Natrag   Forum.hr > Sport > Ostali sportovi

Ostali sportovi Svi ostali sportovi
Podforumi: Borilački sportovi, Rukomet

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.02.2015., 00:34   #1421
Quote:
Skejt kaže: Pogledaj post
Ne znam, ja volim kombinaciju, a općenito je svi kod nas vole jer su Kostelići pa i Natko u njoj uvijek bili dobri, ali malo jest čudna disciplina i malo jest "bolna" nemoć spustaša.

Sad se tu klanjamo Jansrudu jer smo htjeli da skine Hirschera, a u stvarnosti je zaostao 3.35 u jednoj vožnji prilično laganog slaloma. I to sve u vrijeme krize slalomaša-kombinatoraca. Da su Kostelić i Raich u top formi ovih godina nijedan spustaš ne bi mogao ni blizu medalje. S dugačkim spustom i laganim slalomom pobijedi skijaš koji je u karijeri odskijao tri spusta.
vozio je Hirscher spusteve još dok je junior bio, samo što tamo nikad rezultate nije imao, dok je recimo Jansrud bio isključivi tehničar do 2008. kad po prvi put počinje u spustu nastupat i SG, tad se bacao na allround sjećam se toga, al se u tom allroundu i pogubio kako se većina skijaša gubi jer ne možeš efikasno trenirat sve discipline, no što hoću reći jest to da za razliku od Hirschera on ima predispozicije za biti dobrim allrounderom ko Svindal, a i veliki njihovi prethodnici, no jednostavno su obojica izgubila želju za tehničkim disciplinama di su obojica bili solidni, ako ne i odlični, pogotovo u VSL ( obojica imaju olimpijska odličja iz te discipline uostalom ), dok Hirscher i da trenira dosta spust ne bi tamo mogao biti konkurentan
pattie_boyd is offline  
Old 09.02.2015., 01:01   #1422
Meni je tragikomično što je Bank koji je ušao u cilj bez svijesti ostvario bolje vrijeme od Ivice u spustu. Inače, nisam morbidan, sledio sam se kad sam vidio kako je pao. Podsjetilo me na Albrechta i pad na Streifu.

Ivici je spust odnio dobar plasman ovdje, da je to bilo na razini Lauberhorna kad je zakasnio 2 sekunde za prvim danas je mogao po medalju, ovako ostaje jedno veliko šteta, ali slalom je bio respektabilan. Klasični Ivica, tehnički besprijekorno, manjak eksplozivnosti i brzine koju je imao kad je npr na ovoj istoj stazi pobijedio 2011. u slalomu u jednom od najboljih slaloma svoje karijere.

Nadam se da će Bank ponovno stati na skije.
durant is offline  
Old 09.02.2015., 08:25   #1423
Quote:
RutherFord7 kaže: Pogledaj post
zašto??

pa voli žene čovjek, šta
Old 09.02.2015., 08:44   #1424
Quote:
durant kaže: Pogledaj post
Ivici je spust odnio dobar plasman ovdje, da je to bilo na razini Lauberhorna kad je zakasnio 2 sekunde za prvim danas je mogao po medalju, ovako ostaje jedno veliko šteta, ali slalom je bio respektabilan.
da je imao oko 2 sekunde zaostatka skijao bi na izrovanijoj stazi, opet mu ne bi bilo dovoljno s ovakvim slalomom. dakle trebalo mu je bar +1,5 s iz spusta. mišn imposibl. hirscher je 'predobro' odradio spust
Old 09.02.2015., 08:54   #1425
Ovo sam napisao sinoć na svom Facebook profilu, pa mi je na dužnost da objavim i ovdje. Znam da se neće svi složiti, ali ovo je forum!

Naravno, čestitke Marcelu Hirscheru na naslovu svjetskog prvaka u super-kombinaciji. No, neću stati samo na čestitkama, današnja utrka otvorila je nekoliko pitanja.

