Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
04.07.2013., 09:53
|
|
ZABRANJEN
Registracija: Mar 2005.
|
|
|
|
04.07.2013., 09:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
Quark kaže:
ako je ovo stvarno idući korak, onda mi ova presuda i nije neka pobjeda
|
Ne znam za tebe, ali za mojih još 14 godine otplate kredita ovo je velika pobjeda.
Samo za povrat novca od prethodnih godina morat će se privatno pojedinačno tužiti.
|
|
|
04.07.2013., 09:57
|
|
ZABRANJEN
|
Quote:
AndrejX kaže:
Jel nekome slucajno upalo u oci kako je sudac prilicno lezerno vodio cijeli postupak (ne skrivajuci da bas ne voli jednu stranu u sporu), a svakodnevno imamo prilike vidjeti po medijima kako procesi raznih profila padaju na visim instancama i zbog benignijih pogresaka?
|
to valjda "ne skrivajući" bi značilo da se nije ponašao nasilnički govoreći "sami su to tražili", kao ti i slični tebi ovdje?
znači samo to što je prigovorio tuženoj strani zbog nesuvisle argumentacije i pokušaja blokiranja procesa, što je ovdje na forumu dozvoljeno, a u sudnici izgleda da nije  , se zove "voljenje jedne strane u sporu"
da ne govorim kako se to zove i "proceduralna pogreška"
Ma neće baš biti tako. 
|
|
|
04.07.2013., 09:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Quote:
didi_zg kaže:
ali nigdje nisam našla šta je sa razlikom do sada plaćenih rata i rata koja će se raditi po novom izračunu.....
|
nista. za to se treba dici privatna tuzba.
Quote:
Quark kaže:
|
ovo je dobra pobjeda.
sa ovakvom presudom (ako postane pravomocna) 99% dobijas privatnu tuzbu protiv banke.
istina jest da ce trebati vremena i novca platiti odvjetnika ali na kraju bi se moglo i te kako isplatiti.
|
|
|
04.07.2013., 09:58
|
|
|
pa to i govorim... ionako nam je sudstvo sporo ko blato, baš će veselo biti kad se stvori još 100 iljada novih predmeta...
|
|
|
04.07.2013., 09:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2013.
|
Quote:
snekyvz kaže:
hvala Vam, hvala, hvala, hvala, hvala!!!!!!!!!!!!!
šta sad dalje? pojedinačne privatne tužbe?
|
Prvo čestitke i zahvala Udruzi Franak, ali i sucu koji je napravio određenu prekretnicu u načinu donošenja presuda. Naime, ova parnica je trajala vrlo kratko 
Što dalje? Mislim da to ide ovako: Banke će se sigurno žaliti na višestupanjski sud (ne znam koji je to) i čekanje pravomoćne presude. Kada ova presuda postane pravomoćna, onda će se vidjeti što će Banke MORATI napraviti . Ako presuda bude samo konstatacija krivice, onda će vjerojatno Banke nešto nuditi, a dužnici morati nešto tražiti ili tužiti.
Bili živi, pa vidjeli....
|
|
|
04.07.2013., 09:59
|
|
Registrirani korisnik
|
sa portala "banka" o presudi:
"Ostaje, u dasadašnjim izviješćima nejasno koliku fiksnu kamatnu stopu mogu banke predložiti u novim ugovorima koji moraju biti u kunama. Jer ako banke predlože visoku kamatnu stopu, a dužnik to prihvati, možda duga i nema. Takodjer, što ako dužnik odbije novi ugovor s obavezama u kunama ali i s visokom kamatnom stopom."
|
|
|
04.07.2013., 10:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Podsjetimo i da su se odvjetnici banaka u sudnici ponašali izrazito podcjenjivački prema klijentima banaka
koje zastupaju.
UF, go, go , go  ))))
|
|
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
|
A šta ste očekivali?
Da će odmah danas popodne banka nazvat na koji račun da uplati lovu?
Normalna je stvar da ako se potvrdi pravomoćno ova presuda, svatko ima temelj putem kojeg će privatnom tužbom rješavat stvari dalje.
Pravna borba nije ni izbliza gotova (moguće žalbe banaka, presuda je za sada nepravomoćna, možda onda žalba ustavnom sudu...). Svašta je još moguće, ali...
...ovo je prva velika pobjeda neke građanske inicijative u RH, i iskreno četitam
Svakla čast na borbi i ustrajnosti 
|
|
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
Quark kaže:
|
Kako nije?
