Natrag   Forum.hr > Društvo > Dijaspora > Emigracija

Emigracija Za sve emigrante i one koji to žele postati

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.01.2014., 15:15   #1881
zdravo ja uskoro odlazim kod kuma u svedsku pa me zanima, koliko je tesko naci posao bez poznavanja svedskog, kolike su cijene iznajmljivanja stanova 2 sobnog npr, iz hrvatske sam jel mi treba boravisna dozvola ili radna bilo kakvi papiri ili mi je samo potrebna putovnica. koji su mi papiri potrebni kad dodem u svedsku tj svedski papiri da bih se mogao prijavit na sfi i trazit posao?? kolike su prosjecne place (malmo lund) ?? i koliko je potrbno novca za prezivit mjesec dana skromnog zivota stan i hrana samo ??
oskar zec is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2014., 11:22   #1882
Jesi li ti citao prethodne postove?
Gortyna is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2014., 12:27   #1883
jesam čitao sam, malo je više stranica i komentara za posebno tražit, a vjerujem da su se neke stvari i promijenile od kad je forum ovaj o Švedskoj, pa sam pitao ako bi netko imao volje pa da kaže par stvari ukratko.. hvala
oskar zec is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.01.2014., 11:49   #1884
Quote:
oskar zec kaže: Pogledaj post
zdravo ja uskoro odlazim kod kuma u svedsku pa me zanima, koliko je tesko naci posao bez poznavanja svedskog, kolike su cijene iznajmljivanja stanova 2 sobnog npr, iz hrvatske sam jel mi treba boravisna dozvola ili radna bilo kakvi papiri ili mi je samo potrebna putovnica. koji su mi papiri potrebni kad dodem u svedsku tj svedski papiri da bih se mogao prijavit na sfi i trazit posao?? kolike su prosjecne place (malmo lund) ?? i koliko je potrbno novca za prezivit mjesec dana skromnog zivota stan i hrana samo ??
Kako cujem za stan je tesko, sve zavisi od grada do grada, koji deo grada i tako.
Stockholm recimo dvosoban stan negdje van centra oko 800 900 eura mjesecno.
Svedski traze maximalno, tesko da mozes dobit posao bez znanja jezika osim ako imas vezu.
Od papira samo putovnica je potrebna, kada nadjes posao dobices i PN, personal number sa kojim dalje ostvarujes svoja prava kao ucenje jezika, racun u banci itd...\
PN ne mozes dobiti prije nego nadjes posao.
Posao se 99 posto trazi preko neta, raznih sajteva za poslove itd...
Sretno i pozdrav
EMMARKO is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.01.2014., 16:02   #1885
ok, hvala na informacijama. pozdrav
oskar zec is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 13:49   #1886
Quote:
EMMARKO kaže: Pogledaj post
Kako cujem za stan je tesko, sve zavisi od grada do grada, koji deo grada i tako.
Stockholm recimo dvosoban stan negdje van centra oko 800 900 eura mjesecno.
Svedski traze maximalno, tesko da mozes dobit posao bez znanja jezika osim ako imas vezu.
Od papira samo putovnica je potrebna, kada nadjes posao dobices i PN, personal number sa kojim dalje ostvarujes svoja prava kao ucenje jezika, racun u banci itd...\
PN ne mozes dobiti prije nego nadjes posao.
Posao se 99 posto trazi preko neta, raznih sajteva za poslove itd...
Sretno i pozdrav
Slazem se sa svime. Ja sam u Svedskoj sad ce biti 6 mj uskoro. Otkad sam dosla tu ucim intezivni svedski na FU u Göteborgu. I mogu reci da je tih 6 mj intezivnog ucenja dovoljno za osnovnu komunikaciju, ali nikako nije za neke dublje razgovore. Tako da je 6 mj potrebno samo da se naucis komunicirat na ulici. Sto se posla tice, uopce nije onako kako se u HR prica. Posao je jako tesko za dobit ako ne znas svedski, stovise i doktori koji dodu tu Svedsku, moraju prvo uciti jezik, a tek poslje toga moraju polagati ispit koji se priznaje da dovoljno poznavaju svedski da bi mogli raditi. Dakle, uopce nije situacija da cim dodes posao nadjes. Laze tko god kaze da je tako.
Sto se stanova tice, ovdje je poprilicno tesko naci stan. Nema ih puno ni za kupiti, a pogotovo za iznajmiti. Bojim se da GBG pomalo pocnje patiti sto se tice dostupnosti stanova. No, to je dobar znak da se siri

