #258
Pozdrav svima,
iz Splita sam i imam 43 godine.
upravo sam izašao iz bolnice (gastro)gdje sam bio 1 mjesec.Na početku sam lječen za toksični hepatitis (medrol 64 mg)
ERCP mi je napravljen 14.09 i ugrađen stent.Papila nabrekla i okrugla jedva se kanulira.Prikaže se biljarno stablo dilatirano ispod pripoja cistikusa na preko 1 cm.distalno od tog dijela lumen se slabije puni kontrastom ali je dojam uredna kalibra..nakon papilotomije prođe se balonom uz veliki otpor.ugrađuje se stent 7 cm 7f.
zaključak stenoza d.koledohusa.
pacijentu treba pretraga EUS-om sa nekim uzimanjem uzorka glave gušterače.

doktor preporuča Zadar.Ja sam za sada odbija to napravit dok se situacija malo ne smiri.drugim riječima nema šanse da bi to izdrža 5 dana nakon ERCP-a
Znali ko gdje je najbolje napravit EUS u zagrebu koja bolnica ili koji doktor.
Koju uputnicu da tražim od svoje doktorice.
Moj doktor priznaje da ne zna šta mi je i da takav slučaj nije ima,ne pijem alkohol nikako,žestoka nikad u životu možda 1 litra vina godišnje svakih 2-3 godine.Pušim 20-40 cigareta dnevno.
Bilrubini su se vratili skoro u normalu ali su enzimi visoki skoro i gori nego šta su bili kad sam doša u bolnicu.
i dobija sam steroidni diabetes sa medrolom ali je pod kontrolom
Medrol smo počeli skidat sa 64 mg smo napravili skok na 32 mg i sad svakih 7 dana 4 mg dolje.
e da smršavija sam sa 117 kg na 99 kg glavnina bila prvih dana 1-2 kg dnevno.
Stolica je vratila boju sa bijele skoro na normalnu

Aspartat aminotransferaza 180
Alanin aminotransferaza 563
Gama glutamil transferaza 1361
Alfa amilaza serum 182
Alkalna fosfataza 412
Laktat dehidrogenaza 222

Zadnje uređivanje more : 23.09.2012. at 07:36.
more is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.09.2012., 11:49   #259
Quote:
ombia kaže: Pogledaj post
Citam ovu temu i pitam se ima li jos koji trik za rehabilitaciju jetre?
Ne pijem alkohol, ne uzimam lijekove (cak ni one za bolove), nisam preboljela hepatitis, a jetrene vrijednosti su mi uzasne.
Cekam da mi nalaz stigne postom, jutros me nazvao doktor koji je obavio pretrage, sad ide ultrazvuk itd.
Uglavnom doktor je zvucao lose.
E da ne jedem masno uopce.
Ima li jos netko iskustva s cajem od gospine trave?
Mene je trenutno strah bilo s cime eksperimentirati.
Ne jedes masno, ok, onda je bitnije sada sto uopce jedes i pijes?
Mozda imas problem s neuravnotezenom prehranom.
Mozda dolazis u doticaj sa nekim otrovnim supstancama iz okoline s kojima se jetra tesko nosi.
Ne pijes alkohol, jeli to znaci da ga VIŠE ne pijes ili ga nikad nisi ni konzumirala (u nekim pretjeranim kolicinama)?
Jednom ostecena jetra alkoholom, nakon permanetnog prestanka njegove konzumacije, moze mjesecima pa i godinama vući tegobe koje se manifestiraju povisenim vrijednostima enzima jetre.
jeroen is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.09.2012., 08:38   #260
Quote:
jeroen kaže: Pogledaj post
Ne jedes masno, ok, onda je bitnije sada sto uopce jedes i pijes?
Mozda imas problem s neuravnotezenom prehranom.
Mozda dolazis u doticaj sa nekim otrovnim supstancama iz okoline s kojima se jetra tesko nosi.
Ne pijes alkohol, jeli to znaci da ga VIŠE ne pijes ili ga nikad nisi ni konzumirala (u nekim pretjeranim kolicinama)?
Jednom ostecena jetra alkoholom, nakon permanetnog prestanka njegove konzumacije, moze mjesecima pa i godinama vući tegobe koje se manifestiraju povisenim vrijednostima enzima jetre.
Nemam neravnotezenu prehranu, jedem uglavnom organsko, puno ribe, puno voca i povrca, hranim se gotovo najzdravije od ljudi koje znam.
Alkohol nisam nikad pila da bi se napila, nego sam popila deci do dva vina uz fini obrok rijedje od jednom tjedno. Da to steti svi alkosi bi vec trebali biti mrtvi.
Dakle popila bih od alkohola litru vina rasporedjeno na par mjeseci.
Sumnjaju na nesto autoimuno.

Quote:
turbo chick kaže: Pogledaj post
Ombia, gospina trava može biti čak i prejaka za jetru. Dobro čaj je možda i ok ali kantariona bi se smjelo samo malo malo.

Naime,ja imam PBC, što je autoimuna bolest jetre ,pa kada sam saznala sam svašta izbacila iz prehrane ali evo sada nakon 10-tak mjeseci već popuštam jer je teško zdravo i uvijek friško jesti kada radiš do 17.h i imaš malo dijete.
Ja pijem tbl.Ursofalk.
Kakav je to preparat?
Ja sam sad narucila LIV 52 ali zelim to jos s doktorom dogovoriti.
ombia is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:14.