Pa pozivaš se na sudski presedan - ne moraš niti odvjetnika angažirati - špranca će izać na legalisu dok kažeš keks... No prije će banke doći k tebi nego da plate 100.000 x sudski troškovi + ionako što će vratiti u slučaju da pravomoćna presuda bude identična prvostupanjskoj...
Pa čak je i jedna osoba koja je ostavila neizbrisiv trag na ljudsku povijest rekla "Ne bojte se neuspjeha...".
|
|
|
04.07.2013., 10:01
|
|
⸮
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
mkovac67 kaže:
Nego meni je sad zanimljiva jedna druga situacija. Što je sa onim ljudima koji su tada "bili budale" pa su dizali kredite u kunama sa većom promjenjivom kamatnom stopom nego ovi u švicarcima?
|
Ne bi me čudilo da su ispali budale jer su bili racionalni i razmišljali dugoročnije od šest mjeseci. Ne bi bilo prvi put da država populistički i oportunistički opljačka onoga koga može.
Iako, s obzirom na to kako je suđenje teklo, ja bih se okladio da se radi o jednom lijepom igrokazu koji će pasti na višem sudu. Ukidanje valutne klauzule samo za CHF očito dovodi zadužene u HRK i EUR u neravnopravan položaj.
|
|
|
04.07.2013., 10:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Viši sud-viša instanca-je Viši trgovački sud.
Taj bi proces mogao trajati još i kraće, jer postoje svi materijali,
i samo se još jednom protrči kroz spise.
|
04.07.2013., 10:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Ne dovodi ih nužno u nepovoljniji odnos, ako postoje vrlo jake
indicije da su banke gurale CHF jer su se kladile na njegov rast od barem 8%
(koliko je CHF bio podcijenjen prije nego što je nakon Lehmana počeo rasti)
|
04.07.2013., 10:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Nadam se da ce se paziti da suci koji sude u zalbenom postupku ili njihovi bliznji nemaju kredite s valutnom klauzulom/promjenjivom kamatnom stopom.
|
|
|
04.07.2013., 10:13
|
|
Memento vivere
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
JPK kaže:
Ne bi me čudilo da su ispali budale jer su bili racionalni i razmišljali dugoročnije od šest mjeseci. Ne bi bilo prvi put da država populistički i oportunistički opljačka onoga koga može.
Iako, s obzirom na to kako je suđenje teklo, ja bih se okladio da se radi o jednom lijepom igrokazu koji će pasti na višem sudu. Ukidanje valutne klauzule samo za CHF očito dovodi zadužene u HRK i EUR u neravnopravan položaj.
|
Nisi ti bio jedan od onih koji je s radošću tvrdio da je priglup ko diže kredite u bilo čemu osim kunama ili eur čiji se tečaj brani?
|
|
|
04.07.2013., 10:13
|
|
ZABRANJEN
|
Quote:
JPK kaže:
|
Ajde pročitaj presudu, ne budi ti teško.
Možda ćeš onda manje buncati gluposti kao u gornjem citatu. 
|
|
|
04.07.2013., 10:15
|
|
ZABRANJEN
|
Quote:
lukarak kaže:
Nadam se da ce se paziti da suci koji sude u zalbenom postupku ili njihovi bliznji nemaju kredite s valutnom klauzulom/promjenjivom kamatnom stopom.
|
Janso, a također i da nitko od njih i u njihovoj široj obitelji nije zaposlenik ili dioničar banaka 
|
|
|
04.07.2013., 10:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2005.
|
Cestitke svima!
Pitanje je, koliko je ocekivano trajanje do punomocne? Pretpostavljam da ne bi trebalo biti jako dugo s obzirom da smo upravo usli u EU, te su pravni postupci pod ogromnim povecalom....
|
|
|
04.07.2013., 10:21
|
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
|
Quote:
tardis123456 kaže:
Cestitke svima!
Pitanje je, koliko je ocekivano trajanje do punomocne? Pretpostavljam da ne bi trebalo biti jako dugo s obzirom da smo upravo usli u EU, te su pravni postupci pod ogromnim povecalom....
|
Cca godinu dana.
|
|
|
04.07.2013., 10:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
Prije svega čestitke na pobjedi, nemam kredit, pogotovo ne u švicarcima i nisam potpuno u tematici ali lijepo je znati da "mali" čovjek ipak može pobijediti sustav, jer mislim da "mali" čovjek ipak nije ni mali ni glup. Ipak se bojim da je to tek početak priče, a najviše se bojim da će sad veliki brat (onaj koji pogodi koji dobije solidarno tapšanje) ući u igru i reći "no-no, pec" i ajde sad u kut jer si glup.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:27.
|
|
|
|