Sto se osobnog broja tice, naravno, dobivas ga iskljucivo ako imas posao, ili si student na vrijeme duze od godine dana, ili ako si dosao u svrhu trazenja posla s time da onda trebas imat poprilicno novaca na racunu, ili da netko garantira za tebe u tom slucaju. Naime, ja sam imala sve uvjete za dobivanje PN, osim dokaza o zdravstvenom osiguranju u HR, odnosno dokument iz kojeg se vidi da sam dolje osigurana, no medjutim sto se dogadja? Hrvatska ga ne izdaje, odnosno brane se time da ne znaju uopce koji je to obrazac, i da ga ne mogu u RH nigdje dobiti. Nakons sto sam osobno u HR dosla da potrazim taj dokument, moram priznat da sam u potpunosti razocarana, jer ga nitko, ali nitko nije znao izdat. Stovise, na kraju sam zvala u ministarstvo nek mi netko objasni gdje ga mogu dobiti, oni su 20 minuta govorili da za to imam EU zdravstvenu iskaznicu,a to da bi dobio PN nije bilo dovoljno. Na kraju krajeva, nakon 3 mj ganjanja tog papira odustala sam, tako da trenutno nemam PN, i trazim posao, kojeg uopce nema na vidiku. Ali, ne odustajemo, borimo se dalje !
ephesus is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 14:16   #1887
da dobiješ personnummer ne treba ti dokaz da si "dolje osigurana" nego ti treba dokaz da imaš zdravstveno osiguranje koje će pokriti SVE troškove tvog liječenja u švedskoj. to i hrvatsko obvezno osiguranje su nebo i zemlja i nije da ti ga oni ne znaju izdati, već to naprosto ne postoji u hrvatskom zakonu o zdravstvenom osiguranju. eu kartica te pokriva u slučaju hitnosti i tome služi EU. ali ako se hoćeš liječiti u švedskoj, a da nisi osigurana u njihovom sustavu, treba ti privatno osiguranje s premijama od par tisuća mjesečno.

kamo bi švedska došla kad bi svatko tko je uspio uštedit 10 000 eura u životu mogao doći u švedsku i dobiti personnummer i zasjesti na försäkringskassu i liječiti sve od peludne alergije do side.
tako da te netko očito dezinformirao oko toga što ti točno treba da dobiješ personnummer kao osoba s dovoljno vlastitih sredstava, nije to kriv hzzo.

da je to tak lako, ja bih ovdje prijavila cijelu svoju obitelj i uži krug prijateljica, da im se nađe kad budu trudne, budući da je prenatalna i postnatalna skrb u švedskoj vrhunska u odnosu na lijepu našu, a besplatna
avid is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 16:44   #1888
Quote:
avid kaže: Pogledaj post
da dobiješ personnummer ne treba ti dokaz da si "dolje osigurana" nego ti treba dokaz da imaš zdravstveno osiguranje koje će pokriti SVE troškove tvog liječenja u švedskoj. to i hrvatsko obvezno osiguranje su nebo i zemlja i nije da ti ga oni ne znaju izdati, već to naprosto ne postoji u hrvatskom zakonu o zdravstvenom osiguranju. eu kartica te pokriva u slučaju hitnosti i tome služi EU. ali ako se hoćeš liječiti u švedskoj, a da nisi osigurana u njihovom sustavu, treba ti privatno osiguranje s premijama od par tisuća mjesečno.

kamo bi švedska došla kad bi svatko tko je uspio uštedit 10 000 eura u životu mogao doći u švedsku i dobiti personnummer i zasjesti na försäkringskassu i liječiti sve od peludne alergije do side.
tako da te netko očito dezinformirao oko toga što ti točno treba da dobiješ personnummer kao osoba s dovoljno vlastitih sredstava, nije to kriv hzzo.

da je to tak lako, ja bih ovdje prijavila cijelu svoju obitelj i uži krug prijateljica, da im se nađe kad budu trudne, budući da je prenatalna i postnatalna skrb u švedskoj vrhunska u odnosu na lijepu našu, a besplatna

