Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.04.2013., 11:33   #5501
Quote:
stari medo kaže: Pogledaj post
Eto vidiš, pa to si mogao odmah učiniti i skinuti paučinu s mog neznanja, a ti baš uživaš da me mućiš, jel?!

Ali neka smo mi konačno rastrančirali sve i sada znademo, bar se nadam, gdje su nam naše oročene devize.
Lord DrEdd is offline  
Old 09.04.2013., 11:38   #5502
Quote:
Isplatila ih je u kunama sa valutnom klauzulom, sa naglaskom na valutnu klauzulu.

No, pitanje ti je potpuno promašeno jel sam ja pitao za slučaj da ne postoji valutna klauzula
ovaj, da nema valutne klauzule...errrrr, let me guesss, nemoj mi pomagati...errr...
mozda...mozda...mozda bi banka i opet isplatila kredit u - KUNAMA???????????

samo sto tada ne bi 4-5 puta zaradila na istoj lovi

mda, stvarno sam promasio pitanje
ZgSash is offline  
Old 09.04.2013., 11:40   #5503
Quote:
pinkday kaže: Pogledaj post
ono na što aludiraš, nitko nije mogao donijeti papir da ima 7.000 kuna plaću ako je stvarno ima 2.500 iz razloga što ti takav papir neće dati poslodavac. A ako ti ga poslodavac i da ili ga sam krivotvoriš onda si glup ko stup i nisi svjestan da nema teorije da vratiš taj kredit.
Ako banka traži jamce, moraš dovest jamce taman da imaš i 15.000 kuna plaću.
Šta su zgriješili klijenti u tome?
Ono što je tražila banka, morao si zadovoljiti ili eventualno uzeti manji kredit od onog koji si ti htio da zadovoljiš tražene uvjete. Pa valjda je visina plaće uvjetovala visinu kredita.
Ono šta ti ne znaš ili ne želiš znati da su ljudi radili kojekakve scenarije i sa poslodavcima i sa jamcima/roditeljima/prijateljima i kad je banka tražila i kad nije; sve da prikažu da mogu plaćati rate za iznos kredita koji su željeli. Jer se kredit moralo imati za život iznad realnih mogućnosti. Kad nije to prolazilo radilo se sa oglasima po banderama.

To što se tu piše da su se maltene zavrtale ruke da potpišeš kredite u CHF i nije daleko od istine ali nisu šalteruše bile te koje su zavrtale klijentima...
Old 09.04.2013., 11:44   #5504
Quote:
ono na što aludiraš, nitko nije mogao donijeti papir da ima 7.000 kuna plaću ako je stvarno ima 2.500 iz razloga što ti takav papir neće dati poslodavac. A ako ti ga poslodavac i da ili ga sam krivotvoriš onda si glup ko stup i nisi svjestan da nema teorije da vratiš taj kredit.
Ako banka traži jamce, moraš dovest jamce taman da imaš i 15.000 kuna plaću.
Šta su zgriješili klijenti u tome?
Ono što je tražila banka, morao si zadovoljiti ili eventualno uzeti manji kredit od onog koji si ti htio da zadovoljiš tražene uvjete. Pa valjda je visina plaće uvjetovala visinu kredita.
Kako nije, ja znam nekoliko koji su tako napravili. Ta 3 mjeseca ili koliko već stvarno su imali isplaćenu toliku plaču u dogovoru sa poslodavcem. Jasno kasnije im je isplatio toliko manje
neno1966 is offline  
Old 09.04.2013., 11:48   #5505
Quote:
ZgSash kaže: Pogledaj post
ovaj, da nema valutne klauzule...errrrr, let me guesss, nemoj mi pomagati...errr...
mozda...mozda...mozda bi banka i opet isplatila kredit u - KUNAMA???????????

samo sto tada ne bi 4-5 puta zaradila na istoj lovi

mda, stvarno sam promasio pitanje
Isplatila bi ih u kunama ali ne bi bilo valutne klauzule.

No onda opet dolazi moje inicijalno pitanje

Quote:

Kako bi banka isplatila štedišama štednju u eurima ako za dužnike te iste banke ne bi postojala devizna klauzula ?
Moraš se odlučiti, jel imamo valutnu klauzulu ili nemamo ?
stari medo is offline  
Old 09.04.2013., 11:49   #5506
Quote:
Musatom kaže: Pogledaj post
Zašto je to grijeh banke?
Nije li baš problem svega što se banka jako dobro zaštitila?

