Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
13.05.2015., 18:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
dobro je ninoras rekao, ovo je potpuni poraz i rusvaj
Da vrhovni sud kad je vec potvrdio nezakonitost kamata ne propise i kaznu zbog toga...pa to je nevjerojatno, to moze samo kod nas.
I sad oni koji su cekali odluku i nisu tuzili su popusili godinu dana zbog zastare, zar ne?
Katastrofa od drzave i pravosudja.
http://hr.n1info.com/a49036/Biznis/V...ezakonite.html
|
|
|
13.05.2015., 18:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2005.
|
Zanimljiv dio iz teksta:
"...a Vrhovni sud u obrazloženju svoje presude navodi kako dužnicima pripada razlika do iznosa koji bi plaćali da je kamata ostala jednaka ugovorenoj pri sklapanju ugovora o kreditu."
Sto sad to u stvari znaci? Sto je kamata u buducnosti? Fix s kamatom kakvom je bila u startu ili jos ludje, da li bi sad trebali raspravljati s bankama svaki put kad zele napraviti promjenu kako promjena ne bi bila jednostrana? Ovo je totalni kaos.
|
|
|
13.05.2015., 19:06
|
|
Pipi Duga
Registracija: Feb 2003.
|
Quote:
registriran_clan kaže:
Nisam siguran, ali mislim da još prije toga treba proći i Ustavni sud, kada se sve instance izredaju onda možeš na EU sud. To ti je još cca godina dana mrcvarenja. Mnogi to neće izdržati.
Ovo da priznaju VK bilo je za očekivati, ali su bar mogli naložiti bankama da automatski, bez tužbi, vrate preplaćeno za kamate.
Kakva država, takvo pravosuđe.
|
Mislim da ne treba na Ustavni sud jer problem nema veze s ustavnim pravima.
|
13.05.2015., 19:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Na kraju balade se dogodilo točno ono šta su objektivni ljudi na forumu i predviđali...
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
|
13.05.2015., 19:35
|
|
Pipi Duga
Registracija: Feb 2003.
|
Jos nije kraj balade. Na kraju balade ce biti kako presudi Europski sud.
|
13.05.2015., 19:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
Sad ide samo matematika! Ukoliko tuzi toliki broj ljudi da ce im zajedno sa sudskim troskovima izaci da moraju vratiti vise nego da svima automatski vrate oni ce vratiti novac na racun. Ukoliko tuzi samo 20ak % korisnika kredita banke ce gurati do kraja. Osobno cu ih tuziti i neka spor traje sto suze. Zatezne kamate mi vrlo dobro pasu. Nigdje nemozes orociti ni po pribliznoj kamati. Od trenutka ove presude meni se apsolutno ne zuri. Sto vise sudenja, sto vise odvjetnickih tarifa, sto duze porces traje ja gustaaaaaam!
|
|
|
13.05.2015., 19:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2005.
|
Ne znam jel sam dobro shvatio.
Npr. kamata je u startu bila 3,5% i banka ju svojom jednostranom odlukom je za godinu dvije povećala na 3,6%.
I sad moraš ići na sud tužit kako bi vratili taj dio preplaćene kamate, a utjecaj rasta kamate na ratu u odnosu na utjecaj rasta vrijednosti CHF-a je minoran u tom primjeru... I pretpostavljam kako su banke i većinom smanjivale ili držale isti % kamate, a ne povećavale kod kredita u švicarcima.
|
13.05.2015., 19:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
plonker kaže:
Ne znam jel sam dobro shvatio.
Npr. kamata je u startu bila 3,5% i banka ju svojom jednostranom odlukom je za godinu dvije povećala na 3,6%.
I sad moraš ići na sud tužit kako bi vratili taj dio preplaćene kamate, a utjecaj rasta kamate na ratu u odnosu na utjecaj rasta vrijednosti CHF-a je minoran u tom primjeru... I pretpostavljam kako su banke i većinom smanjivale ili držale isti % kamate, a ne povećavale kod kredita u švicarcima.
|
Varas se meni su dizali 4 puta. Poceo sam s 4.25 a jedno vrijeme vracao 6.75 i najduze vrijeme 6.25
|
|
|
13.05.2015., 20:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Je li sad, kad je dokazana i potvrdjena nezakonitost i nistetnost povecanja kamata, cijeli ugovor nistetan pa da tuzba ide i na cijeli ugovor?
|
|
|
13.05.2015., 20:04
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2015.
|
upravo su pokipali generaciju i to onu zaposlenu od koje zivi ostatak ekipe...meni je zao ljudi koji ce zavrsiti na ulici...ima ih puno s djecom..ovo ce naravno, drasticno smanjiti i potrosnju. Ono sto je sigurno neki od nas ce sad emigrirati iz ove prcije a ja svojoj djeci vec duze placam jezike i stedim za studij vani...isto tako stoka inozemnobanksterska se nakrala i to je to...nema vise..sad nek idu u albaniju sa tim lihvarenjem. A nadi frendovi iz hnb vec vratili svoje kunske kredite s malom kamaticom...nek im je na dusi
svako dobro svima a onima koji su ogrijesili dusu na obiteljima koji su uzeli chf kredite ce ionak suditi dragi Bog.
|
|
|
13.05.2015., 20:10
|
|
Übermensch, mojne srat!