Ne znam koliko ti iskustva imas, i u koje si vrijeme prijavljivala ili slicno, ali ja posto sam nedavno imala problema s time znam o cemu pricam. Prema propisima EU postoje obrasci koji dokazuju da imas neograniceno zdravstveno osiguranje u svojoj zemlji, dakle, podrazumijeva se da pokriva troskove lijecenja u slucaju nuzde.No, stvar je sto se HR nije jos uhodala u svim podrucjima sa EU, na sto je hrvatska abmasada potvrdila, rekavsi da trenutno sa izdavanjem tog dokumenta imaju problem jer se HR jos nije uhodala i ne zna sto je sve potrebno. (a napominjem da taj isti dokument trazi do svih drzava, a napominjem da cak i Kosovo taj dokument izdaje) A procitaj na stranicama skatteverket-a sto je to i gdje ga mozes dobit. I da, ako imas dovoljno novaca da se brines za sebe, ako imas osiguranje koje neograniceno pokriva tvoje troskove koje im osigurava da nisi ovdje da zivis na racun drzave, mozes dobit PN.
A ja ovdje svakako nisam da primam njihove socijalne naknade, nego sam osoba koja ima zavrsenu visoku skolu i kojoj socijalna naknada nije potrebna, nego iskljucivo da ovdje nastavim svoj zivot.
ephesus is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 18:04   #1889
Ja sam liječnica i ne moram polagat jezik na kraju edukacije. U mojoj ustanovi to nije obvezno. Ja ću ipak otići na to 17.02. tek tolko da vidim kako napredujem po nekim uvjetno rečeno objektivnim kriterijima. Kolko kome treba za jezik je individualno...

EDIT: niti je itko od mojih kolega stranaca kojih ima prilično jezik morao polagati.
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 18:07   #1890
ako malo pogledaš po internetu strane forume, vidjet ćeš da nikad nitko osim pokojeg milijunaša kojem je baš za oko zapela švedska, nije uspio dobiti PN na tu foru baš zbog osiguranja. pun thelocal.se engleza čija se zemlja isto nije uhodala u EU stvarima, a bilo je i nijemaca i francuza koji su se javljali tamo s istim pričama.
ponovno ću ti dobronamjerno reći da taj papir nećeš dočekati ni kad hrvatska bude 20 godina u EU, dakle traži posao. ne postoji ni u kakvim EU propisima da će te tvoje matično zdravstvo liječiti od svega gdje god ti otišao jer da je tome tako, doslovno NITKO ne bi više u bolnicu išao u bugarskoj nego bi svi potegnuli do njemačke ili švedske.ti propisi se odnose na HITNE slučajeve, i tome ti služi plava kartica, hzzo ti je rekao istinu. švedska od tebe traži da imaš osiguranje koje oni mogu nazvat nakon što se ti prvi put pojaviš na rutinskoj kontroli kod doktora.

gle, iskreno, ti vjeruj što hoćeš, meni ni iz džepa ni u džep, ja sam svoj pn dobila skroz drugim kanalima, ali ti sad tu sama pridonosiš širenju te iste dezinformacije koja je tebe natjerala da tri mjeseca ganaš fantomski papir za koji ti je netko *dobro* informiran mogao odmah reći da ne igra. vjeruj mi, ja sam se o tome informirala u detalje jer uopće nisam bila sarkastična, moj muž i ja bi drage volje kod sebe prijavili moju cijelu proširenu rodbinu šta nema posla dolje u hrvatskoj, ali to tako ne funkcionira.
avid is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 18:17   #1891
Quote:
Cicka kaže: Pogledaj post
Ja sam liječnica i ne moram polagat jezik na kraju edukacije. U mojoj ustanovi to nije obvezno. Ja ću ipak otići na to 17.02. tek tolko da vidim kako napredujem po nekim uvjetno rečeno objektivnim kriterijima. Kolko kome treba za jezik je individualno...

