Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda. |
|
|
08.07.2016., 15:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Reklo bi se da je počela predserijska proizvodnja Y-20.
|
08.07.2016., 15:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Kao i za J-20. Samo ovi još možda nisu predani vojsci, dok Y-20 jesu.
|
|
|
13.07.2016., 18:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2013.
|
službeni Peking se ne slaže baš sa odlukom o otocima u južnom kibeskom moru
https://www.theguardian.com/world/20...-against-china
Beijing rejects tribunal's ruling in South China Sea case
Xi Jinping says China’s ‘territorial sovereignty and marine rights’ in the seas will not be affected
Presuda u Hagu: Kina nema prava u Južnom kineskom moru
12 juli 2016 Izmijenjeno 12:16 CEST
Kina nema pravnu osnovu za polaganje 'historijskih prava' na otoke u Južnom kineskom moru, stav je Arbitražnog suda.
Kina nema pravnu osnovu za polaganje "historijskih prava" na otoke u Južnom kineskom moru, zaključio je Stalni arbitražni sud (PCA) u Hagu u presudi o sporu Filipina i Kine u vezi s teritorijalnim pravima u tom moru, javlja AFP.
"Tribunal je zaključio kako ne postoji pravna osnova da Kina polaže historijska prava na morske oblasti u okviru takozvane linije devet crtica", saopćio je Sud, prenosi Tanjug.
Presuda je donesena u slučaju koji su pokrenuli Filipini osporivši poziciju Kine, koja svoje zahtjeve zasniva na nejasno definiranoj "liniji devet crtica" nađenoj na kineskoj mapi iz 1940-ih godina, dok Filipini i drugi njeni susjedi osporavaju te tvrdnje.
Kineska agencija Xinhua javila je, poslije objavljivanja presude, da Kina ne prihvata i ne priznaje odluku Suda u Hagu.
Filipini su pozdravili sudsku odluku i pozvali na suzdržanost u reagiranju na nju.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti...-kineskom-moru
|
|
|
14.07.2016., 11:23
|
|
napu nigama
Registracija: Sep 2009.
|
Mogu in puvati. Ako i ne uključujemo ekonomske implikacije bilo kakvog petljanja sa Kinom, bilo koji vojni potez prema njihovim bazama na atolima može potegniti i do atomskog odgovora. Ukratko, ko jači taj tlači.
Game over.
Ameri nemaju ni muda ni snage ni volje, rekao bi, petljati se....s jačim. Ne vojno nego ukupno.
|
14.07.2016., 13:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
Amerika se ne mjesa jer im se ne isplati klimat drzavu koja proizvodi sve i svasta za najmanje para na svijetu. A da ih mogu poljuljati - mogu. Pokazalo se nedavno da ti ne trebaju nosaci aviona i nevidljivi lovci da nekog bacis na koljenima moleci za milost.
|
|
|
14.07.2016., 13:22
|
|
napu nigama
Registracija: Sep 2009.
|
Vidićemo. Da kinezi računaju na tako nešto nebi radili baze i aerodrome tamo.
|
14.07.2016., 15:11
|
|
Registrirani korisnik
|
A nisu ni oni zadnji naivci ne :-).
|
|
|
14.07.2016., 19:16
|
|
Zimska Zmija
Registracija: Sep 2013.
|
Quote:
asmodeus kaže:
Mogu in puvati. Ako i ne uključujemo ekonomske implikacije bilo kakvog petljanja sa Kinom, bilo koji vojni potez prema njihovim bazama na atolima može potegniti i do atomskog odgovora. Ukratko, ko jači taj tlači.
Game over.
Ameri nemaju ni muda ni snage ni volje, rekao bi, petljati se....s jačim. Ne vojno nego ukupno.
|
Kina zna da snaga SAD-a leži u regionalnom savezništvu tj. regionalnim bazama. I pomno osmišljenom strategijom će pokušati napasti ta savezništva.
Ameri to dobro znaju. I Kinezi i Rusi će pokušati prikazati SAD nevjerodostojnim saveznikom. Kina tako da pomorski počne ugrožavati Tajvan,Singapur,Japan i Filipine, a tu je i Vijetnam. Ako Trump postane POTUS bit će jako vruće u tom dijelu svijeta, dok će se s Rusima možda pomiriti, Kinu će nagaziti.
Ono što se meni kao laiku čini je da će u jednom trenutku NR Kina jednostavno krenuti na Tajvan u želji da svima pokaže da se ne šale.
Ali teško da će Kina ikada biti tako snažna da zagospodari cijelim tim područjem. Kombinacija SAD-Japan je presnažna, a u Indijskom oceanu spremna čeka sve snažnija Indija.
|
15.07.2016., 00:08
|
|
Registrirani korisnik
|
Jedan mali off :-)
Jeste primjetili da se u americkim blockbusterima saveznistva za svemirske misije grade s kinezima?! Prije su uvijek rusi bili prvi odabir (pretpostavljam da je i to dio sankcija :-))
|
|
|
24.07.2016., 13:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2006.
|
|
25.07.2016., 09:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
Konev kaže:
|
Hajde da Vas nakon dugo vremena pozdravim, dok sam još ovih par dana u Hrvatskoj i prije odlaska na uživanje u penziji.
Y-20 je gotova stvar, predserija i prva serija idu s ruskim motorima jer WS-20 još nije spreman. Ovako će imati solidan broj dobro ispitanih zrakoplova, a nove motore staviti za koju godinu. Procijenili su kako je to bolja opcija od kašnjenja cijelog projekta.
