Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
04.04.2015., 10:34
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
STIB kaže:
Ovo je napisano u navodnicima, pa pretpostavljam da xstrom nije autor teksta, ali tko je?
|
ne smijem otkrit izvor   
šta ima veze,dobar je tekst
|
|
|
04.04.2015., 11:17
|
|
Pipi Duga
Registracija: Feb 2003.
|
Quote:
JTB kaže:
O
Haha, nema tu dalje kad se stalno vrtimo oko istih stvari.
Podloga je, nego sto da je podloga. Nisam ja to izmislio nego pravni sustav.
I cuvaj se analogija, skoro nikad ne rade.
|
Ne znam tko je u pravu, nisam pravni stručnjak.
Ako si ti u pravu, znači da i presuda Vrhovnog suda može biti samo podloga za nepravomoćne presude nižih sudova?
|
04.04.2015., 11:51
|
|
U samoizolaciji
|
Čudo u poskokovoj dragi-banke vraćaju pare
|
|
|
04.04.2015., 12:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
Quote:
xstrom kaže:
ne smijem otkrit izvor
|
Nadam se samo da izvor nije UF ili neki njezin član
(via Tapatalk)
|
|
|
04.04.2015., 12:12
|
|
U samoizolaciji
|
istina je istina tko god da ju izgovori
|
|
|
04.04.2015., 12:15
|
|
U samoizolaciji
|
Mi se ne krijemo
mi smo UF
dolazimo po svoje
tekst je napisao Gordan Stojić
|
|
|
04.04.2015., 16:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
Quote:
xstrom kaže:
Mi se ne krijemo
mi smo UF
dolazimo po svoje
tekst je napisao Gordan Stojić
|
a nije ( uvredljivi izraz) Hrvoje stojić? 
Zadnje uređivanje šliper : 04.04.2015. at 16:47.
|
|
|
04.04.2015., 17:13
|
|
El majar
Registracija: Mar 2015.
|
Quote:
soks kaže:
Čuj, Crkva ipak zivi s narodom i dobro su informirani o posljedicama ovakvih kredita.
|
Tocnije, Crkva zivi OD naroda, tj. poreznih obveznika.
Da, dobro su informirani i u pravo se vrijeme sjetili reagirati.
Quote:
soks kaže:
Bozanic ne smiruje strasti, nego radi pritisak na banke koje otezu s rjesenjem ovog slucaja.
|
Aha, kardinali bas mogu mijenjati politiku banaka. Mozes li ti mijenjati politiku poslovanja Vatikanske banke? Ipak Crkva zivi od tebe, a ne ti od nje.
Quote:
soks kaže:
Ti si na strani banaka zbog...? Dubokog uvjerenja da je moralno da sav rizik kredita snose duznici, odnosno da je to neka vrsta prirodne selekcije koja je kao takva opravdanje samoj sebi? 
|
Zasto se svakog tko se ne slaze s clanovima/simpatizerima UF-a proglasava fanovima banaka? Zasto stalno to ogranicavanje drustva na "vas" i "nas"? Smije li itko ovdje biti osoba (ukazuje na nedjeljivost), a ne clan nekog imaginarnog copora?
Quote:
STIB kaže:
Nadam se samo da izvor nije UF ili neki njezin član
|
Stojicev tekst u Regional Expressu.
|
|
|
04.04.2015., 17:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
Quote:
Hongrie kaže:
|
Na stranu ulični rječnik u tekstu, ali čovjek je pobrkao (ili namjerno spojio?) politiku i problem CHF kredita.
Quote:
35 000 ljudi u ovoj zemlji živi od politike. Nikada niti jedan nije radio u realnom sektoru. Sve su to bahati činovnici koji misle da ih je netko dužan nosati uokolo krke-bene bez obzira na mizerne rezultate rada.
Ali tko su molim vas oni da bi se tako ponašali? Desetljećima je jasno da tolika količina uredskih štakora naprosto nije potrebna i da ih ne može hraniti narod koji je gladan, nezaposlen, blokiran, ovršen (...). Ničim drugim se ne bave do ideologizacijama, bistama i crvenim zvijezdama kao da će nam to napuniti tanjure i našoj djeci omogućiti ono osnovno za život.
|
Bankari se u ovoj zemlji najmanje bave politikom (srećom).
|
|
|
04.04.2015., 19:08
|
|
Pipi Duga
|
Quote:
Hongrie kaže:
[COLOR=#006F15]
Zasto se svakog tko se ne slaze s clanovima/simpatizerima UF-a proglasava fanovima banaka? Zasto stalno to ogranicavanje drustva na "vas" i "nas"? Smije li itko ovdje biti osoba (ukazuje na nedjeljivost), a ne clan nekog imaginarnog copora?
