Natrag   Forum.hr > Društvo > Kutak za školarce i studente > Upomoć, spašavajte!

Upomoć, spašavajte! Za sve one koji su zaglavili na nekom detalju

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.10.2013., 15:12   #1921
Pozdrav ekipa! Trebao bih malu pomoć. Može mi netko objasniti svrhu derivacije? Mislim, znam da je to nagib tangente na krivulju, ali šta s tim? Što saznajemo iz tog podatka? Šta kad znam derivaciju u nekoj točki, koja je primjena toga?

Evo recimo primjer. I=dQ/dt (riječima: struja je derivacija naboja po vremenu) Da li je ovdje vrijeme isto funkcija kad ga deriviramo?
Pero_Kanister is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.10.2013., 15:29   #1922
Quote:
Pero_Kanister kaže: Pogledaj post
Pozdrav ekipa! Trebao bih malu pomoć. Može mi netko objasniti svrhu derivacije? Mislim, znam da je to nagib tangente na krivulju, ali šta s tim? Što saznajemo iz tog podatka? Šta kad znam derivaciju u nekoj točki, koja je primjena toga?
na ovom svijetu malo se stvari mijenja linearnim tempom/ovisnošću.
brzinu promjene svih ostalih opisujemo derivacijama.

Quote:
Evo recimo primjer. I=dQ/dt (riječima: struja je derivacija naboja po vremenu) Da li je ovdje vrijeme isto funkcija kad ga deriviramo?
ne. vrijeme je tu varijabla.
ćumez is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.10.2013., 15:38   #1923
Quote:
Pero_Kanister kaže: Pogledaj post

Nemoj mješat kruške i jabuke. Derivacija je nagib tangente na krivulju samo u geometriji, ali primjena derivacija je puno šira u raznim znanstvenim područjima, kao i njezina definicija.

Tvoj primjer pokazuje da je jakost struje derivacija naboja po vremena, gdje je vrijeme nezavisna varijabla iliti argument funkcije (ugrubo rečeno jakost struje ovisi o vremenskom intervalu no on je neovisan o jakosti). Još jedan primjer ti je brzina koja je derivacija puta po vremenu.

U ekonomiji pomoću derivacija možemo odrediti rast inflacije u određenom vremeskom intervalu.

Derivacija omogućava poopćenje. Generalno gledajući derivacije su ti potrebne bilo gdje di trebaš promatrati ponašanje neke funkcije u nekom intervalu, tj. u skoro svim znanstvenim područjima.

U matematici se uglavnom primjenjuju u geometriji, obično u kombinaciji sa maksimumom i minimum funkcije za izračun najmanjih mogućih dimenzija predmeta/tijela koje zadovoljavaju određeni volumen i sl.

I ne, vrijeme nije funkcija, pogotovo ne derivirano jer moraš imat funkciju da bi ju dervirao
Old 20.10.2013., 21:46   #1924
Pojednostavi: sinx/cos^2x=1/1+sinx

I još nešto, u bilježnici ima zapisano ovako: sinx = sin(71π/6) i sad kad idem izračunat glavnu mjeru - dijelim 71/6 i dobijem 11, onda bi glavna mjera trebala biti 5π/6, a piše ovako: 71π/6=11π + 5π/6 = 10π+11π/6 i ispada da je 11π/6 glavna mjera.

Hvala

Zadnje uređivanje Defa : 20.10.2013. at 22:00.
Defa is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2013., 12:30   #1925
Quote:
ćumez kaže: Pogledaj post

a koliko je znanje onda za 5?
Znanje za 5 je da su ti svi zadaci na testu točni ili jedan djelomičan.
Oni koji dobiju manje nisu sve riješili točno, dovoljno brzo i sl.
Jednostavno ne možeš se spremiti za taj test i pucati na pozitivnu ocjenu ako nisi savladao sve varijante zadataka koji su vrh po zbirci.
Odgovori s citatom
Old 21.10.2013., 12:51   #1926
Quote:
KatarinaRi kaže: Pogledaj post
Jednostavno ne možeš se spremiti za taj test i pucati na pozitivnu ocjenu ako nisi savladao sve varijante zadataka koji su vrh po zbirci.
hmm..ako je stvarno tako kako kažeš, to nema smisla.
ni u jednom predmetu, a kamoli u matematici!
ćumez is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2013., 17:11   #1927
Angry pmf matematika

Ej ljudi,
zna li neko kombinatorno dokazati: ((n+4)¦5)=((n+3)¦5)+((n+3)¦4)?
spotmath is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2013., 23:30   #1928
može li mi netko ovo dokazati?

sin(x+y)sin(x-y)=sin²x-sin²y
Old 26.10.2013., 23:35   #1929
Quote:
spotmath kaže: Pogledaj post
Ej ljudi,
zna li neko kombinatorno dokazati: ((n+4)¦5)=((n+3)¦5)+((n+3)¦4)?
Lijeva strana oznacava na koliko nacina mozes izabrat 5 kuglica od n+4.

Odlozi jednu kuglicu sa strane. Sada mozes 5 kuglica izabrat tako da izaberes svih 5 od preostalih n+3, sto mozes na ((n+3)¦5) nacina, ili mozes izabrat 4 kuglice od ovih n+3 i kao petu izabrat ovu koju si odlozio, sto mozes na ((n+3)¦4)*(1¦1) = ((n+3)¦4) nacina. Znaci, sveukupno imas ((n+3)¦5)+((n+3)¦4) nacina da izaberes 5 kuglica od n+4.

