Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
09.05.2015., 08:40
|
|
Nevidljivi korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
Deere kaže:
Nije, dapače ponosan sam kada ljudi shvate razmjere svoje odgovornosti i udruže se u udrugu kako bi se lakše isčupali iz rupe u koju su manje-više sami upali. Nadam se da ako se netko i isčupa iz situacije neće zaboraviti na one koji ostanu iza njega u toj rupi (i kada se isčupa će im pomoći da i oni izađu van). (Doduše u početku i nije izgledalo kao duboka rupa, više je izgledalo kao u crtiću kada kojot napiše ptici trkačici seriju natpisa: besplatna ptičija hrana 300 m, pa besplatna ptičija hrana 100m, pa besplatna ptičija hrana ovdje (sa strelicom)). A poslije svega treba shvatiti razmjere svoje naive i moći priznati sve to. Kada shvatiš koliko si tada bio naivan, onda ćeš puno lakše naći izlazak iz te situacije. Ja im (vam) samo pomažem u tome. Pomažem da odrastemo i sazorimo kao društvo, jer mnogi još ne shvaćaju da nema besplatnog obroka. A ono što u početku izgleda vrlo povoljno, na kraju često ispadne vrlo skupo.
|
a gle, ovo sad sa ovime je isto kaj se par godina ranije dogodilo sa silnim jamcima. rulja ispotpisivala sve i svašta a da uopće nisu kužili kaj zapravo jamac je. ili su kužili ali nisu razmišljali. kajgod.
jbt mi svakih par godina dobijemo kolektivnu lekciju nečega. vezano uz kredite 
|
|
|
09.05.2015., 08:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
evo pokušavam se sjetiti, ali nikako ne mogu naći niti jedan jedini primjer u bližoj okolini ljudi koji su uzeli stambeni kredit, a da nisu znali da je to skupa stvar i da će taj isti stan platiti skoro pa i duplo više;
ne znam, ali kad uzmeš otplatni plan u ruke ili kreditni kalkulator, normalno je da vidiš koliko ta cijela priča košta i koliko na kraju trebaš otplatiti i na osnovu toga ulaziš u cijeli taj posao i donosiš odluke;
isto tako,
nije normalno odmah u startu opteretiti više od 20-30% primanja za kupnju stana i oni koji su tako razmišljali još uvijek mogu otplaćivati ove kredite, ali polako i oni dolaze do ruba, a kada se tome dodaju i eurski onda će doći do potpunog kolapsa
i još jedna bitna činjenica u svemu ovome je ta da se cijela ova priča odigrava upravo sa stambenim kreditima i da uništava cijelu jednu generaciju i kakav takav srednji sloj; a bez toga nema ni daljnjeg razvoja niti oporavka
|
09.05.2015., 09:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Blank Page kaže:
a gle, ovo sad sa ovime je isto kaj se par godina ranije dogodilo sa silnim jamcima. rulja ispotpisivala sve i svašta a da uopće nisu kužili kaj zapravo jamac je. ili su kužili ali nisu razmišljali. kajgod.
jbt mi svakih par godina dobijemo kolektivnu lekciju nečega. vezano uz kredite 
|
i onda dođu na policu stambeni krediti u kojima treba gomila instrumenata osiguranja, od jamaca, sudužnika, hipoteka, polica životno osiguranja ...
i oni u kojima ne treba nikakav jamac i čovjek razmisli i kaže, pa ako trebam koga uvaliti u go... onda ću to biti samo ja
|
09.05.2015., 09:20
|
|
Nevidljivi korisnik
|
Quote:
evelina kaže:
i onda dođu na policu stambeni krediti u kojima treba gomila instrumenata osiguranja, od jamaca, sudužnika, hipoteka, polica životno osiguranja ...
i oni u kojima ne treba nikakav jamac i čovjek razmisli i kaže, pa ako trebam koga uvaliti u go... onda ću to biti samo ja
|
svako vrijeme nosi svoje, očito.
nikome sada ne pada napamet uopće pomislit tražit jamca ili bit jamac jer se puno drugih opeklo. ti si učila na tuđim greškama.
sad će drugi opet učit na tuđim greškama i zaobilazit kredite sa vk i promjenjivom ks.
zanimljivo je kako i banke "uče" pa su s vremenom prestale gnjavit sa jamcima (što je zapravo klasični instrument osiguranja) i sad polako prestaju sa vk a i sa ks. viš' kak su pametni. :klap:
|
|
|
09.05.2015., 09:57
|
|
Pipi Duga
Registracija: Feb 2003.
|
Quote:
all_or_nothing kaže:
ne znam, ali znam da nam u prvotnom otplatnom planu jasno piše koliki je anuitet i koji je udio glavnice a koji kamate u njemu.