|
Moguće je da ovdje osim zainteresiranih strana ima i ljudi koji dolaze zahebavati one koji su se u ovoj prici našli u problemima.  Moguće da na taj način liječe vlastite komplekse.
|
04.04.2015., 19:18
|
|
Nevidljivi korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
soks kaže:
Moguće je da ovdje osim zainteresiranih strana ima i ljudi koji dolaze zahebavati one koji su se u ovoj prici našli u problemima.  Moguće da na taj način liječe vlastite komplekse.
|
pa, nekak mislim da je to ipak manjina
i ja već duže škicam ovu temu a nemam ni kredit (ikakav) nit radim u banci.
ali ovo je velika "dnevnopolitička tema" pa evo me tu
misao - dvije:
smatram da će se u konačnici nekako to razvrzlat. najvjerovatnije konverzijom u eure.
ali dužnici moraju bit svjesni jedne realne mogućnosti, a to je da će na kraju balade bit u velikom minusu.
jbg, prije 35 godina jedna je generacija riješila kredite s kutijom šibica.
sada će druga generacija ostat sa kutijom šibica.
svi se dugovi moraju naplatiti i po svemu sudeći, naplata je stigla.
|
|
|
04.04.2015., 19:49
|
|
jedem luka i slanine
Registracija: Nov 2008.
|
Quote:
STIB kaže:
Na stranu ulični rječnik u tekstu, ali čovjek je pobrkao (ili namjerno spojio?) politiku i problem CHF kredita.
Bankari se u ovoj zemlji najmanje bave politikom (srećom).
|
Najmanje se bave politikom ali najviše potkupljuju tu istu politiku...
|
|
|
04.04.2015., 19:50
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
Blank Page kaže:
|
Najodvratnije je od svega što u tim stanovima sada žive njihovi potomci i seru nama s kreditima po licu...
fuj
|
|
|
04.04.2015., 20:44
|
|
Pipi Duga
|
Quote:
Blank Page kaže:
misao - dvije:
smatram da će se u konačnici nekako to razvrzlat. najvjerovatnije konverzijom u eure.
ali dužnici moraju bit svjesni jedne realne mogućnosti, a to je da će na kraju balade bit u velikom minusu.
|
Ako sam ja dobro shvatila priču, početkom 80-tih godina na identičan način, kreditima u švicarcima su banke poharale Australiju. Znači, nije ovo nešto novo, niti se događa prvi put, a jedini tko se načao u čudu su ljudi koji su vjerovali bankama.
Osobno mislim da će se ovaj problem riješiti na zadovoljstvo dužnika, međutim to jednostavno dolazi kasno obzirom na to što su ti ljudi do sada podnijeli.
Za neke puno prekasno.
|
04.04.2015., 20:46
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
Blank Page kaže:
misao - dvije:
|
vjerujem ti...na riječ aha
na kraju će biti u minusu i euraši jer se i njima isto piše osim ako ih mi ne spasimo našim djelovanjem
naplatit ćemo dugove bez brige...postupak je u tijeku
|
|
|
04.04.2015., 20:59
|
|
U samoizolaciji
|
Gotovi ste,razumijete,gotovi ste,svi su protiv bankara
sve više se javno očituju i ljudi iz struke,
hoće li bohaček sada poslati upozorenje Ekonomskom fakultetu?
"Kredit u CHF je roba s greškom i zato dio glavnice treba otpisati
Upozorenje: Ako se hitno ne otpiše dio duga pri konverziji u euro, dužnici nikad neće moći vratiti kredite
Gotovo da nema društvene skupine ili institucije koja se dosad nije izjasnila o svom viđenju problema švicaraca.
No, da nekad rješenja mogu i moraju biti jednostavna, smatra osoba čija znanja o tom slučaju nisu baš paušalna: profesorica s katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijana Ivanov smatra da su krediti u švicarcima proizvod s velikom greškom za koji treba kazniti – proizvođača.
Medvjeđa presuda
– Banke treba kazniti za prodaju lošeg proizvoda i otpisati od 20 do 30 posto glavnice dužnicima, koliko je franak aprecirao, pa će situacija biti čista. Nisu ga namjerno plasirale da bi dovele dužnike u probleme, no učinile su to na potpuno krivi način. Zbog okolnosti na tržištu, proizvod se “oteo kontroli” – otvorena je profesorica. Ako to hitno ne učine i ostave glavnicu u CHF, smatra, dužnici nikad neće biti u stanju vratiti kredite, čak i ostane li i ovakav “zamrznuti” tečaj franka. – I konverzija uz tečaj znatno niži od tržišnog ima efekte kao da je otpisan dio duga – objašnjava. Ne vjeruje ni da je najnovija nepravomoćna presuda u Osijeku pomogla dužnicima jer se, kaže, kao i sve dosadašnje, može rušiti u sljedećim stupnjevima postupka.