Nisu krivi ljudi koji TADA su uzeli kredit iznad svojih DANAŠNJIH mogućnosti, nego banka koja nije imala kristalnu kuglu da predvidi BUDUĆE mogućnosti ljudi kojima je davala kredite?
Zašto se banka tako JAKO zaštitila od tako povoljnih i "dobrih" i za banku i za dužnike kredita? To je važno pitanje. Nije kriva banka što nije predvidjela budućnost svojih klijenata, već je kriva što upravo JESTE predvidjela, a pravila se mutava, takvu ili sličnu budućnost. Čemu im sva silna izvješća, analize, statistike, grafovi, pite, indexi i ostale piz..... ako im ne služe ničemu?
Možda nisu mogli predvidjeti ovakve razmjere, ali ozbilje poremećaje sigurno jesu. U to me ne može nitko uvjeriti.
Neka se banka štiti, ali napravila je bunker a bunkeri se ne rade bez veze.
Ne kažem, u dugoročnom kreditu nitko ne može predvidjeti što će biti za 20-tak godina, ali nitko me ne može uvjeriti da banake i to niti jedna nije prema svojim analizama mogla naslutiti opasnost franka u nekom kraćem periodu, npr. 5 godina. Jer već su počele nazirati promjene na tržištu u vijeme ekspazije kredita, to naravno tek sada obični smrtnici mogu uvidjeti.
pinkday is offline  
Old 09.04.2013., 11:52   #5507
Quote:
ono na što aludiraš, nitko nije mogao donijeti papir da ima 7.000 kuna plaću ako je stvarno ima 2.500 iz razloga što ti takav papir neće dati poslodavac.
Kod mene u firmi tko god je dizao kredit je tražio od poslodavca da mu frizira zadnje tri plaće da lakše prođe odobrenje kredita i bez problema su dobijali...
To sve govori o tim istim koji su se ukaljužali
homosapiens is offline  
Old 09.04.2013., 12:02   #5508
Quote:
Zašto se banka tako JAKO zaštitila od tako povoljnih i "dobrih" i za banku i za dužnike kredita? To je važno pitanje. Nije kriva banka što nije predvidjela budućnost svojih klijenata, već je kriva što upravo JESTE predvidjela, a pravila se mutava, takvu ili sličnu budućnost. Čemu im sva silna izvješća, analize, statistike, grafovi, pite, indexi i ostale piz..... ako im ne služe ničemu?
Možda nisu mogli predvidjeti ovakve razmjere, ali ozbilje poremećaje sigurno jesu. U to me ne može nitko uvjeriti.
Ne kažem, u dugoročnom kreditu nitko ne može predvidjeti što će biti za 20-tak godina, ali nitko me ne može uvjeriti da banake i to niti jedna nije prema svojim analizama mogla naslutiti opasnost franka u nekom kraćem periodu, npr. 5 godina. Jer već su počele nazirati promjene na tržištu u vijeme ekspazije kredita, to naravno tek sada obični smrtnici mogu uvidjeti.
Ti stvarno ne razumiješ da banka ne raspolaže svojim parama, da nema kristalnu kuglu i da su i tada svi znali da se kuna održava samo prema euru ili kontinuirano trolaš?
Old 09.04.2013., 12:03   #5509
[QUOTE=neno1966;44534624]Kako nije, ja znam nekoliko koji su tako napravili. Ta 3 mjeseca ili koliko već stvarno su imali isplaćenu toliku plaču u dogovoru sa poslodavcem. Jasno kasnije im je isplatio toliko manje [/QUOTE

Ja sam navela primjer teškog muljanja s papirima i to nikako ne odobravam, i odmah sam rekla da su takvi potezi samoubistvo jer takav klijent nije mogao otplatiti niti jednu radu.
A što se tiče tvog primjera, zar misliš da se to ne radi i s kreditima u eurima? Naravno, oni nisu u istoj kaši kao frankovci. Na njihovu sreću. A i to je pitanje do kad će tako ostati.
Ne odobravam ovakva muljanja, i to je njima na dušu u kranjoj liniji i na novčanik. Što ne znači da takvi dužnici ne otplaćuju svoj kredit. I sve 5.
Isto tako ne može se generalizirati da su svi dužnici na takav način zadovoljavali uvjete za kredit. Mislim da su oni ipak u velikoj manjini.