Pobjedu je ostvario skijaš koji u cijeloj svojoj karijeri nije odvozio ni jedan (!) specijalni spust (one kombinacijske naravno ne uzimam u obzir). Pobjednik je čovjek koji je danas u spustu zaostao preko 3 sekunde, ali unatoč tome je najbolji na kraju. Pa zar je moguće da je skijanje dotaknulo toliko dno da je pobjednik discipline koja je spoj dvije slaloma i spusta, čovjek koji spust nikada, u okvirima Svjetskog Kupa nije vozio? Znam, tko je kriv ostalima koji na slalomskoj stazi kraćoj od minute nakupe zaostatak veći nego "slalomaši" na spust stazi od dvije minute, ali to je samo privid.

Gospodo iz FIS-a draga, napravili ste sprdačinu od nekada kraljevske discipline alpskog skijanja! Da ste ostavili klasičnu kombinaciju mnogo bi više spustaša treniralo slalom i obrnuto i ovo danas se ne bi događalo. (iako bi naravno dvije slalomske vožnje išle na ruku i Hirscheru). Svaka čestitka Hirscheru, ali njegova je pobjeda rezultat loše politike FIS-a, to Vam je kao da sutra u utrci ženske super-kombinacije pobijedi Kajsa Kling, odlična spustašica, ali i skijašica koja slalom Svjetskog Kupa nikad nije odvozila. Ali to se, gotovo sam siguran, sutra neće dogoditi. U ženskoj konkurenciji imamo komplentne Nicole Hosp i Tinu Maze kao i još nekoliko dobrih skijašica. Do nedugo aktivna je bila i jedna od najsvestranijih skijašica svih vremena, Maria Hoefl-Riesch. Skijanje je primjer sporta gdje je ženska konkurencija barem djelomično iznad muške. Unatoč svoj tjelesnoj inferiornosti žena, zbog koje nekada i pati sportska izvedba, ljepše je gledati epske i izjednačene dvoboje Maze i Fenninger (a i njih same), nego ovakvu današnju utrku, utrku gdje je pobijedio manje lošiji pojedinac, što svakako nije bit sporta!
IvanROC is offline  
Old 09.02.2015., 09:20   #1426
Vjerojatnije bi i više spustaša odj***!=!*! kombinaciju onda. I kakva politika je kriva kad i sam spominješ atraktivnost ženskih trka, a isto se vozi. Jednostavno su dame svestranije od dečkiju.
Kirkpatrick is offline  
Old 09.02.2015., 09:46   #1427
Dobro veli Cook,ovo jucer je bilo gledati painful
Old 09.02.2015., 10:18   #1428
meni je painful gledati takvu slalom stazu. nakon 15 skijaša napravile su se takve rupe na svakom zavoju da si imao osjećaj da skijaši voze po tračnicama, jedino malo sporijima
Old 09.02.2015., 10:48   #1429
Hah, Baumann nakon prolaska Jansruda kroz ciljnu ravninu. Bogami je ljut bio.

Jansrud navijač Liverpoola? Tsk tsk tsk.
Kirkpatrick is offline  
Old 09.02.2015., 11:03   #1430
Pa istina je da je kombinaciju već neko vrijeme "painful to watch" (osim u kontekstu navijanja za naše) ali i dalje ne kužim tu logiku da bi bilo bolje da su u pitanju spust i DVIJE vožnje slaloma.
Očito je da su se vremena promjenila i da je sve manje svestranih skijaša i to je jednostavno to.
Čisto sumnjam da bi spustaši naglo počeli trenirat ozbiljnije slalom da je kombinacija s dvije vožnje slaloma kao nekad, puno vjerojatnije da bi imali utrke koje su još veća sprdnja i nijedan spustaš ne bi mogao ni u prvih 15.
Skejt is offline  
Old 09.02.2015., 11:09   #1431
Realno,najbolje bi je bilo ukinuti.Jednostavno je to disciplina koju je pregazilo vrijeme.Nema više svestranih skijaša,više od 90% njih ide prema specjalizaciji.Kad se odmaknemo od naših,Ivice i Natka,stvarno je bolno gledati spustaše kako na slalomskoj stazi izgledaju kao zadnji amateri.Kome je to zanimljivo gledati
Old 09.02.2015., 11:17   #1432
..i tako kaze Drago za vrijeme prenossa kombinacijskog spusta "ooooodlican duuugacak skok..."
Uhkolikoposla is offline  
Old 09.02.2015., 11:25   #1433