– Sutkinja je htjela pomoći dužnicima, ali ponaša se kao da je valutna klauzula ukinuta. A ona postoji i mjeri dug u eurima i švicarskim francima, a ne u kunama u kojima je presuda izrečena – kaže Ivanov te upozorava da takav stav prijeti rušenju cijelog financijskog sustava u trenutku kad ima izgleda da konačno isplivamo. – Pustite valutnu klauzulu na miru i riješite proizvod s greškom – poručuje profesorica.
Paralela s autoindustrijom
S druge strane, direktor HUB-a Zoran Bohaček napominje da su, prije prvostupanjske presude Trgovačkog suda u Zagrebu, banke nudile otpis dijela potraživanja upravo uz obrazloženje da, prema Zakonu o obveznim odnosima, temeljem promijenjenih okolnosti na tržištu, jedna ugovorna strana može olakšati drugoj ispunjavanje obveza. – To još stoji, uz konverziju u eure, i podjelu troška između banaka, dužnika i države, samo za prvu nekretninu u kojoj se živi – kaže. No, vrag je u detaljima pa se Bohaček utvrdio na otpisu 20 posto glavnice i podjeli troška otpisa na trećine, s tim da država svoj dio “odradi” kroz porezna olakšanja. Drukčiju računicu ima ministar financija Boris Lalovac: – Teško da će to biti trećine: banke će uz otpis morati preuzeti više tereta, jer su dosad taj teret uglavnom nosili dužnici, a oni su ranjiviji nego banke. Profesorica Ivanov to zove proizvodom s greškom, za mene je to toksična aktiva koju su proizvele banke i one zato i moraju preuzeti više – kaže ministar te napominje da je guverner Boris Vujčić objasnio zašto bi konverzija u kune bila opasna. Rast opterećenja i do 60 posto naziva lihvarenjem jer je dužnicima nebitno dolazi li iz kamate ili tečaja.
– Iza valutnih ratova ionako uglavnom stoje banke – zaključuje Lalovac.
Predstavnik Udruge Franak Ivan Kontrec uspoređuje situaciju s autoindustrijom u koja često povlači cijele serije vozila utvrdi li se kvar. – Proizvođači tad nude zamjensko vozilo ili o svom trošku saniraju kvar, a banke su dosad sav teret prebacivale na dužnike, iako po zakonu slabija strana treba biti zaštićenija – kaže Kontrec te poručuje da je najveći faktor koji remeti pronalazak rješenja – Zoran Bohaček.
– Izjave su mu preagresivne i iritira dužnike, stvara zlu krv. Je li njemu uopće u interesu naći rješenje? – pita bankare Kontrec."
|
|
|
04.04.2015., 21:05
|
|
El majar
|
Quote:
Blank Page kaže:
misao - dvije:
|
Nazalost da.
Quote:
|
Ne bas kutija sibica, ali bilo je bezbolno otplacivanje.
Quote:
Firmin kaže:
Najodvratnije je od svega što u tim stanovima sada žive njihovi potomci i seru nama s kreditima po licu...
fuj
|
Ne generaliziraj.
Quote:
soks kaže:
Ako sam ja dobro shvatila priču, početkom 80-tih godina na identičan način, kreditima u švicarcima su banke poharale Australiju. Znači, nije ovo nešto novo, niti se događa prvi put, a jedini tko se načao u čudu su ljudi koji su vjerovali bankama.
|
Otprilike.
|
|
|
04.04.2015., 21:06
|
|
U samoizolaciji
|
meni je zanimljiviji face
što tek tamo isplivava,koji dokumenti ljudi moji,bankarima ne mogu pomoći ni sve zelene boje ni svi bohačeki ovoga foruma
|
|
|
04.04.2015., 21:09
|
|
El majar
|
Quote:
xstrom kaže:
sve više se javno očituju i ljudi iz struke,
hoće li bohaček sada poslati upozorenje Ekonomskom fakultetu?
"Kredit u CHF je roba s greškom i zato dio glavnice treba otpisati
Upozorenje: Ako se hitno ne otpiše dio duga pri konverziji u euro, dužnici nikad neće moći vratiti kredite
Gotovo da nema društvene skupine ili institucije koja se dosad nije izjasnila o svom viđenju problema švicaraca.