Mogu ja dovesti 10 ljudi da mi budu jamci, ali ako ih banka u svojim uvjetima ne traži, nego traži moju plaću od 15.000 kn, mogu se samo lijepo okrenut van i izać iz banke.
Toliko o tome kako su uvjeti banke bili presudni za dobivanje kredita.
pinkday is offline  
Old 09.04.2013., 12:05   #5510
Quote:
Glupost To je kao da kažeš da je aviokompanija znala da će im avion pasti jer je uplatila životno osiguranje putnika.
neno1966 is offline  
Old 09.04.2013., 12:09   #5511
Quote:
Ti stvarno ne razumiješ da banka ne raspolaže svojim parama, da nema kristalnu kuglu i da su i tada svi znali da se kuna održava samo prema euru ili kontinuirano trolaš?
meni je to sve potpuno jasno, i to da banka raspolaže sa tvojim i mojim novcima a ne svojim, kristalna se kugla danas drugačije zove i činjenica da HNB vodi brigu samo o odnosu kuna euro. Sve ja to znam, hvala.
Samo mi nije jasno zašto si po mojim postovima zaključio da ja to ne znam.
pinkday is offline  
Old 09.04.2013., 12:09   #5512
Quote:
Ja sam navela primjer teškog muljanja s papirima i to nikako ne odobravam, i odmah sam rekla da su takvi potezi samoubistvo jer takav klijent nije mogao otplatiti niti jednu radu.
A što se tiče tvog primjera, zar misliš da se to ne radi i s kreditima u eurima? Naravno, oni nisu u istoj kaši kao frankovci. Na njihovu sreću. A i to je pitanje do kad će tako ostati.
Ne odobravam ovakva muljanja, i to je njima na dušu u kranjoj liniji i na novčanik. Što ne znači da takvi dužnici ne otplaćuju svoj kredit. I sve 5.
Isto tako ne može se generalizirati da su svi dužnici na takav način zadovoljavali uvjete za kredit. Mislim da su oni ipak u velikoj manjini.

Mogu ja dovesti 10 ljudi da mi budu jamci, ali ako ih banka u svojim uvjetima ne traži, nego traži moju plaću od 15.000 kn, mogu se samo lijepo okrenut van i izać iz banke.
Toliko o tome kako su uvjeti banke bili presudni za dobivanje kredita.
Postoji kategorizacija muljanja sa papirima? Malo je dobro, puno je pec pec?! Kad se mulja možeš samo do iznosa dijela plaće koju dobivaš na crno?...

Osim jamac postoji i kategorizacija sudužnik ako se ne varam, a takvih možeš i 10 dovest
Old 09.04.2013., 12:11   #5513
Quote:
meni je to sve potpuno jasno, i to da banka raspolaže sa tvojim i mojim novcima a ne svojim, kristalna se kugla danas drugačije zove i činjenica da HNB vodi brigu samo o odnosu kuna euro. Sve ja to znam, hvala.
Samo mi nije jasno zašto si po mojim postovima zaključio da ja to ne znam.
Pa ne pitam ja sam sebe zašto se banka JAKO dobro štiti, niti konstatiram da je predvidjela kretanje CHFa.

Mislim da daješ bankarima puno kvaliteta kojih ni u najluđim snovima nemaju, osim uglavnom reciklaže ideja mama banki i tamo je dobar dio lijene papirnate administracije i nadobudnih menadžerića u lovu na bonuse...dobar dio nema niti svoju pravnu službu nego se koriste paušalisti...
Old 09.04.2013., 12:11   #5514
Quote:
neno1966 kaže: Pogledaj post
Glupost To je kao da kažeš da je aviokompanija znala da će im avion pasti jer je uplatila životno osiguranje putnika.
aviokompanija može znati da će joj avion pasti ako ima pokvaren motor. Tko može znati da li je avion ispravan ili ne ako ne sama aviokompanija i njezimi mehaničari????

vrlo lijepa i zapravo blizu istine teorija za frankovce
pinkday is offline  
Old 09.04.2013., 12:14   #5515
Quote:
aviokompanija može znati da će joj avion pasti ako ima pokvaren motor. Tko može znati da li je avion ispravan ili ne ako ne sama aviokompanija i njezimi mehaničari????
Da, samo se takvi problemi ne rješavanju dodatnim policama osiguranja putnika nego popravcima motora
A ako avion padne nije problem iz crne kutije iščitati da motor nije radio.
neno1966 is offline  
Old 09.04.2013., 12:14   #5516
Quote:
Postoji kategorizacija muljanja sa papirima? Malo je dobro, puno je pec pec?! Kad se mulja možeš samo do iznosa dijela plaće koju dobivaš na crno?...