Već dugo se pitam zašto su spustaši prije 10-15 godina opustili kacige, koje su imale puno veću zaštitu za lice. U 90-ima su skoro svi imali iste kao Katja Seizinger na slici. Bank ima smrskano lice kao i mnogi drugi, koji su se tako razbili. Ozljede lica, lom kosti, vilice, izbijeni zubi, sve se može spriječiti nošenjem kacige s prednjim štitnikom. Zna li netko zašto su opustili ovakve kacige?
Nicco is offline  
Old 09.02.2015., 11:33   #1434
kombinacija je originalno pripadala allrounderima, nikakvim specijalistima

fis je zeznuo allround, na više načina. jedan je pretrpani raspored utrka. drugi je sustav bodovanja, promjena sustava bodovanja uvedena prije dvadesetak i više godinica - istina da allrounderima pogoduje bodovanje 30 skijaša (to je bila logična reakcija na sve jaču konkurenciju), no ne pogoduje im da se razlika spram ostalih skijaša najviše ostvaruje prvim i drugim mjestima. ovo pogoduje specijalistima. na kraju krajeva, zahvaljujući tome se dogodilo da je janica praktički samo na slalomu osvojila svoj prvi kristalni globus

komba potječe iz vremena kad su postojale samo tri discipline, bitno manje utrka u sezoni, i kad je solidan dio najboljih skijaša skijao sve (ne nužno dakako bio jednako dobar u svemu), i tad je viteški okršaj imao smisla

fis svoju jurnjavu za novcem slama preko leđa skijaša, a najviše su pogođeni allrounderi. nenormalno je staviti kvotu natjecanja na 40 i više po sezoni i očekivati da će ti skijaši voziti sve ili gotovo sve utrke
Old 09.02.2015., 11:39   #1435
Meni se čini da je i FIS značajno "kumovao" smanjenju interesa za kombinaciju. Broj utrka po sezoni su sveli na minimum i vjerojatno je i to jednim dijelom pridonijelo da spustaši sve manje i manje treniraju slalom. Jednostavno se ne isplati. Mislim da bi situacija ipak bila drukčija kad bi bilo više utrka po sezoni i kad bi se dijelio mali globus kao ranije. U tom bi slučaju kombinacija značajno utjecala i na ukupni poredak i vjerujam da bi npr. Svindal i Jansrud bili konkurentniji u toj disciplini. Uostalom, još do prije par sezona bila je nekolicina spustaša koji su mogli sasvim pristojno odvoziti slalom, a vidjeli smo sinoć kako to danas izgleda. A ukidanje kombinacije bi vjerojatno dovelo do potpunog iščezavanja all-roundera...

Doduše, pitanje je koliko organizatori utrka imaju interesa za organizaciju kombinacije, jer su te utrke slabije posjećene i općenito manje atraktivne. Začarani krug...
dogbert is offline  
Old 09.02.2015., 11:41   #1436
Quote:
gelo85 kaže: Pogledaj post
Realno,najbolje bi je bilo ukinuti.Jednostavno je to disciplina koju je pregazilo vrijeme.Nema više svestranih skijaša,više od 90% njih ide prema specjalizaciji.Kad se odmaknemo od naših,Ivice i Natka,stvarno je bolno gledati spustaše kako na slalomskoj stazi izgledaju kao zadnji amateri.Kome je to zanimljivo gledati
bit će da smo gledali različite utrke, meni ni najmanje natjecatelji spustaši nisu izgledali kao amateri. dapače, ugodno sam bio iznenađen razinom slaloma kod velike većine tih spustaša. ono što im nedostaje su finese kako bi bili brži, nekad malo više prijenosa brzine u zavoju (filigranski osjećaj za gornju/donju nogu), nekad najbolji timing za zavoj. ali dobar dio radio je dobre zavoje i išao blizu vratima. na vendama su mnogi stisnuli noge usko