EDIT: niti je itko od mojih kolega stranaca kojih ima prilično jezik morao polagati.
cicka, ljudi koji nisu državljani EU, a imaju regulirana zanimanja, u pravilu moraju položiti švedski prije dobivanja licence za rad. ali vjeurjem da za liječnike rade iznimke zbog deficitarnosti. ljudi koji jesu državljani EU ne moraju nikad polagati jezik za nostrifikaciju, to je između njih i poslodavca.
avid is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 18:33   #1892
Da, vjerojatno je tako. Obzirom kako je ovo RH forum, onda računam kako je većina ljudi koji ovdje traže info iz EU. Liječnici iz RH ne polažu jezik, niti nostrificiraju diplomu, nego samo traže registraciju s papirima koje imaju.
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 19:21   #1893
Quote:
Da, vjerojatno je tako. Obzirom kako je ovo RH forum, onda računam kako je većina ljudi koji ovdje traže info iz EU. Liječnici iz RH ne polažu jezik, niti nostrificiraju diplomu, nego samo traže registraciju s papirima koje imaju.
to znamo ti i ja, ali bojim se, na temelju praćenja ove teme i sličnih grupa na fejsu, da je to informacija o kojoj se ne isplati raspravljati. sve to piše na službenim stranicama, ali javit će se sad bar petero čija ujna od strine nije mogla radit (i to obično kao pomoćna čistačica, a ne liječnik) dok nije položila švedski i džabe trud, do te mjere da mi se sad ne da ić kopipejstat link gdje to piše. nijedan liječnik koji ozbiljno razmatra emigraciju u švedsku neće s tim imati nikakvih problema i naći će bar 5-6 ustanova koje će mu pomoći. općenito, oni koji ozbiljno misle u švedsku i imaju za to uvjete imaju gdje dobiti pouzdane informacije, a to definitivno nisu forumi i fejsbuk grupe.
avid is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 19:56   #1894
Quote:
ako malo pogledaš po internetu strane forume, vidjet ćeš da nikad nitko osim pokojeg milijunaša kojem je baš za oko zapela švedska, nije uspio dobiti PN na tu foru baš zbog osiguranja. pun thelocal.se engleza čija se zemlja isto nije uhodala u EU stvarima, a bilo je i nijemaca i francuza koji su se javljali tamo s istim pričama.
ponovno ću ti dobronamjerno reći da taj papir nećeš dočekati ni kad hrvatska bude 20 godina u EU, dakle traži posao. ne postoji ni u kakvim EU propisima da će te tvoje matično zdravstvo liječiti od svega gdje god ti otišao jer da je tome tako, doslovno NITKO ne bi više u bolnicu išao u bugarskoj nego bi svi potegnuli do njemačke ili švedske.ti propisi se odnose na HITNE slučajeve, i tome ti služi plava kartica, hzzo ti je rekao istinu. švedska od tebe traži da imaš osiguranje koje oni mogu nazvat nakon što se ti prvi put pojaviš na rutinskoj kontroli kod doktora.

gle, iskreno, ti vjeruj što hoćeš, meni ni iz džepa ni u džep, ja sam svoj pn dobila skroz drugim kanalima, ali ti sad tu sama pridonosiš širenju te iste dezinformacije koja je tebe natjerala da tri mjeseca ganaš fantomski papir za koji ti je netko *dobro* informiran mogao odmah reći da ne igra. vjeruj mi, ja sam se o tome informirala u detalje jer uopće nisam bila sarkastična, moj muž i ja bi drage volje kod sebe prijavili moju cijelu proširenu rodbinu šta nema posla dolje u hrvatskoj, ali to tako ne funkcionira.

Ti i ja se definitivno krivo razumijemo. Ja svakako razumijem sto ti pricas, al ti ne razumijes sto ja zelim rec. Uglavnom, mozes dobit PN u slucaju da ne radis, ali naglasila sam da su to komplikacije. Kao sto i jesu.
Ali sve u svemu, posao cu naci i za to ne brinem previse, samo mi je svakako prioritet naucit jezik.

Nije da cu se raspravljat i osudjivat tko se raspitao i ko nije, jer onaj koji dode do PN preko udaje je sasvim druga stvar od onog koji do PN dode bez pomoci bracnog druga. Tako da pretpostavljam da smo se obadvije raspitale u razlicitim okolnostima, i nitko od nas nije bio da je bas totalno na slijepo dosao bez ikakvih provjerenih mogucnosti. Toliko o tome.
ephesus is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 20:04   #1895
http://www.skatteverket.se/privat/fo...800018617.html

Sad procitaj pod Person med tillräckliga egna medel.
Dakle ne treba ni posao, ni fakultet nego samo da imas svojih novaca ili da netko garantira za tebe. Onda spadas pod ovu kategoriju, gdje mozes dobit PN.
Cisti primjer kolegina zena iz Nizozemske koja takodjer pod ovim uslovima zatrazila PN, samo za razliku od HR dobila je jedan od trazenih obrazaca.
ephesus is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 20:21   #1896
pročitala
i vidi čuda, tamo piše
Quote:
du har tillräckliga tillgångar för att försörja dig och din familj samt en heltäckande sjukförsäkring som gäller för bosättning i Sverige för dig och dina familjemedlemmar
dakle, treba ti zdravstveno osiguranje koje te u potpunosti pokriva za preseljenje u švedsku, a ne osiguranje za hitne slučajeve (EU kartica) ili osiguranjekoje vrijedi u hrvatskoj (obvezno osiguranje HZZO-a)

sad ti odi na sajt hzzo-a i pročitaj opće odredbe zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i nađi članak u kojem piše da te hzzo osigurava čak i ako se preseliš u inozemstvo i nemaš nikakav status u hrvatskoj
spoiler alert : takvog članka nema.
ako nizozemska ima takav zakon o zdravstvenom osiguranju, mašala za njih. hrvatska nema.

