Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.07.2016., 15:13   #261
Reklo bi se da je počela predserijska proizvodnja Y-20.
Old 08.07.2016., 15:39   #262
Kao i za J-20. Samo ovi još možda nisu predani vojsci, dok Y-20 jesu.
Shpiro is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.07.2016., 18:16   #263
službeni Peking se ne slaže baš sa odlukom o otocima u južnom kibeskom moru

https://www.theguardian.com/world/20...-against-china

Beijing rejects tribunal's ruling in South China Sea case

Xi Jinping says China’s ‘territorial sovereignty and marine rights’ in the seas will not be affected

Presuda u Hagu: Kina nema prava u Južnom kineskom moru

12 juli 2016 Izmijenjeno 12:16 CEST

Kina nema pravnu osnovu za polaganje 'historijskih prava' na otoke u Južnom kineskom moru, stav je Arbitražnog suda.

Kina nema pravnu osnovu za polaganje "historijskih prava" na otoke u Južnom kineskom moru, zaključio je Stalni arbitražni sud (PCA) u Hagu u presudi o sporu Filipina i Kine u vezi s teritorijalnim pravima u tom moru, javlja AFP.

"Tribunal je zaključio kako ne postoji pravna osnova da Kina polaže historijska prava na morske oblasti u okviru takozvane linije devet crtica", saopćio je Sud, prenosi Tanjug.

Presuda je donesena u slučaju koji su pokrenuli Filipini osporivši poziciju Kine, koja svoje zahtjeve zasniva na nejasno definiranoj "liniji devet crtica" nađenoj na kineskoj mapi iz 1940-ih godina, dok Filipini i drugi njeni susjedi osporavaju te tvrdnje.

Kineska agencija Xinhua javila je, poslije objavljivanja presude, da Kina ne prihvata i ne priznaje odluku Suda u Hagu.

Filipini su pozdravili sudsku odluku i pozvali na suzdržanost u reagiranju na nju.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti...-kineskom-moru
karabin is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2016., 11:23   #264
Mogu in puvati. Ako i ne uključujemo ekonomske implikacije bilo kakvog petljanja sa Kinom, bilo koji vojni potez prema njihovim bazama na atolima može potegniti i do atomskog odgovora. Ukratko, ko jači taj tlači.
Game over.
Ameri nemaju ni muda ni snage ni volje, rekao bi, petljati se....s jačim. Ne vojno nego ukupno.
Old 14.07.2016., 13:05   #265
Amerika se ne mjesa jer im se ne isplati klimat drzavu koja proizvodi sve i svasta za najmanje para na svijetu. A da ih mogu poljuljati - mogu. Pokazalo se nedavno da ti ne trebaju nosaci aviona i nevidljivi lovci da nekog bacis na koljenima moleci za milost.
flanker27 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2016., 13:22   #266
Vidićemo. Da kinezi računaju na tako nešto nebi radili baze i aerodrome tamo.
Old 14.07.2016., 15:11   #267
A nisu ni oni zadnji naivci ne :-).
flanker27 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2016., 19:16   #268
Quote:
asmodeus kaže: Pogledaj post
Mogu in puvati. Ako i ne uključujemo ekonomske implikacije bilo kakvog petljanja sa Kinom, bilo koji vojni potez prema njihovim bazama na atolima može potegniti i do atomskog odgovora. Ukratko, ko jači taj tlači.
Game over.
Ameri nemaju ni muda ni snage ni volje, rekao bi, petljati se....s jačim. Ne vojno nego ukupno.
Kina zna da snaga SAD-a leži u regionalnom savezništvu tj. regionalnim bazama. I pomno osmišljenom strategijom će pokušati napasti ta savezništva.
Ameri to dobro znaju. I Kinezi i Rusi će pokušati prikazati SAD nevjerodostojnim saveznikom. Kina tako da pomorski počne ugrožavati Tajvan,Singapur,Japan i Filipine, a tu je i Vijetnam. Ako Trump postane POTUS bit će jako vruće u tom dijelu svijeta, dok će se s Rusima možda pomiriti, Kinu će nagaziti.

Ono što se meni kao laiku čini je da će u jednom trenutku NR Kina jednostavno krenuti na Tajvan u želji da svima pokaže da se ne šale.
Ali teško da će Kina ikada biti tako snažna da zagospodari cijelim tim područjem. Kombinacija SAD-Japan je presnažna, a u Indijskom oceanu spremna čeka sve snažnija Indija.
Old 15.07.2016., 00:08   #269
Jedan mali off :-)
Jeste primjetili da se u americkim blockbusterima saveznistva za svemirske misije grade s kinezima?! Prije su uvijek rusi bili prvi odabir (pretpostavljam da je i to dio sankcija :-))
flanker27 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.07.2016., 13:18   #270
Strateški transport

https://www.youtube.com/watch?v=Mwsy...ature=youtu.be

2-i predserijski J-20
http://sputniknews.com/military/2016...ghter-jet.html
Old 25.07.2016., 09:56   #271
Hajde da Vas nakon dugo vremena pozdravim, dok sam još ovih par dana u Hrvatskoj i prije odlaska na uživanje u penziji.

Y-20 je gotova stvar, predserija i prva serija idu s ruskim motorima jer WS-20 još nije spreman. Ovako će imati solidan broj dobro ispitanih zrakoplova, a nove motore staviti za koju godinu. Procijenili su kako je to bolja opcija od kašnjenja cijelog projekta.

Ono što sam već prije pisao - Kinezi se vole držati "ispod" radara, predserija (18 komada) je gotova, a kojim će ju tempom prikazivati je stvar propagande.