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
fat_boy_slim kaže:
Je li sad, kad je dokazana i potvrdjena nezakonitost i nistetnost povecanja kamata, cijeli ugovor nistetan pa da tuzba ide i na cijeli ugovor?
|
normalno bi bilo da da i toga su se sami suci trebali dotaknut u presudi. .. ali s hrvatskim "pravosuđem"... 
|
13.05.2015., 20:27
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
soks kaže:
Jos nije kraj balade. Na kraju balade ce biti kako presudi Europski sud.
|
a postoji i balada o zaklanim ovcama 
|
|
|
13.05.2015., 20:32
|
|
U samoizolaciji
|
Idemo dalje,prihvatljiva mi je opcija nereda,ravolucija i tako
do tada
"1. Odrediti metodologiju za određivanje fiksne marže na temelju razlike početne kamate i početne vrijednosti Libora.
2. Odrediti porez na aktivu banaka u CHF-u u iznosu 2% i taj porez usmjeriti prema dužnicima u CHF kreditima proporcionalno veličini njihovih kredita.
3. Odrediti ograničenje kamate od 1% na sve kredite čija valuta je aprecirala više od 30%.
Tim mjerama će se banke pritisnuti prema konverziji po početnome tečaju.
Mi moramo dodatno pritisnuti prekršajnim optužnim prijedlozima."
|
|
|
13.05.2015., 20:39
|
|
Registrirani korisnik
|
|
|
|
13.05.2015., 20:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
zabotinski kaže:
Pa moraju svojim prijateljima/kolegama omoguciti posao i zaradu.
Odavno se vuce teza na ovom podforumu kako je jedan od glavnih krivaca za lose stanje u drzavi - lose pravosudje.
|
Upravo tako. Cijeli ovaj slučaj je isključivo pravni, i kao takav je u stručnom smislu zapravo vrlo banalan. No, kao što kažeš, pravosuđe nam je katastrofa (pola obitelji mi je unutra pa znam). Znanje = 0, moral = 0, zalaganje = 0, međuljudski odnosi = nula, upravljanje = 0, zakonodavstvo = 0. Sve skupa jedna veeeelika veeeeelika NULA
|
|
|
13.05.2015., 20:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Kompletna presuda nije objavljena i neće se znati do sutra.
Citat: "Glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je Hini da je Građanski odjel pred kraj radnog vremena u srijedu donio pravomoćnu presudu. No, o njenom sadržaju, kako je kazala, ne može govoriti dok je niži sud ne proslijedi svim strankama u postupku. I koordinatorica Udruge Franak Katarina Lucić, u srijedu je rekla da je Udruga dobila informaciju kako je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, no da su sve informacije koje su dobili, neslužbene."
Naglasak na neslužbeno!!!
Ako je kao što se priča potvrđena nezakonitost kamate, koliko je to značajno za privatni sudski postupak za ništetnost kredita?
|
|
|
13.05.2015., 20:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
fat_boy_slim kaže:
|
zdravi razum bi rekao da jer je to direktan dokaz nepostivanja ugovora i neispravnosti samog proizvoda ali s ovim nasim sudstvom, good luck
|
|
|
13.05.2015., 20:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2015.
|
Euraši i kunaši - podižite tužbe, po osnovi ove presude imate pravo na povrat preplaćenih kamata.
Još jednom pitam - da li je u Mađarskoj i njihov sud potvrdio VK, a vlada natjerala banke na konverziju?
|
|
|
13.05.2015., 20:45
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
fat_boy_slim kaže:
|
u ovom trenutku to se pita otprilike 60000 ljudi
|
|
|
13.05.2015., 20:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
magrett kaže:
Kompletna presuda nije objavljena i neće se znati do sutra.
Citat: "Glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je Hini da je Građanski odjel pred kraj radnog vremena u srijedu donio pravomoćnu presudu. No, o njenom sadržaju, kako je kazala, ne može govoriti dok je niži sud ne proslijedi svim strankama u postupku. I koordinatorica Udruge Franak Katarina Lucić, u srijedu je rekla da je Udruga dobila informaciju kako je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, no da su sve informacije koje su dobili, neslužbene."
Naglasak na neslužbeno!!!
Ako je kao što se priča potvrđena nezakonitost kamate, koliko je to značajno za privatni sudski postupak za ništetnost kredita?
|
ne znam dovoljno o pravu (ili mozda bolje da kazem da zbog svega ovoga znam vise nego sto sam ikad mislio da cu znati) ali mislim da bi nistetnost ugovora trebala biti sasvim logican slijed sada nakon sto je potvrdeno da su se pojedine stranke ponasale nezakonito u njegovom izvrsavanju.
to bi trebao bili element za prekid, zar ne?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:21.
|
|
|
|