daj im identične uvjete na stazi i dobar dio njih bi završio lauf unutar 2,5 sekunde za hirscherom. to je prilično dobro

ne shvaćam tako egocentrične poglede poput 'bilo bi dobro ukinuti jer meni je to bolno za gledanje'. dozvoli da ima nekih kojima nije bolno za gledati - ja sam prvi među njima. i kako sam i napisao - ako je nešto bilo bolno za gledati, to je bila loša staza. volio bih da je slalom staza bila idealno pripremljena i da su temperature bile ispod nule - tad je ljepše za gledati
Old 09.02.2015., 12:04   #1437
Zanimljivo kako neki ne razumiju zakonitosti profesionalnog sporta 2015. Fis i ti svi skijaši žive o sponzora, dakle od broja tv gledatelja, a ne onih uz stazu. Znači udio gledatelja određuje sve, pa i tu j. kombinaciju u obliku koja jest. I u ovakvom obliku je najmanje atraktivna disciplina, a tek u onom od dva dana... Doba romantike je davno iza nas.
jpm is offline  
Old 09.02.2015., 13:01   #1438
tko bi taj bio koji ne razumije zakonitosti sporta?

fis, kao i druge sportske organizacije, ne samo da živi od sponzora, prava, tantijema...nego i njegovi članovi dobro žive od provizija koje osobno utrpaju u džep pa to je klasika

no sve skupa je dobro egzistiralo i prije ovih vremena. manje su bili sponzori, više su bili nacionalni savezi, čelnici sportskih udruga su bili manje bogati. jedno je razumjeti, a drugo je podržavati. ja ovo ne podržavam, što i kako se radi

sad iza 'doba romantike', sportaš je potrošna roba. on nije čovjek, on je nosioc novca, za nečije džepove. jel to treba podržavati?

novci, jel sponzorski, jel državni, su naši novci. plaćeni od nas, došli ovim ili onim kanalom. tako je svejedno nama jesmo li ih platili kroz porez, ili kroz cijenu proizvoda na policama. no zabluda je da ih nisi platio
Old 09.02.2015., 13:16   #1439
Quote:
friendship kaže: Pogledaj post
sad iza 'doba romantike', sportaš je potrošna roba. on nije čovjek, on je nosioc novca, za nečije džepove. jel to treba podržavati?
I za svoje džepove je.
Kirkpatrick is offline  
Old 09.02.2015., 13:19   #1440
@ friendship

Postavka jucerasnjeg slaloma je bila miki maus.I na toj stazi su pojedini spustaši izgledali kao amateri,a ne kao skijaši koji od skijanja žive.Da je kojim slucajem Gips postavljao stazu,ti spustaši bi završavali po razno raznim ambulantama i bolnicama sa višestrukim prijelomima.

Ovo jucer je bila sprdnja na kvadrat.Kao što ivan-cro kaže,svjetski prvak u kombinaciji je postao covjek koji nikad nije vozio spust.Istina da je dosta faktora kumovalo tome.I sad on kao svjetski prvak u kombinaciji ide u istu recenicu sa Kjusom i Aamodtom koji su ruku na srce bili puno svestraniji skijaši.Mislim da je ovo poraz svim zagovarateljima kombinacije i ne vidim kakvog ovo smisla ima u buducnosti.

Nema više svestranih skijaša i održavanje kombinacije sa pobjednikom koji nikad u životu nije vozio spust je pljuska zdravom razumu.
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:50.