No, da nekad rješenja mogu i moraju biti jednostavna, smatra osoba čija znanja o tom slučaju nisu baš paušalna: profesorica s katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijana Ivanov smatra da su krediti u švicarcima proizvod s velikom greškom za koji treba kazniti – proizvođača.
Medvjeđa presuda
– Banke treba kazniti za prodaju lošeg proizvoda i otpisati od 20 do 30 posto glavnice dužnicima, koliko je franak aprecirao, pa će situacija biti čista. Nisu ga namjerno plasirale da bi dovele dužnike u probleme, no učinile su to na potpuno krivi način. Zbog okolnosti na tržištu, proizvod se “oteo kontroli” – otvorena je profesorica. Ako to hitno ne učine i ostave glavnicu u CHF, smatra, dužnici nikad neće biti u stanju vratiti kredite, čak i ostane li i ovakav “zamrznuti” tečaj franka. – I konverzija uz tečaj znatno niži od tržišnog ima efekte kao da je otpisan dio duga – objašnjava. Ne vjeruje ni da je najnovija nepravomoćna presuda u Osijeku pomogla dužnicima jer se, kaže, kao i sve dosadašnje, može rušiti u sljedećim stupnjevima postupka.
– Sutkinja je htjela pomoći dužnicima, ali ponaša se kao da je valutna klauzula ukinuta. A ona postoji i mjeri dug u eurima i švicarskim francima, a ne u kunama u kojima je presuda izrečena – kaže Ivanov te upozorava da takav stav prijeti rušenju cijelog financijskog sustava u trenutku kad ima izgleda da konačno isplivamo. – Pustite valutnu klauzulu na miru i riješite proizvod s greškom – poručuje profesorica.
Paralela s autoindustrijom
S druge strane, direktor HUB-a Zoran Bohaček napominje da su, prije prvostupanjske presude Trgovačkog suda u Zagrebu, banke nudile otpis dijela potraživanja upravo uz obrazloženje da, prema Zakonu o obveznim odnosima, temeljem promijenjenih okolnosti na tržištu, jedna ugovorna strana može olakšati drugoj ispunjavanje obveza. – To još stoji, uz konverziju u eure, i podjelu troška između banaka, dužnika i države, samo za prvu nekretninu u kojoj se živi – kaže. No, vrag je u detaljima pa se Bohaček utvrdio na otpisu 20 posto glavnice i podjeli troška otpisa na trećine, s tim da država svoj dio “odradi” kroz porezna olakšanja. Drukčiju računicu ima ministar financija Boris Lalovac: – Teško da će to biti trećine: banke će uz otpis morati preuzeti više tereta, jer su dosad taj teret uglavnom nosili dužnici, a oni su ranjiviji nego banke. Profesorica Ivanov to zove proizvodom s greškom, za mene je to toksična aktiva koju su proizvele banke i one zato i moraju preuzeti više – kaže ministar te napominje da je guverner Boris Vujčić objasnio zašto bi konverzija u kune bila opasna. Rast opterećenja i do 60 posto naziva lihvarenjem jer je dužnicima nebitno dolazi li iz kamate ili tečaja.
– Iza valutnih ratova ionako uglavnom stoje banke – zaključuje Lalovac.
Predstavnik Udruge Franak Ivan Kontrec uspoređuje situaciju s autoindustrijom u koja često povlači cijele serije vozila utvrdi li se kvar. – Proizvođači tad nude zamjensko vozilo ili o svom trošku saniraju kvar, a banke su dosad sav teret prebacivale na dužnike, iako po zakonu slabija strana treba biti zaštićenija – kaže Kontrec te poručuje da je najveći faktor koji remeti pronalazak rješenja – Zoran Bohaček.
– Izjave su mu preagresivne i iritira dužnike, stvara zlu krv. Je li njemu uopće u interesu naći rješenje? – pita bankare Kontrec."
|
Fino, a gdje su svi ti vrli strucnjaci bili kada je taj los proizvod pucanstvo uzimalo kao hipnotizirano? Proziva se Vujcica jer je bio pretih u svojim upozorenjima, a tko je od ekonomiskih strucnjaka (posebno ovih koji su sada svako malo u eteru) glasno upozoravao gradjane, odvracao ih od duznickog ropstva?
|
|
|
04.04.2015., 21:28
|
|
Pipi Duga
|
Quote:
xstrom kaže:
meni je zanimljiviji face
što tek tamo isplivava,koji dokumenti ljudi moji,bankarima ne mogu pomoći ni sve zelene boje ni svi bohačeki ovoga foruma
|
hm, sad mi je žao što nemam face. 
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:23.
|
|
|
|