nije istina da se prvo otplaćuju kamate, iako u početnom razdoblju zaista predstavljaju poveći udio u anuitetu.
|
Jesi ti čovječe poslušao što kaže gospodin Bohaček? Prvo se otplaćuje 90% kamate i 10 % glavnica. Na 00:23
http://radio.hrt.hr/ep/snizavanje-za...kamata/112072/
|
09.05.2015., 10:01
|
|
Registrirani korisnik
|
još samo da pravna država profunkcionira na svim poljima, a ja osobno odbijam vjerovati da neće i odbijam argumente tipa što ste očekivali, pa ipak živite u Hrvatskoj
|
09.05.2015., 10:06
|
|
Nevidljivi korisnik
|
Quote:
evelina kaže:
još samo da pravna država profunkcionira na svim poljima, a ja osobno odbijam vjerovati da neće i odbijam argumente tipa što ste očekivali, pa ipak živite u Hrvatskoj
|
kakvoj hrvatskoj, pa cijela europa ima gužvu s tim kreditima
a iskreno, ne znam jel to dužnicima ide u korist ili na štetu.
|
|
|
09.05.2015., 10:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
soks kaže:
|
po prvom otplatnom planu, prva rata je bila:
45% glavnice i 55% kamate, a u svakoj sljedećoj je veći udio otplaćene glavnice
|
09.05.2015., 10:16
|
|
Pipi Duga
|
Quote:
evelina kaže:
po prvom otplatnom planu, prva rata je bila:
45% glavnice i 55% kamate, a u svakoj sljedećoj je veći udio otplaćene glavnice
|
Očito si digla kredit prije stupanja ovog zakona na snagu.
http://www.zakon.hr/z/75/Zakon-o-obveznim-odnosima
Pročitaj članak 172.
Ako dužnik pored glavnice duguje još i kamate i troškove, prvo se namiruju troškovi, zatim kamate, a onda glavnica.
Zadnje uređivanje soks : 09.05.2015. at 11:18.
|
|
|
09.05.2015., 10:24
|
|
Nevidljivi korisnik
|
Quote:
soks kaže:
|
ma nema to veze sa trenutkom dizanja kredita i stupanjem na snagu zoo-a.
to nije prinudna odredba (bar ja ne vidim zašto bi ikako bila) pa su ugovorne strane u mogućnosti drugačije ugovoriti. znači, ti možeš sklopit ugovor o zajmu, posudbi, čemuveć s nekim i tam napisat da će ti prvo isplatit glavnicu pa troškove pa kamate. vaša stvar. ali ako ne napišete ništa po tom pitanju, ta zakonska odredba vrijedi za vaš ugovor (ako dođe do suda).
|
|
|
09.05.2015., 11:10
|
|
Pipi Duga
|
Kad je moja mama htjela prijevremeno otplatiti kredit, ispalo je da to nema nikakvog smisla jer je 5 godina placala uglavnom samo kamate.
|
09.05.2015., 12:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Koja neobrazovanost ovdje, ne mogu vjerovati.
Nisam nikad ni čuo ni vidio kredit u kojem se prvo vraća isključivo kamata. Što je kredit duži, činjenica je da udio kamate u anuitetu bude puno veći od glavnice, ali nikako to nije samo kamata. Rata je druga priča, tamo je udio glavnice uvijek isti, a kamata se s vremenom smanjuje. Tako da ove priče "nakon 5 godina moja mama htjela zatvorit ali je vraćala samo kamatu" je jako netočna. Npr. kredit od 42 000 eura nakon 5 godina je glavnica oko 40 000 eura, pa ako je tečaj malo porastao, ispada da se nije ništa vratilo....a to ta mama vjerojatno ne zna.
Ima hrpa excel loan kalkulatora na netu koji čak i graf iscrtavaju koji ima udio glavnice i rate pa mi je nejasno kakve nebuloze pojedinci ovdje pričaju....
Npr. http://www.vertex42.com/Calculators/...lculators.html
Kredit na 30 godina u 5% kamate, u prvom anuitetu udio glavnice iznosi oko 14%.
|
|
|
09.05.2015., 12:14
|
|
Pipi Duga
|
Zaista je svejedno je li udio glavnice u anuitetu 10 ili 14% to je bezobrazno malo. A posebno ako se radi o visokorizicnom kreditu u francima.
Kad sam ja otplacivala kredit, udio glavnice u rati je bio oko 2/3 iznosa.
|
09.05.2015., 12:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
soks kaže:
Zaista je svejedno je li udio glavnice u anuitetu 10 ili 14% to je bezobrazno malo.