Osim jamac postoji i kategorizacija sudužnik ako se ne varam, a takvih možeš i 10 dovest
Molim da me se čita s razumijevanjem.
Ne mogu ponovno objašnjavati svaku napisanu rečenicu.
Ne muljanju
pinkday is offline  
Old 09.04.2013., 12:19   #5517
Quote:
neno1966 kaže: Pogledaj post
Da, samo se takvi problemi ne rješavanju dodatnim policama osiguranja putnika nego popravcima motora
A ako avion padne nije problem iz crne kutije iščitati da motor nije radio.

Odlično, onda bi poravak moglo biti snižavanje kamate, a crna kutija je sud.
Dodatna polica je HNB koji je trebao zabraniti let pokvarenom avionu, a ne reči putnicima: motor nije baš najispravniji, postoji određeni rizik da dođe do cilja, ali i da padne. Vi, dragi putnici odlučite. Mi smo vas upozorili. Hvala i ugodan let.
pinkday is offline  
Old 09.04.2013., 12:22   #5518
Quote:
drT kaže: Pogledaj post
Banke održavaju "pravilo 17%" koje zahtjeva HNB na način da devize drži u depozitima i obveznicama. Dakle opet prema zahtjevima HNB-a. Većinu drže kod banki majki jer time smanjuju neto izloženost prema njima a time i rizik. Npr. banka majka je našu banku kreditirala sa EUR 100m a onda naša njoj natrag plasira EUR 17m (zbog 17%) i tako sad neto duguje EUR 87m banci majci a ne EUR 100m kad bi EUR 17m plasirala nekoj drugoj banci.
Premda mi je pitanje obvezne pričuve lagani proljetni chat, no kad su već medo i lord skuhali , kakva je to sigurnost obvezne pričuve u slučaju kada majka banka stanuje na Cipru primjerice? Osim toga da je i Švicarska, može li ona sa time raspolagati u kontekstu daljnih kreditnih proizvoda te ih staviti u promet? Aj barem HR banka može smanjiti trošak zaduživanja u tih 17mln, premda mi to može i smrduckati na "polog" za kredit ako se isti ne vrati. U slučaju ciparskog sindroma u HR prilikama, mora li banka popustiti mehanizmima HR obv. pričuve jer ovih 17mln u njenim knjigama se na koncu sučeljavaju sa 83mln njenih potraživanja?
Pipo is offline  
Old 09.04.2013., 12:24   #5519
Quote:
Pa ne pitam ja sam sebe zašto se banka JAKO dobro štiti, niti konstatiram da je predvidjela kretanje CHFa.

Mislim da daješ bankarima puno kvaliteta kojih ni u najluđim snovima nemaju, osim uglavnom reciklaže ideja mama banki i tamo je dobar dio lijene papirnate administracije i nadobudnih menadžerića u lovu na bonuse...dobar dio nema niti svoju pravnu službu nego se koriste paušalisti...
Očito pišem kineski kad me se ne razumije.
pinkday is offline  
Old 09.04.2013., 12:29   #5520
Quote:
Odlično, onda bi poravak moglo biti snižavanje kamate, a crna kutija je sud.
Dodatna polica je HNB koji je trebao zabraniti let pokvarenom avionu, a ne reči putnicima: motor nije baš najispravniji, postoji određeni rizik da dođe do cilja, ali i da padne. Vi, dragi putnici odlučite. Mi smo vas upozorili. Hvala i ugodan let.
Situacija je puno drugačija i puno jednostavnija: avion je siguran, visina osigurane svote je nešto o čemu uopće ne moraš brinuti i ako samo vežeš pojas ništa ti se neće desiti
neno1966 is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:21.