Inače, ima i čudnih poteza - J-31 je nakon svih testiranja stavljen na "led". Sve je bilo spremno za proizvodnju predserije, a onda stop. Doduše, možda je trebalo biti čudno jer su svi prototipovi nosili oznaku 31001- ali kod njih, ako ti ne kažu - NE PITAŠ. I ne znam jel bih se smijao ili plako ako se za koji dan pojavi slika 31002.

Da nije baš sve bajno i da se znaju zaletiti i precjeniti, pokazuje razvoj nuklearnog reaktora koji je trebao ići u novi tip nosača - koliko sam čuo, pokazao se "malo" problematičan, pa će taj projekt kasniti vjerojatno 6-7 godina (možda i duže).

Eto, to je bilo za završni pozdrav od friškog penzića. Idem na jedan otočić gdje cijelu godinu svoju bebicu mogu voziti sa spuštenim krovom i uživat u tamošnjim fuficama...
Consultant is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.07.2016., 11:34   #272
Quote:
Consultant kaže: Pogledaj post
Hajde da Vas nakon dugo vremena pozdravim, dok sam još ovih par dana u Hrvatskoj i prije odlaska na uživanje u penziji.

Y-20 je gotova stvar, predserija i prva serija idu s ruskim motorima jer WS-20 još nije spreman. Ovako će imati solidan broj dobro ispitanih zrakoplova, a nove motore staviti za koju godinu. Procijenili su kako je to bolja opcija od kašnjenja cijelog projekta.

Ono što sam već prije pisao - Kinezi se vole držati "ispod" radara, predserija (18 komada) je gotova, a kojim će ju tempom prikazivati je stvar propagande.

Inače, ima i čudnih poteza - J-31 je nakon svih testiranja stavljen na "led". Sve je bilo spremno za proizvodnju predserije, a onda stop. Doduše, možda je trebalo biti čudno jer su svi prototipovi nosili oznaku 31001- ali kod njih, ako ti ne kažu - NE PITAŠ. I ne znam jel bih se smijao ili plako ako se za koji dan pojavi slika 31002.

Da nije baš sve bajno i da se znaju zaletiti i precjeniti, pokazuje razvoj nuklearnog reaktora koji je trebao ići u novi tip nosača - koliko sam čuo, pokazao se "malo" problematičan, pa će taj projekt kasniti vjerojatno 6-7 godina (možda i duže).

Eto, to je bilo za završni pozdrav od friškog penzića. Idem na jedan otočić gdje cijelu godinu svoju bebicu mogu voziti sa spuštenim krovom i uživat u tamošnjim fuficama...

Sa svim duznim postovanjem... ma vozi ti znas gdje..?!

Pisao si kako je kineski novi nosac gotova stvar, i da si hodao po njemu tamo negdje u nekom ogromnom skrivenom gradilistu. Samo ti odi u "penziju".
flanker27 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2016., 14:34   #273
Gurnuli su Kinezi i treći nosač u gradnju i po slikama brzo napreduje - navodno sa katapultom
Old 06.08.2016., 16:26   #274
Ha? Gdje su slike trecega? Koliko znam treci je u nekakvoj fazi predgradnje, pripreme brodogradilista itd. Ne bi trebali prvu sliku dobiti jos nekoliko mjeseci. Neke slike su dosle?
Shpiro is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2016., 16:56   #275
Quote:
Shpiro kaže: Pogledaj post
Ha? Gdje su slike trecega? Koliko znam treci je u nekakvoj fazi predgradnje, pripreme brodogradilista itd. Ne bi trebali prvu sliku dobiti jos nekoliko mjeseci. Neke slike su dosle?

pogledaj ovdi

http://charly015.blogspot.hr/search?...&max-results=3
Old 06.08.2016., 17:45   #276
Quote:
Konev kaže: Pogledaj post
Meni se čini da su oni tu malko pomiješali slike drugog i trećeg nosača... Odn. cijeli članak je o dugom nosaču, 001A.

Zadnje uređivanje otok_kiril : 06.08.2016. at 17:47. Reason: .
otok_kiril is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2016., 18:30   #277
Da, nisu nista pomijesali neg jednostavno pise o drugom nosacu. Jos malo pa cemo vidjeti i most nadogradjen na trup, napustanje doka kroz x mjeseci pretpostavljam.
Shpiro is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.08.2016., 09:17   #278
Quote:
Da, nisu nista pomijesali neg jednostavno pise o drugom nosacu. Jos malo pa cemo vidjeti i most nadogradjen na trup, napustanje doka kroz x mjeseci pretpostavljam.
Ja koliko vidim, nekako se većina ljudi slaže da bi to moglo biti početkom/u prvoj polovici 2017.
Old 07.08.2016., 10:06   #279
Pa da, nadam se da ce svakako biti u 2017. bilo bi zanimljivo pratiti i gradnju trecega i opremanje pa testiranje drugoga. Sumnjam da ce treci ici ovako brzo kao drugi.
Shpiro is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.08.2016., 10:15   #280
Quote:
Pa da, nadam se da ce svakako biti u 2017. bilo bi zanimljivo pratiti i gradnju trecega i opremanje pa testiranje drugoga. Sumnjam da ce treci ici ovako brzo kao drugi.
Da, to bi trebao biti sasvim novi brod, ne kopija Liaoninga. Znači, 60-70 tisuća tona, CATOBAR, slažeš se?

Parni katapult ili EMALS? Ja nekako mislim ipak parni, to bi bilo konzervativno rješenje...

Zadnje uređivanje otok_kiril : 07.08.2016. at 10:16. Reason: .
otok_kiril is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:02.