Kad sam ja otplacivala kredit, udio glavnice u rati je bio oko 2/3 iznosa.
|
Na koliko godina i kolika kamata?
|
|
|
09.05.2015., 12:26
|
|
Nevidljivi korisnik
|
Quote:
Maverick25 kaže:
Koja neobrazovanost ovdje, ne mogu vjerovati.
Nisam nikad ni čuo ni vidio kredit u kojem se prvo vraća isključivo kamata. Što je kredit duži, činjenica je da udio kamate u anuitetu bude puno veći od glavnice, ali nikako to nije samo kamata. Rata je druga priča, tamo je udio glavnice uvijek isti, a kamata se s vremenom smanjuje. Tako da ove priče "nakon 5 godina moja mama htjela zatvorit ali je vraćala samo kamatu" je jako netočna. Npr. kredit od 42 000 eura nakon 5 godina je glavnica oko 40 000 eura, pa ako je tečaj malo porastao, ispada da se nije ništa vratilo....a to ta mama vjerojatno ne zna.
Ima hrpa excel loan kalkulatora na netu koji čak i graf iscrtavaju koji ima udio glavnice i rate pa mi je nejasno kakve nebuloze pojedinci ovdje pričaju....
Npr. http://www.vertex42.com/Calculators/...lculators.html
Kredit na 30 godina u 5% kamate, u prvom anuitetu udio glavnice iznosi oko 14%.
|
poanta je bila u bohačekovoj izjavi oko naplate kamata, tj zašto nakon xy godina otplate dug ostane isti ili naraste. naraste zato što je glavnica ostala praktički netaknuta. oni imaju zakonsku osnovu za takav sistem otplate kredita, o tome se priča. zakon te ne sili da prvo naplaćuješ glavnicu dužniku.
postoci, rate itd su sasvim druga priča, to su detalji (iz mog kuta gledišta, jel)
|
|
|
09.05.2015., 12:37
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Blank Page kaže:
zašto nakon xy godina otplate dug ostane isti ili naraste. naraste zato što je glavnica ostala praktički netaknuta.
|
Nije netaknuta. Nakon jedne uplaćene rate ili anuiteta, glavnica se smanjila - u valuti u kojoj je podignut. Nikome na ovom svijetu i našoj državi nakon par uplaćenih rata glavnica nije veća ili ista nego na početku, ali u valuti u kojoj je dignuto.
Quote:
Blank Page kaže:
oni imaju zakonsku osnovu za takav sistem otplate kredita, o tome se priča. zakon te ne sili da prvo naplaćuješ glavnicu dužniku.
postoci, rate itd su sasvim druga priča, to su detalji (iz mog kuta gledišta, jel)
|
Nikad vidio nisam otplatni plan u kojem prvo ide kamata, niti sam ikad čuo da tako rade. Dizao sam 4-5 kredita u životu, i u otplatnom planu se UVIJEK glavnica smanjivala svakim anuitetom. E sad, u kolikom iznosu, to ovisi o kamati i trajanju kredita. 5% kamate na 5 ili 10 godina je velika razlika.
|
|
|
09.05.2015., 12:38
|
|
Pipi Duga
|
Quote:
Maverick25 kaže:
Na koliko godina i kolika kamata?
|
Hm, dvije ili tri godine, ne znam kakve su bile kamate. To su bili krediti za dionice INE.
|
09.05.2015., 12:44
|
|
Nevidljivi korisnik
|
Quote:
Maverick25 kaže:
Nije netaknuta. Nakon jedne uplaćene rate ili anuiteta, glavnica se smanjila - u valuti u kojoj je podignut. Nikome na ovom svijetu i našoj državi nakon par uplaćenih rata glavnica nije veća ili ista nego na početku, ali u valuti u kojoj je dignuto.
Nikad vidio nisam otplatni plan u kojem prvo ide kamata, niti sam ikad čuo da tako rade. Dizao sam 4-5 kredita u životu, i u otplatnom planu se UVIJEK glavnica smanjivala svakim anuitetom. E sad, u kolikom iznosu, to ovisi o kamati i trajanju kredita. 5% kamate na 5 ili 10 godina je velika razlika.
|
rekoh praktički netaknuta. nitko nije rekao da se otplaćuju SAMO kamate.
da ponovimo: poanta je ta da oni smiju naplaćivati na taj način, niš drugo.
|
|
|
09.05.2015., 12:56
|
|
Pipi Duga
|
Quote:
Blank Page kaže:
poanta je bila u bohačekovoj izjavi oko naplate kamata, tj zašto nakon xy godina otplate dug ostane isti ili naraste. naraste zato što je glavnica ostala praktički netaknuta. oni imaju zakonsku osnovu za takav sistem otplate kredita, o tome se priča. zakon te ne sili da prvo naplaćuješ glavnicu dužniku.
|
Slažem se. Banke rade ono što su im propisima omogućili.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:50.
|
|
|
|