al da prekinemo ovu uzaludnu raspravu, da, ti si u pravu, fuj glupe službenice u hzzo-u, nesposobne neinformirane krave, zbog njih ti ne možeš ostvariti svoja prava u švedskoj

Zadnje uređivanje avid : 29.01.2014. at 20:26.
avid is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 20:39   #1897
Quote:
ephesus kaže: Pogledaj post
http://www.skatteverket.se/privat/fo...800018617.html

Sad procitaj pod Person med tillräckliga egna medel.
Dakle ne treba ni posao, ni fakultet nego samo da imas svojih novaca ili da netko garantira za tebe. Onda spadas pod ovu kategoriju, gdje mozes dobit PN.
Cisti primjer kolegina zena iz Nizozemske koja takodjer pod ovim uslovima zatrazila PN, samo za razliku od HR dobila je jedan od trazenih obrazaca.

jel govorite o onom broju bez kojeg se ne može početi raditi? tj. da bi ga dobio moram imati ili posao ili ugovor o najmu, najkraće 3 mjeseca? koliko novaca je potrebno??? koja svota?
parademann is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 21:18   #1898
Quote:
pročitala
i vidi čuda, tamo piše

dakle, treba ti zdravstveno osiguranje koje te u potpunosti pokriva za preseljenje u švedsku, a ne osiguranje za hitne slučajeve (EU kartica) ili osiguranjekoje vrijedi u hrvatskoj (obvezno osiguranje HZZO-a)

sad ti odi na sajt hzzo-a i pročitaj opće odredbe zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i nađi članak u kojem piše da te hzzo osigurava čak i ako se preseliš u inozemstvo i nemaš nikakav status u hrvatskoj
spoiler alert : takvog članka nema.
ako nizozemska ima takav zakon o zdravstvenom osiguranju, mašala za njih. hrvatska nema.

al da prekinemo ovu uzaludnu raspravu, da, ti si u pravu, fuj glupe službenice u hzzo-u, nesposobne neinformirane krave, zbog njih ti ne možeš ostvariti svoja prava u švedskoj
Tvoja cinicnost svakako pokazuje tvoj karakter. Ok, budi u pravu, kad budes razgovarala osobno sa osobama koje su na celu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, i kad se sporazumite o odredjenom problemu, i covjek ti objasni sve, onda pisi po forumu i budi cinicna, citaj zakone i budi pametna. I u tom slucaju, da imas vremena ganjat te dokumente po RH, vjeruj da bi uspjela izganjati sve sto ti treba.

A sluzbeni odgovor na kraju krajeva zvuci ovako:

Poštovana!

Slijedom vašeg upita uspjeli smo saznati slijedeće informacije:

- u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje Područni ured _____, se može dobiti potvrda da ste zdravstveno osigurani ali na hrvatskom jeziku koji bi vi onda trebali prevesti na švedski ili
- da upit stigne iz Švedske putem obrasca E-104 na koji onda vaša područna služba šalje odgovor o statusu vašega zdravstvenog osiguranja.
ephesus is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 23:27   #1899
pa šta onda nisi izganjala, tebi treba, ne meni, ja imam personnummer

inače, kad se raspituješ o švedskim zakonima hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova nije baš vodeći autoritet, al dobro, ti znaš, ja ne znam, ja sam samo cinična

Quote:
jel govorite o onom broju bez kojeg se ne može početi raditi?
može se početi raditi i bez njega, no kad imaš ponudu za posao dobiješ ga za tjedan dana.
ako nemaš posao, treba ti oko 10 000 eura, stan i famozna potvrda za koju će ti ephesus objasnit kako je dobiti.
avid is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2014., 23:46   #1900
Quote:
Ovjde se izgleda brkaju pojmovi polagati jezik i znati jezik.
Ne vjerujem da ce ikoji poslodavac traziti "na papiru polozen jezik" ali se podrazumjeva da se jezik mora znati, inace kako komunicirati sa pacijentima?

Dakle jezik se ne mora polagati, ali se mora znati tj nauciti.
Kojim kanalom ce te ga nauciti zabole njih briga, da li ce te na SFI ili FU ili privatno ili samostalno, itd....
tsh is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:38.