To znaci da je ((n+4)¦5)=((n+3)¦5)+((n+3)¦4).
Neo The Anomaly is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2013., 12:26   #1930
Quote:
Boy A kaže: Pogledaj post
Bok trebam malu pomoć ali ne kod gradiva matematike već kod kalkulatora. Koristim CASIO fx-350ES PLUS i kad trebam računati da mi kut izračuna u radijanima ja stisnem SHIFT i SETUP i namjestim radijane ali mi i dalje izbacuje decimalne brojeve (primjer: sin(2π/3 meni izbaci decimalni br. a trebam radijane). Mislim da sam prije tog namještanja nešto drugo stisnuo i sad neznam restartirat sve to. Može mi netko pomoć?
Moraš u modusu SHIFT SETUP izabrati opciju 1:MthIO
Old 27.10.2013., 18:26   #1931
Dokazi da je sl. funkcija neparna:
f(x)=2tgx-sinxcosx

Ja sam postavio ovako zadatak :

f(-x)=-f(x) pa iz iz tog proizalzi:

2tg(-x)-sin(-x)cos(-x)=

-2tgx+sinxcosx=

-(2tgx-sinxcosx)

Ne znam kako dalje.
wonderkidd is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2013., 19:31   #1932
Quote:
wonderkidd kaže: Pogledaj post
Dokazi da je sl. funkcija neparna:
f(x)=2tgx-sinxcosx

Ja sam postavio ovako zadatak :

f(-x)=-f(x) pa iz iz tog proizalzi:

2tg(-x)-sin(-x)cos(-x)=

-2tgx+sinxcosx=

-(2tgx-sinxcosx)

Ne znam kako dalje.
Riješio si, dobio -f(x). Gotovo!
Old 27.10.2013., 19:46   #1933
Quote:
munshi kaže: Pogledaj post
Riješio si, dobio -f(x). Gotovo!
Zar ne trebaju svi brojevi u zagradi biti pozitivni? Sinus i kosinus mi nisu pozitivni?
wonderkidd is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2013., 20:03   #1934
Quote:
wonderkidd kaže: Pogledaj post
Zar ne trebaju svi brojevi u zagradi biti pozitivni? Sinus i kosinus mi nisu pozitivni?
Ne! Cijeli izraz mora biti suprotan (suprotnog predznaka) od početnog tj. moraš dobiti -f(x) kada umetneš argument -x.
Kod parne funkcije moraš dobiti isto, tj f(x).
Old 27.10.2013., 20:13   #1935
Quote:
Ne! Cijeli izraz mora biti suprotan (suprotnog predznaka) od početnog tj. moraš dobiti -f(x) kada umetneš argument -x.
Kod parne funkcije moraš dobiti isto, tj f(x).
Aha. Ja sam mislio da kod kranjeg rezultata u zagradi mora sve bit pozitivno (da mi sinus i kosinus budu pozitivni) jer tako ispada prema definiciji (f(-x)=-f(x)), a ne to sto ti kazes obrnuto od pocetka.

Hvala!
wonderkidd is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.10.2013., 12:25   #1936
Na koliko maksimalno zatvorenih djelova ravninu mogu u međusobnom presjeku podjeliti :
1 pravac, 1 kružnica, 1 trokut, 1 četverokut i 1 peterokut ?
sokoll is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.10.2013., 20:56   #1937
Quote:
sokoll kaže: Pogledaj post
Na koliko maksimalno zatvorenih djelova ravninu mogu u međusobnom presjeku podjeliti :
Može li pomoći ova interaktivna skica?
Old 29.10.2013., 19:20   #1938
Quote:
Može li pomoći ova interaktivna skica?
Nažalost ne znam kako se povećava i smanjuje veličina likova u skici?
Mogu samo rotirati i translatirati, a veličina likova osim položaja je tu bitna.
Koliko dobivate uz pomoć ovog programa? Ja sam na papiru nakon nekoliko pokušaja dobio ravno 50 djelova. Ne znam jel to najviše što se može.
sokoll is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.10.2013., 20:47   #1939
Quote:
Nažalost ne znam kako se povećava i smanjuje veličina likova u skici?
Mogu samo rotirati i translatirati, a veličina likova osim položaja je tu bitna.
Koliko dobivate uz pomoć ovog programa? Ja sam na papiru nakon nekoliko pokušaja dobio ravno 50 djelova. Ne znam jel to najviše što se može.
Nije se moglo ranije mijenjati veličinu. Sad sam to promijenio pa treba malo drugačije postupati:
Povlačite objekte da bi ih pomakli ili pomičite istaknutu točku da bi ih zakrenuli ili povećali/smanjili.
Inače nisam pokušao riješiti zadatak. Jesi li ga dobro prepisao sa svim uvjetima? Gdje i na kojoj razini je postavljen taj zadatak?
Link: http://www.geogebratube.org/material/show/id/54992
Old 30.10.2013., 18:13   #1940
Quote:
52 zatvorena područja.
evo skice jednog od takvih rasporeda. no to je samo ako su četverokut i peterokut konveksni.
ako nisu, nisam posve siguran...
ćumez is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:34.