Ono što sam već prije pisao - Kinezi se vole držati "ispod" radara, predserija (18 komada) je gotova, a kojim će ju tempom prikazivati je stvar propagande.
Inače, ima i čudnih poteza - J-31 je nakon svih testiranja stavljen na "led". Sve je bilo spremno za proizvodnju predserije, a onda stop. Doduše, možda je trebalo biti čudno jer su svi prototipovi nosili oznaku 31001- ali kod njih, ako ti ne kažu - NE PITAŠ. I ne znam jel bih se smijao ili plako ako se za koji dan pojavi slika 31002.
Da nije baš sve bajno i da se znaju zaletiti i precjeniti, pokazuje razvoj nuklearnog reaktora koji je trebao ići u novi tip nosača - koliko sam čuo, pokazao se "malo" problematičan, pa će taj projekt kasniti vjerojatno 6-7 godina (možda i duže).
Eto, to je bilo za završni pozdrav od friškog penzića. Idem na jedan otočić gdje cijelu godinu svoju bebicu mogu voziti sa spuštenim krovom i uživat u tamošnjim fuficama...
|
|
|
25.07.2016., 11:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Consultant kaže:
Hajde da Vas nakon dugo vremena pozdravim, dok sam još ovih par dana u Hrvatskoj i prije odlaska na uživanje u penziji.
Y-20 je gotova stvar, predserija i prva serija idu s ruskim motorima jer WS-20 još nije spreman. Ovako će imati solidan broj dobro ispitanih zrakoplova, a nove motore staviti za koju godinu. Procijenili su kako je to bolja opcija od kašnjenja cijelog projekta.
Ono što sam već prije pisao - Kinezi se vole držati "ispod" radara, predserija (18 komada) je gotova, a kojim će ju tempom prikazivati je stvar propagande.
Inače, ima i čudnih poteza - J-31 je nakon svih testiranja stavljen na "led". Sve je bilo spremno za proizvodnju predserije, a onda stop. Doduše, možda je trebalo biti čudno jer su svi prototipovi nosili oznaku 31001- ali kod njih, ako ti ne kažu - NE PITAŠ. I ne znam jel bih se smijao ili plako ako se za koji dan pojavi slika 31002.
Da nije baš sve bajno i da se znaju zaletiti i precjeniti, pokazuje razvoj nuklearnog reaktora koji je trebao ići u novi tip nosača - koliko sam čuo, pokazao se "malo" problematičan, pa će taj projekt kasniti vjerojatno 6-7 godina (možda i duže).
Eto, to je bilo za završni pozdrav od friškog penzića. Idem na jedan otočić gdje cijelu godinu svoju bebicu mogu voziti sa spuštenim krovom i uživat u tamošnjim fuficama...
|
Sa svim duznim postovanjem... ma vozi ti znas gdje..?!
Pisao si kako je kineski novi nosac gotova stvar, i da si hodao po njemu tamo negdje u nekom ogromnom skrivenom gradilistu. Samo ti odi u "penziju".
|
|
|
06.08.2016., 14:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Gurnuli su Kinezi i treći nosač u gradnju i po slikama brzo napreduje - navodno sa katapultom
|
06.08.2016., 16:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Ha? Gdje su slike trecega? Koliko znam treci je u nekakvoj fazi predgradnje, pripreme brodogradilista itd. Ne bi trebali prvu sliku dobiti jos nekoliko mjeseci. Neke slike su dosle?
|
|
|
06.08.2016., 16:56
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Shpiro kaže:
Ha? Gdje su slike trecega? Koliko znam treci je u nekakvoj fazi predgradnje, pripreme brodogradilista itd. Ne bi trebali prvu sliku dobiti jos nekoliko mjeseci. Neke slike su dosle?
|
pogledaj ovdi
http://charly015.blogspot.hr/search?...&max-results=3
|
06.08.2016., 17:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Konev kaže:
|
Meni se čini da su oni tu malko pomiješali slike drugog i trećeg nosača...  Odn. cijeli članak je o dugom nosaču, 001A.
Zadnje uređivanje otok_kiril : 06.08.2016. at 17:47.
Reason: .
|
|
|
06.08.2016., 18:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Da, nisu nista pomijesali neg jednostavno pise o drugom nosacu. Jos malo pa cemo vidjeti i most nadogradjen na trup, napustanje doka kroz x mjeseci pretpostavljam.
|
|
|
07.08.2016., 09:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Shpiro kaže:
Da, nisu nista pomijesali neg jednostavno pise o drugom nosacu. Jos malo pa cemo vidjeti i most nadogradjen na trup, napustanje doka kroz x mjeseci pretpostavljam.
|
Ja koliko vidim, nekako se većina ljudi slaže da bi to moglo biti početkom/u prvoj polovici 2017.
|
07.08.2016., 10:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Pa da, nadam se da ce svakako biti u 2017. bilo bi zanimljivo pratiti i gradnju trecega i opremanje pa testiranje drugoga. Sumnjam da ce treci ici ovako brzo kao drugi.
|
|
|
07.08.2016., 10:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Shpiro kaže:
Pa da, nadam se da ce svakako biti u 2017. bilo bi zanimljivo pratiti i gradnju trecega i opremanje pa testiranje drugoga. Sumnjam da ce treci ici ovako brzo kao drugi.
|
Da, to bi trebao biti sasvim novi brod, ne kopija Liaoninga. Znači, 60-70 tisuća tona, CATOBAR, slažeš se?
Parni katapult ili EMALS? Ja nekako mislim ipak parni, to bi bilo konzervativno rješenje...
Zadnje uređivanje otok_kiril : 07.08.2016. at 10:16.
Reason: .
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:02.
|
|
|
|